login |

Star Trek: Picard: vége az 1. évadnak – írta Ace

2020. 03. 30. 21:50 - Írta: vendegblogger

66 hozzászólás | kategória: kritika,

Elérkeztünk a Picard-sorozat lezárásának második felvonásához.

Nos, az előző epizódnál valahogy nem éreztem, hogy egy nagy finálénak az előkészítését nézném, és úgy érzem, ennek meg is lett a hatása a záró epizódra. Ugyanis akárhogy is nézem, számomra kicsit elnagyoltra és kapkodósra sikeredett a finálé.

Voltak jó pillanatai, szó se róla, és a történet szálai is el lettek varrva, érezni lehetett, hogy ezt az epizódot zárásnak szánták, de valahogy hiányoztak darabok a kirakósból, és sok karakternek nem sikerült kellő alapot felépíteni egy érzelmi katarzishoz – kivéve persze a régi szereplőket, akik mögött már állt egy hét évados széria, plusz a mozifilmek.

Legfőbb gondnak, amit az évad közben is többször leírtam, a tízes epizódszámot éreztem, kevés volt ennyi karakternek és történetszálnak, és úgy gondolom, hogy vagy még ennél is Picard-központúbbra kellett volna szűkíteni a nézőpontot (amibe egy vagy két új szereplő és a régiek is belefértek volna), vagy ha mindenáron egy teljesen új legénységet akartak építeni Picard-nak, akkor több játékidőt biztosítani nekik.

Ezekből is talán a legfontosabb, hogy az ellenfelek teljesen semmilyenek lettek, semennyi fókuszt sem kaptak. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ez még a történet elején rendben is volt, de később sem látták el őket árnyalattal – kivételt talán Narek jelentett (bár a végére vele is kapkodni kellett), de sajnos a nővére, Narissa végig egydimenziós maradt, Oh parancsnokról nem is beszélve, mint főellenség a Zhat Vash feje két mondattal el is intézhető, amit tett az évad alatt.

Sajnos az írók meg sem próbálták őket érdekessé tenni, és ha már azoknál a dolgoknál járunk amikkel mostohán bántak, Hetes és Elnor is ide tartozik, pedig az ex-borgos szál nálam működött egy darabig, és igencsak jó ötlet volt beleírni a történetbe, csak hát a végén erre sem maradt idő. Dr. Jurati motivációi szintén zavarosak maradtak számomra.

A másik, amit szintén a kapkodás számlájára írok, az a csodaszerszám, ami megint csak azt mutatja, hogy kellett valami az íróknak, ami gyorsan megoldja a helyzetet, csakhogy ez később még nyakatekert helyzeteket is szülhet. Többször is úgy éreztem az epizód nézése közben, hogy a kevesebb több lett volna: kevesebb karakter, és a támadó flotta is kicsit el lett méretezve – már az előző részben is furcsa volt a mérete, de mikor megérkeztek, akkor ütött be igazán, hogy azért ez picit túlzás.  Ráadásul erre is még raktak egy lapáttal.

Komolyan kellett ennyi hajó? Nekem személy szerint tíz Romulán harcimadár is kellően drámai lett volna. Persze én ismerem a világot és tudom, hogy tíz cirkáló vagy tíz csillaghajó is komoly armadának, mozgósításnak számít, nem kevés tűzerővel. Amit itt felvonultattak, az már hiteltelenek tűnt számomra. Végül azért visszafogták magukat a készítők, és nem egy követhetetlen léptékű űrcsatát kellett megnéznünk.

Szerencsére voltak pozitív dolgok is. Picard karaktere, akire ugye az egész évadot felépítették, szép ívet kapott, és itt az egész évadra is gondolok. Vele kapcsolatban azt érzem, hogy tényleg kész koncepcióval ültek neki az egésznek, noha az időzítő ketyegését, vagyis Picard betegségét kicsit feleslegesnek éreztem, és kicsit az írók is sarokba szorították magukat, főleg, hogy zöld lámpát kapott a folytatás.

Azért úgy érzem, Picard karakterével és történetszálával sikerült megragadni egy olyan közeget, ami jó értelemben formálta az egész évadot. Ha vissza kanyarodok a fináléhoz, végre ténylegesen magához ragadta az irányítást, és karakteréhez illő módon tett pontot a történet végére.

Az ő történetszálán most kaptunk egy komolyabb búcsút egy régi karaktertől, ami szintén hűen volt ábrázolva, ha a Data múltját hozzáveszem, nálam mindenképpen működött. Azért azt is ide írom, hogy nem pont erre számítottam, egy más fajta végkimenetelnek a rajongó énem jobban örült volna, de ezzel együtt meg tudom érteni, hogy miért történt mindez, és kicsit Brent Spiner kezét is érzem a dologban.

Egy picit még szeretnék Narekre kitérni. Vele kapcsolatban biztos sokan csodálkoztak, hogy mi ez a hirtelen pálfordulás, és ez most honnan is jött? Nos, szerintem könnyen félre lehetett érteni a szándékait, ő továbbra is meg akarta akadályozni a kataklizmát, és nem a sajátjaival fordult szembe, csak máshogy akarta mindezt elérni, a saját módszereivel. Ettől ő még nem lett barát, és ezért is írtam, hogy az ellenfelek közül egyedül őt sikerült érdekesre megírni, nálam mindenképpen működött a karaktere.

Az egész évad rendezése homogénnek tűnt, sikerült egy egységes képet alkotniuk. A fináléban megint használatban volt a párhuzamos történet mesélés is. Ha visszatekintek a szezonra, nálam kiemelkedően indult, majd az ötödik epizód volt a mélypont, és utána részről részre javított. Sajnos a finálét, mint írtam, kapkodónak érzem, és továbbra is tartom, hogy nem lett volna ezzel semmi gond, ha több epizódot kaptunk volna, és az íróknak sikerül jobban megágyazni a karaktereknek.

Az biztos, hogy számomra a szórakozás faktor bőven megvolt az évad során, és öröm volt újra látni Patrick Stewartot legendás szerepében. Az is biztos, hogy a készítőknek, ahogy ígérték is, sikerült valami másféle Star Trek-et mutatniuk, mint amit eddig láthattunk.

66 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 03. 26. 00:00
JKJ - 2020. 03. 26. 09:32

Nagyon jól esett a nosztalgiázás, de ez az évad önmagában rendkívül gyenge volt. Elsősorban a történet maga. A zagyvaság és az átgondolatlanság jut eszembe róla. Bár a valóság valószínűleg az, hogy “jó lesz ez” címszó alatt írták.

Sajnos nagyon gyorsan a feledés homályába fog veszni.

Latza - 2020. 03. 26. 19:46

Háááát, itt valami nagyon félrement. Illetve már az előző részben, de itt csúcsosodott ki igazán. Ennyi logikátlanságot utoljára a Discovery évadzárójában láthattunk. Mintha hirtelen eltűntek volna az írók és valakinek össze kellett dobnia forgatókönyvet fél órával a forgatás kezdése előtt, de csak a takarítónéni ért rá.
Szóval:
– Narek hirtelen lázadó lesz, 5 perc alatt összeborulnak Rafiékkal?
– Jurati kikapja Arcana szemét, de Soongnak fél epizódon keresztül nem tűnik fel, pedig ott dolgozik mellette?
– A háttérben készül egy robottest (Ultron…), vajon kié lehet, ha a főszereplő halálos beteg de szerződése van még legalább egy évadra…?
– Soong józanul viselkedik és kikapcsolja a gonosz robotot. Fölösleges szereplő, nincs idő foglalkozni vele. Soji úgyis azt csinálja amit ő csinálna.
– Picard 2 perc alatt megtanulja irányítani a hajót (mert ugye elszöktek tök észrevétlenül) – jó, megfigyelte hogy kell.
– A bolygóvédelmi rendszer érdekes módon csak a romulánokat támadja, őket nem.
– Seven lerúgja Narissát a mélybe. Még jó, hogy nem a legalsó szinten verekednek.
– Kamuhajók… Ennyire hülyének nézzük a romulánokat, hogy szembe jön egy rakás nem tüzelő hajó és ettől majd összecsinálják magukat?
– A Föderáció másodpercre jókor fut be. Mint a színházban, amikor beszólítják a következő színészt. “Frakes művész úr, jelenés!” Mondjuk ennyi hajóról sztem nem volt szó…
– Robotkígyók! A több százezer éves felsőbbrendű galaxispusztító szintetikus élőlények… “robotkígyók”. Anyám, borogass…
– JL meghal. :((((
– A Data-s jelenet tök nem illik ide, ez már szinte komoly, Star Trekes. Pinokkió utolsó állomása a halandóság.
– JL feltámad. :)))) Mer’ uccsó pillanatban, lemásoltuk, átkopiztuk, voálá. Jó, hogy volt kéznél pendrájv. És azér’ ugyanolyan, mert ennek biztos jobban örül. (Meg Stewart neve nélkül senki sem jönne vissza jövőre is nézni.)
– Búcsú Datától. Megint komolykodás.
– Finálé: Általános hepiség, Rios és Jurati smárolnak (a múltkor még fel akarta adni magát, mert hát gyilkos vagy mi), Rafi és Seven majdnem smárolnak (ezt meg hoooogy?), Soji utazik, mert hát a szintik tiltását azonnal feloldották, Elnor meg csak úgy van. Komolyan, már csak Nareket vártam, hogy bevegyék az új krúba (és smároljanak Elnorral, mert az olyan píszí).
Úgyhogy engédzs, barátaim, irány a következő évad! :)

Én azt vártam, hogy azzal a nanoizéval gyógyítják meg Picardot, amivel a hajót is sikerült.
Sajnos az Enterprise nem jelent meg, pedig szerintem mindenki azt várta volna, hogy legalább egy jelenetben láthassuk.

DJackson - 2020. 03. 26. 21:02

Gyorsan eltelt ez a 10 rész! Az eleje jobban tetszett, főleg a nosztalgiázás miatt, a végére viszont kezdett egy generic sci-fi vé válni, ahol Picard már csak háttér szereplő lett. Szerencsére nagyon jó cast-ot kapott maga mellé, könnyűszerrel vitték az évadot. Santiago Cabrera-nak adjanak valami díjat!

A fináléval kapcsolatban viszont elég vegyesek az érzéseim. Egyrészt Picard végre újra reflektor fénybe került és azt tette amit tennie kellet, békét teremtett. Jó volt látni amint visszatalált régi önmagához. Viszont a végén teljesen feleslegesen, mondvacsinált okokkal ölték meg, hogy aztán 5 perc siratás után feltámasszák, egy azonos organikus testbe. Gondolom meglepetésként érhette őket a 2. évad-os berendelés és gyorsan kitaláltak valamit. Ezt a felesleges halált viszont még képesek voltak tovább tetézni azzal, hogy 5 percre ismét behozták Data-t (aminek amúgy nagyon örültem), hogy aztán újra megölhessék. Ha picard azonnal kaphatott egy új testet, Data-nak hogy nem tudtak ennyi év alatt készíteni egy android vázat? Vagy élhetett volna hologramként… Ez fájdalmas hülyeség volt. A másik, hogy honnét szedtek össze hirtelen ennyi hajót? Még a dominium háborúban is nagynak számított egy ekkora flotta. Viszont legalább újra láthattuk Rikert is!

Amúgy tetszett a szezon, sokkal jobb volt mint a Discovery. Az AI ugyan már kissé lerágott csontnak számít, de még sosem volt annyira releváns, mint manapság. A Star Trek optimista jövőképét is sikerült tartaniuk, már amennyire lehetett. Ezeket az androidokat a lehető legjobb szándékkal hozták létre, az emberiség pozitávabb tulajdonságaival, csak azért, hogy túlszárnyalhassanak minket. Nem rabszolgának, vagy harcra szánták őket. Ez az elképzelhető legoptimistább jövőképp. Nagy szükség van most erre. Sajnos a valóság nagyon messze fog állni ettől…

Az ősi, idegen gépek koncepciója kifejezetten tetszett. Mindg is érdekelt, hogy halhattak ki az Trekben a régi, nagy fajok, mint az Iconiaiak vagy a Progenitorok. Most kaptunk egy indirekt választ. Ebben amúgy az a legfélelmetesebb, hogy ehez hasonló AI-ok elsöprő valószínűséggel a valóságban is léteznek odakint (Neaumann szondák). Gépi logikával a legjobb stratégia, ha bizonyos szint fölött elpusztít minden más inteligenciát, nehogy versenyhelyzet alakulhasson ki a távoli jövőben. Nagyon is realisztikus, hogy ezeket a gépeket nem békésnek ábrázolták. Azt hittem, hogy harcba kerülnek velük és a Romulán, Föderációs flotta kénytelen lesz összefogni ellenük, de szerencsére nem vitték el ebbe az irányba.

A Star Trek mindig is arról szólt mit jelent embernek lenni, felfedezni a saját határainkat, jobbá tenni önmagunkat, azon át, hogy felfedezzük a világot.
A Picard ezt azzal csavarta meg, hogy először dekonstruálta a kapitányt, hogy aztán újra felépítse.

Mindig is példaképként tekintettem Picardra, vele nőttem fel és szerencsére most sem kellett csalódnom. Nem facsarták ki a személyiségét, nagyon is önmaga maradt és még tudtak is hozzáadni! Megérdemli a Star Trek nevet!
8/10

Llew - 2020. 03. 26. 22:15

Hát ez szar volt. Az érdekesnek ígérkező nosztalgia fakorral megtámogatott indítást sikerült egy túltolt fanservices, órási lyukakkal tarkított zagyvaságra kifuttatni.

Stewart ebben mi a francot látott vajon, amiért megérte visszatérni? Picard, aki a ST egyik, hanem a legnagyobb alakja, meghal azért, amiben hisz, majd öt perc múlva semmi gond, elmúlt, utazzuk be a galaxist. Remek volt, ez a karakter tényleg ezt érdemelte.

És komolyan gondolták, mi másért lettek volna a nagy drámai jelenetek? Amiket aztán a nagy happy endes záróképpel szintén kb lenulláztak a főhős mellett.
Kár, hogy engem, mint nézőt egyáltalán nem indított meg Picard “halála”, mert olyan átlátszó és béna volt.

Olyan volt az egész rész, mint valami rajongói film, amibe bedobálták mindenkinek az ötleteit, mert mégis csak közös munka nehogy valaki megsértődjön. Annyi baromság volt egymás után, hogy az valami szédületes.

Narek csettintésre átáll és jófiú lesz? Aztán kámforrá válik?
Narissa mégsem teleportált el, hanem a Kockán maradt és
szabotál, hogy Hetes ne csak biodíszlet legyen?
A szegény otthontalanná vált romulánok sosem ismert szupermega titkos szervezete hirtelen akkora flottával nyomul, mint a Föderáció, aztán megvolt a jelenetük, majd simán balra el?
Riker kapitányi székben, rajongók örülhetnek, szintén balra el? Szevasz haver én most meghalok, de csak kicsit, szóval te menjél nyugodtan, majd találkozunk.
Juratinak minden megbocsájtva, ő már a mi cuki ki gyilkosunk, puszi happy end és irány az új évad?
Hetes és Rafi szinte zéró közös jelenet és felvezetés után egymás kezét simogatják, mert miért ne?

Elszalasztott lehetőség lett a sorozat.

Tyberius06 - 2020. 03. 26. 22:20

Hm… szerintem szép mentés volt. A 9-dik rész végén itt háborogtam, hogy mennyire félre mentek az írók és tartom magam továbbra is, hogy azt a szálat a fejlett szintetikusokkal másképp kellett volna és nem ilyen világpusztítóra hozni őket. Plusz szerintem így megvan a főellenség a végére. Jöttek, láttak valamit, de aztán Soji bezárta az ajtót. Szerintem jönni fognak még. Viszont összességében bejött (kis hibákat leszámítva) ez a zárás és szépet húztak a nosztalgia részen is. A filozófiai gondolat a választásról/döntésről jó volt. Szóval a 9-dik rész végi csalódásomat némiképp oldották ezzel a záróval, mert végülis a történet szempontjából szépen összehozták a dolgokat, de a fejlett szintetikusok kezelése továbbra is fáj.

@Latza: egy-két dologban talán igazad van, a többségében nincs. Olyanba kötsz bele, aminek semmi jelentősége nincs.
– Narek? Milyen lázadó? – tudta, hogy egyedül nem tudja megoldani a szituációt, nyilván logikus döntés volt megpróbálni meggyőzni Raffiékat. Sokat nem veszíthetett vele. Szerintem azzal nem volt baj.
– Arcana szeme – miért tűnt volna fel? Ha nem volt különösebb dolga azzal a szemmel, márpedig már nem volt, plusz nem tudjuk mennyivel utána rakta össze a rendszer a hiányzó audió-vizális darabkákat, hogy mi történt a szintivel, akkor ugyan mit foglalkozott volna vele? Ez sem volt hiba szerintem.
– A gólem. Én nem számítottam rá, hogy meghal Picard már most, inkább gondoltam volna egy valós halált a sorozat végére, de amikor meghalt, akkor tudtam én is, hogy átpakolják a gólembe. Ez se volt szar, mondjuk az nem tetszett, hogy már most kinyírták Picardot. Ugyanakkor így ő is szintetikus lett, vagy vmi hibrid.
– Szerintem Sojit nem tudta volna kikapcsolni – Soji eleve egy fejlettebb model volt. Plusz Soong problémája, és ezt baromi szépen ki is fejti, nem a
a jeladó és az üzenet küldése volt. Hiszen azt elfogadta már az előző részben, hogy inkább az organikusok vesszenek, mint a “gyerekei”. Amiatt kapcsolta ki a csajt, mert az kinyírta Arcanat, illetve feláldozta a őt, hogy ezáltál befolyásolja a többiek döntését, mondta is, hogy ennél jobbra nevelte, hogy ne úgy viselkedjen mint az emberek. Soji nem tett ebből a szempontból semmi rosszat. Szóval ez megint csak nem volt logikátlanság.
– Picard és a hajó… NEM KÉT PERC. Ember, figyeltél te rendesen? Picard megjegyzi felszálláskor, hogy most kiderült mennyire figyelt oda és mi maradt meg abból, ahogy Rios irányította a hajót. Más dolga sem volt, mint ezekre odafigyelni, szóval ezt se mondanám logikátlanságnak. Gyors volt? Jepp, talán, bele lehetett volna erőletetni egy-két vizuális geget, ahogy felszálláskor szerencsétlenkedik a hajóval, de nem lett volna sok funkciója.
– Bolygóvédelmi rendszer: Picard elfele tartott a bolygóról, míg a romulánok felfegyverkezve oda. Vajon melyik jelenti a nagyobb fenyegetést??? Szerintem ennyit simán beláttak a szintik is odalentről, hogy Picard relative kisebb fenyegetés, mint a 200 romulán hajó, és tudták irányítani a bolygóvédelmi rendszert. Szóval hol itt a kérdés?
– Seven és Narissa verekedése… Ezzel most mi volt a baj? This. IS. SP.. for Hugh!!! Narissával kapcsolatban azért ráncoltam a homlokom. Szóval őt épp szét akarták tépni az exB-k, amikor vhova kitransportálódott, amikor a romulánok elhagyták a kockát. Azt nem vágtam, hogy neki ilyen személyi transzportere volt és csak odébb sugározta magát pár helyiséggel. Izé, ezzel kapcsolatban ráncoltam a homlokom. Azt hittem, hogy a kockát elhagyó romulánokkal együtt elhagyta azt.
– kamuhajók. oké, ott én is kicsit ráncoltam a homlokom, viszont az érzékelőket megtévesztették, mindegyik kamuhajónak programoztak (?) megfelelő jeleket, amivel megzavarták a romulán szenzorokat. Nem tartott sokáig, de egy próbát megért. Nem szarták össze magukat a romulánok, de pár percre feltartotta őket.
– Föderáció másodpercre jókor fut be. Deus Ex Machina. 3-szor elmondta legalább Picard, hogy jönnikük kell. Hollywoodi hármas szabály. Mivel Oh parancsa egyértelmű volt a teljes pusztításról, így bár kényelmes volt, hogy pont akkor jöttek, de mikor máskor. 1 perccel később már pont nem lett volna jelentősége. Persze kényelmes írói megoldás volt, nem is nagyon izgultam, de azért cool volt, ahogy a kurva sok föderációs hajó felbukkant és szembe állt a romulánokkal. Én nem akadtam fenn rajta, mert számítottam ilyenre.
– Robotkígyók… Azzal most mi volt a gond? Legalább nem egy űrhajó vagy több, hanem egy robotkígyó. Tök mindegy.
– JL halála és feltámadása. Há most ezen mit lehet fennakadni :D :D Az összes szükséges felszerelés ott volt. Jókor halt meg jó helyen. Ugyanakkor a siratása picit sok volt nekem. Mármint okés megsiratták, aztán visszatért, persze kellett az a jelenet, de annyira nem volt súlya neki.
– Ellenben DATA elengedése szerintem szép lett. Meg úgy összességében a rész fénypontja Data és Picard beszélgetése volt.
– Finálé: Rios és Jurati összejöttek, most hogy volt egy ilyen smárolós jelenet, kit érdekel. Juratit meg épp felmenthették. Ugyan megölte Maddoxot, de közben meg megmentette Picardot, meg a segített a Galaxis megmentésében is. 1-1. Rafi és Seven. Hát majdnem olyan jól fel lett építve, mint a kapcsolata Chacotay-jel a Voyager fináléban. Ugyanakkor ezt nem temetném. Sevenről tudjuk, hogy volt kapcsolata nővel, szóval az ő irányultsága részben tiszta, Raffiról semmit nem tudunk (vagy csak már nem emlékszem a sorozat elejére) ilyen téren, de míg gyászolták Picardot, meg izgultak a visszatértéért, akkor el is kezdhettek ismerkedni. Szóval épp ezen nem hördülnék fel. Szinti-tiltás feloldásán sincs mit csodálkozni. A tiltás is a romulánoktól jött, mint kiderült baromira nem ők tehetnek róla, és mivel egy elismert “fajjá” váltak stb…stb… Ez szerintem így jó volt. Elnor egyelőre csak díszlet, Nareket meg elfelejtették.
– Ami nekem bökte kicsit a szemem, hogy Jurati pikk-pakk kihozta a városból Picardot vissza a hajóra. Izé az illet a sorba: Elnor hirtelen feltűnik a Borg kockán, Seven hirtelen feltűnik a Borg kockán, Jurati gond nélkül kiviszi Picardot az őrzött városból… Ahhhamm…

A rész nem volt tökéletes, de én elégedett voltam vele és úgy összességében az évad is érdekes és szórakoztató volt.

Tyberius06 - 2020. 03. 26. 22:33

@DJackson:
A másik, hogy honnét szedtek össze hirtelen ennyi hajót? Még a dominium háborúban is nagynak számított egy ekkora flotta.

Jah, 25 évvel vagyunk a dominum háború után, meg az első konfliktusok a Borggal után, ami rámutatott, hogy a galaxis nem annyira békés, mint hitték. Egész addig nem építettek igazi hadseregeket, mert nem volt rá szükség. A dominium háború után viszont rájöttek, hogy szükségük van hadihajó flottára. Szóval szerintem az nem volt elnagyolt. Volt 25 évük összehozni egy-több kellően nagy és ütőképes flottát. A romulán/tal shiar/zath vash flotta száma sokkal zavaróbb ebből a szempontból.
Data nem akart visszatérni. Pont erről szólt az utolsó kívánsága. Azt végig vették már az évad elején, hogy egy része fennmaradt, ezt kapcsolta le Picard a végén megadva a “valós” halált neki. Lehet felmerült Soongban és Maddoxban, hogy építsenek neki vázat, de ő nem akarta.
A második évad nem érhette meglepetésként őket, mert Patrick Stewart 3 évadra írt alá és a sorozat 3 évadra van tervezve. Viszont az nekem se tetszett, hogy megölték aztán visszahozták.

Én is néztem - 2020. 03. 26. 22:52

Kicsit vegyes volt ez az évad, de alapjában véve pozitívnak tartom, pedig az írói munkát (vagy a hiányát) látva nagyon úgy éreztem, hogy ajajaj, ebből baj lesz (more :D ). Így se egy nagy eresztés, és úgy érzem, tényleg a felejtés lesz a sorsa, ahogyan fentebb írta valaki.
Nekem szinte zéró újranézési értéke van, egyszer eldobandó valami . . . ezért azért kár.

A megoldásnak örültem, bár annyira nem volt mély és filozofikus, mint vártam, de szvsz kellően Star Trek jellegű volt hozzáállás terén. És helyreütötte a csorbát, amit az első perctől fogva ostobaságnak tartok, hogy hogyan lehet egy életformát betiltani, ennyi erővel most a romulánokat is betilthatnák, vagy az alakváltókat, vagy a klingonokat stb stb.

Az AI-s sztorik elkoptatásának témájában az a baj, hogy nagyon sokat és jól lehet erről írni, csak a történetek túlnyomó része vagy koponyafejű piros szemű robot kinyírja emberiséget (és ha lehet, az univerzumot is) halálos fegyverzettel, vagy ugyanez a robot sóhajtozva esdekel, hogy kefírre kávét ihasson, és megérezhesse, milyen embernek lenni (mert mi másra vágyna) téma között mozog, átmenet és szűk látókörű gondolatok nélkül. Nagyon réteg komoly sci-fi sorozatokon és könyveken kívül nem sok példát láttam ennek a színesebb ábrázolására, az egyik ilyen a BSG, ha valaki emlékszik Cavilre, és a végén miket beszélgetett azzal a bizonyos nővel?

“I don’t want to be human. I want to see gamma rays, I want to hear X-rays, and I want to smell dark matter. Do you see the absurdity of what I am? I can’t even express these things properly, because I have to—I have to conceptualize complex ideas in this stupid, limiting spoken language, but I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me. I’m a machine, and I can know much more.” Ez szerintem mindent elmond a helyzetről.

A Data-s rész filozofálása és az előző részben a jelenet, amikor Soji a döntésről és félelemről beszél, picit megmutatta, milyen potenciál is lenne ebben, ha az időt nem űr-legolasokra pocsékolnák. Kár, hogy B4 nem követte Picardot ezen az úton, mert érdekes beszélgetéseket lehetett volna közöttük írni, szinte adná magát B4 “külső”, nem Data-s, de mégis hasonló logikán mozgó gondolkodása. Brent Spiner nagyszerű színész, megnéztem volna őket ketten.

Az űrkígyóknál kicsit többet vártam, bár kérdés, volt-e értelme, mert lényegében utolsó pillanatos gombnyomásos valamivé silányultak. Pedig érdekes lett volna legalább gondolat szintjén belemerülni a “kinti” szintetikus fajok gondolkodásába is, pl. hogyan reagálnak a helyzetre, ha látják, hogy a Föderáció és a flotta kész harcra kelni a fajtársaikért . . . nem meghatottságra gondolok, csak a helyzet itt is bonyolultabb, mint a kétbites gondolodás. De erre itt nemigen volt idő, remélem, visszatérnek a kérdésre.

Edrick - 2020. 03. 27. 00:00

Hát ez kész. Nem tudom, hogy Jonathan Frakes érezte-e a helyzet súlyát, látszott rajta, hogy baromira élvezte. Szomorú, hogy az a pár perce (számomra) beleillik a káoszba, és elég pontos képet is ad róla. Data és Picard kapcsolata volt a kevés jó dolog (most is, és az évadban is – talán ezért tetszett a pilot annyira), amit eltaláltak, én azt sem bántam volna, ha minden héten 50 percen keresztül csak beszélgetnek. Túlzok, persze, de a jeleteik nagyon kiugranak a többi közül. Ebben mondjuk az is benne van, hogy volt honnan kiugrani? De hát ugye vakok közt..
Egyik részről a másikra elhúzott ad hoc háttértörténetek, karakterek, pillanatok (Rios és Agnes oké, őket valamennyire építették, de Raffi és Hetes egyik pillanatról a másikra még olcsó szemkiszúrásnak sem érződik, annyira spontán volt) amelyek csak extrém rövid ideg számítanak, szobanövény szereplők (tulajdonképpen Hetes is az lett). Data és Picard húzták fel tényleg, de utóbbi halála nekem is idegen volt, pláne, hogy még mutatták is a síró barátokat, majd egyszercsak hopp. Valaminek nagyon változnia kell, hogy visszatérjek a második évadra, de nyilván nem az én egyedüli meggyőzésem a céljuk.

“a picard azonnal kaphatott egy új testet, Data-nak hogy nem tudtak ennyi év alatt készíteni egy android vázat? Vagy élhetett volna hologramként…”

Data mindig is az emberiesség felé törekedett, ha csináltak is volna neki egy vázat (nem beszélve az szintetikusok alapvető tiltásáról), akár hologramot is, nem “örült” volna. Neki inkább a saját halála volt fontos, ezt pedig csak most kapta meg.

Malachi - 2020. 03. 27. 08:58

A Hobbit elbújhat, ebben a sorozatban egy valaha 40 percre elég sztorit nyújtottak el 10 teljes részre, jó ég. Olyan is lett. Rettenetes erőlködés, hogy legyen már VALAMILYEN, önálló elképzelések híján. Fogták a TNG-t, meg a Star Treket úgy általában, másolópapíron körbehúzták a hangsúlyosabb vonalakat, tettek bele pár kötelező voke izét, aztán hadd szóljon. Na jó, dupla rész. Dupla évadnyitó lett volna mondjuk 20 éve. Ennyi. Lehetne jó, de nem az sajnos. Talán az új évadra összekapják magukat.

ace05 - 2020. 03. 28. 23:54

(én nem az az ace vagyok :D)

Én igazán elnéztem volna egy ST fanservice sorozatot. Ami mondjuk csak azzal foglalkozik, hogy mi történt a sorozatok főszereplőivel. De az biztos nem kapott volna berendelést. Én a Discoveryt egy tv-s rebootnak fogtam fel, úgy is kezeltem és tetszett és egyáltalán nem zavart, hogy mennyire eltértek a cannon alapanyagoktól. Bár elismerem, hogy jobban tetszett a második évad, mikor a felé próbáltak visszakanyarodni.

De itt, na az már más. Itt már elkezdett zavarni, mert ez úgy fogtam fel, hogy az eredeti sorozatok idővonalán játszódik. Elég csak rákeresni a Major Grin yt csatornára, ahol erősen nitpickeli ezeket a folytatási hibákat.
Az évad hullámzó volt. A fan service jelenetek és Nephente jók voltak. De ezek mellé ott van a logikátlanság és az írói baromságok amiket már előttem felsoroltak. Szóval ez biztos nem újranézős sorozat lesz.

Ok, hogy lesz Pike sorozat is, aranyra leltek azzal, jöjjön. De itt nagyon remélem, hogy második évad nem szerializált lesz és visszatérnek a TNG szelleméhez.

Komolyan mennyire jó lenne már az összes sorozat régi szereplőivel egy olyan második évad, hogy utazgatok a csillaghajómmal, segélyhívásokra sietek, diplomáciai problémákat hárítok el, a szavaimmal harcolok….etc ez kellene a népnek.

mSO - 2020. 03. 29. 15:36

A polipcsápos robot lehet, hogy a Discovery AI-jal van összefüggésben.

https://www.giantfreakinrobot.com/ent/star-trek-picard-explained.html

Ace - 2020. 03. 30. 14:09

mSO:

Simán előfordulhat. Nagyon hasonlított a Discovery második évadjában Spock látomásában látott pusztítókra/áttalakított szondára.

cherockee - 2020. 03. 30. 22:02

Robot cthulhu. ROBOT CTHULHU!!!

(nincs több mondanivalóm)

El-ahrairah - 2020. 03. 30. 22:32

A discovery lenyúzta a star trek tetemét, hogy trófeaként viselhesse a bőrét, majd a picard megtalálta a bőrtelen hullát és belerúgott még egy párat.

Az egy dolog hogy nincs többé kaland, optimizmus, felfedezés, és pozitív jövőkép de úgytűnik a logikát és a kreativitást is ellopta a mirror universe.
Dehát nembaj, kit érdekel a konzekvens történetvezetés meg a tettek következményei, ha vannak helyettük érzelmek. Nézd, de cuki kis párocska, hogy pusziznak, csak nem akarnád tönkretenni az örömüket azzal, hogy az egyikük pár napja előre megfontolt szándékkal meggyilkolt valakit!
Annak meg még a gondolata is nevetséges, hogy ne éljenezzük a szupermegakirálykülönleges androidcsodalányt, hiszen ugyan egy hajszálon múlt hogy nem öletett halomra trilliószámra értelmes lényeket, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Cukrot neki!

A “gondolj amit akarsz, és megvalósul, csak hinni kell!” gépnél konkrétan felröhögtem, remélem nem mulasztják el vele feltámasztani szegény kis Csingilinget. Szerezhetnek neki egy robottestet mint Picardbácsinak, innentől együtt totyorogtahatnak majd körben bután, bocsánatot kérve mindenkitől, hogy élnek.

Egyébként jó látni a fejlődést az újtrekben, a discovery mégcsak egy picinyke, ismeretlen indie játékból lopta az alapötletét, de a picardra már mertek nagyot álmodni, és egyenesen a mass effectet nyúlták le.

csermely - 2020. 03. 30. 23:41

Robot CTHULHU :D

Ghunter - 2020. 03. 31. 14:34

Azért tegyünk rendbe bizonyos dolgokat a fejekben.
87 ben indult az új nemzedék ami akkor a rajongók által igazából megmentett Star Trek ket tudta sikeresen tovább fűzni. Ami nagyon jól működött és megszületett a Deep Space nine. Mivel alapjaiban és hangulatában is más volt mint az eddigi sorozatok ezért kezdetben kicsit gyengélkedet és a negyedik évad után lett egyre erősebb. Majd Ugye jött a Voyager ami nagyon jó nézettséget hozott egészen az ötödik évad ig és a hatodik de leginkább a hetedik évadra már botrányos lett. A 7. Évad gyenge epizódjai t és teljesen logikátlan döntéseit látva ez nem meglepő. Majd jött az Enterprise ami vérfrissítés volt de a nézőknek Ekkor már Az ugyanolyan tematikára felépített részekből már igencsak elege volt ami ennek a nézettségén is meg látszódott az elejétől fogva nem volt magas pedig az első évad végétől A zseniális 3. És 4. Évad összefüggő részeivel egy nagyon jó sorozatot kaptunk. Viszont mind a Voyager mind az Enterprise gyenge nézettsége miatt hosszú ideig nem kaptunk új sorozatot. A mostani két új Star Trek sorozat sikeresen vette ezeket az akadályokat tudta hol kell megújulni tudta hogy az új nézők mire vágynak hiszen szükség volt rájuk és a régiek közül is sokan úgy vélik hogy a feltámasztáshoz A régi tematika elengedése elengedhetetlen volt. Én örülök mindkét sorozatnak mindkettő tetszik is. Mondom ezt úgy hogy én is ős Trekinek vallom magamat lévén Több mint 30 éve a sorozat Az életem része. Nem rúgták fel és leginkább Nem rúgtak bele a régi világba se hiszen már jó ideje mind könyvben mind játékban ez a kicsit sötétebb és válságban lévő világot kapjuk.

Ami pedig a Mass Effect et illeti az egyik kedvenc játékom de butaság lenne azt hinni hogy Ők találták fel az ott bemutatott fő konfliktust annak köszönhető hogy vették az istenemberek az Atlantisz és egy két másik scifi könyv legjobb elemeit és ügyesen összekutyulva főztek egy jól fogyasztható terméket. Bár a vérmes rajongok szerint a 3 részre az is kifulladt.

Bocsánat hogy kicsit hosszú lett További szép napot. :)

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 15:40

@Gunther:

“A mostani két új Star Trek sorozat sikeresen vette ezeket az akadályokat tudta hol kell megújulni tudta hogy az új nézők mire vágynak hiszen szükség volt rájuk és a régiek közül is sokan úgy vélik hogy a feltámasztáshoz”

Ezt mire alapozod? A CBS nem közöl nézettségi adatokat, de a közvetett adatokból sokkal inkább úgy tűnik, hogy nem túl sikeres a megújított frencsájz.
Az interneten körbetekintve mindenhonnan az jön szembe, hogy egyre többen pártolnak el a sorozatoktól, azok közül is akik eredetileg bizakodóak voltak.

“A régi tematika elengedése elengedhetetlen volt.”

Miért is? Itt is elhangzott, máshol is elhangzott, az internet is tele van vele, nagyon sokan szeretnének epizodikus alapú, pozitív jövőképre alapozó, izgalmas, kalandos, kreatívan és okosan moralizálós űrsorozatot. És ez nem csak szóbeszéd, az Orville sikere is erre utal.

“Nem rúgtak bele a régi világba se hiszen már jó ideje mind könyvben mind játékban ez a kicsit sötétebb és válságban lévő világot kapjuk.”

Vagyis mert sokszor belerúgtak, akkor már olyan mintha bele sem rúgtak volna?
Az újvonalas trek homlokegyenest szembe megy a régi szellemiségével, aktívan igyekszik lerombolni mindent amire az épült, és ráadásul több szinttel le is butítja azt (ami márcsak azért is brutális, mert azért az eredetiekben is volt bugyutaság bőven)
Igazából ez sem lenne szép dolog, de ami az igazán undorító, az az, hogy a készítők jól láthatóan érzik, hogy kevés amit le tudnak tenni az asztalra, ezért ahelyett, hogy megpróbálnák az újraértelmezett frencsájzukat a saját erejéből futtatni, újra és újra előrángatják a régi, ikonikus figurákat, és átírva, lecsupaszítva őket megpróbálnak belőlük ugródeszkát csinálni a saját üdvöskéiknek. Ez történt spockkal (aki mint megtudtuk, csak butácska árnyéka a varázslatos májkülnek), és ez történt JL-el (mert nem picard), aki arra van, hogy két bocsánatkérés között tapsoljon a megakülönleges szupercsudálatos – és amúgy hajszálhíjján tömeggyilkos – robotlánynak.

“Ami pedig a Mass Effect et illeti az egyik kedvenc játékom de butaság lenne azt hinni hogy Ők találták fel az ott bemutatott fő konfliktust”

A fő konfliktus alapból elég elcsépelt, de a ME-hez való hasonlóság ennél jóval erősebb. A beacon, a látomások, a legutóbbi ciklusban kiirtott utolsó ellenálló faj üzenete, a titokzatos “reaperek”…
Még mindig jobb a helyzet mint a discoverynél, ahol konkréten lenyúlták valakinek az ötletét, majd drága ügyvédekkel szépen elsöpörték a tiltakozását amikor az bíróságra vitte az ügyet.

És félreértés ne essék, ha valakinek ez teszik, hát hajrá, nézegesse véresbelezős, káromkodós hisztérikákat, az űrben hulló hullócsillagokat, a varázslatos képzeletkompjútereket, az egy pozitronból klónozott andoidszuperlányikreket és persze a fentebb is emlegetett robot cthulhut de kijelenteni, hogy ez szükséges, és A jó út – különösen a nézettségi adatok hiányában finoman szólva is arrogáns.

Csak hogy helyre tegyünk bizonyos dolgokat a fejekben…

winnie - 2020. 03. 31. 16:02

El-ahrairah: ott kell mindig meghúzni a határt, amikor valaki “ellendrukkerként” a nemsiker, vagy “drukkerként” a siker mellett akar érvelni, mert akkor a saját véleményét akarja a tömegével alátámasztani, ami… pont a jó ellenkezője. nem az jobb, ha az ember nem a masszába tartozik?:)

én nem vagyok elfogult egyik irányba sem, egyik sorozatot sem nézem, de a sikert nem hiszem, hogy bárki vitatná, a berendelés persze egy dolog, és bár nyilván itt premier előtti volt, de a 3. évados már beszédes lesz ebből a szempontból, viszont a cbs all access kommunikálta az STD és az STP esetében is az első hetes érdeklődést, feliratkozást. ez megint csak nem nézettség, de számukra az a lényeg, és a rekorddöntések platformon belül bőven elegek számukra.

azt meg nem kell magyarázni, hogy az STD bemutatkozása után lekötötték a fő kreatív agyat maguk mellé és teljes éves ciklust akarnak még 3 star trek-sorozattal, és valószínűleg nem egy évig. (plusz mindkét sorozat nemzetközi globál dílben el lett adva, ami megint csak nagy plusz pont, bár nyilván nem sikerirányadó, de jelzi, hogy sokkal nagyobb a nézettség az amerikainál.)

“Az interneten körbetekintve mindenhonnan az jön szembe, hogy egyre többen pártolnak el a sorozatoktól, azok közül is akik eredetileg bizakodóak voltak.”

mindenki arra tekint, amerre viszi a szeme. én sosem néztem ilyesmit, de biztos körbe tudok úgy tekinteni, hogy csupa pozitívumot lássak, de te is tudod, hogy 100 vélemény nem jelent semmit (többet nem nagyon fog senki befogadni, de minek akarna már eleve 10-nél többet? mindegy, a lényeg, hogy 100*100 vélemény sem jelent sokat), főleg nem 100 olyan ember véleménye, aki nézi a sorozatot és hozzájárul a sikerhez.

nyilván lesznek elégedetlenek, de addig nem nagyon lehet elvárni a siker ellentétét, amíg ők nézik a sorozatot, és a sikernek a nézés a mértékegysége. majd lehet, hogy a 3-4. évad környékén elkezdenek lemorzsolódások, de láttuk, hogy az x-akták esetében is rettenetes vélemények és 70%-os lemorzsolódás is elég volt a sikerhez.

(ha nincs mérhető dolog, akkor olyan random adatokhoz persze mindig lehet fordulni, mint az imdb, de látatlanban mondom, hogy ez is olyan, mint a legtöbb sorozat, hogy az epizodikus értékelések több, mint 50%-a 8-9-10/10, amit megint nem kell magyarázni.)

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 16:50

winnie: Én kábé ugyanezt mondtam, csak pepitában. :)

A sikerről, nemsikerről:

– Szvsz az igazi mérce az lesz, hogy lesz-e 4. Discovery és 3. Picard évad. A CBSnek nagyon nagy presztízsvesztés lenne, ha az előre beharangozott évadokat lelőnék ezt tuti, hogy nem csinálják meg, akkor sem, ha amúgy a kutya nem nézné a sorozatot.

– A “gyanús” jelek azok a nemtévés vonalakon érkeznek, egyszer beleástam magam a témába, és úgy emlékszem sokan csámcsogtak azon, hogy pl. nagyon durván sok merchandise-t visszavontak a discoveryből, sőt állítólag a fő terjesztő kerekperec kijelentette, hogy bizony innentől nem hajlandó, csak régi terekes merchet árulni/gyártani mert az fogy.

– Én a magam részéről kizárólag személyek véleményére adok (ami hülyén hangzik, a lényeg, hogy érvekkel megindokolt, konkrét emberek által létrehozott kritikákat szeretek böngészni, nem IMDB/RT/Metacritic jellegű kitudja hova manipulált vélménygombócot). És lehet, hogy az, hogy belebőgöm a világba a nemtetszésemet a blogon az semmit nem számít a CBSnek, de ha komoly, nagy rajongótáborral rendelkező emberek mondanak csúnyákat róla a youtubeon vagy akárhol az bizony fájni fog. Mert ugyan a kritikus nem mondja le a CBS accountját, de a százezer, ötszázezer, egymillió követőjéből már biztosan sokan, ha csúnyákat mond.
És azért nem kell messzire menni a megfelelő oldalakon, hogy belebotoljunk nagy nerd/geek/scifiőrült véleményvezérek nem túl pozitív kritikáiba az újvonalas trekről. Azt állítani, hogy ez nem nagy dolog a sorozat jövője szempontjából szerintem botorság.

– A magam részéről reménykedem az újvonalas trek bukásában, nem azért mert mindenki nyaljon sót akinek az tetszik ami nekem nem, hanem szimplán azért mert akkor van esély rá, hogy egyszer majd még láthatok olyan star treket is ami nekem tetszik.
Nem fogok a kardomba dőlni, ha ez nem történik meg, ha valamire megtanított az utóbbi évtized, az éppen az, hogy meg kell tanulni elengedni a régi kedvenceket, mert Hollywood úgyis bedarálja őket előbb vagy utóbb.
(Bár ahhoz azért elég kicsinyes vagyok, hogy noha mind a picardot, mind a discoveryt nézhetném tök legálisan a prime/netflix előfizetésemmel, inkább felhúztam a koponyás-lábszárcsontos lobogót mikor lecsekkoltam őket. :))

Ace - 2020. 03. 31. 17:08

Igy van, a berendelések és a feliratkozások és az ,hogy folyamatossan jelentenek be új Star Trek projekteket nem azt mutatja ,hogy nem lennének sikeresek.

Szóval valószínüleg megéri nekik csinálni.

A másikkal is egyetértek neten mindenféle vélemény megtalálható és főleg az ellendrukkerek adnak hangot a véleményüknek de vajon mi lehet a csendesebb másik oldallal?(És igen valószínüleg mind a két tábor nézi).

Ghunter - 2020. 03. 31. 17:51

El-ahraira…”Miért is? Itt is elhangzott, máshol is elhangzott, az internet is tele van vele, nagyon sokan szeretnének epizodikus alapú, pozitív jövőképre alapozó, izgalmas, kalandos, kreatívan és okosan moralizálós űrsorozatot. És ez nem csak szóbeszéd, az Orville sikere is erre utal.”

Egy másik kedvenc sorozatom…csak sajnos a nézettség alacsony…itt is szó volt róla…🙂
Persze hogy sokan szeretnének…de megbuktak…hiába nézték mert kevesen voltak…

“különösen a nézettségi adatok hiányában finoman szólva is arrogáns.”
Szóval az hogy folyamatosan berendelik az újjabb évadokat azt biztos puszira teszik…biztos…nem éri meg….istenem….én nem arrogánsan hanem tények alapján írtam…

Azt is miért kellett váltani. A régi tematika ellaposodott és kifulladt több mint 400 rész alatt.
Ha ezt valaki nem akarja felfogni hát ne tegye…

Az meg hogy neked nem tetszik a könyvek sorozatok irányvonala…ami már majd 10 éve tart hát istenem van ilyen…kellett az új irányvonal ez van…
Arról nem is beszélve hogy annak idején a Next Generation nél mekkora hiszti volt. Hisz már ott is változtattak a bevált tematikán. Egy megfontolt kapitányt kaptunk nem pedig egy olyat aki előbb lő aztán kérdez.Minden nőt meg.ug aki közel jön. És ha kell leszarja a parancsot…ugye kirk pont ilyen volt…a next gen az más…letisztult és ahogy az egyik részben meg is jegyzik kirk egy sokkal barbár rabb korban élt…😂

Az meg JL-nem önmaga…basszus…97 éves…nem olyan mint a next gen-ben…
Annyi minden történt vele nem lesz ugyan az az ember…mert mit hittél…ha valakinek meghal a barátja…egyedül maradt és a csillagflotta is cserbenhagyta…legyél Te is ugyan az…

“És félreértés ne essék, ha valakinek ez teszik, hát hajrá, nézegesse véresbelezős, káromkodós hisztérikákat, az űrben hulló hullócsillagokat, a varázslatos képzeletkompjútereket, az egy pozitronból klónozott andoidszuperlányikreket és persze a fentebb is emlegetett robot cthulhut de kijelenteni, hogy ez szükséges, és A jó út – különösen a nézettségi adatok hiányában finoman szólva is arrogáns.”

Na ezt itt viszont baromira nem értem… Persze tudom arrogáns vagyok…. Gondolom azért nem most láttál először Star Trek-et….
Sisko…hmmm rémlik…
Domínium…
Rovarlények…
Va,gar…doomsday machine…8742 faj …holodoki érzelmekkel…spock félromulán tesója…szerintem nem kell sorolni…

Hagyjuk..nem tetszik neked és kész…de az ahogy azokhoz viszonyulsz lenézően és lekezelően akiknek tetszik a sorozat Na az az arrogáns nem is kicsit.
És legfőképpen ennek a sorozatnak a szellemiségéhez nagyon nem illik. 🙂

Mindig kapható vagyok az ésszerű keretek között lévő vélemény cseréhez egy sorozat vagy film kapcsán amíg nem megy át személyeskedés be.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 18:37

Mint fentebb írva lett: a CBS nem közöl nézettségi adatokat, ez alapján sikerről beszélni nehéz.
A berendelés itt keveset jelent, világos, hogy legalábbis az előre bejelentett évadokat le fogják forgatni, mert hatalmas presztízsveszteség lenne, ha nem tennék.
A STD és a Picard is kirakatsorozat, ha látványosan megbuknak az nagyobbat árt a csatornának, mintha leforgatnák veszteségesen.

Új írányvonal: lehet kertelni, meg szépíteni, nyilván minden új dolgot támadni fognak a népek, de azt tagadni, hogy egy nagyon világos és éles váltás van a régivonalas Trek és az újvonalas között (sorozatok szintjén a STD és a picard és mindegyik másik között) szerintem nem nagyon lehet.
És itt nem arról van szó, hogy ki a kapitány, vagy hogy miylen színűt lő a fézer, hanem a sorozatok alapvető szellemiségéről, a háttérvilág kezeléséről.

Picardról: Picarddal nagyon sok igencsak csúnya dolog történt a sorozat alatt is, a filmek alatt is, mégsem lett belőle egy szerencsétlen nyomorult.
Mi több, több ikonikus TNG epizód pont arról szól, hogy Picard szó szerint hajlandó inkább meghalni, minthogy feladja akár az elveit, akár a saját életstílusát. Ez az az ember, aki demonstráltan szívesebben meghal fiatalon csillaghajó kapitányként, minthogy hosszú boldog életet éljen egy farmon.
Elhiszem, hogy esetleg megtörhet egy ilyen figura is, de akkor azt illene bemutatni és nem elintézni azzal, hogy “jajmosmá’ tökre öreg, meg szomi is mert Data meghalt, úgyhogy innentől egy szánalmas senki lesz már örökre”

Bugyutaságokról: Amiket itt felsorolsz azok meg sem közelítik azt a hatalmas halom logikátlan ostobaságot amit a picard összehordott.
Az egy dolog, hogy a 8472 faj embertesztkamrája, vagy a holodoktor néhol kicsit butuska elgondolás, de nem hasonlítható ahhoz, hogy egy komolyan veendő scifisorozatban hullócsillag potyog az űrben.
A STD és a Picard olyan, mintha a készítők megnézték volna a voyager warp10es gőteszexes epizódját, majd kitűzték életcélnak, hogy alulmúlják.

Arroganciáról: Nem én kezdtem azzal a hozzászólásomat, hogy “rendet teszek a fejekben”.
Komolyan gondoltam, hogy mindenki nézzen amit csak akar, de nem fogok álszenteskedni azzal, hogy úgy teszek, mintha nem nézném le nagyon az újvonalas sorozatok színvonalát.

Ami meg a vitát lleti: akkor lehet vitatkozni, ha valaki érveket sorol fel, te kijelentetted, hogy márpedig a STD és a Picard az amire szüksége volt mindenkinek és pont.
Szerintem nem, sokak szerint nem, a valós adatok jelenleg nem ismertek, pár év múlva fog kiderülni mi a helyzet, amikorra lemegy a “próbaidő” és elfogy a nosztalgiából jövő hátszél.

Ghunter - 2020. 03. 31. 19:25

“Ami meg a vitát lleti: akkor lehet vitatkozni, ha valaki érveket sorol fel, te kijelentetted, hogy márpedig a STD és a Picard az amire szüksége volt mindenkinek és pont.”

No no…én azt mondtam a sorozatnak nem mindenkinek
…ez kellett hogy újra star trek legyen a tv-ben…ez nagy külömbség…
Ezen lehet szomorkodni de egyenlőre ez van…a siker engedhet majd másfajta sorozatokat is…🙂

“Elhiszem, hogy esetleg megtörhet egy ilyen figura is, de akkor azt illene bemutatni és nem elintézni azzal, hogy “jajmosmá’ tökre öreg, meg szomi is mert Data meghalt, úgyhogy innentől egy szánalmas senki lesz már örökre” ”
….a next gen utolsó dupla részében szakállon kívül egy hasonló jövőképet vetítettek előrre és hasonlóan baljós is volt mint itt …🙂
Viszont az évek múltával Természetesen valamennyit változtatni is kellett rajta de ott ha jól emlékszel Szintén úgy van hogy a saját szölészetén van. Ugye valamelyik epizódban meg is említi hogy öreg korára valahogy így tudja magát elképzelni És miután a testvére s annak családja meghalt eléggé hihető hogy ide vonul vissza miután a borg-al való találkozás után is idejön.

Hidd el nem kötözködni szeretnék hanem értelmes keretek között megbeszélni valamit.🙂

winnie - 2020. 03. 31. 19:47

“Mint fentebb írva lett: a CBS nem közöl nézettségi adatokat, ez alapján sikerről beszélni nehéz.
A berendelés itt keveset jelent, világos, hogy legalábbis az előre bejelentett évadokat le fogják forgatni, mert hatalmas presztízsveszteség lenne, ha nem tennék.”

nem, ez nem így megy, az nem érv, hogy senkii sem közöl nézettségi adatokat streamingen (mert nem közöl), így semmiről sem lehet tudni, hogy siker, és a 6 évados sorozat sem siker, mert “lehet, hogy csak azért buknak vele 100 milliókat, mert presztízs” és az 1 évados kasza is simán lehet, hogy siker, csak nem túl sok pénzt kért a 2. évadért a stúdió.

nem.

nyilván, ha valaki arra használ egy ilyen, totál semleges oldalról is megközelíthető vitát, hogy minőségi dolgokat vagy a saját véleményét húzza alá vele, akkor tegye meg, de mi értelme. igen, becsukhatja az ember a szemét és nem vesz tudomást a valóságról, de ez több, mint BS.

tételek:

– digitális platformon vagyunk. a siker mértéke nem a nézettség, hanem az előfizető szám. azon belül is akkor éri meg egy sorozatot elkészíteni, ha a premierje előtt hoz nézőket (azaz vannak, aki a sorozat miatt fizetnek), azaz olyan előfizetőket, akiknek az első dolga az adott sorozat megnézése a feliratkozás után. ezt anno az amazon is közölte, hogy nekik csak ez számít. ld. egy netflixnek az, hogy én, a fix előfizető, mit nézek, semmit sem számít, mert én meg vagyok véve. az számít, hogy az új ember mit kezd el nézni, mivel lehet őt megtartani. és azt mindenki olvashatta, hogy mennyire megmozgatta mindkét sorozat az új előfizetőket.

– ha valamit berendelnek, akkor az siker.

– ha az előrejelzett előfizetői számot, azaz az elvárást felülmúlják, akkor az jó. (és igen, itt is lehet mondani, hogy direkt alacsony az előrejelzés, hogy azt mondhassák, hogy siker van…)

BS:

ez: “A STD és a Picard is kirakatsorozat, ha látványosan megbuknak az nagyobbat árt a csatornának, mintha leforgatnák veszteségesen”

ld. a sok ellenpéldát, mint ahogy azt is, hogy bármikor be lehet jelenteni, hogy egy sorozat eleve mininek volt tervezve.

ez…, oké, nem csubakka-védelem, de hasonló, mert ilyen alapon mindig lehet érvelni azzal, hogy irracionális egy cég, és inkább beszopja a veszteséget, holott ez tényleg totális hülyeség, ugyanis egy ilyen kisebb streaming szolgáltató nem teheti meg, hogy presztízskedjen, mert nincs mire presztízskednie. ha valami presztízs, akkor az már mondhatni több is, mint siker.

megtehették volna, hogy azt mondják, hogy nem jött be. hogy nem rendelnek be spinoffot, hogy nem vágnak hozzá 80 milliós fizetést alex kurtzmannhoz, hogy nem rendelnek be még 2 ST-sorozatot, és kezdenek el fejleszteni egy harmadik élőszereplőst. semmi sem kötelező.

winnie - 2020. 03. 31. 19:52

(én csak a nézettségre ugrok meg a sikerdefiníciókra, ezeket ne használjuk eszközként, a világon semmi leverage-et nem jelent az érv mellett, hogy “van még valaki, aki úgy gondolja, mint én”. ha jó a sorozat, akkor jó. ha nem, akkor nem.

és azt pontosan tudjuk, hogy nem a platform lesz nemracionális hamarabb, hanem a néző, és nézi azt, ami nem tetszik neki. anno erről akartam is írni posztot, miszerint vannak olyan sorozatok, amiket sosem fognak kaszálni, és ez az ST-re is ráhúzható. mert érdekli az embereket az IP, mert zsáner, azaz rajongói sorozat, és a rajongó általában végignézi a szezont, nem kaszálja. ezzel hozzájárul a folytatáshoz. amit lehet, hogy végignéz ugyanúgy, stb. ilyen alapon egy witcher sem fog a 2. évad után kaszát kapni. fizikailag elképzelhetetlen, főleg a nézők viselkedését ismerve.

(és ezzel nem magamnak mondok ellent, mert azért nem kaszálják őket, mert legyen akármilyen is, a nézettség, azaz a siker mindig meglesz.)

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 20:10

Mi kell a sorozatnak:
Ez szerintem sokkal komplikáltabb ügy, minthogy egyenlőre lelkesen tolja a szekeret a CBS.
Az újvonalas Trek egyértelműen nem a régi hangulatát, struktúráját és szellemiségét követi. Ehelyett a manapság divatos misztikus-dark scifi trendet akarja meglovagolni, nyakonöntve egy jókora adag aktuálpolitikai virtue signallingal.
Hogy mennyire lesz sikeres ez a recept az majd kiderül.
Személyes véleményem, hogy minden startrekséget félretéve is kifejezetten gyenge alkotás mindkét sorozat, és aki ilyesfajta élményre vágyik az talál jobbat. Az Expanse története sok szinttel egyedib és koherensebb, a Killjoysban jobb az akció, a the 100ban jobb a dráma és még folytathatnám.

Picard és a szőlészet:
Nem a szőlészettel van a gond.
“Egy tevékeny, sikeres élet után visszavonultam, hogy a maradék éveimet békében éljem le a családom ősi birtokán” vs. “A rengeteg humanitárius misszióm közül az egyik rajtam kívül álló okokból katasztrófával végződött, úgyhogy midnent feladtam és húsz éve reszketve depizek a szoba sarkában”
Az első ráillik Picardra a második nem. És a sorozatban anno én úgy értelmeztem, hogy az elsős em feltétlenül valósul majd meg, pont azok miatt amiket ott tapasztal a kapitány.
(Az, hogy az egész romulán szupernóva szituáció milyen veszettül bután volt kezelve már csak hab a tortán)

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 20:28

winnie:
Igen, elég durván ellentmondasz önmagadnak.
– A ST kirakatsorozat, ha tetszik, ha nem.
– A ST brandnek értéke van, nem kicsi. Hatalmas.
– Bármi ami egy ST sorozattal történik az befolyásolja a brand értékét, és ha a nagyon sok elemző aki ezen dolgozik azt hozza ki, hogy a brandet jobban károsítja az, hogy elkaszálják x sorozatot, mintha kihúznák vele az előre betervezett időt, és aztán sikerként kürtölnék szét, akkor be fogják rendelni a maradékot. Maximum lejjebb veszik az epizódszámot, meg kevesebb lesz a CGI.
– A CBS erre a lapra tette fel az új üzleti modelljét, egy fél évszázados NÉV van a kezükben amiben iszonyú pénzügyi potenciál van, nem fogják úgy kezelni mint a Netflix az n+1 randomsorozatát, hogy, “hát ha az első próbálkozás nem jött be, mehet a kukába, van másik”.
– Amit írsz a nézőkről az igaz – de limitáltan. Egy ideig kitart a brand lojalitás, de minden húzás egyre koptatja. Ha nem lenne extra időm a jelen helyzet miatt, soha nem néztem volna végig a Picardot. És a következő sorozatot 90+%, hogy nem fogom nézni. A CBS nyilván arra épít, hogy a nosztalgia hátszele elviszi a sorozatukat addig amíg az majd megáll a saját lábán. Meglátjuk, szerintem nem fogja.

winnie - 2020. 03. 31. 21:03

” Igen, elég durván ellentmondasz önmagadnak.”

nem mondok ellent, mert én egyetlen mondatra írtam ezt – és ott is csak azért, mert tudtam, hogy lesz, aki félreérti.

én nem beszéltem kirakatsorozatról, nem is mondtam semmit rá pro vagy kontra. nem írtam semmit pro vagy kontra brandről – ez számomra nem lényeg. és a többi pontodról sem beszéltem.

csak EGY dologra reagáltam, arra, hogy azt írod, hogy “nem lehet siker, mert másik három embernek (aki végignézte és hozzájárul a sikerhez) nem tetszik. (ie. “úgy _tűnik_, hogy nem túl sikeres”) én meg azt írom, hogy minden mérhető jel arra mutat, hogy siker. (minden sajtóközlemény, minden konkrét adat (berendelés, készítői szerződések kötése, előfizetésszám-növekedés rekordok, minden egyes közlemény, minden eladás.) ha valaminek tűnik, akkor GIGAnagy sikernek. hogy valójában mi, nem tudni, de azt mindenki látja, hogy a jelek arra mutatnak, hogy nagyon sokan nézik.

szerencsére mindent leírtam fent, nekem nem kell meggyőznöm magam semmiről – nekem nem jobb vagy rosszabb attól, hogy engem igazol-e a tömeg. nyilván mindketten tudjuk, hogy mi az igazság, csak az egyikünknek nagyon nem mindegy, míg a másikunknak irreleváns az előjele.

winnie - 2020. 03. 31. 21:11

basszus, egyébként hirtelen eszembe jutott, hogy lehet, hogy az okozza a félreértést, hogy nem tiszta annyira, hogy mi a siker definíciója a cbs all access-en. főleg, mert CBS-t emlegetsz.

ez a platform kicsike. kevés sorozata van. kevés pénze. a nézettségeik is nagyon kicsik. pár millió felhasználója van. növekszik, de épp azért tudnak jó kis százalékokat közölni, mert annyira alacsony a számuk.

tehát a cbs all access viszonylatában egy egymilliós nézettség már bőven sikernek számíthat. egymilliós, aminél a legtöbb noname országos sorozat vagy jó pár kábeltévés darab nézettebb.

ha az a félreértés tárgya, hogy itt valami gigaszámokra gondol valaki, akkor ne tegye. nincs nagy nézettsége a sorozatnak. jó pár bukott sorozat nézettebb nála. de mindkét ST-sorozat siker a cbs all access-en. kis platfromon a kevés néző is siker. nem tudjuk, mennyien nézik, de nem sokkal haladhatja meg az 1M-t, ha mondjuk 5M előfizetővel számolunk abból az adatból, hogy a cbs all access és a showtime OTT év elején 10M előfizetővel bírt.

ezt tényleg csak azért írom, mert túl nagy szavakat nem érdemes használni az ST-vel kapcsolatban (ld. erős brand meg kirakat), ha az ember a CBS-t rakja mellé, mert azon a CBS-en fut az NCIS vagy az FBI, amik sokkal ismertebb, sokkal nézettebb brandek. és sokkal fontosabbak, mint egy rétegműfaj rétegsorozata – mármint arra gondolok, hogy a scifi egy alműfaja a star trek-es sorozatok, legalábbis nekem külsősként esélyem nem volt a Picard-ra ráéreznem sajnos. biztos vannak, akik újoncként nézik, de a sorozat szűk szelét éri csak el a teljes előfizetői körnek, többek között ezért is generál annyi új előfizetőt.

Ghunter - 2020. 03. 31. 21:12

Nem volt bután kezelve…csak mint a praxis annak idején…. a politika a Star trekben Pedig nagyon erős volt mindig és a mindenkori helyzetet vette alapul például klingon egyenlő Szovjetunió. A Szovjetunió összeomlása után A klingon birodalom is összeomlik.

Picard összetettebb személyiség mint ami csak a sorozatban be volt mutatva több tucatnyi könyv van róla írva aminek ő a főszereplője. Az hogy az a mentőakció többi milliárd romulán halálával végződött és még a Mars is elpusztult ne gondoljuk azt hogy ezen egy legyintéssel vagy egy két hónap depresszióval majd csak úgy túl lesz egy akkor már A hetvenes éveiben járó férfi. Gondolom fiatal szemmel érthetetlen hogy az ember az idők folyamán hogyan változik.

Nincs azzal baj hogy ennyire nem jött be neked a sorozat. De a 100 ami egy YA sorozat hogy kerül ide? Az egy poszt app sorozat.
A killyos meg hiába volt fun még csak nem is lehet egy lapon említeni őket. Mintha a pandorát akarnád ezekhez viszonyítani…

Kicsit úgy érzem magam mint a Star Wars esetében. Az hogy profitot termelt és az első két rész masszívan sikeres volt nagyon sok rajongó ban gyűlöletet és undorodás t is kiváltott hiszen nekik Nem tetszett és most ugyanezt érzem ennél a két sorozatnál is.

Ott vannak a régiek ugyanúgy újra lehet őket nézni és semmit nem tettek ezzel tönkre Egész egyszerűen csak mint ahogy a világ változik úgy változik a Star Trek világa is. Nekem például nem tetszik ahogy ez a világ változik és ahogy alakulnak a dolgok de mégsem mondom azt hogy tönkretették a gyerekkorom…😀

Az meg már csak hab a tortán hogy az Enterprise ban említik hogy a föderáció nak lesz egy hosszú sötét korszaka ami után a második fénykorát fogja Élni Na most vagyunk ebben a korszakban. Hosszú ideje tervezték már ezt. Arról meg ne beszéljünk hogy mennyire fényes és makulátlan a csillagflotta és vele együtt az egész Star Trek univerzum mert ezt a Deep Space nine nagyon jól megmutatta hogy mennyire nem így van. 🙂

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 21:28

“nem lehet siker, mert másik három embernek (aki végignézte és hozzájárul a sikerhez) nem tetszik. (ie. “úgy _tűnik_, hogy nem túl sikeres”)

Már bocs, de SEHOL nem írtam ilyet. Azt írtam, hogy a közvetett jelekből nekem bizony az jött le, hogy nem sikeres, de nem lehet pontosan meghatározni.

Te ellenben ezt írtad: “a lényeg, hogy 100*100 vélemény sem jelent sokat”

Pedig jelent, nem mindegy, hogy kinek a véleménye. Az enyém nem, a tiéd sem, de akinek van egymillió embere akik adnak a véleményére, azé már nagyon is.
És ez baromira független még attól is, hogy amúgy sikeres a sorozat vagy nem, mert a pénz beszél, és ha egymillió potenciális néző kapja azt az arcába heti rendszerességgel, hogy az új ST igénytelen és bottal se piszkálja meg, az bizony bökni fogja a készítők csőrét. Főleg ha ezek az emberek amúgy éppen a potenciális hardcore fanok közül kerülnek ki, akik mondjuk több pénzt is ráköltenének a brandre mint az előfizetés díját.
Ha szerinted az, hogy youtube-on és társain a ST és/vagy geek közösség tartalomfejlesztői (és mondom, a százezres, milliós nagyságrendű csatornákról beszélek, nem a kis petiről akinek az egyik videója már lakásszerte sikert aratott) folyamatosan tanácsolják el a népeket a sorozatoktól lényegtelen…akkor valóban nincs miről beszélni.

“én nem beszéltem kirakatsorozatról, nem is mondtam semmit rá pro vagy kontra. ”

Két hozzászólással feljebb nevezed BS-nek, majd a csubakka védelemhez hasonlítod, ne bohóckodjunk már.

winnie - 2020. 03. 31. 21:45

“ Két hozzászólással feljebb nevezed BS-nek, majd a csubakka védelemhez hasonlítod, ne bohóckodjunk már.”

ha most komolyan azt gondolod, hogy arra irtam a bs-t, hogy nem kirakatsorozat, akkor csak szet tudom tarni a kezem… (egybkent szo szerint a fejemhez kaptam, hogy ilyen letezik:)

legyen. akkor leirom, hogy meg veletlenul sem lehessen felreerteni,

nyilvan eros brand, nyilvan kirakatsorozat. es nem csak azert, mert egy olyan platformrol van szo, aminek van 4 (NÉGY!) nem ST-sorozata, ezert kvázi mindegyik kirakatsorozat (a good fight es a why women kill biztosan). nem arra irtam, hogy bs, hanem volt a mondatnak egy masodik fele is. (mas kerdes, hogy az “eros” elegge tul van becsulve, pont ahogy a siker is megfoghatatlan, hiszen van olyan csatorna, ahol. 100 ezer nezo is siker, es van, ahol a 8 millio is bukas.)

vissza az alapokhoz: kevesen nezik a sorozatot a platformon? persze. nagyon kevesen. amerikaban kevesebben, mint a mi kis falukat itthon. siker? ha annyian nezik, mint a mi kis falunkat itthon, akkor siker.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 21:46

Az egy dolog ha politika van a sorozatban, az egy másik, hogy hogyan van prezentálva.
Lásd az Orvillet megint, ahol okosan, finoman mutatnak be politikailag releváns szituációkat, sokszor ügyesen csavarva a dolgokon.
A Picard ezzel szemben rettenetesen primitív eszközökkel operál amik a saját belső logikáját is tönkreteszik több ponton.
Lásd például a romulán CSILLAGBIRODALOM esetét, ami nem tud segíteni a saját anyabolygójáról kimentendő polgárainak, sem pedig a koszvadt fabódés menekülttáborban tengődőeknek húsz évig, de azért ezer hadihajót tizenöt perc alatt szed össze ha bombázni kell a szegény hippirobotokat.

A csillagflotta nem fényes és makulátlan, de mindenképpen egy magasabb erkölcsi és elvi nívót képvisel mint a mai emberiség. Ez több helyen ki van mondva, be van mutatva, még a DS9 legsötétebb epizódjaiban is.
Ezzel szemben a Picardos csillagflotta/föderáció a mainál alacsonyabb erkölcsi nívón van, egy a saját létezésével teljesen összeegyeztethetetlen politikát követ (mert kell az aktuálpolitika, de ahhoz, hogy okosan beleillesszük már kreativitás is kéne) és ami a legfájóbb, hogy rettentően, nevetségesen inkompetens.

Amit a star warsról írsz az meg….érdekes, hogy finoman fogalmazzak. Arra nem gondolsz esetleg, hogy például sok rajongóból az váltott ki gyűlöletet, hogy nem tetszett nekik a film, aztán a stúdió aktívan inzultálni kezdte őket?
(Mondom ezt úgy, hogy nekem alapvetően bejött az első két film, a harmadik volt botrányosan rossz)
Az pedig, hogy az új SW filmek mennyire voltak sikeresek…nos azért az, hogy itt viszont viharsebesen kaszálódtak el a projektek ahogy haladtunk előre szerintem sokat mond.
Én úgyhiszem olyan sok pezsgőt azért nem bontottak a Disney-nél a “Skywalker Saga” lezárása után.

winnie - 2020. 03. 31. 22:03

“ Az pedig, hogy az új SW filmek mennyire voltak sikeresek…nos azért az, hogy itt viszont viharsebesen kaszálódtak el a projektek ahogy haladtunk előre szerintem sokat mond.”

ez ilyen kettős mérce? a berendelés nem jelent semmit, a kasza meg hirtelen igen?:) (btw, onallo projektek kaptak kaszat, bar mondjuk ugy, hogy sorozatokat csinalnak beloluk, szoval.) egyébként tênyleg jópofa, ahogy én a nagyon kevés nézőt mondom az st-nél és a sikert, te meg a nagyon, nagyon sok nézőt az sw-nél és a nem sikert.

de az sw felhozasa csak meg jobban megerősít abban, hogy aki elfogult, az nagyon sok mindenre képes. említettem már, hogy egyik star wars-filmet sem láttam?:) szóval bármikor szívesen felnyitom bárkinek a szemét elfogulatlanság nélkül. (az egyébkent beszédes, amikor valakit nem érdekel a pártatlan, szakmai, sőt, totãlis szakbarbár megközelítés. nincs mindig igazam, sot, de 15 eve adatokkal es nezettsegekkel, meg streaming trendekkel kelek es fekszek hivatasszeruen:.)

játsszátok le, de utána torölném a dolgok, ha jelzitek, hogy kész, mert ez ilyen napi politikai szintű belemagyarázás már, ami nem csak demagóg, hanem pont olyasmin alapszik, mint a fake news jelenség.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 22:05

winnie:
“kvázi mindegyik kirakatsorozat ”

Dehát nagyon nem. Éppen erre próbáltam utalni már több hozzászólás óta.

Ha holnap elkaszálják a why women killt mert nem nézte senki, akkor arról születik majd egy háromsoros hír a megfelelő portálokon.

Ha holnap a CBS közli, hogy nemlesz több picard mert nem nézte senki akkor azzal tele lesz az internet.
Megírják majd, hogy “get woke, go broke”, és minden amiatt van mert négermelegek, a másik oldalról meg jön majd, hogy az elnyomógonoszpatriarchátus tehet róla, megírják, hogy a CBS hogyképzelte ezt, és hogylehet földbe állítani egy ilyen sikeres frencsájzt, aztán meg, hogy a rohadt nézők az okai mert mérnemnézték és aztán…

Ez a fajta presztízsveszteség jóval túlmutat azon, mint amit egy átlagsorozat produkálna, és szerintem nevetséges azt gondolni, hogy nem tényező abban, hogy megtartják-e a sorozatot vagy nem.

Lásd például a Dr. Who-t ahol tudjuk a nézettség adatokat, és a finálé minden idők legalacsonyabb értékeit produkálta, de nincs az az isten, hogy ne legyen harmadik évada Jodie Whittakernek, mert a stúdió egyszerűen nem emngedheti meg magának, hogy benyelje a presztízsveszteséget ami ezzel járna.

A star trek sokkal több annál minthogy hányan fizetnek elő a CBSre (és nem romantikusan, pénzügyileg). Kicsit többen vesznek star trekes bögrét mint why woman killest.
A brand értékének építését és rombolását épp emiatt nagyon sokan figyelik napról napra és nem ilyen gyökér internethuszárok mint én, hanem komoly üzletemberek.
Tekintve pedig az eleve elég ingatag jogi szituációt ami körülötte van, nem hinném, hogy csak az én kósza álmaimban létezik az, hogy a stúdió NAGYON megfontolja mit csinál egy éppen aktuális ST sorozattal a nézettségtől függetlenül is.

Ghunter - 2020. 03. 31. 22:07

“A csillagflotta nem fényes és makulátlan, de mindenképpen egy magasabb erkölcsi és elvi nívót képvisel mint a mai emberiség. Ez több helyen ki van mondva, be van mutatva, még a DS9 legsötétebb epizódjaiban is.”

Nos a legsötétebb epizódokban csillagflotta tagokból lesz terrorista egy csillagflotta kapitány szemet huny afelett hogy megölnek egy nagykövetet csak azért hogy a romulánok belépjenek a dominium elleni háborúba és ja csak úgy mellékesen engedik fű alatt a 33 as szekció nak hogy tömegpusztító fegyvert vessen be… közel sem az a jólelkű és magasztos csillagflotta mint ami az új nemzedékben be volt állítva. És azt azért tegyük hozzá hogy egy olyan volumenű esemény mint a dominium elleni háború ahol majdnem a kihalás szélére sodródott az emberiség és vele együtt a csillagflotta ugyanúgy fog viselkedni mint előtte.

A Star Trek Enterprise 4 évad a ban pedig ugye már az idegengyűlölet is megjelent amit utána elég nehezen tudtak levetkőzni.

A romulán okról csak annyit hogy be van mutatva a Star Trek online ban hogy hogyan is alakul a sorsuk
És hogyan lesznek egy kitaszított fajból újra még ha Egyelőre csak a régi fényét is kergető a háttérben mozgó és ott flottát építő csillag birodalom.

Ghunter - 2020. 03. 31. 22:17

“Tekintve pedig az eleve elég ingatag jogi szituációt ami körülötte van, nem hinném, hogy csak az én kósza álmaimban létezik az, hogy a stúdió NAGYON megfontolja mit csinál egy éppen aktuális ST sorozattal a nézettségtől függetlenül is.”

De hát pont ez az hogy Star Trek-et már kaszáltak el. És sikeresen tetszhalott állapotba küldték évekre.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 22:18

“ez ilyen kettős mérce? a berendelés nem jelent semmit, a kasza meg hirtelen igen?”

Nincs ekvivalencia a kettő között.

Ha azt mondom, hogy pénteken leutaztam kiskunhirtelenbe karfiolt hegeszteni és te nem láttál engem aznap akkor lehet igazat mondtam lehet hazudtam. Nincs elég adatod.
Ha ellenben ugyanezt mondom, de pénteken egésznap együtt voltunk tahitótlászlón akkor nyilvánvalóan hazudtam.

Btw a randomfilmek sorozatosításán túl a SW esetében sokkal beszédesebb az, hogy a következő “nagy” filmeket tolták el határozatlan időre. (amit nyilván mindigis pontígy terveztek, és csak álmodtuk mikor a disney az évi 1 SW fimmel dicsekedett)

Én elhiszem, hogy kenedvágod a statisztikát meg a nézettséget meg a streamingtrendeket, de ha nem fogadod el, hogy egy multimilliárd dolláros frencsájz esetében mint a SW vagy az ST, ahol a kísérőelemek mint a játékok, replikák, könyvek, és egyebek sokszor bőven meghaladják a bevétel arányában a fimeket/sorozatokat ezek a számok csak egy részét képezik azoknak az adatoknak amik alapján döntéseket hoznak a készítők, akkor nem, nem tudom komolyan venni amiket írsz.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 22:25

“De hát pont ez az hogy Star Trek-et már kaszáltak el. És sikeresen tetszhalott állapotba küldték évekre.”

Éshát hogy, hogynem, nem pont előtte adták el a jogokat, amit persze szépen csendben csináltak?
Btw emiatt van az, hogy az új star trekeknek törvényileg meghatározott módon 25%ban különbözniük kell a régiektől.

El-ahrairah - 2020. 03. 31. 22:31

“Nos a legsötétebb epizódokban”

Szóval tök oké, hogy az új csillagflotta alapjáraton rákontráz arra, ahogy a régi a legsötétebb időszakban viselkedett, amikor a puszta fennmaradásért küzdöttek.
Semmi amit a DS9ban bemutattak, mégcsak meg sem közelíti azt, hogy az új trekben a csillagflotta halálbrigád a saját lojális embereit mészárolja halomra, csak azért, hogy eltussolják az igazságot.

Romulán:
Továbbra sem látom a magyarázatát annak, hogy a saját anyabolygójuk megmentéséért két szalmaszálat sem tudtak keresztbe tenni és nem sikerült húsz éva latt elszállítani párszázezer menekültet a koszvadt westworldbolygóról de amúgy ezer hajós azonnal mozgósítható flottákkal cirkálnak az űrben és a titkos ügynökségeik mindent is tudnak csinálni mindenhol.

Ghunter - 2020. 03. 31. 22:36

“Btw a randomfilmek sorozatosításán túl a SW esetében sokkal beszédesebb az, hogy a következő “nagy” filmeket tolták el határozatlan időre. (amit nyilván mindigis pontígy terveztek, és csak álmodtuk mikor a disney az évi 1 SW fimmel dicsekedett)”

Igen lassít a következő film 2022-ben jön onnan 2 évente az új filmek…csak azt nem tudni trilógia vagy külön filmek….
A story-k mennek a disney pluszra…

de ez már off topik

fairi - 2020. 04. 01. 00:30

El-ahrairah

Romulánok ha nem is jól,de magyarázható. Bolygó áttelepítésére olyan flotta kell, ami sok ember mozgatására képes.
Előző sorozatokból az derült ki a warbirdeket jobban szerették, mint a kolonizáló hajókat.
Föderációnak van ilyen kapacitása, felfedezésre utaznak. Romulán warbird hány plusz utast tud vinni??? Biztos nem sokat. Supernova alakulás biztos mesterséges volt, van egy érzésem ezek a szuperMI-k okozták,de majd kiderül.

Amit láttunk új hajók voltak,jó részük titokban, az MI-k elleni háborúra készülve, nem rég építhették. Kicsit Tesco gazdaságosnak tűntek,plazmatorpedó se nagyon volt,föderáció se félt tőlük vagyis technikailag sem voltak topon. Egy gyengén védett bolygó üvegesítésére jók,de egy erős flotta ellen kevesek.

Ami meglepett a föderáció mily rövid idő alatt összedobott egy potens flottát. Korábban sose a gyors és hatékony reagálásról voltak híresek. 24. század végére van egy azonnal, bárhol bevethető, gyors reagálású hadtest??? Ne felejtsük el, utazás föderáció számára idő, száz hajó összehívása nem egyszerű és azonnali. Picard borg járat segítségével spórolt időt és előzte be a romulánokat! Ez nagy hiányosság a sztoriban, 2. évadba ezt ki kell fejteni.

Ace - 2020. 04. 01. 08:34

Romulánoknál kicsit sem kell megmagyarázni ,hogy a katonai erő miért nem nagyon segített a civileknek talán mert a saját bőrét és értékeit mentette ,hogy késöbb a szétszakadt birodalom szeletein élősködhessenek helyi hadúranak kikiáltva magukat a rangossabb vezetők. Erre tanította őket a Romulán Csillagbirodalom nincs érteleme ebbe belekötni ilyenre a mi történelmünkben is volt példa.

El-ahrairah - 2020. 04. 01. 12:44

Sehogy nem áll össze a kép.

fairi:

Tökmindegy, hogy milyenek a romulan warbirdök – nagyok. És itt nem kell kolonizáló hajó meg semmi extra, csak felsugározni rá az embereket és elvinni onnan messzire. Állhatnak a folyosón meg a raktérben, pár órát kibírnak.
Onnantúl kezdve pedig, hogy máshol vannak (például a csillagbirodalom valamelyik mésik bolygólyán és nem a random koszbolygón) már minden van. Ne feledjük, hogy ezek nem a mostani idők szerencsétlen menekültjei (akármennyire is szeretné ezt a sorozat) hanem egy hiperfejlett technológiával rendelkező jövőéi. Amíg energia van szó szerint minden van: étel, víz, takaró, gyógyszer, ház, amit el tudsz képzelni.
Teljesen értelmetlen nem megmenteni annyit amennyit lehet – és nagyon sokat lehet.

Ace:

Ez alapból teljesen irreális, a romulánok mindigis extrém mértékben nacionalistáknak és xenofóboknak voltak beállítva. Az intrika egy dolog, de veszni hagyni milliárdnyi romulánt amikor hűséges lekötelezettekké is lehetne tenni őket szimplán ostobaság.
De ha esetleg igazad van, akkor meg máshol tűnnek fel óriási logikai bakik. Mert ha ilyenek a romulánok, és nemérdekel senkit a töbmilliárd fajtárs sorsa, minekmentekoda, akkor meg mitől lennének ennyire berágva piacrdra és a csillagflottára, hogy nem mentette ki őket?
Ha az a fő irányelv, hogy mindenki legyen okos magának, akkor megrökönyödnének/hálálkodnának, hogy nahát az esküdt ellenségük megpróbált tenni valamit mikor a saját népük feléjük se nézett.

Ghunter - 2020. 04. 01. 15:26

Ha komolyabban is bele akarsz mélyedni hogy megértsd akkor javaslom a játék történetének a végigjátszását vagy elolvasását…plusz van nem kevés könyv a témában érdemes olvasni őket…

Hogy milyenek a romulánok…hát a saját népüket amolyan rabszolgának beállítva sose érdekelte őket a civil népesség nagy része…sella meg kifejezetten szart az egészre…amúgy meg egy ekkora kimenekítés hez senkinek nem volt elég nagy flottája romulánok leginkább a hadászatra és kémkedésre építkeztek….
Plusz ugye a remanok segítségére se tudták már támaszkodni….

Nem volt elegendő….és igen a flotta veszni hagyta őket…és annak idején a klingonokat is hagyni akarták 2x is a kőkorszakba visszasűlyedni csak ott még kirk és késöbb picard még tudta oldani itt nem…

Tyberius06 - 2020. 04. 01. 22:48

De jó, hogy egész nap dolgoztam és nem volt időm élőben olvasni ezt a sok faszságot.

El-ahrairah:
neked nem tetszett azt pont. Kutyát nem érdekli. A sorozat attól még sikeres, te azt mondod, hogy nem más meg azt mondja, hogy az. Csak mert te azt mondod, hogy nem, attól az még nem lesz nem… Hála égnek semmi közöd a sorozathoz azon kívül, hogy utálod, de azért mégis végig nézted. Én nem nézek végig vmit, amit nem szeretek, csak mert brand-loyality.
Engedd el, hidd el jobb lesz az úgy neked, mi meg élvezzük tovább az új ST sorozatokat.

fairi - 2020. 04. 02. 02:05

El-ahrairah
” csak felsugározni rá az embereket és elvinni onnan messzire. Állhatnak a folyosón meg a raktérben, pár órát kibírnak.”

Továbbra se gondolod át a logisztikát.hajók sebessége véges, A-ből B-be jutni nem biztos pár óra.Jó bolygó ami kész fogadni miliónyi embert vagy többet az több napnyira is lehet. Egész szupernovás sztori 1 éven belül zajlott le.
Pár millió ember elszállítása után túlterhelt, túlhajtott csatahajók lerobbantak. nem erre vannak tervezve és fejlesztve. Csatahajó mit csinál? vagy járőrözik, vagy rövid időn belül leadja a maximum+10% és vagy egybemarad vagy szét lövik.
Szállítóhajó, lehet hirtelen stressz nem éri,de hosszan kell sokszor maximumot adni,és túlterhelést is bírnia kell. De a gyorsaság nem számít, vagy jó manőverezés.
Romulus lakossága mennyi??? 18 milliárd?
https://i.stack.imgur.com/vey15.png
Ilyen népesség mozgatása csak kolonizáló hajókkal lehet amikbe akár milliónyi embert is bepakolhatsz fagyasztva és mérete km-be mérhető.Jah és nem árt van van belőle több tucat.

Föderáció rendelkezett kolónia hajókkal,romulánok esetén nem lepődnék meg ha hanyagolták volna és hadihajókba öltek volna mindent. Mikor krach beütött kevés idő volt adaptálódni.

Ez nem lenne rendkívüli, valóvilágban 2020-ban folyó események mutatják kormányok milyen felkészületlenek tudnak lenni egy krachra. Ez a jövőbe se fog változni.

“Amíg energia van szó szerint minden van: étel, víz, takaró, gyógyszer, ház, amit el tudsz képzelni.”

csúcstechnika ott is véges volt, nem minden föderációs hajó volt csillogó villogó.
És ahogy az energiát kell irányító a túlméret miatt a csillapító mezőkbe, hajtóműbe, gravitációkontrollba úgy nem lesz kevés az a nem létfontosságú dolgokhoz(pl replikátor). Több ember több CO2, több szenny,több rongálás.

Romulán hajók hadihajók, nem túlsúly kezelésére optimalizált.ha sima nem érzékeny rakományod van akkor ne fog érdekelni ha 5g gyorsulást vagy lassulást kell tűrnie, de a élőlények kényes dolgok,és romulán se tűntek szívósnak. Klingon viselné a 20g terhelést is:)

El-ahrairah - 2020. 04. 02. 16:37

Tyberius06

“neked nem tetszett azt pont. Kutyát nem érdekli.”

Meghökkentő módon a fórumokban alkalmanként kifejezik a véleményüket olyanok is akiké eltérő a többségétől. Enélkül nincs értelme hozzászólásokat írogatni, mert ha mindenki egyetért akkor nincs mit megbeszélni.
Esetleg körbeülhetjük a tüzet és vitázhatunk róla, hogy a rengeteg megaszuper jelenet között a picardban melyik volt a legcsászáratomsirályabb, de az hamar unalmassá válik.

“A sorozat attól még sikeres, te azt mondod, hogy nem más meg azt mondja, hogy az. ”

Erről szólt a vita. Érvekkel.

“Hála égnek semmi közöd a sorozathoz”

Csókolom, én lennék(voltam) a néző.

“Én nem nézek végig vmit, amit nem szeretek, csak mert brand-loyality.”

Ügyes vagy.

“mi meg élvezzük tovább az új ST sorozatokat.”

Hajrá, egy szóval nem mondtam, hogy ne tedd.

El-ahrairah - 2020. 04. 02. 16:43

fairi:

Ez kezd parttalanná válni, amiket itt felhozol azok már csak találgatások. Mi több, továbra sem oldja fel a másik logikai konfliktust, hogy ha a mentőakció ennyire lehetetlen/ a romulánok ennyire leszarták akkor miért van mindenki berágva picardra aki legalább megpróbálta.

Maradjunk annyiban, hogy a semmiből összeverbuvált ezerfős gigaflotta (inkább gigaflották, mert a csillagflottáé is honnanjött) ami tapsolásra megjelenik az eddig ismeretlen bolygónál órákkal azután, hogy a hipermegacsúcsszuper borg csodateleporttal odamenő emberek odaértek nekem erőltetett és bugyuta.

Én is néztem - 2020. 04. 02. 21:22

Megnéztem még egyszer a végét. Az első rész kicsit elhamarkodottnak tűnt, mintha valaki a 8. után észrevette volna, hogy 10 részes az évad, és be kéne fejezni :D Én több androidot vártam, valami dimenziókapu végén Trantorral és százmilliárd szintetikussal, bár elismerem, az túlságosan game-changer lett volna ide, végső soron ez is működött.

A második finálé-rész nagyon tetszett, most megkülönböztetve különösen figyeltem a Soji-féle döntés felépítésére, és az is tetszett. Korábban említették, hogy gyilkos androidok veszélyeztetik milliárdok életét, de azért ne felejtsük el, hogy itt és most a romulánok vannak a kezdeményező oldalon (arra a veszélyjelző dologra meg a jóslatra ráfért volna némi kifejtés még, bár lehet, hogy a második évadban lesz szó róla, mert elvileg hasonló már megtörtént, és a túlélő szintetikusok talán kint vannak), a Soji-féle androidok pedig a másikon, egyelőre még ártatlanul. És a kezébe adták a fegyvert, amit gond nélkül elsüthetett volna, de nem tette, a Csillagflotta pedig ott volt fölötte, és tette, ami a Föderáció alapértékeinek védelme. Ez a rész nagyon tetszett, jól időzítették (írták).

Néztem pár youtube videót a sorozatról, úgy tűnik, pár dologban nagy az egyetértés: 1. sok embernek bejött a Star Trek szellemű megoldás, 2. az írás minőségét nagyon sokan gyengének tartják.

Szerintem jó, hogy megy, jó, hogy a TNG-féle “jövő éra” is játékban van, szóval én pozitív vagyok. Bár szerintem a saját világán (éráján) belül a Discovery sem volt rossz, kb. hasonló hibákkal küszködnek, mint itt (írás + a sok hit and miss, és még csak ismert szereplőjük sincs).

Én is néztem - 2020. 04. 02. 21:24

“és még csak ismert szereplőjük sincs).”

Igen, ezet benéztem, Spock és Pike (és talán Kirk is lesz?) Anson Mountot nagyon bírtam.

Szóval mindegy.

Az írást pedig a Picardnál általánosságra értettem, a vége elég jó lett. Közben meg néha ajajaj volt.

Tyberius06 - 2020. 04. 02. 22:26

@El-ahrairah

“Meghökkentő módon a fórumokban alkalmanként kifejezik a véleményüket olyanok is akiké eltérő a többségétől. Enélkül nincs értelme hozzászólásokat írogatni, mert ha mindenki egyetért akkor nincs mit megbeszélni.”

Értelmetlen dolgokba kötsz bele. És mindezt huszon X hozzászóláson keresztül. Holott legalább a felére van magyarázat, mégha nem is rágták az ember szájába szóról szóra kimondva, de egy kis gondolkodással simán össze lehet rakni… jah tényleg…
Honnan volt a csillagflottának akkora flottája?
– mert a dominium háború után volt 25 évük építeni akár 5 ugyanilyen volumenű flottát is. Asszem az a háború, plusz a Borg fenyegetés, meg a többi épp elég tanító jellegű, hogy jobb a több és nagyobb hajó, mint a kevesebb. Mi lehetünk békések, de kurva sokan vannak, akik nem azok.

“tapsolásra pikk-pakk megjelenik órákkal később…
– nem figyeltél. Picard mondta a 9-dik rész elején, hogy 25 fényévet tettek meg negyed óra alatt a Borg Transwarp csatorna segítségével. Később kérdezi Raffit, hogy mikorra várható a romulán flotta és a nő mondja, hogy egy, max 2 nap mire odaérnek. Tehát az az “órákkal később” valójában olyan másfél nap a Föderációnak, hogy megérkezzen… Riker mondta, hogy amint Picard elhagyta a Nephentét egyből visszatért a flottához (ok az lehetett egy kicsit gyors, oda már jobban illik a “pikk-pakk” vissza az állományba – akármennyire is jövő, bürokrácia az továbbra is van. Szóval Riker visszatérése a flottához tényleg lehetett erőltetett – de kellett a fanservice… megbocsájtható). Plusz azt is tudjuk, hogy a Föderáció Picard kérésére küldött egy flottát a DS12-hez (8-dik rész eleje). Az az a flotta, ami aztán megjelent a romulánokkal szemben. Akkor még nem tudták ugye, hogy hova kell majd menni ez tény, de ott is több idő telt el (8-dik rész), míg Picardék megindultak a synti világ felé. Tehát napokról beszélünk, nem órákról. Persze, hogy bugyuta, ha nem figyelsz a részletekre és minden logikátlan, csak mert nem szereted az egészet alapon… Persze innen is bele lehet kötni, hogy jah mert 1-2 nap alatt… aham meg akkor már az élő fába is bele lehet kötni stb… Ez a baj, hogy tök mindegy mennyi valós érvet írnak az emberek, akkor is kapaszkodsz abba a kis szalmaszálba, hogy de akkor is bugyuta etc… Pedig azért eléggé nagy a különbség a pár óra meg az 1-2 nap között… Plusz ez egy sci-fi, szóval kérdés…?

Romulán menekítés, leszarás stb…
– itt is ugyanazt szajkózod pedig több érv fel van sorolva. Picardra azért rágtak be, mert reményt adott nekik, amit aztán nem tudott beteljesíteni. Megígérte, hogy megmenti őket, de nem tette. Megígérte, hogy újra együtt lehetnek a családjukkal egy új világon, miután azokat is megmentette, de nem tette (nem tudta, de ez lényegtelen). Se család, se új világ… A totál széthullott romulán vezetést meg hadurakat valszeg baromira nem fogja érdekelni pár százezer kallódó romulán és ki lenne olyan barom, aki erre erőforrásokat pazarolna. Ők mentek Picarddal anno, így jártak.
Ez egyébként kicsit emberi hozzáállás, de nagyon is reális. Inkább hiábáztatja azt az áldozat, aki segíteni akart, de aztán nem sikerült neki, mint azt, aki már alapon leszarta. Mert utóbbitól nem várt mást, míg a másik (aki segíteni akart és segítséget ígért de aztán mégsem) az cserben hagyta.

“Továbbra sem látom a magyarázatát annak, hogy a saját anyabolygójuk megmentéséért két szalmaszálat sem tudtak keresztbe tenni ”
– izé, hogy a francba mentesz meg akármit is egy szupernovától? Sehogy. Spock valami “vörös anyag szingularitással” megállítja a szupernovát, de addigra az már szétkapta a Romulust. Ott is Spock volt hibáztava (első Kelvin film), mert miért nem volt gyorsabb. Szóval mégis mit tudtak volna kezdeni. Gondolom így mentették, amit akartak (saját magukat leginkább), de a civil lakosság totál feláldozható. Picard pont ezt a civil lakosságot akarta menteni azzal a flottával, amit aztán szétkapott a Zhat Vash (vagyis az általuk átprogramozott szintetikusok). És azok a “westworld” bolygón Picard által voltak megmentve. A totál széthullott romulán társadalom vajh melyik tagjának kellett volna felkarolnia őket? Ez is olyan dolog, hogy belegondolsz és rájössz magadtól is, de nem gondolsz bele csak rávágod, hogy ez logikai bukfenc… Nem annyira az, csak nincs betűről betűre a szádba rágva…
A Zhat Vash szempontjából a civilek megint csak irrelevánsak voltak. Nekik sokkal fontosabb volt, hogy a szintetikusok fejlesztését visszafogják és ismételten a civil lakosság feláldozható…
Ezen egyébként én is ráncoltam a homlokom, hogy picit hülyeség volt a mentés előtt támadni, de ugyanakkor meg nem tudhatták, hogy mikor fog történni a megjövendölt katasztrófa. Szóval számukra a miharabbi cselekvés volt a fontos. Pár milliárd civil meg a kutyát nem érdekli, amikor a galaxis léte a tét. Alsóbb rendű népség egyébként is.
A flotta meg. Van a romulán hadsereg meg annak a hajóflottái, meg van a Tal Shiar és annak is vannak (akár még fejlettebb) flottái, függetlenül a romulán hadseregtől. Ugyanakkor a Tal Shiar magasabb rangú szervezet, mint a hadsereg és simán irányítás alá vonhat eszközöket a hadseregtől magyarázat nélkül. Ez megvolt már a cardassiaiaknál is. Ott a cardassiai hadsereg mellett a titkos ügynökségüknek (Obszidián Rend) is volt több tucat hajóból álló flottája. Ami fontos, hogy minden Zhat Vash tag egyben tagja és vagy magasrangú vezetője a Tal Shiarnak, de ez fordítva nem igaz, sőt a romulánok legtöbbje mítosznak hiszi a Zhat Vash létezését. Ugyanakkor ha egy magas rangú Tal Shiar parancsnok azt mondja a romulán hadseregnek, hogy ott az a bolygó és azt szét kell lőni, azok nem fogják megkérdezni, hogy de mi van ott… A nép meg pláne nem fog kérdezősködni. Ott nincs demokrácia.

Persze tudom, ez akkor se magyarázat… logikátlanság, meg bugyuta… izéé…

fairi - 2020. 04. 03. 00:48

El-ahrairah

Romulánokkal mi történt és miért van még nagy flottájuk elég evidens. kevés utalást adtak és össze lehet belőle rakni.
Zhat Vash elárulta a csillagbirodalmat. Hadi erőforrások egy részét megtartotta magának és sorsára hagyta a főbolygót. Céljuk nem a birodalom védelme hanem a szintetikus életformák megsemmisítése volt. Nap szupernovává alakulásánál feltételezhetjük, hogy ezt valami hiperfejlett faj okozta.
200-300 hajót fenntartanak ha jön az ellenség azonnal léphessenek,és azt se érdekli őket ha pár milliárd romulán meghal, mert ők az organikus fajokért harcolnak. Vallási fanatikusok logikája teljesen más.

Igazi kérdés föderáció hogy tudott ilyen gyorsan lépni. Ezt a 2. évadban mindenképpen magyarázni kell. talán végre valami hadi reform történt 24.század végére, ami lehetővé teszi páróra alatt combos flottát össze lehessen rántani. Korábban mindig a csoda mentette meg a föderációt nem a katonai ereje.

Ghunter - 2020. 04. 03. 08:43

“Igazi kérdés föderáció hogy tudott ilyen gyorsan lépni”

Azért a domínium ellen elég gyorsan lett több száz hajó egyben miután a ds9 elbukik…szóval nem lehetetlen….😀

Tyberius06 - 2020. 04. 03. 10:17

@fairi:
25, ismétlem HUSZONÖT évük volt nem egy, hamem akármennyi combos flottát összerakni a dominium háború után.
Szóval miért ekkora para az a flotta?
Ismétlem 25 év.

heidfeld - 2020. 04. 03. 16:46

Nem mertek eléggé merészek lenni, igazán új irányt mutatni. Végére bedobott random/utálom a szót/ ellenség, malmozó romulánok, meg pár logikátlanság.
Nosztalgia dobott rajta, 7,5/10 osztályzatomnál.
Örülök, hogy van, és jön az új évad, de ez a 10 epizód kevés egy szezonnak, pláne egy 2386-os főszereplővel/nem bántásból, tényleg/. És ez sok egyébre is igaz.
Pike sorozatot örömmel néznék! Hiszen kiderült, Star Trek még sokakat érdekel, ha olyan is, amilyen.

Zoli - 2020. 04. 03. 22:00

10/10 minden klappolt gondolom a sok negatív véleményes jövőre nem lesz az adott évad topikjában különben totál hitetlenek lesznek 99%ban

walaki - 2020. 04. 04. 13:17

A romulánok utálják Picardot szálhoz:
Szerintem tök érthető az egész. Az emberek valóban azt utálják, akiben csalódnak, és nem azt, aki okozta a bajt.

És miért kellett csalódniuk? Mert a Zhat Vash tönkretette a flottát, ami a civileket szállították volna. És miért tették tönkre? Hogy ellenségnek tudják beállítani a Föderációt. Milyen ciki lett volna már nekik, hogy egy külsős erő menti meg a népet, akkor már inkább dögöljenek meg, nem?

Ez tök logikus, és sajnos a való életben is mindig így van. Aki a legnagyobb hanggal szajkózza, hogy a másik a hibás, több, mint valószínű, hogy az az igazi bűnös, és csak terelni próbál. Kb. pont olyan, mint amikor az USA szidja az oroszokat meg a kínaiakat, hogy fake news terjesztők. Persze igaz, na de kitől tanulták el? Ugye, ugye. (Tudnék sokkal közelibb magyar példát is hozni, de inkább nem teszem.)

Itt ugyanez: Zhat Vash szidja a Föderációt (ami igaz, tényleg nem küldtek flottát), na de ki miatt nem küldtek? Hát így megy ez háttérkormányéknál.

Mm - 2020. 04. 04. 20:57

Mi van itt :D

karit - 2020. 04. 05. 20:58

Jó volt végigolvasni a pro és kontra érveket, ahogy véditek/kritizáljátok a sorozatot, segített megérteni több dolgot is (talán csak azt nem, Jurati miért nem próbálta meg legalább Picard életét megmenteni az elképzelős csodaszerszámmal). Azt hiszem, mindenkinek igaza van mindkét oldalon (ahogy bármelyik másik topikban is), igaz, hibát bármiben lehet találni, legalábbis jóval könnyebb, mint hibátlanra írni egy sztorit.

(Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy annó a mese végén mindig belekötöttem valamibe: a kövekkel telerakott, bevarrt hasú farkas miért nem vette észre, hogy zörög a hasa, meg hogy miért nem rágta meg jobban a nagymamát és az unokáját?)

Úgy tűnik, egyfelől a suspension of disbelief nem csak a megnézésre vonatkozik, utána sem fair értetlenkedni a gyakran dühítő írói “nagyvonalúságokon”; másfelől, az írók bizonyára igyekeztek a szerződésbeli 75%-ban betartani a ST hagyományokat, mert azért ahogy manapság, a régi szériákban is voltak következetlenségek, lyukak, meg talán Retcon-díjas írók is.

cipo - 2020. 04. 07. 08:42

Részemről kasza a sorozat. Nem írom meg az indokokat, mert remek kommentek születtek és már tízszer leírták amit én gondolok. 4/10

miles - 2020. 04. 08. 17:00

Az első sorozatot leszámítva minden ST kiadást láttam. Kedveltem a filmeket is, sorozatokat is, de azért nem váltam igazi “fanná”, amiket itt leírtatok erről az évadról.

Ez sem volt sem jobb, sem rosszabb a megelőző sorozatoknál (bár kicsit lassan indult és kevesebb volt az epizód), csak ezt még a nosztalgiahullám nem színezte ki szépen.

Mondjuk az ilyen “szar volt” megjegyzéseket továbbra sem értem, de odaképzelem magamnak helyette a “nekem nem tetszett”-et.

Jöjjön még ilyen is, jöjjön Expanse szint is még sok. De azért jöhetne legalább még egy sci-fi sorozat, amit oda lehetne írni a Battlestar Galactica mellé.

Sigismundus - 2020. 04. 09. 22:29

Csak úgy érdekességként jegyzem meg, a TNG 3×10 ben egy romulan dezertőr tiszt az Enterprise fedélzetén amikor találkozik Datával, azt mondja neki, bár egy romulan kibernetikus barátja is láthatná őt, Datá-t.

Akkor még nem volt ez a romulan pánik az androidoktól…

(persze értem hogy vannak különböző történetirányzatok az STben, a filmek alapján, csak érdekességként írtam, ez is változott, úgy mint a klingonok külseje a DS9 egy bizonyos, időutazós részében… :-) )

Ramillies - 2020. 04. 11. 01:26

A Dominion elleni háború megtizedelte a klasszikus, nagy D’deridex osztályú hajókat, amelyek a saját legénység mellett képesek voltak nagyobb méretű felszíni csapatok szállítására. Ezek nagy, erős, de nehezen manőverezhető gépek voltak, és a Jem’hadar gyors, könnyű hajói egyesével levadászták őket. Ekkor a romulán flotta egy éles fordulatot vett és a Valdore osztályú hajókban látta a jövőt. Ahogy a Nemesisben láthattuk, ezek gyors, kisebb méretű hajók voltak. Az ezt követő években a nagy D’deridex-eket folyamatosan kivonták a szolgálatból.

Brynden Rivers - 2020. 04. 11. 19:23

@miles
Mondjuk kérdés hogy hogy minek szánja a sci-fi kedvelő az idejét valamire ami nem BSG, nem is BGG- ? (úgyis hogy most több idő van nyilván sorozatokaz nézni)

A beszélgeztésben kicsit elveszett de mind a Discovery mind a Picard forgatókönyve ezért messze nem olyan erős mint lehetne.
Vannak kiemelkedő jó megírt pillanatok, remek színészni, rendezői és operatőri munkával de ezek agyonüti 1 de inkább 2 bolyógméretű plothole, inkonzisztencia meg gyenge színészi játék (STD: főleg Sonequa Martin-Green itt meg a Picard csapat harmada-fele gyenge láncszem)

Az látszik hogy ebben a szórakoztatói iparosmunkában vagy nagyon erős sorozatbiblia kell (BSG) vagy jó adaptálás (Expanse) akkor műküdik egy ilyen nem (tisztán) epizodikus sorozat.

tldr: a Picard oké de szerintem inkább kihagyott kehetőség.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz