login |

This Is Us: vége a 4. évadnak

2020. 03. 30. 15:50 - Írta: Shannen

12 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Meglepően és ígéretesen kezdett az évad tavaly ősszel, behoztak jó pár új szereplőt, érezhetően előtérbe toltak egy-egy eddig a háttérben meghúzódó karaktert, az évadot mégsem ezek, a szezon első felében megjelenő újítások, hanem az évad második fele tette kiemelkedővé és sokkal élvezhetőbbé, mint az előző szezon volt. A sorozat egyik legjobb részét (4×14 – The Cabin), is idén kaptuk, ami egy tökéletes 40 percbe sűrítette mindazt, amiért szeretjük a This Is Us-t.

Valahogy idén a legtöbb szálat sikerült úgy alakítaniuk az íróknak, hogy egyrészt érdekes legyen, átérezhető, másrészt ne menjen át elnyújtott drámázásba vagy giccsbe (legalábbis nem jobban, mint amit a megszokott This Is Us-hangulat megkövetel).

A finálé is ezt a vonalat követte, igaz talán kicsit sűrűre sikerült, de legalább kaptunk válaszokat a korábban már belengetett flashforwardokkal kapcsolatban.

A Pearson család nem tökéletes, mégis a sorozat el tudja azt érni, hogy a néző egy ideális családként tekintsen rájuk. Mégpedig azért, mert a sorozat karakterei képesek felvállalni a hibáikat, melyek sokszor komoly konfliktusforrások is egymás között. Nem azonnal és nem úgy, hogy azokat rögtön meg is oldják, de vagy maguktól vagy egy másik személy hatására hajlandóak a szembenézésre és a változásra.

Ebben az évadban kiemelten foglalkoztak az ilyen elfojtott konfliktusokkal, melyek végül mégiscsak felszínre törtek.

Az évad során rengeteget változott a szememben több karakter megítélése is. Mindeközben több olyan írói döntés is volt, amit nehezen tudtam megemészteni. Hogy melyek ezek, arról spoileresen a tovább mögött írok.

Egyrészt sajnáltam, hogy az évad közepétől sem Nicky, sem Cassidy, sem Malik nem nagyon került elő, pedig mindegyik karakterben sokkal több van, mint amennyit eddig kaptunk. A fináléban látott pillanatok alapján gyanítom, azért még fogjuk őket látni a következő szezonban is.

Miközben idén még többet megtudtunk Jack és Rebecca kapcsolatáról (Milo Ventimiglia és Mandy Moore alakítása még mindig pazar), egyre jobban érzem a hiányát annak, hogy Miguel és Rebecca történetéből még alig kaptunk valamit a négy évad alatt. Van persze még idő kifejteni, de azért az is szembeötlő, hogy Rebecca halálos (?) ágyánál sem láttuk még őt.

Rebecca betegsége minden körülmények között nehéz és fájdalmas, nemcsak a betegnek, de a családjának is. Itt ráadásul az egész történet az emlékekre épül, így még szívbemarkolóbb nézni, ahogy az Rebecca-ra és a családra hat. Nehéz egy olyan betegséggel szembenézni, aminek nincs ismert gyógymódja, így egyrészt érthető, hogy Randall miért akar minden reménysugárba kapaszkodni, de az is érthető, hogy Rebecca miért választja a családját ebben a helyzetben. Miközben Randall motivációt meg lehet érteni, a módszereit már kevésbé.

Kevin és Randall mindig is két külön világ volt, sosem volt olyan szoros a kapcsolatuk, mint Kevin és Kate között, de így is borzasztó volt nézni, hogy miket vágtak egymás fejéhez. Valahogy biztos rendeződni fog a kapcsolatuk, de nehéz lesz ezeket a szavakat elfelejteniük.

A Kate és Toby közti féltékenységből adódó konfliktust feleslegesnek éreztem, főleg, hogy a mindenféle veszekedés és majdnem szakítás után a váratlanul előhúzott örökbefogadás mellett döntöttek. Azt viszont jó volt látni, hogyan alkalmazkodnak a babás mindennapokhoz. Toby és Jack papás-babás hétvégéje kifejezetten emlékezetesre sikerült.

És akkor végül beszéljünk arról, ami talán a legtöbb nézőt megosztja a finálé kapcsán: Madison és Kevin. Én személy szerint nem érzem át ezt a kapcsolatot. Az eddig látottak alapján annyira nem passzol össze a két karakter, hogy nehéz elképzelnem, hogy Kevin megkéri a kezét (hiszen az évad közepén látott flashforwardban menyasszonyaként hivatkozik rá). Mindenesetre most már azt is be tudjuk lőni, hogy a Rebecca-nál való látogatás nagyjából 8-10 évvel a játszódik a jövőben. 

Sok mindent nem tudunk még a karakterek sorsáról, de azt igen, hogy az 5. évad kezdése hol fogja felvenni a fonalat. Hiszen ha tartják az eddigieket, akkor a Big Three 40. születésnapját fogja ünnepelni a család, legalábbis annak egy része. Reméljük jövőre is hasonlóan elégedettek lehetünk az évad végén, mint most lehettünk.

12 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2020. 03. 25. 21:09

A fináléról

Spoiler!!!

Jó volt a finálé de talán ebben olyan nagy durranás nem volt a végére mint az előző évad végén látni Rebeccát.

Tehát akkor úgy néz ki Madison lett a befutó Kevinnek. Furcsa… de talán pont ezért lesz jó, hogy Kevin sokáig kereste a szerelmet és így lehet ebből fog kialakulni egy nagy story. DE azért ott van még mindig az a tény, hogy Madisont a jövőben nem láttuk és direkt mutatták Sophiet és Cassidyt is akinek amúgy olyan feje volt, hogy azt hittem benyögi, hogy ő is terhes. :D De ezek szerintem csak terelések vagy pont, hogy lezárások.

3 idősík van most már biztos, a jelen, a közeli jövő, ahol ott van Rebecca betegen és a távolibb jövő ugye Jack Jr. a szülőszobán.
Biztosra veszem, hogy Kate nem halt meg csak ezzel is húzzák az ember agyát. Szerintem akkor Jack Jr. róla nevezte volna el a lányát.

Kevin és Randall vitája.. hát most mindent kimondtak ami gyerekkoruk óta bennük volt. Mindketten nagyon csúnya dolgokat mondtak de még mindig Randallt látom itt hibásnak, hogy erőltette az anyjára a dolgot akarata ellenére.

Kate és Toby-nak nagyon örülök, hogy örökbe fogadnak az nagy csavar volt, hogy a jövőben már láttuk is a nőt. :) Amit nem értek miért mutatták annyira Nickyn a gyűrűt.. remélem nem lesz semmi köze úgy Rebeccához.. vagy lehet Jacket látja benne.

Nagyon várom a következő évadot remélem eltudják kezdeni forgatni majd és nem lesz sok csúszás benne.

Rapguruz88 - 2020. 03. 27. 00:23

Hát ez az evadzaro hatalmasat ütött… Kegyetlen volt.. Az 5.evad az utolsó, igaz?

Pacsker - 2020. 03. 27. 15:05

Nagyon jó évad volt!! Ráadásul annyi történetszál elképzelhető már, nem is tudom hirtelen, hogy a következő évadban mik kapnak majd nagyobb hangsúlyt.
A This is us egyik erőssége most már, hogy szinte bármelyikhez nyúlnak, mindenhol látok valamennyi potenciált, még akár olyan mellékszereplők esetében is, mint Deja, Uncle Nicky vagy Madison. Ez korábban nem volt így, voltak érdekesebb és kevésbé érdekes epizódok.

SPOILER!

Az utolsó résznél olyan érzésem volt, mintha tűzijátékot néznék, egy kicsit soknak éreztem. Lehetett volna koncentráltabb, kevesebb rejtéllyel, érzelmileg kicsit túlfűtött lett. Ez általában a This is us erőssége, most soknak éreztem.

Ettől függetlenül ez a rész is jól lett megírva,az örökbefogadásnál éreztem talán egyedül, hogy ezt pluszban “hozzádobták” az évadhoz, hogy még nagyobbat üssön. Kate és Toby kapcsolatában nem éreztem ezt a (közeli) jövőben esedékesnek.

jessm - 2020. 03. 27. 21:49

Összeségében sokkal jobban sikerült ez az évad , mint a 3 . évad.
Randall – Kevin vita durva volt, de Jack halála óta kerülgetik ezt a vitát és nem beszélték meg rendesen a témát.
Én továbbra is szeretem Randallt ,de tény, hogy nem foglalkozik a pánik betegségével és mögötte húzodó okokkal. A terápiáról is hamar lelépett. Plusz az soha nem tetszett ahogy belekényszeríti az embereket abba amit akar, (hazahozta williamet, Deja, William háza, politikusi karrier, költözés, most Rebecca kezelése). Jack is hajlamos volt rábeszélni az embereket arra amit ő akart vagy ahogy jónak gondolta, de nem zsarolta őket vagy teremtett olyan helyzetet, hogy ne tudjanak nemet mondani. Szóval örülök, hogy sorozat előhozza Randall negatív tulajdonságait, hogy többé ne menkülhessen a pánikbetegsége elöl. Ahogy Kevin és Kate sem tudott elmenkülni a saját függőségeik elöl.
Azt nem tudom, hogy Kevin és Randall vita, hogy oldódik meg, de tippre valami nagy dolog hozza össze őket újra.
Kate és Tobby kapcsolata elég szilárdnak tűnnik a az örökbefogadással . Tetszett a csavar és imádom a szinésznőt.
Én speciel nem szeretem Sophiet , hiszen Kate legjobb barátnője volt egy ideig, csak dobta őt Kevin miatt. Plusz mindig úgy érzetem, hogy Kevin csak szeretné újra kreálni a szülei epic szerelmi történetét Sophieval. Inkább éreztem az egész kapcsolatot nosztalgikusnak mint nagy szerelemnek. Én éreztem úgy,hogy befejezést kapott a kapcsolatuk a temetéssel. Szóval remélem nem hozzák vissza Kevin feleségének.
Cassidyt szeretem , de nem érzem hosszútávra tartósnak. Bár ezzel a választással elégedett lennék. Inkább ezt megtévesztésnek éreztem és inkább Nicky életére befolyással. Talán bemutatja neki a feleségét.
Az, hogy Madison a gyerekek anyja annak nagyon örülök, mert imádom a karaktert. Remélem , hogy megkapjuk a háttérszoriját mert Miguel mellett ő érdekel a legjobban. Szerintem van potenciál a Kevin-Madison szerelmi történetben. Érdekes, lenne ahogy Kevin a terheség alatt egyre jobban megismeri .

winnie - 2020. 03. 30. 16:11

“Az 5.evad az utolsó, igaz?”

a hatodik évadig van berendelve a sorozat. utána majd kiderül, mi lesz, de jó eséllyel véget fog érni.

elfmercina - 2020. 03. 30. 17:15

Izgalmakban nem volt hiány, de nekem ez volt eddig a leggyengébb évad. Mintha olyan események zajlottak volna le, amelyek valahogy nem érdekeltek (ez alól Kivétel Kate és Mark szála, Markból jó lenne egy felnőtt verzió).

Kíváncsian várom már Rebecca és Miguel szerelmi szálának kibontakozását, valamint egyéb események mutatását addig a pillanatig, amikor is a sorozat kezdődött a big three felnőtt verzióival. A lezárásnál már biztos sok új arc fog tolongani majd. :D

cegtli - 2020. 03. 30. 21:23

én azt is el tudom képzelni, hogy cassidy is terhes, így kevinnek lesz egy saját kis BIG3-je, amúgy is azt mondta, hogy a gyereke lesz az élete szerelme.
miguel-t biztos kinyírják és utána hal meg rebecca. rebeccát kicsit öregíthetnék jobban, nem 36 volt mikor szült? és ha most 40 évesek az ikrek ő 76 kéne legyen, de kinéz 50-nek.

Pacsker - 2020. 03. 31. 20:41

Hát, a 4/17 után nekem kezdett elegem lenni Randall pajtásból, cseppet sem megható, hanem nagyon idegesítő. A Kevin szál jobb, mint a korábbi évadokban szerintem, kiváncsi vagyok, hova fog kifutni. Kate most nagyon oké, Rebeccát meg elviseljük valahogy Jack miatt. :D

DennyKeh - 2020. 04. 03. 11:44

Pacsker:

Én meg konkrétan Jacket viselem el Rebecca miatt, és örülök, hogy vannak részek, amiben fel sem tűnik.
Mindenki őt látja család szívének-lelkének, holott nem, ahogy az évadban is kiderült, hogy Rebecca volt az mindvégig.

Szóval én meglennék elégedva, ha a következő évadban mérsékelnék még jobban a Jack-adagot.

Aleysa - 2020. 04. 05. 12:49

Az èvad egèsz jól indult, hozta a szokásos minősèget, de aztán elindult a lejtőn. Eddig csak Kate-et utáltam, de most már Randall is szorosan felzárkózott mögè, egy igazi pöcs lett belőle. Tovább kellett nèzni, hogy Kate azon picsog, hogy milyen rossz neki mert kövèr. Az a vonal jó lett volna, hogy beleesik az anyák tipikus hibájába, hogy azt gondolja,csak ő kèpes egyedül ellátni megfelelően a kis Jacket. Ezt valamennyire körbejárták, de tudható, hogy Tobyval úgyis bukják majd ezt a boldog család dolgot. Nem hiszem el hogy az ellenszenves tini Kate mellè mèg sikerült bepasszírozni egy akkora pöcsfejet mint a lemezboltos gyerek :-D Èrtem èn hogy mi volt a cèl, de amennyire felvezettèk, annyira nem durrant nagyot ez a szál.
Azt is vártam hogy vègre kiderül hogy Miguel hogy sunnyogta be magát Rebecca èletèbe. Elkèpesztően kilóg mèg mindig, a 3 gyerek gyakorlatilag egy inkompetens baromkènt kezeli.
Kicsit kifáraszt ez az èvad, nekem kezd elmenni a kedvem a sorozattól ezután az èvad után.

519 - 2020. 04. 05. 22:02

Mivel Randallt rettenetesen megutáltam a 3. évadban, a 4. évadot már úgy kezdtem el, hogy az ő jeleneteit áttekertem, és nem érzem úgy, hogy bármit is vesztettem volna… Beth-en kívül, akit viszont imádok, bár tényleg nem értem, hogy viselheti el még mindig Randallt.

A szünet után viszont valahogy nagyon nem fűtött a vágy, hogy nézzem tovább a sorozatot, csak pár hete folytattam, de a 4×11-et és a 4×16-ot pl. átugrottam. A 4×16-ből megnéztem mondjuk a végét, hogy lássam, hogy kényszerítette rá Randall Rebeccát arra, hogy mégis elmenjen a kezelésre, és mivel eddig is egy önző, beképzelt, hőskomplexusos, másokat folyamatosan lenéző, elviselhetetlen embernek tartottam, nem okozott csalódást. Teljesen egyetértettem Kevinnel, amikor azt mondta, hogy az volt élete legrosszabb napja, amikor örökbe fogadták.

Kevint viszont egyre jobban szeretem. Az elején azt hittem, hogy csak a kötelező eye-candy lesz, de kellemesen csalódtam. Nagyon tetszik a történetíve, ő változott a legtöbbett a hármasból, és ha valakire, akkor rá biztosan büszke lenne Jack (aki a 3. évadban szintén nagyot zuhant a szememben, de még mindig nem tart ott, hogy áttekerjem a jeleneteit). Jó volt látni a jövőben a gyerekeivel, és remélem, jó páros lesznek Madisonnal, mert őt is bírom.

Kate-éknél kicsit erőltetettnek éreztem az egész sztorit, viszont egyáltalán nem érzem, hogy Kate bármit is túlreagált volna. Talán az évad elején volt néhány hülye megnyilvánulása, de összességében Toby volt az, aki idiótán viselkedett.

Ami Rebeccát és Miguelt illeti, mindig is kedveltem őket, bár néha Rebecca is elég érdekesen állt a dolgokhoz, főleg amikor még kicsik voltak a kölykök, viszont idén az idős Rebeccának nagyon jó jelenetei voltak. Viszont kicsit úgy érzem a betegséggel, hogy nagyon be lesz korlátozva a karaktere a jövőben. Miguellel viszont nagyon csúnyán bánnak az írók. Egyszerűen csak van, és alig kap szerepet azon kívül, hogy a kölykök folyton semmibe veszik. Én is örülnék, ha jobban kibontanák a karakterét. Van egy olyan érzésem, hogy az egymásra találásukat Rebeccával az utolsó évadra tartogatják.

Szóval összességében pár karakter miatt még mindig élveztem a sorozatot, de már távolról sem annyira, mint az első évadban, és inkább csak az évad első felét, a másodiknál végig azon agyaltam, hogy kell-e még ez nekem. Nem tudom, hogy visszatérek-e az ötödik évadra, de ha nagyon a Kevin-Randall balhé lesz a témája, akkor engem valszeg elvesztettek.

Nikolka - 2020. 04. 14. 15:57

Én teljesen másképp látom a dolgokat, mint a többség. Nekem az első után a kedvenc évadom lett.
Ennek egyik oka az új mellékszereplők. Ők nálam mind betaláltak. Én is sajnálom, hogy a végén már nem láthattuk őket. És a másik Kevin és Kate előtérbe helyezése. Mindketten szimpatikus, szerethetővé váltak végre számomra. Azt viszont sajnálom, hogy Randallt így leépítették.
Randall-Kevin vita már nagyon kellett. Ezek az érzések sokszor benne volt a történetben. De hogy ebből hogy lehet visszajönni?

Nálam is Rebecca a gyengepont továbbra is, főleg a fiatal énje. Az idős jó történetet kapott az évadra. Nem úgy volt amúgy, hogy ő jelölte be Miguelt facebookon? És úgy vették fel a kapcsolatot újra? Miguelt én is sajnálom. Mert szimpatikus, jó ember. De mi csak az big3 szemszögéből látjuk.

Madisont én a 10.rész után viccesen megemlítettem. Erre az írók pont őt hozták elő. Szeretem őt a kezdetektől. És látok benne potenciált. Én is pont azért, hogy mégsem úgy jön el a szerelem Kevnek, mint a mesében. (Cassidyt is szerettem, de azzal is megbékéltem, hogy ő marad a családdal. Végülis ezt akarta)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz