login |

Pilot-mustra: Messiah – 1×01

2020. 03. 29. 20:00 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Elég régóta vár kirakásra ez a kritika, de most, hogy kiderült, hogy kaszát kapott a sorozat (itt írtunk a nem mindennapi okokról), nem húzom-halasztom – winnie)

Ugye ez annak az átka, ha az ember nem csak kiválasztott sorozatokat néz, hanem mindent el akar kezdeni, hogy beszámoljon a tapasztalatairól: hogy olykor a leghype-osabbakról nincs ideje írni.

A Messiás január elsején érkezett meg a Netflix-re (magyar szinkronnal is), azonban pont más év eleji premierekre kerítettünk sort akkor, és mire írni tudtunk volna róla, jöttek más, aktuálisabb bemutatók, így az írás csak görgött tovább. Idővel pedig azt mondtam, hogy akkor évadkritikát kap a sorozat, de mivel sok más kötelező darab miatt lassan haladtam, ezért inkább nem cipelem tovább magammal, mert úgy járok vele, mint a The Umbrella Academy-vel, vagy a The Haunting of Hill House-szal (mindkettőhöz van/lesz írás!). Inkább egy megkésett pilotkritika, mint egy sosem elkészülő évados írás. (Ha valakitől kapunk évadértékelőt, akkor természetesen kirakjuk.)

MESSIAH – 1×01 – 6,5/10

Mondhatnám, hogy mivel bőven érkezett komment a sorozatról más posztokhoz, hogy ezúttal átadnám nektek a szót, hiszen sok vizet nem fog zavarni az, amit én írok az első részekről. Ráadásul a Messiah olyan sorozat, amiről inkább beszélni érdemes, nem pedig agyonelemezni azt, hogy milyen a megvalósítása, vagy miféle történetszálakkal operál. Nem ez az erőssége ugyanis.

Lássuk a problémafelvetést: mit tennénk akkor, ha feltűnne valaki a világunkban és prófétának vallaná magát? Azt tudjuk, hogy mi “történt” annak idején, azonban a modern kor embere minden bizonnyal másképp reagálna minderre, mint ahogy írva vagyon. Ráadásul a mai világban az ilyesminek sokkal gyorsabban híre menne, és a jelenséget elég sokféleképp lehet kezelni: kíváncsisággal, hittel telve, trollkodva vagy éppenséggel a hátsó szándékoktól vezérelve. Másképp reagálna rá vallásos és nem vallásos ember, és persze ott az egésznek a hitelességi vetülete is a félretájékoztatásokkal és propagandával teli világban.

A címszereplő egy fiatal férfi, aki egy köztéri megnyilvánulásával szerez magának egy rakás követőt Szíriában, és megindul velük az izraeli határ felé. Ezzel nem csak az izraeli hatóságok figyelmét kelti fel, hanem az amerikai hírszerzését is, mely ugyancsak érdeklődve követi a fejleményeket. Mindhárom szálon kiemelnek egy-egy fő karaktert, akik révén kísérhetjük az eseményeket, s ha mindez nem lenne elég, akkor egy texas-i kisvárosi pap (és családja) történetét is megismerhetjük, akik eleinte még rejtély, hogy kerülnek a képbe.

Az a furcsa a Messiah-ban, hogy a globális vetülete nagyon izgalmasnak hat, és azt sejteti, hogy rejtélyek várnak ránk és izgalmak. Azonban az első részek inkább csak az “érdekes” kategóriába tartoznak, sőt, talán maga a sorozat is. Ami rejtély van, az eléggé bináris (vagy ez, vagy az), a szálak pedig közel sem kapnak annyi hangsúlyt, hogy komolyabban el lehessen merülni bennük – itt olykor túlságosan is érződik, hogy az egymás mellett futó sztorik között váltogatásoknak pusztán technikai, mintsem dramaturgiai okai vannak, ami szerintem nem annyira szerencsés.

Nem csak ebből a szempontból nem annyira lineáris a történetmesélés. A kiemelt karaktereket ugyanis egy konkrét élethelyzetben ismerhetjük meg, de mindnek van valamiféle csomagja, múltbéli “titka”, amikre töredékekkel idővel rávilágítanak. Ez egy elég egyszerű írói fogás, de működik, mert kíváncsiak vagyunk, hogy ki miért olyan, amilyen.

Számomra fura volt olvasni itt-ott, hogy mennyire ellentmondásos a sorozat, vagy legalábbis a fogadtatása, mert amit láttam, abban eddig nem vettem észre, hogy sok ellentmondásosság lenne, vagy ha van is, akkor az nem a készítői merészségből fakad, hiszen egyelőre klasszikus építkezés folyik.  Nyilván, ha a későbbi részekben mernek majd nagyobb húzásokat is bevetni, akkor hamut szórok a fejemre, de azt súgja a józan ész, hogy ha ez lenne a terv, akkor már a szezon elején jeleznék valamivel. (Persze más vallásúak fejével nem tudok gondolkodni, és simán lehet, hogy ami számomra semmiségnek tűnik, az egyesek szemében istenkáromlással ér fel.)

Mindenképp érdekes és gondolatébresztő a Messiah felütése, azonban nem lehet érezni rajta, hogy annyira erős kézben lenne a gyeplő, hogy a folytatásban vakon meg lehessen bízni, ezért is haladtam igen megfontolt tempóban vele előre. És mindvégig azt éreztem, hogy van a sorozatban valami, ami a következő pillanatban (jelenetben, részben, évadban?) belobbanthatja az egészet, de egyelőre inkább csak az őrlángot látom.

Az az őrláng viszont lobog rendületlenül, és bár érdekel a szezon további rész, de inkább csak azért, mert kíváncsi vagyok arra, hogy mire megy ki a “játék”. És ugyebár elég nagy a különbség aközött, hogy valaki kíváncsiságból néz valamit, vagy azért, mert az maradéktalanul leköti, szórakoztatja. Ahhoz, hogy a Messiah az utóbbi kategóriába tartozzon, mielőbb rá kéne lelnie a saját hangjára, és talán bevállalósabbá is válhatna. Vagy korai a kérésem?

A nagy kérdés az, hogy mi a célja a sorozatnak? Csak mesélni akar, vagy mondani is valamit? Puszta “Mi lenne, ha…?”-gondolatkísérletnek szánják, vagy provokálni akarnak vele, esetleg komolyabb “térítési” szándék is mozgatja a készítőket (és ezt nem szó szerint értem, hanem inkább úgy, hogy a nézői gondolkodásra, nézőpontra akarnak hatni). Ha ezzel tisztába kerülnék, akkor szerintem sokkal jobban el tudnám engedni magam, és élvezhetném a Messiah-t.

31 hozzászólás Ne habozz!

Diab0lic - 2020. 01. 01. 01:00

első rész után azt kell mondjam, hogy maradok tovább. Hajnal 1 van, de indítom a következő részt :)

punyapapa - 2020. 01. 01. 11:24

3 részig jutottam eddig. Sajna menni kell dolgozni.
Amúgy nekem tetszik. S nem egy keresztény propaganda, hanem tényleg azt mutatja meg milyen lehet, ha eljönne Jézus.
Egy dolgot hiányolok, hogy több lehetne benne a vitaindító jelenetek.
De lehet, hogy néhány hívőnél így is, kivágja a biztosítékot.

Desmond Wallace - 2020. 01. 01. 11:39

Az első rész jó volt.

Mr. Underwood - 2020. 01. 01. 15:21

Masnaposan ratekintve nem rossz, propaganda tenyleg nincs harom resz utan. Pozitivum, hogy nem valami isztan kitalalt orszag es tvcsatorna KDB TV feliratok elcseszett stilusban, hanem valos orszagok, CNN es ABC News feliratok, Buzzfeed hivatkozas. Szoval ugy, aki a realitasokat is kedveli annak plusz pont lehet.

Nem lesz vilagmegvalto sorozat es nem fog senki megterni sem tole. Egy 6/10 igy Ujev napjan, Joe Goldberg meg varhat a heten :)

Szannor - 2020. 01. 01. 17:04

4 és fél rész után, spolierek nélkül…
Igen érdekes sorozat ez. Lassan a felénél járva én személy szerint még mindig nem tudom eldönteni, hogy mit látok, hogy kik az anti hősök és emberünk tényleg az-e akinek mondja magát. Az egész, hogy mire megy ki még csak tippelni sem tudnám. Ordít róla egy ordas nagy összeesküvés egy évad végi hajledobós clifhangerrel, (titkon erre gyúrok) de ahogy winnie szavait olvastam a pakliban benne van,hogy ez el fog maradni.
Unalmasnak abszolút nem mondanám, nagyon üres járatok sincsenek benne. A zenei aláfestés érdekes, komor, néha még nyugtalanító érzést is kelt. A CGI itt ott azért hagyna némi kívánni valót maga után, de hát nem lehet minden tökéletes. 🙂
Pontozni még nem tudnám, ahhoz le kell nyomni a maradék részeket.

Mr. Underwood - 2020. 01. 01. 21:15

Hat amint attevodik a sorozat Amerikaba, ott meg is feneklik. A semmi kozepen, a tornado pusztitotta videki porfeszekben nem tortenik semmi. A CIA ugynok szerepeben Monaghan nincs mas szo ra: semmilyen. Egy karakter nelkuli karakter, nincs kidolgozva, nem lett felepitve.

“Jezus” csak ul, neha okosat mond es jarkalunk a puszta kozepen Amerikaban.

A tobbi karakter sem eros meg a Moszados sem, aki a satoros jelenetnel ultragaz. Igy ot resz utan eppen csak karcolja a kozepest, sokkal tobb potencial volt benne.

Bad Land - 2020. 01. 01. 21:16

3 reszet lattam a Messiah-bol.
Nekem eddig kifejezetten tetszik, egymas utan teszem be a reszeket, ami manapsag nagyon ritka.
Lekot, erdekes, ures jaratok nincsenek benne.
Nincs tul eroltetve a vallasi / hit vonal.
A ket foszereplo jol jatszik, a Cia nyomozono is hiteles, nem egy Jack Bauer fele nyomozast lathatunk.
Volt par wtf pillanat eddig is.
Tusolas es folytatom a 4-ik es 5-ik resszel :D

Cyara - 2020. 01. 02. 00:50

Mar elore latom mennyire megosztja majd a kozonseget a sorozat.
Velemenyem szerint nem kell keresztenynek lenni,csak egyszeruen nyitottan kell hozzaallni a kerdeshez es barki, legyen az barmilyen vallasu, meg fogja latni a sorozat tortenetenek magassagait es melysegeit egyarant.
Belegondolni is borzongato.
A gondolat tanulsagga valik a 10 resz vegere. Varhatjak millioan a megjovendolt visszaterest de egy biztos: sokan lesznek akik mindent megtesznek majd azert hogy eltuntessek a fold szinerol meg az emleket is.
A legjobban vart es a legjobban felt visszateres ez az emberiseg tortenelmeben.
Azt mindenki tudja kinek miert.

mildi - 2020. 01. 02. 10:10

2 rész után érdekes. érdemes nézni. jól van megcsinálva. már leszámítva azt, h a szír-izraeli határon tuti nem csak 2 kiskatona van egyszerre egy őrhelyen több km-es távolságban :D meg azt a kerítést nem lehet csak úgy átlépni
kiváncsivá tett

smex - 2020. 01. 02. 15:52

Az egy dolog, hogy visszatért Jézus, de az is kiderült, hogy Michelle Monaghan és Alexa Davalos igazából ikrek.

Bad Land - 2020. 01. 02. 18:28

Jelenleg nezem a 8-ik reszt.
Nagyon tetszik, erdekes a tema, a kivitelezes meg profi es hiteles (az 8-ik resz elso par perceig az volt).
A foszereplok jol jatszanak, nekem bejon az egesz.
Fordulatos a tortenet, erdekesek a hattertortenetek amikkel rendelkeznek a kulonbozo szereplok.
A Witcher-bol 1 resz utan szunetet kellett tartanom annyira el almosodtam sokszor. A tegnap viszont a 4 reszt max 15 perc szunettel neztem meg (viz + wc).
Odakot a kepernyo ele.
Messiah szerepere a csavo tokeletes.

Python - 2020. 01. 02. 19:30

Úgy van vége, hogy lehet 2. évad is, ha akarják. De miért is akarnák?! Végignézed, és a Moszad, Sin Bet, CIA, FBI, stb. három vagy több betűs világában; a kereszténység, zsidóság, muszlim világ kérdéskörében sokkal, de sokkal tájékozottabb, és felvilágosultabb leszel. És bizony rájössz, hogy az érdek vezérelt világunk bizony ténylegesen egy újabb messiás iránt vágyódik, és valószínűleg szükség is lenne rá, nem csak spirituális értelemben, de erre máig nem értünk meg, és ugyan azt, ha nem durvábbat tennénk vele is, mint Jézussal tette az emberiség. A végén ülsz, és csak úgy kattognak a “fogaskerekek” a fejedben, mert ez a sorozat bátran nyúl nagyon is érzékeny témákhoz, és teológia, vallási témákon, párbeszédeken keresztül tesz fel kérdéseket, amelyek egy részét meg is válaszolja, a többire pedig szerintem pontosan a nézőtől magától várja, hogy megszülessen a válaszai önmagában. Hogy is mondjam, elvakultan muzulmán, katolikus, judaista nézőknek okozhat igen kellemetlen belső vívódást, az már biztos! Mert alapjaiban mutatja meg a mai világunk 3 fő vallásán, és a gazdasági, geopolitikai érdekeken alapuló társadalmi és gazdasági berendezkedésünk esendőségeit, főbb töréspontjait, miközben végig hüledezel, hogy bakker tényleg…, ha mernénk szeretni egymást, összefogni, rassz, vallás, stb. nem nézve; akkor mennyivel szebb, jobb és élhetőbb világot építhettünk volna fel évezredek alatt! És mindezeken túl, még akkor is amikor a “messiásról” kezd összeállni a kép, azon agyalsz, hogy vajon az adott karakter tényleg a messiás, vagy csak egy baromi okos fickó, aki (most spoiler jön…) keresztény anyától és zsidó apától származik, miközben iráni származású…, és a vége, na ott aztán tényleg minden addigi kérdésed megy a kukába, mert egyből azon agyalsz tovább, hogy lesz -e 2. évad, és tényleg ő lenne az új Messiás?!
Szerintem nem kell feltétlenül folytatni, mert ez így egy kerek egész! Minőségi munka, tulajdonképp egy 7,5-8 órás mozifilmet látunk, amit nagyon alaposan kidolgoztak! :)

Flora2 - 2020. 01. 03. 13:30

Ez a sorozat sokkal érdekesebb, mint vártam. Mondjuk maga az alapötlet – hogy mit csinálna a 21. századi világ, ha a mi korunkban jönne el a Messiás – szerintem zseniális. Nagyon sok áthallás van a názáreti Jézus korabeli geopolitikai és társadalmi viszonyok és a maiak között. Még azon is jól szórakoztam, hogy szerintem anno Jézus idején is folyhatott valami kortárs nyomozás amiatt, hogy ki ez az ember, honnan jött, mi a hátsó szándéka, ki pénzeli a háttérből? :) Ez a nyomozás szerintem a legérdekesebb a sorozatban, a Messiáshoz viszonyuló ilyen-olyan mindennapi emberek hétköznapi családi problémáit viszont sokszor erőltetettnek éreztem, és túl sokáig merednek hosszasan maguk elé.
A két utolsó résznél – pedig ez vén fejjel már ritkán fordul elő velem – konkrétan mozdulatlanul tapadtam végig a képernyőre.

Tirza - 2020. 01. 03. 13:44

Tegnap este kezdünk bele a sorozatba a feleségemmel. Három részt néztünk meg addig. Nem rossz, de egyelőre nagyon hiányolom a sorozatból azt, hogy eleddig még nem tért ki, nem ábrázolta a jelenség, a személy körül kialakuló a társadalmi, vallási, politikai visszhangot, pro és kontra véleményeket.
Az internet, a twitter, facebook, insta generáció korában egy ilyen jelenség már kb. egy-két óra alatt 60-szor körbe járta volna a világot.
Szóval, érdeklődve várjuk a további epizódokat.

szabot855 - 2020. 01. 03. 15:43

Nagyon addiktív sori. Igazi netflixes, jó hogy nem kell várni heteket a következő részig. Remélem mihamarabb jön a második évad. A felvetett kérdések java részére nem is válaszolhat egy elképzelt történet filmre írva, kellően szellemesen és értelmesen teszi fel a kérdései, olyanokat, amik mentén jól esik az agykattogás. Poénos is, ha nem is mindenki számára érthető poénokkal. A kedvencem , amikor megy a konvoj Washington felé és az úton szembe jön a “Waco” tábla. :) 9,5/10 Érdemes talán elidőzni egy-egy szituációban és végiggondolni, hogy éppen miről is folyik a párbeszéd. Érdekes dolgok jönnek a dramaturgiából.

Geza Kovacs - 2020. 01. 04. 01:30

Megnéztem, tetszett. Ezek a vallásos témájú dolgok nekem amúgy is nagy kedvenceim.

Az alapötlete nagyon jó, bátor, hogy meg merték ezt lépni. Elég ügyesen egyensúlyoztak a két álláspont között a főhőssel kapcsolatban. De meg kell mondjam, engem nagyon zavart egy ilyen sorozatban, hogy a főszereplő nem igazán főszereplő, és a különböző random figurák nyűglődésére megy a hangsúly jelentős részben, akik engem igen kevéssé érdekeltek önmagukban. Ez az 5-8. rész közt sokszor már-már unalmassá tette a sorozatot, amit nagyon sajnálok.

Az arabos vonal jelentősége erőltetett volt, fogalmam nincs, minek rakták bele, de a lelkész meg a családja se volt érdekes. A vége persze jó lett, de ebből szerintem vagy egy max. 6 részes évadot kellett volna csinálni, vagy még inkább egy 2 órás filmet (ezt aztán lehetett volna folytatni tényleg).

De a főszereplő alakítása igen komoly, és a szövegeit is nagyon jól megírták, ez is elismerésre méltó.

Remélem lesz második évad.

Energiavampir - 2020. 01. 05. 00:46

Hát nem tudom, egyelőre 5. részt fejeztem be, és a remek kezdés után nagyon ellaposodott. Ez persze betudható annak, hogy igazán nagy megváltó szövegeket, meg “megoldást” nem tudnak a szájába adni, mert ha menne, akkor s sorozat készítői lennének a messiások. Így marad a felesleges mellékszálak monoton túlhúzása. Nem tudom hova megy ki a sorozat, de erős kezdés után hatalmas visszaesés

punyapapa - 2020. 01. 05. 13:30

Végignézve az évadot.
Nagyon jó lett, igaz nem hibátlan.
Szerintem most az lényegtelen kérdés, hogy most ő valójában kicsoda. A főként azt járja körbe az első évad, hogy milyen hatással lenne az emberiségre, ha napjainkban megjelenne egy ilyen figura.
Szerintem ezt nagyon jól körbejárta, és közben odaszúrt az olyan “vallási vezetőknek” akik, csak a pénzre, befolyásra hajtanak.
Sok kérdést vet fel, és bár nem mindegyiket válaszolja meg, de van olyan válasz, ami kiveri a biztosítékot némely hívőnél.
A lezárás meg kifejezetten tetszik, mert kerek egészet alkot, de akár folytatni is lehetne.

gellrt - 2020. 01. 05. 22:15

Huh…végigtoltam 2 nap alatt. Engem lebilincselt. Egyfajta társadalom kritika, emberi drámák sorozata, mely azért rendesen belemászik az emberi lét mélyebb és sötétebb bugyraiba is. Sok oldalról lehet nézni. Van egyszer a Messiás, akit szinte szomjaz a Föld…vannak benne tátongó lelki sebek…és persze magasról jövő kormányzati érdekek, félelmek által átitatott hatalmi vágyak…Engem a 10 rész odaszegezett a képernyő elé. Szóval jöhet a 2. évad.

MrsStark - 2020. 01. 06. 10:14

Nekem nagyon tetszett. Szinte egyben néztem végig.

Első benyomásom az volt, hogy a Homeland-re emlékeztet, Carrie Mathison bántóan önpusztító őrültsége nélkül, de jobban átgondolva igazából a 21. század társadalmának, vallásainak, politikai berendezkedésének őszinte tükre és kritikája. Nagyon el lehet gondolkodni azokon a kérdéseket, amiket felvet és nagyon keserű tanulságot lehet levonni sok értelemben.
Az emberiség tényleg nagyon vágyik egy új Megváltóra, aki segít ebből a katyvaszból kimászni – egyetértek gellrt – és ugyanakkor egy szűk kör el is pusztítja azt, hogy saját hatalmát konzerválja.
Én nagyon szívesen megnézném hova fut ki a történet a 2. évadban.

Robb - 2020. 01. 06. 21:01

Nekem nagyon tetszett a sorozat, várom a 2. évadot ha lesz. Pontosan azt mutatja meg, amire az embernek szüksége van.
Nem kényszerít senkire semmilyen dogmát, pont olyan, mint a való életben, ha hiszel benne, akkor létezik, ha meg nem, akkor azt fogod keresni, hogy hol vernek át. Végülis a hit is erről szól: ha hiszel benne akkor valóságos lesz.
Nagyon szenzációsan rajzolták meg a világ reakcióját. Pontosan ez történne. Nem mindegy, hogy valóban Messiás e vagy sem? A lényeg, amit mond, és amit minden ember tesz. Az ami jellemzi magát az embert.

dexike3 - 2020. 01. 07. 12:58

úgy bele lehetne lendülni a sorozat kitárgyalásába, ahogy az Őslakóban filozofálgattak. ha belegondolunk régen sem voltak jobbak az emberek, a próféták közül volt aki elárulta, vagy megtagadta Jézust, a követők pedig nem tudták “megmenteni”.
arra kíváncsi lennék, hogy mi az oka, hogy csak egy-egy embert “oktat” és kevésszer prédikált a tömegeknek. valószínű az már “túl” vallásossá tette volna a sorozatot.
a legfőbb negatívum nekem Keon karaktere, pedig izgalmasan indult, aztán szépen mellőzték.

heidfeld - 2020. 01. 09. 19:13

Egy 8/10 járhat az első évadért. Nálam a legjobb/legérdekesebb Netflix sorozat.
Érdekes kérdéseket vet fel. Hihetünk-e a Messiásban? Tényleg az, akinek a testvére tartja? Miért segít egyeseken, másokon miért nem?
Igen. Amerikában kicsit vesztegettük az időt, de a lánynak, még nagyobb szerepe lehet. És a palesztin gyereknek is.
Kiválóan mutatták be, hogy használják ki az emberek hiszékenységét, reménytelenségét.
Felvetődött bennem, hogy iráni ügynök. Ezt még nem zárnám ki teljesen, de pont e kapcsán volt, pár hiteltelen dolog.
Talán a belbiztonsági ügynök reakciója volt a legemberibb.
Meghagyták nekünk a kételkedést, bár a vége… Az nagyot ütött.

Mate4182 - 2020. 01. 11. 02:07

A targyalasos 4edik epizod baromi jo lett. Eddig is erdekes volt de ez volt az amit tenyleg a kepernyore szegezett tekintettel neztem vegig

Shannen - 2020. 01. 12. 12:41

Meglepően jó volt ez az évad, simán 8/10. Már az elején érdekesnek találtam az alapötletet, de nem voltam benne biztos, hogy amit kihoznak belőle az engem tényleg érdekelni fog. Nagyon szerteágazó történet, de úgy tűnt, minden jól ki van gondolva, a személyes háttértörténetek is jók voltak. Én mondjuk nem tudtam egy nap egy résznél többet megnézni belőle, mert valahogy kellett, hogy üllepedjenek a dolgok.
Azt se bántam volna ha csak ennyi a sztori, de a vége most eléggé felkeltette az érdeklődésem. Vároma folytatást.

Batawanga - 2020. 01. 12. 15:58

Engem abszolút elkapott, pedig egyáltalán nem tűnt vonzónak a téma alapján. A karakterek egytől-egyig érdekesek és van belőlük mindenféle, CIA ügynöktől tévés prédikátorig. A közel-keleti részek sokat hozzátesznek, jól áll a dokumentarista stílus a sorozatnak. Nem kiemelkedő, de egy jól megcsinált sorozat és az Arab-félszigetet elnézve, sajnos aktuális is.
A végén szerintem eldől a kérdés, hogy csaló vagy igazi a főhősünk. Nekem kicsit zavaró volt, hogy ragaszkodtak egy klasszikus Jézus-szerű figurához a főszereplő kiválasztásnál, a palesztin fiú pl. jobb választás lett volna.

krisztinamagnes - 2020. 01. 13. 23:26

Elegge beszippantott, de valahogy nem sult el igazan. Tokre volt benne potencial pedig. Szeretem Michelle Monaghant, de itt tenyleg elegge szintelen/szagtalan. Egy szereplot sem tudtam igazan megkedvelni, nem tudom, hogy ez jo vagy rossz dolog-e, de hianyerzetem van tole. Kicsit olyan holuszpokusznak/illuzionak erzem az egeszet, mint amit a False God csinalt a sorozatban. Vegulis en hittem el, hogy majd jo lesz, meg orgazmikus, ok nem igertek semmi ilyesmit, csak megagyaztak neki :D

sajt - 2020. 03. 23. 10:26

A sorozat egész jó eddig (6 részt néztem tegnap meg), talán csak egy dolgot furcsállok meglehetősen: A palesztinok egymásnak a Kis hercegből olvasnak???

Zoli - 2020. 03. 29. 20:20

10/10 az évad ha volt is leülés mégis végig húzott befelé.

serra - 2020. 03. 29. 20:54

Igen, nekem is valami hiányzott a sorozatból. Kicsit “grandiózusabb” eseményeket vártam, az egyéni drámák helyett de gondolom ezek a második évadban lettek volna inkább. 7/10-et azért megért, mert végig lekötött.
Amúgy nem tudom, hogy ilyenkor ez még

SPOILER

vagy sem, de sok helyen egyértelmű tényként veszik, hogy Al-Masih az Antikrisztus aki Jézus második eljövetele előtt bukkan fel. Így még érdekesebb lett volna az a második évad…

takingsider - 2020. 04. 23. 15:34

“Ahhoz, hogy a Messiah az utóbbi kategóriába tartozzon, mielőbb rá kéne lelnie a saját hangjára, és talán bevállalósabbá is válhatna. Vagy korai a kérésem?”

Biztosan korai is (volt), de sokkal inkább téves. Ebben a sorozatban (habár pár perce fejeztem be az utolsó részt, és az azért egy nagyon kicsit árnyalja talán, amit mondok) a legkevésbé a Messiás az érdekes. Vagy az, hogy tényleg az-e vagy inkább egy őrült/csaló-e stb. Sokkal fontosabb mindenki más, a reakcióik és az, ahol és amikor és amilyen közegben játszódik. Ebben van egy csomó nagyon érdkes dolog. Például a “jó” elnök, ami szintén felerősíti, hogy itt a politikát valóban alakító és mozgató emberekről és érdekekről van szó. Ahogyan érdekesek nem csak a reakciók, de azok változásai pl. a lelkész egy csomó dolga, a kakasszóra hajazó jelenetig, stb. A média ábrázolása nem csak sablonos, de igazából több helyen hazug is, mert arra utal egy-egy részben, hogy lényeges infókban felszínes (pl. a puska elsütése Texasban).

Persze egy csomó minden más is közhelyes és leegyszerűsítő, sablonos és felszínes benne, de az nagyon is érdekes, hogy miképpen működnek az emberek is, mennyire elveszettek, esendők stb. Bár ez is felszínes.

Mégis tud működni. Pedig a fentieken túl gyakorlatilag senkit sem lehet igazán kedvelni. Baromi érdekes, hogy a moszados fickó talán az egyetlen, aki a szerepéhez képest emberi volt, és még talán a meleg nyomozó. Amúgy sok tekintetben kerek, kivéve talán a kávézóban szolgáló fiút.

ts.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz