login |

Pilot-mustra: Tribal – 1×01

2020. 03. 27. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Bár a sorozatban természetesen jelzik, hogy nem kéne indiánnak hívni a főszereplőt, itthon nem tudom, mennyire terjedtek el az egyéb, körbeírósabbnak ható elnevezések, meg aztán jó eséllyel kevesen fogják olvasni olyanok, akiket sérthet ez az elnevezés, szóval a Tribal egy olyan krimisorozat, amiben az egyik nyomozó indián őslakos.

TRIBAL – 1×01 – 2,5/10

Valahogy azok a kanadai sorozatok mostanában nagyon nem jöttek be, amiknél a felszín alatt meghúzódó réteg volt (ld. Diggstown). A Tribal bőséggel karakterizál, igencsak vájkál szereplői lelkivilágába, valamiért mintha próbálná minimálisra szorítani a történetet, aminek a középpontjában egy mogorva, gondokkal küszködő veterán nyomozó mellé csapnak egy fiatal indián nőt, és a fókusz a duó dinamikáján van.

(Persze a fenti indiános egyszerűsítés elég terjedelmes kulturális hátteret takar, amiben többek között a First Nation-jogok, a rezervátumokkal való kapcsolatok, a konkrétan néven nevezett törzsek, illetve még maga az alberta-i helyszín is szerepet játszik, valamint az, hogy a kanadai kormány, illetve területi önkormányzatok hogy állnak hozzá a témához.)

Hiába érdekes papíron az alapfelállás, és hiába van bőven lehetősége mélyebbre másznia a Tribal-nek, ez valahogy nem jön össze neki. A főhős terén eléggé basic problémák vetődnek csak fel, a többi szereplő, mondjuk a bűnügyben résztvevők pedig nem kanadaiként inkább csak nagyon furán viselkedtek, és nehezen lehetett komolyan venni.

Maga az ügy sem volt nagy eresztés, a nyomozás egy pillanatig nem volt érdekes, és bár a megoldás okozhat némi meglepetést, az egész rekreálása és bemutatása nagyon esetlen volt, inkább hatott sajnos komikusnak. Nyilván van idejük még szezon közben rátalálni a készítőknek a sorozat hangnemére, de mivel hosszú évtizedek után is még mindig krimisorozatból van a legtöbb, nem vagyok rászorulva arra, hogy újabb és újabb esélyeket adjak olyasminek, ami első nagyon nem jött be.

Hogy pozitívumot is mondjak, jó volt Brian Markinson-t a sok karakteres mellékszerepe után főszereplőként látni. Nem rajta és az elég komoly ellentéteket reprezentáló nyomozói dinamikának köszönhető, hogy a Tribal egy pillanatra sem tudott lekötni. Ha csak a két nyomozó kapcsolatán múlik, akkor biztos, hogy maradok, bár nyilván nem maradhat végig ilyen (és nem csak a repetitivitás miatt), ha pedig normalizálódik, akkor a lényeg veszne oda.

Az az igazság, hogy sokkal többet is ki lehetett volna hozni egy ilyen koncepcióból, de ha egy kicsit sem megkapó a krimi, akkor nem sokra megyünk a műfajválasztással. Viszont mivel a készítő pár évvel ezelőtt a Blackstone-nal kipipálta a rezervátumi élet köré élet családi, törzsi drámát, így nyilván ez következett a sorban.

3 hozzászólás Ne habozz!

olvasó - 2020. 03. 28. 10:32

Szebb szó lenne az amerikai őslakos vagy csak magában az őslakos.

winnie - 2020. 03. 28. 11:44

igen, ezt a szót nem találtam, pedig tök egyértelmű. köszi.

fran - 2020. 03. 28. 16:28

Nem követem a sorozatot, de elvileg egy Tribal címen futó sorozatnál nem lehetne a törzse nevét, amely egy önmeghatározás használni? Lásd cseroki, navaho, apacs ésatöbbi. Mondjuk így egy cseroki nyomozó története a következő sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz