login |

Pilot-mustra: Transplant – 1×01

2020. 03. 24. 16:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Lehet, hogy át kéne térnem a kanadai sorozatokra, ha a kórházas műfajban akarok új néznivalót? Nem jött be mind, de Kanada már korábban is megmutatta, hogy tud csavarni a klasszikus kórházas felálláson (ld. Remedy vagy Saving Hope), és bár év elején a Nurses-ben nem sok csavar volt, de nagyon kellemes meglepetést okozott a nővéres széria. És most itt a Transplant, amiben ismét csak egy apró plusz van, de a pilot itt is nagyon bejött.

Persze, ellentétben az említett sorozatokkal, a Transplant pilotja csak eladja az alaphelyzetet, felvezeti a sorozatot, pusztán azért, mert egy szíriai menekült a főhőse, aki egy kórházban kezd praktizálni (a pilot kvázi az eredetsztorija, hogy miképp lesz büfésből orvos), még nem kell, hogy bármilyen szempontból különleges legyen a sorozat. De a kezdés arra világított rá, hogy nincs rossz kezekben a történet.

TRANSPLANT – 1×01 – 6,5/10

A sorozat főhőse Bashir, aki egy keleti gyorsbüfében dolgozik (mint később kiderül, menekültként, hazájában szerzett orvosi végzettsége ellenére), és a napját az bolondítja meg, hogy egy autó hajt bele a kajáldába, és rengetegen megsebesülnek. Mielőtt őmaga kidőlne, még pár válságos állapotú vendégen segít, ezt követően pedig már csak a kórházban tér magához, ahol a segítségeit egy ugyancsak megsebesült orvosnak tulajdonítják, rá pedig a rendőrök gyanakodni kezdenek, hogy talán köze lehetett a történtekhez.

Bashir nem igazán bőbeszédű, a kórházban pedig elkezd sportot űzni abból, hogy folyton pattog, nem képes megmaradni egy helyben, hogy megvizsgálják, állandóan segíteni akar a többieken – persze titokban. És közben társait is el akarja látni, plusz értesíteni valakit, hogy mi a helyzet vele. Csakhogy ez közel sem olyan egyszerű, mint gondolná.

Egy dolog azonban a jó főhős (illetve főszereplő), egyelőre a mellékszereplő gárda nem volt annyira meggyőző. Oké, van egy John Hannah-nk, akiben bízhatunk, őt azonban még nem láthattuk orvosként, csak páciensként, a többiek pedig inkább ide-odacsapódtak, és próbálták megfejteni az ismeretlen gyógyító rejtélyét, munkában annyira komolyan nem láttuk őket, amikor pedig igen, akkor sem tűntek annyira izgalmasnak. De persze mindez változhat a folytatásra.

Összességében ez a pilot, bár egypoénosnak mondható volt, a pörgésével és a főhősével eladta számomra magát, az biztos, hogy egy percig nem volt unalmas, bár az idővel kicsit frusztrálóvá vált, hogy mindenki tök kuka volt. Tudom, hogy a helyzetéből adódóan Bashir nem nagyon jelentkezhetett, villoghatott, de talán egy-két szóval tisztázhatta volna a helyzetét, és ugyanez a helyzet azzal, akit keresett, illetve őt kereste.

Mindegy, ezen túl tudok lépni, mert a megvalósítás elég nyers és naturális volt ahhoz, hogy kiemelje a Transplant-ot a masszából – és ez remélem, nem csak annak köszönhető, hogy “olyan típusú” tragédiát kaptunk.

Most már csak az a kérdés, hogy milyen irányt fog felvenni a folytatásban a Transplant, hogy mennyire lesz kiemelt tényező a főhős identitása? A válaszra pedig nagyon kíváncsi vagyok. Ugyanis megtehetnék, hogy nem foglalkoznak vele, de akkor a sorozat léte kérdőjeleződhet meg. Ha pedig foglalkoznak vele, akkor vajon hány sztorit lehet elmesélni azon kívül, amit már a pilotban is láttunk, miszerint lesz, aki bizalmatlanul méregeti őt. Szóval ezen a téren a közhely-veszély fenyegethet.

Nyilván a magánéleti szálak, valamint a háborús övezetben szerzett tapasztalatok egy ideig elláthatják történettel az első szezont, de ahhoz, hogy hosszabb távon érdekes maradjon a sorozat, valami további plusz is fog kelleni. És nincs kétségem afelől, hogy lesz ilyesmi benne, mert mégiscsak a készítő ezt a sorozatot választotta szívügyének.

1 hozzászólás Ne habozz!

ngear - 2020. 12. 02. 03:04

az 5. rész végénél tartok, de ennyire empatikus és szerethető kórházsorozatot az ER óta nem láttam. szóval csak ajánlani tudom mindenkinek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz