login |

Pilot-mustra: Atiye / The Gift – 1×01

2020. 03. 28. 16:13 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A Netflix tavalyi év végi premierje volt a török Atiye ajándéka, amitől egy ideig ódzkodtam származási helye miatt (pedig ugye az Ezel megtanította nekünk, hogy még a napi műfajban is lehet maradandót alkotni), de a biztató vélemények hatására belevágtam, és rájöttem, hogy teljesen felesleges volt az aggodalmam. Mondjuk tudhattam volna, hiszen egyrészt Netflix, másrészt az első török sorozat a platformon az ugyancsak teljesen rendben lévő The Protector volt.

Szóval az Atiye a Netflix második saját török projektje, és a legnagyobb dicséret, amit el lehet mondani róla, hogy ha nem ismernénk a származási helyét, akkor szerintem simán amerikainak lehetne gondolni a kinézete alapján. Pár név és zene ugyan belövi az országot, de egyébként a stílus és a sztori nem buktatja le. Ami nem is csoda, hiszen a készítője az a Jason George, akinek ez a sokadik nemzetközi Netflix-szériája, nem csak a The Protector mellett volt ott, hanem az indiai Leila, az arab Jinn vagy a brazil Sintonia esetében is.

ATIYE / THE GIFT – 1×01 – 7/10

A sorozatot muszáj spoileresebben felvezetni, cserébe azonban az is igaz, hogy bőven elég arra szorítkozni, hogy adott egy festőnő, aki meglepve fedezi fel, hogy egy ásatáson ugyanazokra a különös szimbólumokra bukkannak, amiket ő már gyerekkora óta megszállottan rajzol. Ennyi az Atiye lényege, nem több – nyilvánvalóan a főhős, Atiye utánamegy ennek a furcsaságnak, mert nem hagyja nyugodni a felfedezés.

Persze ennél sokkal több réteggel rendelkezik a sorozat, kapunk a pilot elején rögtön egy baljóslatú flashforwardot, Atiye-t jó pár karakterrel veszik körbe, a lányt is elhelyezik a magánéletén belül (nagy változásokra készül), azonban a világát teljesen felborítja az, ami történik, főleg, hogy furcsa látomások is kezdik gyötörni, amiknek jó eséllyel köze van a régészeti lelethez.

Kellőképp figyelemfelkeltő a kezdés, de persze csak azoknak ajánlott, akik oda vannak a misztikus körítésért, mert elég hamar arra mozdulunk el, hogy valószínűleg nem földhöz ragadt a megoldás (nem mintha az alapsztori másra utalna), de szerencsére nem viszik túlzásba a látomásokat, bár azok kissé repetitívek, és az ember azt gondolná, hogy sokadjára a főhős már másképp reagálja le őket.

Mint írtam, engem az nyűgözött le leginkább az Atiye-ben, hogy mennyire amerikaias volt a nagyvárosi stílusa. Ennek persze nem kell erénynek lennie, hiszen a helyi ízeket vagy stílust lesz, aki hiányolni fogja, de a megvalósítás minőségére biztos, hogy nem lehet panaszunk, mint ahogy a szereplőkre sem, A szultánából vagy a Tiltott szerelemből is ismert Beren Saat akár kíváncsi, akár megszállott, abszolút meggyőző.

Amellett, hogy a Göbekli Tepe-templom alatt lévő lelet kiemelt szerepet kap, a megoldások jó eséllyel Atiye múltjában lesznek keresendők, így a rejtélyfaktor mellett fókuszba kerül a festőnő magánélete is, és bár még egy szerelmi háromszöges esélyt is belebegtetnek, de eddig kellemes meglepetés volt, hogy a sorozat (az első részei során, legalábbis) kerülte a szappanos megoldásokat, amit láthattunk, az inkább csak a karakterek közötti kapcsolatok bemutatására szolgált.

Ha valamit fel lehet róni az Atiye kezdésének (és ez alatt az első két epizódot értem), akkor az a történet szövésének tempója. Félreértés ne essék, nem éreztem lassúnak a sorozatot, de csak illúzió, hogy mozgalmas lenne, amit látunk, hiszen utólag visszagondolva az első két rész fontosabb történéseit két-három mondatban össze lehetne foglalni, így akár azt is mondhatnánk, hogy nem sokat haladtunk előre, pedig azért történt ez-az.

Bár a lényeg szerintem csak az 1×02 után kezdődik.

4 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2019. 12. 29. 07:28

Hajazott a protectorra az elején de ez “jobb” szerintem, már abban az értelemben hogy nem egy ilyen superhero-team misztikus köntösben hanem inkább sci-fi misztikus köntösben, relative sok drámával és régészkedéssel. Egyébként a sorozatban szereplő “ősi templom” (göbeklitepe) tényleg létezik és vakarják is miatta a fejüket a régészek/történészek, ez is külön tetszett hogy próbálják a realitáshoz minél közelebb hozni a sztorit. Szóval aki a protectorrol lepattant ennek adhat egy esélyt, mert elég más a hangulata.

Karminás Péter - 2020. 03. 22. 07:36

Nagyon jó!

Végig izgalmas, Beren Saat remek színésznő. Hamar ledaráltam. :)

Trallala - 2020. 03. 29. 08:31

A protector nálam kasza lett, de ez nagyon tetszett.

FP Jones - 2020. 03. 29. 12:05

Második résznél vagyok, köszi az ajánlást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz