login |

Pilot: The Letter for the King

2020. 03. 20. 19:58 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az előzetes alapján én nagyon vártam a Netflix legújabb dobását, a holland The Letter For The King-et, ami magyar felirattal és szinkronnal érkezett ma a streaming szolgáltatóra Levél a királynak címmel, mindössze 6 epizódos első szezonnal.

Egy klasszikus, 60-as években megjelent könyv adaptációjáról van szó, ami egy középkori fantasy világba kalauzol el minket – passzolom, mennyire tér el az alapanyagtól, mert nem olvastam, de itt egy cikk az érdeklődőknek (spoilerekkel óvatosan!).

Az első kommentek alapján a pilot bejött többeknek, de meg kell vallanom, nálam nem ez volt a helyzet. Az 51 perces 1×01 első 15 percében gyakorlatilag nem történik semmi, csak egy-két bevágott jelenetben megmutatják a két felet – vagyis inkább a jövendőbeli hírnököt és az üldözőjét.

A történet szerint a területeket sorban meghódító, mindent elpusztító (és valamilyen varázserővel bíró) Viridian herceget egy prófécia szerint valaki meg fogja állítani, s ismét békét hoz a vidékre.

Ekkor váltunk át a főhősünkre, Tiurira, aki látszólag méltatlan a jövendölés beteljesitésére, de nyilvánvalóan ő lesz a kiválasztott, még ha a többiekhez képest a tipikus vézna, kicsi, törékeny harcos képében is mutatkozik be. Nála is jelen van a mágia, legalábbis valami folyamatosan suttog neki.

Mostohaapja nem éppen könnyű utat épített ki neki, hiszen a királyságuk lovagjának címéért kell 15 évesen megküzdenie. A rideg nevelője elvárásainak nyilván nem akar megfelelni – legalábbis nem tud, de kénytelen, különben kitagadják. Így muszáj kiállnia a próbát, ami során a kitartásról és fegyelmezettségről tehet tanúbizonyságot.

A többiektől eltérően ő a közben hallható segítségkiáltásokat nem akarja figyelmen kívül hagyni, ezzel is azt mutatják meg, hogy szívében ott van a hősiesség annak ellenére, hogy nem ő a leghatalmasabb harcos a csapatban. Hátrahagyva a többieket, találkozik a hírnökkel, akinél a címben lévő titkos levél van.

A hírnök azonban sebesült, s menekül a gonosz sereg elől, így ráhagyja Tiurira a levél 1000 mérföldnyi szállításának feladatát, meg a lovát. Innentől pedig adott, hogy a többi fiatallal együtt a királyhoz haladva folyamatosan izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredjenek… bár kétlem, hogy a maradék öt epizódban ez igazán ki lesz használva. És ha elviszik a levelet, akkor mi lesz? Vagy az már a következő évadra van betervezve?

Sokan egyébként a The Witcher mostoha kisöccseként tekintenek a szériára, bár azért ezt egy kicsit túlzásnak érzem. Csak attól, mert fantasy és középkorra hajaz a környezet, nem biztos, hogy össze kell kötni más sorozatokkal. Abban mondjuk összehasonlítottam akarva-akaratlanul is a kettőt, hogy itt folyamatosan kiírják, hol járunk, el is mondják, melyik királyság milyen helyzetben van, így építve a világot, szóval nem igazán kell a sötétben tapogatóznunk. Legalábbis, ha meg tudjuk jegyezni ezt a rengeteg furcsa szót.

De most komolyan, így kell zárni egy pilotot? Gondolták, hogy az, ami a főhőssel történik, jó cliffhanger lesz az első rész végén, és ezzel felkeltik az érdeklődésünket a folytatással kapcsolatban? Nem, ez nem működött így, mert a következő epizód első pillanatait bárki meg tudja jósolni. Vagy a varázslatnak akartak megágyazni? Akárhogy is, gyengére sikerült a zárás, pedig annak kéne megtartania az embert.

A Letter For The King pilotját építgetik a csúcspontig, de valahogy csak nem akarja elérni azt, inkább megmarad a hosszas beszélgetéseknél, titkolózásnál és sejtetésnél, amit nem érzek kielégítőnek egy ilyen rövid évad esetében. Egyelőre folytatom a sorozatot, de csak pusztán kíváncsiságból, mert nálam a kezdés egész egyszerűen nem érdemel többet 4/10-nél.

13 hozzászólás Ne habozz!

zoliszekely - 2020. 03. 20. 14:30

A pilotot az előbb láttam és azt kell hogy mondjam, hogy eddig meglepően jó.

irgum76 - 2020. 03. 20. 15:33

a pilot jól sikerült
a második viszont szerintem max a tizenéveseknek jöhet be
nagyon bárgyú lett
pozitívum: szépek a tájak

irgum76 - 2020. 03. 20. 17:02

1×03 SPOILER:

ott hajtják magukelőtt a srácokat akik épp le akarják gyilkolni a főszereplő gyereket a martalócok és azok meg neki állnak vidáman hógolyózni

na itt már minden reményem elszállt

Alterego9 - 2020. 03. 20. 21:57

Lehet szidni a modern YA irodalmat, és az ifjúsági sorozatokat, de az ilyen időkapszulák emlékeztetnek rá, hogy ezek régen alapvetően gyerekeknek íródtak, akik felnézhetnek a (náluk akár pár évvel idősebb) tinédzser főszereplőkre, ami egész más hozzállás mint a mai, amikor a legtöbb névlegesen így felcímkézett regény és sorozat is inkább az idősebb tinédzserek és a felnőttek között próbál manőverezni.

winnie - 2020. 03. 20. 22:01

egyetértek, de miért szidná bárki is? én imádom a műfajt (főleg a disztópikus irányt, amikor nem önismétlők), és bár tudom, hogy sokan nem szeretnék, de ők nem is fogyasztják igazán, így nem is nagyon lehet negatív tapasztalatokat olvasni, max adaptációk kapcsán rajongói elégedetlenkedéseket.

Ayrons - 2020. 03. 20. 22:02

Vannak benne lények ?

Alterego9 - 2020. 03. 20. 22:08

winnie: Összekevertem a bejegyzéseket, human délután kitett bejegyzésére akartam reagálni ami pont ezzel kezdte, hogy megnyugtat mindenkit hogy ugyan ifjúsági, de legalább nem a mai fajtából.

korum - 2020. 03. 21. 09:59

Nagyjából Merlin kategória. Valakinek ez pozitív, valakinek negatív jelző :)

Hallak65 - 2020. 03. 21. 20:04

Ez is a koronának köszönhette hogy végignéztem.
4/10 teljesen jogos
Lényegében nem történik semmi. Egy elég unalmas coming-of-age road movie. (Bocs, nem tudom magyarul). Elindulnak, menet közben felnőnek és *spoiler* elviszik a levelet a királynak. The End.

Simán összelehett volna vágni egy 2 órás filmbe, mert annyi lényegtelen dolog volt benne pl (spoilers)
– a királynő száll. Kicsit belengették a politikát oszt semmi nem lett. A végén a fekete szemek? A szerepét simán lehet korlátozni az első részre és az utolsóra, hogy legyen valaki aki jól lovággá üt mindenkit.
– a király másik fia. Kapott némi karakter építést és kb a szerepet le lehett volna csökkenteni az utolsó részre
– a dalos lovag srác is a végére kap némi karakterfejlődést erre meghal. Kb a csókot is csak azért tették bele, hogy legyen benne meleg szál.

Ha összevágják az első 3 részt 1 órába, kihagyják a 4. részt és összefésülik az 5 és 6 részt, akkor pont kijött volna egy pár fokkal jobb, de így is elég közepes 2 órás film.

Az egész sorozat olyan generikus, mint az előzetese. A szereplők detto. Minden rassz képviselteti magát, mert mért ne. Egyedül Andy Serkis lányát lehet kiemelni, aki fürdik a szerepben, a többiek nagyon háttértörténetet se kaptak. A végén a halál meg teljesen súlytalan is volt emiatt. Az ázsiai csaj utolsó jelenete viszont tetszett.
Komoly isten a végső harc meg a Csillagporban jobban volt felvezetve :D

Btw csak én vontam párhuzamot a GoT és e között? Mert egy ex Gyűrűk ura szereplő, akiről azt hinnénk hogy lesz valaki, jól meghal az elején és a sorozatos gyereke viszi tovább a stafétát :D

Snoopyzit30 - 2020. 03. 22. 19:12

Nagyon küzdöttem, hogy legalább a 2. részt is végig bírjam nézni, de köszi nem folytatom. Amikor egyfolytában azon jár az eszem, hogy mi minden mást tudnék csinálni ennek a sorozatnak a nézése helyett, akkor az már egy jel, hogy hagyjam is szépen abba.
Egyébként a sztori érdekes is lehetne, de a gyerekszereplők miatt gagyi. Pedig akár jó is lehetett volna, de nem az.

Halhozo - 2020. 03. 24. 19:00

Szerintem tiszta szerepjáték az egész. A srácok a játékosok, és elindulnak a “nagy” kalandra, a kalandmester meg vért izzad, hogy a megfelelő irányba terelje őket, és mindig van egy npc a megfelelő helyen és időben aki a megfelelő morális útmutatást adja a karaktereknek. És van egy npc aki kell a sikeres küldetéshez, ezért valahogy a végére odameséli a királyi udvarba.

Janka - 2020. 03. 24. 20:26

Filmként jobban eltudtam volna képzelni. Egészen nézhető sorozat, kiszámítható fordulatokkal(már amennyi van benne). A gyerekek jól játszák a szerepüket. Amir Wilson és Ruby Serkis nagyon jók, szeretném még látni őket más filmekben.
Kár, hogy végül nem a srác lett a savior, mert jól felépítették a karaktert már az elejétől. A madarak megjelenése meg a hangok hallása jelenthet valamit. A kolostorban is mikor vívott az öreg szerzetessel. Ha lesz 2. évad akkor talán választ kapunk ezekre.
7/10

walaki - 2020. 03. 25. 11:43

Hát igen, lehetett volna jobb is. Azért egynek elment, így visszagondolva nem bántam meg, hogy megnéztem, összeségében unaloműzőnek nem volt rossz, de több se.

Az egyébként megvan, hogy a bárd-lovag mindvégig az In Hell I’ll be in Good Company-t játszotta a The Dead South-tól?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz