login |

Pilot-mustra: Cherish The Day – 1×01

2020. 03. 20. 16:10 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Az Oprah Winfrey-féle OWN csatorna végre olyan sorozattal jelentkezett, ami felkeltette a figyelmemet? Ideje volt. A Cherish The Day egy évados antológia, melynek az a koncepciója, hogy minden része egy-egy napot fed le egy romantikus kapcsolatban. És nem, nem az első pár napot, hanem különféle kulcspillanatokat jár végig a kezdetektől, a boldog (vagy boldogtalan?) végig.

CHERISH THE DAY – 1×01 – 6/10

A pilot olyan szempontból azért hagyományos megismerjük a két főhőst (egy szabadszellemű, sokat utazó, bár nem túl jól eresztett fiatal nőt és egy tehetős, menő céges munkát végző pasit), látjuk, hogyan találkoznak, és miképp indul be, majd hogyan alakul a nap végéig a kapcsolatuk, azonban a második részre már egy teljes évet ugrunk, és egy másik kiemelt jelentőségű nap eseményeit tárják elénk.

Elég erős pusztán a koncepció ahhoz, hogy eladja magát a sorozatot? Csak mert mindvégig azt éreztem, hogy bármennyire is szimpatikus a két fő karakter, azért annyit (még) nem érzek bennük, hogy egyedül elvigyék a hátukon a szériát. Szerencsére együtt elég jók, akkor teljesedik ki igazán a Cherish The Day, a dinamikájuk abszolút olyan, hogy kíváncsian vártam, miképp alakítják tovább a sorsukat.

Másképp nem is menne, mert a sztori komponense a pilotnak nem olyan volt, hogy megtartson. Inkább az érzelmekre és azok alakulására, változásaira koncentrált, valamint (az általam egyre többször emlegetett) életképekre, amolyan hangulatra koncentráló sztorimaszatokra, amik ugyan viszik előre a karaktereket, azonban más célt nem szolgálnak, csak azt, hogy jobban bemutathassák őket.

Nem tudom, hogy mennyire tudatos részünkről, de azt vettem észre, hogy kritikák terén nagyon ritkán írunk a fekete közönségre koncentráló amerikai csatornák (BET, OWN, Tv One, Bounce Tv) sorozatairól – így hirtelen a Being Mary Jane jut eszembe. Mármint azt tudom, hogy ezeket itthon jóval kevesebben nézik, de furcsa, hogy bár a gagyi komédiákat és a hajmeresztő szappanokat én is passzolom, az elmúlt időszak igényesebb sorozatai is (Greenleaf, Queen Sugar, David Makes Man) elmentek mellettem.

Szerencsére a Netflix révén már nagyobbat meríthetünk (All About The Washingtons, Family Reunion – és a Greenleaf-nek már magyar felirata is van), és a Cherish The Day-jel végre koncepciót tekintve is szintet léptek a készítők, jelen esetben az az Ava Duvernay. Ő 10 éve még csak ‘publicity consultant’ volt az ABC Family-s Lincoln Heights mellett, a Selma-val való befutását azonban meglepő módon a tévében kezdte el kamatoztatni: előbb a már említett Queen Sugar-rel, majd a When They See Us-szal (ehh, arról sem írtunk még…), most pedig itt az érdekes szerkezetű Cherish The Day. (Nemsokára az HBO Max-ra érkezhet a DMZ című képregény-adaptáció tőle.)

A Cherish The Day értelemszerűen a fekete kultúrára jellemző dolgokat domborítja ki, de épp ezért lehet érdekes másoknak is. És nem azért, mert bizonyos ez vagy az kiemelésre kerül, hanem inkább azért, mert így tudatosulhat bennünk, hogy mik azok a témakörök, amik kiemelt jelentőséggel bírnak mondjuk egy bizonyos kulturális közeg számára – tök mások lehetnek a hangsúlyok, mint nálunk. (Ennek kapcsán az idei Oscar-nyertes, hajjal foglalkozó rövidfilm jutott eszembe.) Nyilván ez alatt a család szerepétől kezdve az öltözködési stílusig, illetve a gondolkodásmódig sok mindent lehet érteni (vagy ott az 1×02 elején a tárlat).

Összességében nálam végül csak a korrekt szintet ütötte meg a pilot, de hosszabb távon, ha jobban látom a középpontban lévő kapcsolat evolúcióját, szintet léphet a sorozat (azaz két résznyi esélyt még fog kapni). Más kérdés, hogy nem tudom, hogy mi kéne ehhez: csak a két főhősre koncentrálni, vagy jobban odatenni a mellékkaraktereket. Mert utóbbiak (akár Michael Beach apaként, akár Cicely Tyson az idős színésznőként) hiába voltak teljesen autentikus figurák, annyira nem tartottam érdekesnek őket, amennyi időt szántak rájuk. Egyelőre.

2 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2020. 03. 20. 17:59

Most olvastam egy cikket a 10 legjobb idei sorozatról, amit érdemes nézni, és ez is benne volt, de csak halványan rémlett valami, hogy olvastam a Junkie-n erről. Úgyhogy gyorsan feljöttem ide, hogy rákeressek, erre pont ez a kritika fogad. Remek időzítés. :)

A koncepció tetszik, úgyhogy biztos bepróbálom, meglátjuk milyen.

Rapguruz88 - 2020. 03. 27. 15:22

Pedig az idős színésznő még több jatekidot fog kapni, sőt a fináléban is… Nekem is teljesen érdektelen volt… Csalódás lett a sorozat vége… Túl lett húzva nagyon az egész

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz