login |

Pilot: The Valhalla Murders

2020. 03. 21. 16:05 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Vajon hány sötét, egy ügyes “északi krimi”-t bír el a piac, mikor lesz elég, ki mikor telik be?

Az mondjuk tény, hogy a Netflixre felkerült és idehaza napok óta top10-es Brot (The Valhalla Murders / A Valhalla gyilkosságok) mellett ott áll pozitívumként, hogy izlandi, ahonnan még nem sok mindent láttunk, szóval valamennyire különlegesség már a helyszín is néha.

A sorozat egy gyilkossággal indít, gondolom az átívelő ügyes felvezetőm alapján egyértelmű lehetett ez. Valaki leszúr egy férfit és kivájja a szemét. Nem sokkal később még egy áldozatot találnak hasonlóan lekezelve, a rendőrök pedig elkezdenek nyomozni. Tényleg nem tudom, mi lenne az, ami miatt érdekes az ügy. Lehet, hogy csak az elmúlt évek sötét sorozatai edzettek meg, de a tett alapján nem kezdeném el nézni.

Ezen az sem segít, hogy a szereplők nem túl érdekesek. A legtipikusabb bürokratikus fordulatok mellett indul be a nyomozás, és kérik egy külföldi nyomozó segítségét, aki magában olyan sötét figurának tűnik, mintha gyilkos lenne. Na de az ő feltűnését a 2. részig tartogatják, az elsőben még csak egy nehéz helyzetben levő anya nyomoz, akinek otthon is gondjai vannak, amik lehet idővel összefüggnek az üggyel, vagyis párhuzamot hozhatnak.

Abból, hogy a sorozat izlandi pedig csak a pár b-roll tudósít a tájról (fenti kép). Mármint ebből a szempontból végül is nem extra A Valhalla-gyilkosságok. A figurák olyasmik, mint amiket más hasonló sorozatokban is láttunk. Persze ez nyilván direkt van, nemzetközileg eladható produkció volt a cél, csak nem érződik “helyinek”.

Hogy a Valhalla a címben pontosan mit is takar, az csak a 2. részben derül ki, amikor felfedik a premier cliffhangerjében mutatott dolgot. Érdekes, hogy az angol címben nyugodtabban árulták el, míg gondolom a Brot nem igazán utal rá, legalábbis a Google szerint (“violation”) – mondjuk akkor ez meg a bűnre utal, és összeillhet a bibliai idézettel.

Igazából pont olyan távolságtartó ez a kritika, mint amilyen a sorozat. Egyszerűen egy másodpercre sem kötött le, ami elég ritkán fordul elő. Mármint sokszor nézek olyan krimi pilotot, amiről tudom, hogy nem fogom folytatni, de 50 percre mégis csak elkap ahogy elkezdik felvezetni a szálakat. Itt teljesen elment mellettem, azt éreztem, hogy a legközepesebb dolgot nézem. Nem szar, ne értsetek félre, csak olyan töltelék.

Az sem segíti, hogy néha a legszembetűnőbb olcsó megoldásokat használják. Konkrétan a második részben a loser-loser jelenet szembeszúrása túl egyszerű. Igen, lehet az egyszerű a legjobb jelző rá, bár lehet később bonyolítják (nem a fordulatok sokaságára gondolok), de valahogy nem tudok hinni benne.

Majd az északi krimik nagyobb rajongói is leteszik mindjárt a voksuk kommentben, de nekem, mint ,ez mellé ment. Nem is a lassúság a baja, hanem valahogy gondolat nincs mögötte elég, legalábbis 2 rész alapján.

26 hozzászólás Ne habozz!

AlfStokes - 2020. 03. 16. 15:20

Az elso resz tetszetos volt, ugyhogy maradok ;)

jamesz - 2020. 03. 16. 15:39

Nem rossz, de senki nem várjon egy újabb Bron/Broen-t, vagy Q ügyosztályt.
A leginkább nordic, komor, stb túlzó jelzőkkel ellátott hangulatot az jelenti, hogy havas a táj.
Mondjuk furcsa, hogy az Oslo-ból visszatérő nyomozóval reklámozzák, mikor a csaj a főszereplő…:-O
Klasszikus krimi, lassan nyomozós, de annak jó.

Sanddio - 2020. 03. 16. 16:11

Nekem tetszett🙂

Hegedda - 2020. 03. 16. 20:37

Jó kis sorozat, elég jók a csavarok benne, mondjuk van ami elég kiszámítható, de jól adagolják az infókat, kellően feszült pillanatokkal, az izlandi tájak reklámfilmként jelennek mdg, de nem zavaróan :D

kulup - 2020. 03. 19. 17:56

Nem volt ez rossz csak az a baj, hogy ezt már láttuk párszor. Sablon hegyek.

SPOILER
Most akkor a srác videózott a piros pulóverében vagy tényleg ártatlan ?

winnie - 2020. 03. 21. 16:16

láttam a visszafogott kommenteket korábbról, de most délután én is megnéztem a kezdést, hogy készen álljak a kritikához kommentelni, és… nem.

ez a kezdés nekem nagyon semmilyen és érdektelen volt, már 15-20 perc után tudtam, hogy nem fog érdekelni. sem a hangulat, sem az ügy, sem a nyomozó, sem más szereplők…, nem, abszolút nem fogott meg, és inkább nem is vállalom be az 1×02-t.

winnie - 2020. 03. 21. 16:59

persze simán lehet, hogy mivel ez a kedvenc műfajom, ezért magasabb a “bekerülési szintem”.

Stanlee - 2020. 03. 21. 17:52

@winnie: az utobbi 1-1,5 evben megneztem jopar skandinav krimi sorozatot. Ugye az elso a Broen volt. A lenyeg, hogy azota egyik sem volt annyira erdekes, mint a Broen 1-2 evada.

Mivel a skandinav krimi sorozatokbol nem jutott el tul sok hozzam eddig, igy az elso jo sorozat utan persze vartam nagyon, hogy a tobbi is jo legyen. Volt koztuk erdekes temaju, de rosszul megvalositott, ill. olyan ami elment meg.

Most mar nincsenek tul nagy elvarasaim, ha lesz megint valami erdekes, akkor persze nekilatok, de azzal mar nem lehet eladni nekem egy sorozatot, hogy eszakrol jott.

winnie - 2020. 03. 21. 18:10

a hely nekem igazából mindegy, ha átívelős a krimi és borongós a hangulata, az bőven megfelel, és még így is elég sok betalál, de az biztos, hogy akadnak olyanok, amik régebben nézősek maradtak volna, de már meghúzom a határt. (idén is jó pár bejött például, de ugyanebből a havas műfajból a Glacé/Frozen Dead hasonlóan sült el nálam sajnos, mint ez.)

(Egyébként, ha már izlandi, akkor a sokak által kedvelt Trapped-et is nagyon nehéz volt megszeretnem. De sikerült, mert abban jobban éreztem a potenciált.(

Attila - 2020. 03. 21. 18:23

Az utolsó három epizódot már szinte folyamatosan léptetgetve néztem annyira idegesítő volt a sok túlhúzott jelenet, amit nyilván feszültnek szántak, de csak bosszantóan unalmas volt sokszor.

szocika - 2020. 03. 21. 18:30

A sorozat nem ad újat, annak főleg nem,akinek ez kedvenc műfaja. Viszont ettől függetlenül is lekötött végig. Le is daráltam 2 nap alatt.

Nyilván láttunk már ilyet, hogy van egy új gyilkosság, ami egy régi ügyhöz kapcsolódik. Van 1-2 mellékszál, ami kitölti az űrt, értsd a 45 percet.

Nekem Trapped nem volt ennyire jó, unalmasabb volt.

A Fagy pedig jobb volt mint a Sáska. (DE ha nem is jobb, rosszabb biztos nem volt)

Most éppen a Der Pass-t nézem, az is kb ez a szint, annyi hogy ott ismert ki a gyilkos.

Ha a dobogót kellene ebben a műfajban felállítani, akkor Bron, Killing, Marcella.

emese - 2020. 03. 21. 19:32

Nekem a krimi akkor jön be igazán, ha a karakterek is elkapnak. Itt ez a pilotból totál hiányzik, senki nem érdekelt. Most beharangozták az osloi kollégát, neki még adok egy esélyt, hogy a karaktere beránt-e. De csak ezért fogom megnézni a 2. epizódot.

Klaudia - 2020. 03. 21. 19:52

Unalmas volt a karakterek sem izgalmasak.. a hìdban ott volt Saga Noren, a Gyilkos ügy eredetièben Sarah Lund.. ebben semmi extra 😪 Nagyon sajnàltam mert az elejèn nagy fantaziàt làttam benne..

emese - 2020. 03. 21. 21:13

A 2. rész feléig bírtam, tök érdektelen, kasza.

winnie - 2020. 03. 21. 21:51

szocika: ebből egyébként nagyon làtszik, hogy mennyire személyfüggő a dolog. én a marcellát nagyon vártam a készítő és friel miatt is, de képtelen voltam nézni, nem is közömbös volt, hanem negatív.

Lookie - 2020. 03. 21. 22:44

Teljesen egyetértek az előttem hozzászólóval(Winnie – Marcella biza nehezen nézős volt számomra is)… simán megfogott és két nap alatt le is gyúrtam, tetszett a csavar is a vége fele, kis elvárásokkal indultam neki pont a nyafogok véleményei miatt és egy kellemes csalódás lett. Nem azt mondom, hogy a legkitűnőbb Nordik krimi lenne, de simán hoz egy jó közepes szintet ami még le tud kötni. Lájk részemről

gromit - 2020. 03. 21. 22:54

a Marcella nálam is nagy csalódás és kasza volt.

elsőre majdnem benyögtem, hogy én ezt már láttam, de rájöttem, hogy de ez nem az :D hiába van északi noir és van benne Izland, messzi vidék, gyilkosság, női főszerep, messziről hazatérés, legendával kapcsolatos cím, én egy másikat láttam tavaly (The Flatey Enigma), de nem nagyon ragadott meg, nem ragadt meg.

hát igen, vannak ismerős motívumok, de nagyon sok múlhat megvalósításon, karakteken, apróságokon is (de ez csak általános eszmefuttatás)

volt még egy izlandi, amiről volt komolyabb írás, bár a Stella Blómkvist is krimi, de nem átívelős noir, egész más stílus

szocika - 2020. 03. 22. 09:12

Marcella miért nem tetszett? Ott is egy szövevényes régi bűncselekmény kerül elő, ott van mellette a nyomozónő (Friel) magánéleti problémái. Több mellékszál is fut,ami a végén még értelmet nyer, mint a Bronban.
Elég profi alkotás lett. Nyilván az ami számomra fura, hogy angliában pisztoly nélkül szaladgálnak a rendőrök, mint valami modernkori Sherlock.
Ellentétben itt a Vallhalánál, nincs érdemi mellékszál, ami befolyásolna vmit is a nyomozásban. Spoilert direkt nem írok.

Winnie ha nem haragszol, viszont lenne egy észrevételem. Valaki a vallhalás facebook posztban kérdezte: – ilyen tipusuak ha vannak meg szivesen veszem az ajanlast.
válasz: – Nagyon sokról írtunk a blogon, érdemes rákeresni, tavaly is volt vagy 10-15 remek darab, idén is indult több nagyon jó.

Hogy keressen rá? Amúgy a kereső motorotok rossz az oldalon, össze vissza adja be az eredményeket, pl keress rá.: Anglia létezik és feldob mindent össze vissza 2013-tól 2009-en keresztül napjainkig.

Utána ajánnlod neki az Artic Circle című sorozatot, amit kb sehonnan nem lehet letölteni. Felirat is max angol, vagy abban bíztok tudd finnül? Kisegítettétek szegény srácot. :-)

Nah szóval ügyfélkezelés elég gyatra. És nem akartam senkit megbántani. :-)

winnie - 2020. 03. 22. 09:25

szocika: ld. fent a marcella kapcsán, az ilyen sorozatoknál, amiknél van egy ügy, az fog számítani, hogy kinek mennyire jön be a hangulat, a fő karakter vagy az ügy. az, hogy ki mire érez rá. van, aki saga norent fogja unszimpatikusnak találni és miatta nem fogja nézni a broent, mást pedig le fog nyűgözni. itt például, ahogy írom, sem a karakterek, sem a dinamikáik, nem a hangulat nem nyert meg, míg mondjuk egy Cardinal esetében mindet azonnal imádtam. teljesen random az egész: a la mante azonnal megfogott, a glacé (pun intended) hidegen hagyott, pedig tök hasonló a hannibal lecter-szerű alapfelállás. ha kitartok valamelyik mellett, simán lehet, hogy jobban értékelném mondjuk az ügy tükrében, vagy a megoldás lehet, hogy elvarázsolna, de itt tényleg leegyszerűsödik a kérdés arra, hogy akarunk-e karakterekkel tartani. és ha nem, akkor nehéz dolga van a sorozatnak. (nyilván ki lehet várni, míg az ember ráhangolódik mondjuk a karakterekre, de akkor valamibe kapaszkodnia kell, és ilyen kínálat mellett kevesen türelmesek.)

már nem tudom, hogy mi hogy volt nálam a marcella kapcsán, de 4 éve ezt írtam a kritikánkhoz kommentbe: “végre nekiálltam, de amennyire érdekelt, annyira hiegen hagyott. az 1×02 után nem is látom értelmét a folytatásnak. nem érdekel senki, az egész tálalás szétesett, mint a főhős, valójában a sztorit és a karaktereket is nehezemre esett követni, mert annyire nem fogott meg, és annyira random volt pár dolog.”

úgy tűnik, már akkor is így gondolkodtam. ha nem fog meg a karakter, ha senki nem érdekel, akkor nem marasztal semmi. és ugye ennek az is a következménye, hogy kevésbé figyelek, és már a történet is kezd elmenni mellettem, amit végképp nincs értelme elengedni.

egy pillanatra sem mondom, hogy rossz volt a marcella, vagy hogy nem profi, ott a készítő, ott a siker, ami 3. évadot eredményezett. egyszerűen csak nem az én stílusom lett. nagyon szubjektív a dolog.

winnie - 2020. 03. 22. 09:35

szocika: a többi kapcsán

“Hogy keressen rá? Amúgy a kereső motorotok rossz az oldalon, össze vissza adja be az eredményeket”

érteni kell hozzá:) félre ne érts, ez nem magas ló és nem is vicc, nem bonyolult, és elég fapados a kereső, szóval azzal sincs gond – én tudom, mert napi 100-200 keresést biztosan indítok, rengeteget használom, de persze nem árt a rutin. szóval válaszolni én is csak úgy tudok neki, ha rákeresek, de tegnap nem ültem a gép előtt, hogy megtegyem. a kereső kapcsán: érdemes kulcsszavakra keresni, amik nincsenek címben, mert sajnos a wordpress előreveszi azokat a találatokat, amik címben is vannak (általános szavakra sem érdemes keresni, ha valakit konkrét sorozat érdekel, akkor annak a címkéjét érdemes használni, nem a keresőt, de minden másra remek a keresés – ha hírekben kérdez valaki, mindig válaszolok a kereső kapcsán) ld. ha arra keresel, hogy “nordic” vagy “skandináv”, akkor biztos találsz találatokat – próbálják ezeket a szavakat elszórni a kritikákban. nyilván ki fog dobni random híreket (amiket esetleg szűrhetnénk a találatok közül, de nem jó ötlet), de ott hamar előkerülnek azok a kritikák, ahol ezeket említjük.

“Anglia létezik és feldob mindent össze vissza 2013-tól 2009-en keresztül napjainkig.”

azok a kategóriák, csak angol sorozatokkal, ha valakinek ez kell, nyilván azokra én sem kattintok, de segít olykor, hogy ki lehet listázni az angol sorzatokrül szóüló posztokat.

“Utána ajánnlod neki az Artic Circle című sorozatot, amit kb sehonnan nem lehet letölteni. Felirat is max angol, vagy abban bíztok tudd finnül? Kisegítettétek szegény srácot. :-)”

csak olyat tudunk ajánlani, amit le lehet tölteni és amit lehet angol felirattal nézni – egyébként mi sem nagyon látnánk őket, illetve tudnánk írni. itt van nekem is az arctic circle.

elérhetőség: ez is elérhetővé vált a finn tévés premier után akkor, amikor kapott angol specifikációkat vagy a dvd-megjelenés, vagy angol nyelvterületes premier után. egész pontosan február 8-án volt a riliz, ezeket lehet csekkolni a rilizeket listázó oldalakon – ha segít a filenév, akkor: Arctic.Circle.S01.WEBRip.x264-RBB vagy Arctic.Circle.S01.1080p.WEB-DL.x264-ODEON – ezt bárki ingyen is letöltheti gondolom, a google-t szoktam linkkkeresésre használni, vagy az ilyen oldalakról lassan lemászhat, ha az ember nem fizet, akkor is (http://rlsbb.ru/arctic-circle-s01-1080p-web-dl-x264-odeon/), de a legegyszerűbb megoldás egy random meghívásos torrent oldalon kérni, és akkor valaki, aki nagyobb hozzáféréssel rendelkezik, felteszi. én, ha valamit nem találtam/találok, akkor mindig ezt csinálom, hátha segít valaki feltöltő, akinek van hozzáférése ilyesmihez.

nyelv: nem tudjuk, hogy neki elég az angol vagy kell a magyar (és én azt sem tudom, hogy mihez van magyar felirat, nem követem az oldalakat, de ezt hamar lehet keresni), de én is csak annyit tettem, hogy jeleztem, hogy mi volt a legutóbbi írásunk a témában, mert tudtam, hogy szombatonként mindig európai sorozatokról írunk, és ez elég hamar kijött találatban.

winnie - 2020. 03. 22. 09:55

ja, hogy friss és konstruktívabb legyek, most, hogy a fenti oldalon végignyálaztam a reggeli hírekhez a friss premiereket, láttam, hogy a svéd Before We Die második évadja is elérhetővé vált angol felirattal, szóval azt is érdemes említeni és betárazni.

az első szezonról írtunk már többet is (látatlanban mondom, hogy egy “before we” keresés azokat fogja kihozni az elsőnek), és abban “északi” és “borongós” kulcsszavakat is használtunk, szóval eléggé nordic a sorozat.

sorozat/gyilkos - 2020. 03. 22. 13:35

Ha még nem csináltak skandináv depressziós neonoir gyilkossági nyomozós paródiát, akkor hamarosan írok egyet.

Helyszín: erdei falu/kisváros. Patak, üres játszótér (ha egy gyerek játszana, azonnal kiparancsolják), kocsma max. 3 emberrel (ha jön egy negyedik, egy ember dühösen kimegy).

időjárás: szakadó eső/hó. Amikor véletlenül kisüt a nap, a szereplők azonnal az erdő mélyébe rohannak, ha az erdő messze akkor egy lesötétített szobába. Belső terekben 2 wattos led izzónál erősebbet tilos használni, erre a szereplők olykor komoran figyelmeztetik egymást (egy különösen feszült helyzetben a nyomozó kitekeri a 10 wattosat).

halott: gyerek/gyerekek. A hatfős óvoda a negyedik részre ürül ki. Miközben a nyomozók és a falu fogalmatlanul tapogatóznak, a gyerekek az egész bűntényt megrajzolják. Az oviban szépen kiakasztva ott az egész. A gyerekek minden felnőttnek odaadják, azok meg komoran nézik micsoda rémálmaik vannak a gyerekeknek, de csak az utolsó részben esik le nekik.

háttérszereplők: a falu negyede mindig sír/könnyes (ha valaki abbahagyja, akkor beugrik valaki más bőgni), a másik negyede bűntudatos arcot vág, a harmadik negyede rettegőt, az utolsó 25% alapból leszxrja az egészet.

háttérzene: alapjáraton egy hegedűs húzza diszkréten a háttérben, különösen drámai helyzetekben még egy csellós/bőgős is. Ha a szereplők kocsiban ülnek, akkor a zenészek egy platós kisteheherautón követik őket.

A végére kiderül hogy az egész faluban mindenki beteg állat (ami nem csoda, hiszen mindenki rokona mindenkinek), és egymás gyerekeit öldökölték, csendes egyetértésben, nehogy a gyerekek megtudják, hogy a nagytesójuk igazából az anyjuk, és a 80 éves postás az összes gyerek apja a faluban. Az Az utolsó részben az egyik nyomozó rájön, hogy a tkp. társa is a faluból származik, nyilván ő is benne van, ezért a társa megöli egy sajtreszelővel.

Az záróképsoron a 80 éves postás infarktussal beleesik a bicikliről a patakba. Esik, a játszótér üres, a kocsmában kirendelnek egy kör gint, a két wattos izzók izzanak.

winnie - 2020. 03. 22. 13:42

“a még nem csináltak skandináv depressziós neonoir gyilkossági nyomozós paródiát, akkor hamarosan írok egyet. ”

ajánlom kőhalmi zoltán nemrég megjelent könyvét is a vonatkozó témában, a címe A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban. “A műfaji kliséknek megfelelően, főhőse Bjørnsen felügyelø egy végtelenül kiégett tragikus sorsú nyomozó, akit már csak a titokzatos kéregzúzmószesz és a kávé tart életben. A modern Sherlock-felállást időzően pedig a páratlan páros női tagjaként hű segítőtársa a dramfjordi bűnesetek felderítésében Anadylm, a szekrénybe zárva felnőtt, sápadt arcú árva tinédzser, akit maga a felügyelő mentett meg az elszabadult hóeke támadása elől.”

sorozat/gyilkos - 2020. 03. 22. 13:48

@winnie Tényleg, a Kőhalmi könyvet elfelejtettem! Mondjuk én sokkal feketébbre venném a humort.

Divide - 2020. 03. 26. 16:04

Hasonló érzésem volt vele, mint a Trapped-nél.
Lehetett volna benne potenciál, de az egész valahogy annyira reménytelenül amatőr. Szinte látom, ahogy pipálták kifelé a zsáner kötelező elemeit, csak éppen hiába teljes a klisékészlet, a sorozat attól még nem lesz élvezetes.
A karakterek végig távol maradnak a nézőtől, hiába az akkurátusan megrajzolt magánéleti csapa mindkét nyomozónál, az csak úgy lóg a levegőben, utólag minden erre a szálra pazarolt képkocka tökéletes időpazarlásnak tűnik (és az nem kevés).

KICSI SPOILER
A múltbéli sztori esetleg beránthatott volna, de a gyerekek szenvedése sem volt igazán átérezhető, talán flashbackekkel ezen segíthettek volna valamennyit(de nem biztos).
KICSI SPOILER VÉGE

Én szeretem a lassú tempót, de csak ha közben a feszültség fennmmarad, ez utóbbi itt teljesen hiányzott. Kényszeresen beszúrogatták ezeket a hosszadalmas “és most nyomoznak a rendőrségen” jelenetsorokat, amivel jól leültették a hangulatot.
Az “akciójelenetek” gyakran komikumba hajlottak, és a végére már eléggé idegesített, hogy állandóan sötét van, ha nézőket szeretnél, mutass is valamit, ami látható, könyörögöm.
A rendőrautóba épített számzáras széf viszont számomra új élmény volt, ezért már megérte megnézni. :-)

wagabond553 - 2020. 04. 27. 12:29

Sokáig tologattam ennek a sorozatnak a megnézését, hogy majd egy “ünnepi” hangulatban megnézem. Kár volt. Ez még paródiának is gyenge. A sablon hegyek megmászása is gondot okozott. Az agyamat nem a feszkó kúrta fel, hanem a gagyi amatörizmus! Na nem fokozom tovább nem ér annyit az egész!Nálam 10/2

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz