login |

Pilot: The English Game

2020. 03. 25. 21:30 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Vagyis igazából 2 rész, de kicsit olyan, mintha az évadot is láttam volna. Nem mellesleg eszméletlenül nézeti magát a Netflix múlt heti premierje, amiben a labdarúgás mögötti igazi indulatokról van szó, amellett, hogy a játék kialakulásáról, profi sporttá válása is előkerül. Hiszen A foci mindenkié, legalábbis ez a magyar cím.

Nyilván aki nálam nagyobb focimániás, az pár dolognak nem fog a lenti írásban örülni, mert leegyszerűsítem a dolgokat. Viszont a sportért nem annyira rajongva is nagyon érdekes a sorozat, nem kell senkit elrettentsen. Főleg, hogy ahogy olvasom, igazából Julian Fellowes sok mindent beáldozott az valóságból a drámához.

A lényeg az lenne, hogy a foci sokáig amatőr sport volt, profibban csak az arisztokraták csinálták, akik ligájába sosem jutott be a pórnépből alakult csapat, legalábbis a nyolcaddöntőig. Legalábbis a sorozat szerint. Ekkor egy malom, és nyilván az ott dolgozó embereket tömörítő kisváros megtette, és ezzel megváltoztatták a focit is, hiszen ők passzolgattak először rendesen, ahelyett hogy rögbiszerűen csak mentek volna előre egy halomban és felrúgtak volna mindenkit közben.

A The English Game tényleges középpontjában nyilván a társadalmi különbségek, és az ezek két oldalán levő karakterek állnak, ahogy a Downton Abbey-ért felelős Fellowes-tól ezt már megszokhattuk. Ami szimpatikus itt (is), hogy tényleg mindkét oldal normálisan van ábrázolva, nem 2D-s senki és semmi. Más kérdés, hogy sokan még így is elég antipatikusak.

A reményt adó focik mellett azért sokkal nagyobb szerepet kap a szegények kilátástalan élete is, ahogy a gyár egyre visszább vágja a bérüket, miközben azt is láthatjuk, hogy miért. Közben pedig ott van egy gazdag banktulajdonos örököse, aki kicsit empatikusabban kezd tekinteni a helyzetre, jobban megérti a helyzetet, mindezt azért, mert a város csapata majdnem elverte őt, és úgy érzi a sok hagyomány és udvariasság mögött azért van bőven képmutatás is.

Igazából nem is ez a lényeg, hanem hogy a társadalmi kérdések mellé néha még remek underdog sportfilmes fordulatok is csapódnak, ezért nézeti magát a sorozat. Konkrétan 6 részről van szó, és a “mi lesz a csapattal?”-kérdés remekül berántja a nézőt a sok gazdasági húzás mellett.

A karakterekről nem tudok olyan sokat mondani, a helyzetek formálják őket, ami remek, és mindenkit árnyalnak lassanként, de valahogy mégsem emlékezetes senki. És a kevés rész ellenére nagyon sok embert “mozgatnak” a készítők, így még nehezebb kapcsolódni bárkihez. Ezért is illik a sportfilmes fordulatok sora a történethez.

Összességében arrafelé hajlok, hogy limonádé a sorozat, viszont annak elég szórakoztató, legalábbis a pilot 7/10, és a második rész tartotta ezt.

8 hozzászólás Ne habozz!

Viktor - 2020. 03. 25. 21:41

Foci fanoknak kötelező

Eltiron - 2020. 03. 25. 22:09

Már tegnap ledaráltam, röviden és enyhén spoileresen a véleményem:
Nekifut, lő… Mellé! Pedig mekkora lehetőség volt ez, J. Fellowes és a Netflix közösen csinálhatott volna valami tényleg eredetit és nagyszerűt a világ legnépszerűbb sportjának korai, tényleg baromi izgalmas korszakából. Ehelyett kapunk egy nem túl eredeti, közhelyes kosztümös limonádét, aminek pár szereplője néha focizik is – ami csak háttér egy sekélyes szerelmi háromszöghöz és egy házassági válsághoz. Van még némi szoció is a dologban, meg érzelmes monológok, és persze mindenféle kivehetetlen brit akcentus. Downton Abbey, kastély helyett focipályával.
5.5/10

Timi - 2020. 03. 26. 00:57

Nahét.. :) én pont tegnap futottam neki ennek, de aztán menetközben olvastam róla egy kritikát, ahol iszonyat lehúzták, és mivel engem sem győzött meg a Pilot, így egyelőre pihentetem.

Pikszi - 2020. 03. 26. 01:14

4 részben tökéletes lett volna. De nem mondhatom, hogy nem éreztem katartikusnak a végét, szóval én elnézem neki a túlhabosított magánéleti drámát a történeti-társadalmi érdekessége miatt. Ráadásul közben a karakterek is kikerekedtek.

Viki - 2020. 03. 26. 06:44

Ez egy nagyon jó kis sorozat! ♥️

noinipo - 2020. 03. 26. 10:58

Nem rossz a sorozat, de igazából a foci ‘csak’ eszköz benne, nem arról szól
egy átlagos dráma, ami a focin keresztül mutatná be a korszakot

humorpalanta - 2020. 03. 27. 23:00

A Kincsem jut róla eszembe. Tökre érdekelt volna az eredtiség, ehelyett csináltak belőle szemetet. Kösz…

human - 2020. 03. 30. 16:51

noinipo: igen, ahogy a kritikában írom?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz