login |

Survivor – 40×08: No hope

2020. 03. 27. 18:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

There are big targets in very small places.

Haladunk, haladunk a merge felé, amikor… ki fog nyílni teljesen a játék? Elképzelni sem nagyon tudom, hogy milyen mozgalmas lesz az a rész, hogy mennyi helyezkedés fog zajlani, illetve, hogy kik és milyen előnyöket fognak előrántani – és akkor az EoE-ről még nem is beszéltünk, mert tippre nem csak egy valakit akarnak visszahozni. Aki azt a részt túl akarja élni, annak mindent be kell vetnie, nem lehet biztosra menni.

Na, de addig is volt még egy részünk (vagy több, nem tudom, mikor jön a merge, de aktuális lenne), ami hozta a szokott színvonalat, és olyasmit is, amire ebben az évadban még nem volt példa. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Yul esett ki

És Sandra is azzal, hogy ott hagyta az Edge of Extinction-t.

Sandra – nem meglepő, igaza van, nem is fogok rá ujjal mutogatni. Yul? Hát, ahogy írtam pár résszel ezelőtt, őt nagyon sajnáltam, hogy kiesett és szerintem az egyik első régi évad lesz az övé, amit megnézek. Egyszerűen ez a nyugodt, analizáló stílus nagyon bejött egy olyan közegben, ahol kissé izgágábbak a játékosok.

Hogy pont ez okozta volna a vesztét? Nem tudom, nem vagyok benne biztos, és én komolyan azt hittem, hogy amikor elkezdett agyalni a fire tokeneken, hogy azzal a többieknek fog imponálni, de ahogy az elmúlt 10 évadban ezt megszokhattuk, amint felsejlett némi taktikázás stratégiai gondolkodás, rögtön lecsapott a pallos. (Hirtelen az első magyar Survivor-évad jutott eszembe, de nem jó a párhuzam, hiszen ott ugye szitokszó volt a taktikázás.)

És természetesen imponált az is, ahogy Yul visszhangozta kvázi azt, amit én is írtam, hogy a fire tokenek milyen réteget visznek a játékba csak azzal, hogy léteznek. Nem kell használni őket, a létezésük is zavart kelt, és Parvati, valamint Sandra után közvetve Yul is ezért távozott. (Egyébként a challenge után én tényleg azt hittem, hogy Yul teljes biztonságban van, de azt sugallták, hogy elég egy rossz mondat és nyissz – a valóságban mondjuk lehet, hogy ez hosszabb folyamat volt.)

Szóval az oldszkúl szakasz kiesett, és én is felteszem a kérdést, amit olvastam valahol: azért estek ki a régiek, a pre20-asok, mert tényleg ikonikusak és fenyegetést jelentettek, mert mindenki rettegett tőlük, vagy épp ellenkezőleg, azért, mert régiek voltak és ma már a Survivor más, a régi módszerek nem működnek, ők egyszerűen nem tudtak lépést tartani – azaz nem voltak jó játékosok?

Nyilván a válasz valahol a kettő között lehet, ha kizárjuk az előre eltervezett taktikákat, azt mindenki meg tudja nézni, hogy ezek a kiszavazások milyenek voltak, hogy tehettek-e volna valamit ellenük az oldszkúlosok akár tribal előtti helyezkedés, akár a blindside megneszelése, akár idol vagy egyéb előny kijátszása révén.

Ja, még volt a részben egy nagyon soros védettség játék, Rob flashback-es fire token-szerzése, ami tetszetős megoldás volt, valamint megint a Wendell/Michele-féle dinamika, aminél végképp nem értettem, hogy Wendell hozzáállása ellenére miért vele maradt a lány. Vagyis… nyilván megértem, hiszen azért jár a pont, ha valaki nem érzelemből, hanem számításból szavaz, sosem érdemes csak azért kiszavazni valakit, mert irritálja az embert.

      

12 hozzászólás Ne habozz!

Masi - 2020. 03. 27. 21:23

Szegény Yul. :( Szerintem Michelle már csak azért is nem Wendellre szavazott, hogy nehogy úgy tűnjön, hogy a kapcsolatuk miatt akarja kiszavazni. Nagyon próbálja bizonyítani, hogy megérdemelten győzött anno. (De a babe-ezésétől falra tudnék mászni.:)
A saját évadjában én amúgy bírtam Wendellt (bár nem neki szurkoltam), de mostanra nagyon elszállt vele a ló.
Tetszett a vágás, hogy csak utólag láttuk, ahogy Rob begyűjti a három tokent, előtte Tysontól hallgattuk végig, hogy “I am amazing”. A többiek amúgy hol voltak, hogy mindenhova Rob ért először? És mennyire igazságtalan, hogy háromra simán rátalál, pár résszel ezelőtt meg egyért egész nap le-fel kellett caplatniuk a rönkökkel.
A challenge során Sophie-n hol van nadrág, hol nincs. :D
Szerintem jó játékosok a nagyok, csak mivel nagy nevek, volt kifogás, hogy miért ők. Meg az ő játékukat jobban ismeri mindenki, nagyobb “threat”-nek számítanak. Plusz itt most tényleg mindenki bizonyítani akar, senki nem akar pl. Rob farvizén evezni. Annyival amúgy nem hiszem, hogy jobb játékosok, mint a többiek, csak jó részüket többet láttuk már. Sokan nem is az első évadjukban nyertek.
Remélem Tyson, vagy Yul, vagy (el sem hiszem, hogy ezt mondom) Natalie jön vissza a szigetről.

Enzo - 2020. 03. 27. 22:45

40×07(08)

EoE:
Sandra feladásán meglepődtem, de igazából jól megindokolta – nagyon kevés esély van visszajutni ennyi jó játékos között + hát ugye finoman szólva sem egy challenge beast, és nem fog tizeniksz napot szenvedni ilyen kevés esélyért, amúgy is queen.
A fire token keresős verseny nagyon bejött Rob flashbackes tokenszerzésével – és nem tud róla senki :D

Immunity:
Neee már hogy kivágták a reward-ot :( nem is maga a kihívás hiányzott, hanem a Parv+Sandra dupla kiesésre való reakció a zöld törzstől, azt nagyon megnéztem volna… :'(
Maga a challenge egyébként tetszett, ötletes ez a csészealjjal való vízhordás. Azt kell mondjam, hogy a Yara törzs kiválóan csinálta azzal a taktikával, hogy csak egyet fordulnak, de azt biztosan, nem kilötyögtetve – kockázatos volt, de ügyesen megoldották. Szerintem amúgy pont így lett kitalálva a feladat, hogy ha nem vesztesz sok vizet, akkor egy körből megvan a kellő mennyiség. A második helyért való küzdelem meg aztamindenit de szoros volt, pár másodpercen múlott!

És akkor Sele törzs, mivel nagyrészt velük foglalkoztunk:
Yul eléggé ki volt akadva Wendellre (hozzáteszem, jogosan), hogy Parvatinak miket ajánlgatott tribal alatt és hogy lehetne így benn bízni. Akkor meg pláne, amikor ugyanarról a témáról tök más hangnemben beszélt Michele-lel, mint vele (de lebukott). Wendell egyre antipatikusabb számomra a szezon során, ebben a részben azért is lepett meg Yul kiszavazása, mert a challenge után egyértelműnek tűnt, hogy Wendell megy (pláne, hogy a 4 fő miatt egyhangú döntés kell, különben döntetlen lesz). Yul mint opció azt hittem, csak elterelésként lett bedobva mind a játékosok, mind a szerkesztők részéről.
Ha már Yul, még 3 gondolat:
– Amit még a parton mondott, hogy Michele rá szavaz és akkor nem kerül gyanúba, és hátha akkor Wendell neki adja a tokent, amit kapott…én ezt nem értem, pedig kétszer meghallgattam. Valakinek átjött, hogy mit akart?
– Tribalon azt hittem, hogy elszólja a fire tokenekkel magát (az előző pontban levőkre utalva), de aztán átvezette ebbe a gazdasági aspektusba, amit itt is firtattunk, és ő is jókat mondott.
– Yul jobban fogalmazta meg ezt a “ha kiszavaznának és visszatérnél, összeállnál-e újra velük” dolgot… Wendell őszintén nyilatkozik egy csomó mindenben, de talán túlságosan is, és így olyanokat mond, amiket nem kéne, mert rosszul csapódnak le.

Hát szépen összeállt az oldschool csapat EoE-n…szerintem inkább azért estek ki ők, mert az idő múlásával (meg all-star évadokkal) nagyobb legendává érnek (és ezért veszélyesebbnek tartják őket), mint egy ugyanolyan kvalitású, de újabban játszott játékost. (Ha jól számolom, s24 Kim a legrégebbi, még játékban levő győztes? az elég durva…)

Egyebek:
– Újabb random ötletem: miért nincs olyan, hogy a törzsi védettség után a vesztes törzsben egyéni immunity challenge is van? Egyszer érdekes lenne egy ilyen csavar.
– Nagyon fura volt a zenei aláfestés a tribalra menéskor… nem a rossz értelemben, csak nem szokott ilyen stílusú zene lenni, legalábbis én nem szoktam odafigyelni a háttérzenére, de most nagyon feltűnt.
– Yara törzs szösszenet: haha, Adam meg van győződve, hogy Ben/Sarah közül egyiküknél idol van… és negyedrészt igaza is van, mert Sarah-nak ilyen Sophie-val felezős idolja volt asszem, bár Sophie-nál van, de Sarah így őszintén eljátszhatta, hogy felőle akár kiboríthatják a táskáját is :D
– És a két lány még 1-1 tokent is kapott Yul-tól, király! (na meg ugye Michele-nél is kettő van, mert hármat kapott Parvtól és egyet adott Wendellnek)

#hétidézete Wendellé a szavazáskor:
“Yu’l be on the Edge of Extinction tonight” :DD

quatro quatro - 2020. 03. 27. 23:46

Egyik kedvenc örök nyertesem esett ki.
Sajnos ez a játék változásának következménye és ebben picit azért Yul is hibás.
Nem szabad kiteregetni a kártyákat szavazás előtt, vagy úgy bármikor.
Ami inkább idegesítő, hogy annyira nem volt annyira meghatározó lépés, simán csak okos, de ez elég ahhoz, hogy akkor threat ki kell rakni.
De itt mostmár nem értem a logikát.
Nagyon örülnék ha a valóban visszatérne a játék egy olyan fázisba, vagy olyna irányba fejlődne, ahol a a karizmatikusabb játékosok tovább maradnak, esélyesek a végső győzelemre (persze ezt vágás simán befolyásolhatja – simán lehet valaki karizmatikusabb, mint aminek az edit bemutatja).
A shield taktika nem igazán jött be kb senkinek.

Ami plusz, amire a rész ráébresztett, hogy nincs számomra irritálóbb játékostípus a wildcardoknál. Akik stratégiailag abszolút nem hosszú távon gondolkodnak, a játék bizonyos pontjáig történő eljutásuk, főleg a többi játékos türelmének, illetve random dolgok bekövetkeztének köszönhető. Amiben benne van az is, hogy valaki csak random felrúg minden korábbi kapcsolatot. Ahogy tette azt Wendell is egy szavazással korábban.

Akkor kérdem én, bár lehet az én gondolkodásom tök más, meg persze az edit is elvihet egy karaktert más irányba, de amit látok aszerint: melyik a nagyobb threat: egy két lábon járó orosz rulett Wendell, aki egy fire tokenért egy szavazással korábban simán kirakta volna Nicket (aki most vele szavazott), vagy kiszámíthatóbb stratéga, akit az első adandó alkalomnál később kiszavazhatnál.

Értem én Wendell mellett szívesen ülne majdnem mindenki a döntőben, de addig el is kell jutni. (Ilyen játékosok még Dreamz, Angelina és még jópáran). Plusz Wendell akár még nyerhet is.

Lehet extra salty vagyok Yul kiszavazása miatt, de ami miatt még hülyeségnek tartom, hogy őt szavazták ki, hogy old schoolert küldtek, old schoolerek közé, hogyha valaki visszajön onnan és döntőbe jut, elég fasza esélye lesz nyerni a végén.

Thomas - 2020. 03. 28. 00:09

Hát bevallom, én ezt már így egy kicsit untam, hogy nem volt Parvati. Vagyis az eleje jó volt, de már leginkább csak a szigetes részek érdekelnek:) Jó lenne, ha többet visszamehetnének, hátha…:) Tudom, ha túltenném magam a cslódottságon valahogy, hogy a létező legrosszabbul alakult még ez az évad is, amit annyira vártam, még élvezhetném is, mégsem nevenincs maradtak ott, hanem csupa győztesek. De nem tudom, még egy darabig biztos durcás leszek emiatt.

Szerintem az igazság aközött van, hogy egyrészt többször játszottak, ismertebbek, félnek tőlük, másrészt ők voltak kisebbségben, emiatt Yult leszámítva egyikük sem tudott igazán többségi szövetségbe bekerülni sehol. Más lett volna a helyzet, ha még van 3-4 oldschool? Lehetséges, már nem tudjuk meg.

Nagyon reménykedtem pedig, hogy Wendell repül a kis fogpiszálóval a szája sarkában, de most ez így volt megírva, hogy egymás után az összes réginek mennie kellett. Így lett belőle egy newschool győztesek évadja, amivel kapcsolatban közel sem lettem volna ennyire izgatott. Nem tudom, min tud változtatni, ha visszajön 1 vagy akár 2 ember a szigetről, ha egyszerűen nem akarnak játszani velük a prekoncepciók miatt.

“A challenge során Sophie-n hol van nadrág, hol nincs. :D”

Az nekem is feltűnt, hogy valahol nekivetkőzött challenge közben, de ezek szerint még vissza is került rá? Az úgy elég vicces, valamiért kétszer felvették, és úgy vágták össze akkor. Másrészt most aztán tutira volt egy reward challenge is, amit nem mutattak, mert most nem volt semmi reward ezen.

“hát ugye finoman szólva sem egy challenge beast, és nem fog tizeniksz napot szenvedni ilyen kevés esélyért, amúgy is queen.”

Hát nem tudom, lehet, hogy csak 3 napot kellett volna szenvedni, mert esélyes, hogy a következő részben lesz valami, és lehet olyan feladat is, amit bárki megnyerhet. De én örültem, hogy elment inkább:)

“A fire token keresős verseny nagyon bejött Rob flashbackes tokenszerzésével – és nem tud róla senki :D”

Itt amúgy miért jó titokban tartani? Arra bazíroznak, hogy ha ketten mennének vissza, akkor a másik ne tudja, hogy esetleg vehetett egy idolt magának? Mondjuk nekem meg sem fordult a fejemben, hogy most ketten mennének vissza, de Winnie már annyira írja, hogy nem tudom:)

Thomas - 2020. 03. 28. 00:46

Jaj, nem akartam még elküldeni:)

“– Amit még a parton mondott, hogy Michele rá szavaz és akkor nem kerül gyanúba, és hátha akkor Wendell neki adja a tokent, amit kapott…én ezt nem értem, pedig kétszer meghallgattam. Valakinek átjött, hogy mit akart?”

Ennek úgy lett volna értelme, hogy döntetlent csinálnak, Wendell és Michele Yulra szavaz, Yul és Nick Wendellre, és az újraszavazásnál Michele és Nick kiszavazzák Wendellt. És akkor talán nem érzi úgy, hogy Michele elárulta, hanem csak kényszerből szavazta ki, hogy ne kelljen követ húznia és neki adja a 2 tokent, amiből az egyiket Yul kéri azért, mert veszélybe sodorta magát. De nem ezt mondta, szerintem azt mondta, hogy azt mondják Wendellnek, hogy Michele Yulra szavaz vele, aztán meg hárman kiszavazzák, és akkor így van egy kis esélye, hogy neki adja. Persze, kis esélye mindig van, de ezt én sem értem, hogy mitől akkora terv:) Már csak az ebben az érdekes, hogy ez a terv nyilván nem tetszett Nicknek, mert így csak neki nem jut token, ezért fordulhatott Yul ellen:)

“– Újabb random ötletem: miért nincs olyan, hogy a törzsi védettség után a vesztes törzsben egyéni immunity challenge is van? Egyszer érdekes lenne egy ilyen csavar.”

Végül is meg lehetne húzni. Nekem meg az jutott eszembe, hogy ezek a négyes tribalok nem túl izgalmasak, miért nem húzzák meg, hogy a két vesztes törzs együtt megy tribalre és nyolcasban szavaznak ki 1 embert?:)

“Sarah-nak ilyen Sophie-val felezős idolja volt asszem, bár Sophie-nál van, de Sarah így őszintén eljátszhatta, hogy felőle akár kiboríthatják a táskáját is :D”

Sarahnak meg szavazatlopós előnye van, azt vajon hol tartja? Ezért értelmetlen ez az egész táskakutatás, mert ha azt sem találná meg, akkor az idolját sem a táskájában hordaná.

“na meg ugye Michele-nél is kettő van, mert hármat kapott Parvtól és egyet adott Wendellnek)”

Nem, Parvnál csak kettő volt, mert egyet elköltött valami előnyre a múlt heti részben. Szóval most Michele-nél csak akkor lehet kettő, ha már a sajátja is megvan, de szerintem megvan.

Edete - 2020. 03. 28. 03:28

Hát ez most szomorúvá tett. A 4 győztestippem közül az első (akit ráadásul nagyon szeretek) elszállt. Nagy kár.

Véleményem szerint a probléma a régi játékosokkal nem az, hogy nem akarnak játszani velük, hanem hogy nem tudnak megfelelően adaptálódni az új stílushoz. Ma már nem menő a domináns stratégiázó játékstílus. Ma a “húzd meg magad és robbants egy nagyot a játék vége felé” elv alapján szoktak nyerni. Azok akik nyíltan stratégiáznak azok az elmúlt 10 évadban mindig hamar hazamentek.

A másik problémakor a régiek kapcsán az egójuk. Parvati csak azért jött vissza hogy legyőzze Sandrát. Sandra azért hogy legyőzze Robot stb… Nem csoda hogy nem volt rendes összefogás köztük és inkább kidobták a minden szempontból esélytelen Ambert csak hogy gyengítsék robot, vagy pl Danni helyett is lehetett volna mást kitenni.

“EoE-ről még nem is beszéltünk, mert tippre nem csak egy valakit akarnak visszahozni. ”

Ez eddig meg sem fordult a fejemben, de logikus. Ha most kell tippelni akkor Tyson-Yul-Natalia hármasból lesz majd a visszatérő. Továbbmegyek, bárki is térjen vissza, azonnal ki fogják szavazni újra (bár örülnék ha nem így lenne, de szerintem ő lesz az easy target.

“Ha jól számolom, s24 Kim a legrégebbi, még játékban levő győztes?”

Nem, Sophie S23.

“melyik a nagyobb threat: egy két lábon járó orosz rulett Wendell, aki egy fire tokenért egy szavazással korábban simán kirakta volna Nicket (aki most vele szavazott), vagy kiszámíthatóbb stratéga, akit az első adandó alkalomnál később kiszavazhatnál.”

Ott a pont. Én évadok óta nem értem miért számít a “random” biztonságosabbnak mint a “kiszámíthatóan veszélyes”. Hiszen ha arra törekszel, hogy legyen egy stabil szövetség azzal legalább 1-2 nyugodt szavazásod lehet (több nem, de 1-2 igen) míg a voting block lényegében mindig átalakul, így orosz rulett hogy megmenekülsz-e.

Enzo - 2020. 03. 28. 18:40

@quatro quatro:

“melyik a nagyobb threat: egy két lábon járó orosz rulett Wendell, aki egy fire tokenért egy szavazással korábban simán kirakta volna Nicket (aki most vele szavazott), vagy kiszámíthatóbb stratéga, akit az első adandó alkalomnál később kiszavazhatnál”
szintén ott a pont.

@Thomas:

“A challenge során Sophie-n hol van nadrág, hol nincs. :D”
nemtom, nekem csak a nadrág nélküli jelenet tűnt fel :PP de ez tényleg érdekes, ilyen időre menő versenyben felvennének valamit többször?

Ez amúgy nemtom honnan jött, hogy 1-nél több ember jön vissza EoE-ről…valahol a sok “sztár” miatt látok benne rációt, de azért furcsa is lenne.

Yul-Wendell-firetoken ügy: aha, így már érthetőbb, mármint a döntetlenes fejtegetés… a másiknál nemhiszem h bemondásra odaadta volna szavazás előtt, utána meg mivel nyilván egyhangú lett volna, nem Michele-nek adja.

“Parvnál csak kettő volt, mert egyet elköltött valami előnyre” -> nem, most visszanéztem, és egyértelműen hármat tesz Michele fakkjába. Ergó Michele-nél összesen van három (a sajátjával együtt, de a Wendellnek adott nélkül)

@Edete:

“Ma a “húzd meg magad és robbants egy nagyot a játék vége felé” elv alapján szoktak nyerni.”
Jaja, ez tök igaz.

“Nem, Sophie S23.” -> eh, jogos, nála valamiért s27-re emlékeztem, köszi (ezek az évadok pont kimaradtak nálam)

winnie - 2020. 03. 28. 22:24

“ Ez amúgy nemtom honnan jött, hogy 1-nél több ember jön vissza EoE-ről…valahol a sok “sztár” miatt látok benne rációt, de azért furcsa is lenne.“

csak en tippeltem, de… nem volt korabban ilyen? hogy ketten jottek vissza, amikor volt hasonlo, exile, vagy mas? amikor a szigetes csavo nyert, akkor is volt merge utan valaki, nem? amikor meg versenyeztek a szigeten, akkor is mintha. de passz, nincs tudasom.

quatro quatro - 2020. 03. 28. 22:49

En úgy emlékszem, higy az Pearl Island evad volt csak.
A cserkésznő, meg egy csávó aki ki akarta szavazni Rupertet még merge előtt.

Edete - 2020. 03. 28. 23:13

“csak en tippeltem, de… nem volt korabban ilyen? ”

Igen ahogy azt quatro quatro írta is, S7 volt valóban amikor Burton és szupercserkész Lil is visszatért a játékba, de az kicsit más szitu volt.

Olyan is volt többször is hogy több ember ment Exile i.-re de az sem teljesen ez a történet.

“Hagyományos” redemption islandekről (ami lényegében a EoE elődje) mindig 2 alkalommal 1 ember jött vissza eddig. Ettől még jó elgondolás hogy mivel most jól ismert játékosokról van szó, jöjjön vissza 2 egyszerre. Így ráadásul elkerülhető lenne hogy azonnal kiszavazzák. Vagy legalábbis mindkettőt egyszerre.

Thomas - 2020. 04. 01. 14:26

Á, most már látom, hogy Winnie arra gondolt, hogy úgy jön vissza kettő, hogy egy a merge-nél, egy meg a vége felé, így szokott lenni. Én is úgy értelmeztem, hogy most jönnének vissza ketten, ami így hogy már csak 11-en maradtak, akár meg is történhet, és nem is bánnám kivételesen:) Ha Rob vagy Natalie visszajön, ők már asszem tudnak idolt venni, így van esélyük kavarni valamit, nem csak automatikusan kiszavazódni.

Enzo: Igazad van, tényleg hármat tesz be Parvatni, nem emlékeztem rá, hogy Ethantől is kapott egyet, így valóban 4 volt neki (1 saját, 1 Ethantől, 2 Robtől), egyet elköltött az idol nullifierre, így hármat adott Michelle-nek. Akkor most már végignéztem, ki kinek adott:
– Jeremy kapott egyet Natalie-tól, de szerintem azt el is költötte utána arra az előnyre, hogy kihagyhat egy tribalt, szóval neki csak 1 lehet
– Denise kapott egyet Dannitől, ha nem költötte el, akkor 2 van neki
– Nick kapott egyet Tysontól, 2 van neki is
– Sophie és Sarah kapott egye-egyet Yultól (aki az egyiket Sandrától kapta), Sophie-nak szeirntem 2 van, Sarah viszont mintha elköltötte volna a sajátját, amikor a lopakodós akció volt, így neki csak 1 van
– És akkor Michele-nek van 3 (Amber adott egyet Robnak, Rob kettőt Parvnak és Parv hármat Michele-nek)
– Wendellnek 2, mert Michele egyet adott neki
– A szigeten szerintem Natalie-nak van 4, Robnak 3, Tyasonnak, Ethannek, Danninak, Ambernek 1-1, de ezt most csak emlékezetből mondom

winnie - 2020. 04. 01. 14:57

jaaaaaa…, persze. persze. még a burton+lil-es példánál sem esett le.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz