login |

Pilot-mustra: Endlings – 1×01

2020. 03. 31. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Sosem éreztem magam annyira keménynek, mint amikor elértem az első 3 hónap utolsó újoncához, amit még nem láttam. Ennyire őrült dolgot rég csináltam, hogy minden egyes újonnan érkező (nem animációs) sorozatnak esélyt adtam (a The End címűt nem nagyon találtam), hogy írhassak róluk, és tippre nem is fogok. Ez a darab maradt utoljára. Talán nem véletlenül. Egyrészt azért, mert űrlényes scifi, másrészt pedig mert gyereksorozat.

Az ifjúsági műfajt kifejezetten szeretem, de szerintem a gyereksorozatok zöme 40 fölött már nem nagyon köti le az embert, főleg a komédiák és a zsánerdarabok, hiszen a poénok túl egyszerűek, a horrorok nem túl félelmetesek, a krimik nem túl elmések, a scifik pedig… úgy néznek ki, mint az Űrgammák? Maradnak hát az érzelmesebb darabok, a családi drámák a műfajból. A CBC-s/Hulu-s Endlings-et pedig valamennyire ez menti meg.

ENDLINGS – 1×01 – 2,5/10

Amikor elkezdődött a pilot, azt hittem, hogy valami gagyi animációs sorozattal keverem az Endlings-et (ami egy élőlény utolsó példányaira utaló szó, “utolsó egyed”), annyira lehangoló volt látni, ahogy egy idegen bolygón két idegen lény konfliktusba keveredik, hogy aztán az egyik jól elkapja a másikat, és csináljon valamit, amit nem nagyon tudtam akkor még értelmezni.

Ez csak a prológ, a fősztori már a Földön zajlik. Egyrészt megismerünk egy állatgondozót, aki a Föld utolsó elefántját gondozza, másrészt pedig egy férfit, akit három árva gyereket nevel tanyáján, akikhez hozzácsapódik egy negyedik, egy elég renitens tinilány – ők azok, akik felfedeznek egy földönkívüli lényt, aki/ami a birtokon landol űrhajójával. És aki a jelek szerint veszélyben lévő fajokat akar megmenteni. Persze a hatóságok is felfgyelnek rá.

Á…, nem. Vannak olyan gyereksorozatok, amik láttán azért nem fogja az ember a fejét, inkább csak nyugtázza, hogy ezt nem az ő korosztályának szánják, de az Endlings esetében annyi esetlen megoldás van megvalósítást, képernyőre álmodást tekintve, hogy egy idő után nem bírtam eltekintetni fölöttük. Ez tényleg csak a scifis-mindenevők számára lesz érdekes, még akkor is, ha idővel szintet lép a sztori.

Szerencsére a bimbózó családi dinamika érdekesnek tűnik, mint ahogy a gyerekek közti kapcsolat (sőt, 50%-ban még maguk a gyerekek is), és végülis ez fogja majd mozgatni a sorozatot, szóval van remény. Más kérdés, hogy az 1×02-ben már elég komolyan bejön a képbe az űrlény, akivel kénytelenek lesznek dettó foglalkozni.

Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik a történetért félre tudják tenni az olykor nagyon gumis/műanyagos grafikát, és azt is hiszem, hogy egy korosztály élvezheti a sorozatot (báááár…, azért ők tudnak sokkal minőségibb darabokat találni), felnőttként sosem fogom a saját ízlésemet a fiatalokra erőltetni, és nem fogok “Bezzeg az én időmben”-ezni meg fals nosztalgiával 80-as évekbeli gagyikat felmagasztalni.

Az Endlings sajnos túl egyszerű, de ugye az “egyszerű, de nagyszerű” mondás lehet, hogy arra utal, hogy valami épp azért lehet jó, mert nincs túlbonyolítva, mert nyílegyenesek benne a konfliktusok (aki jó, az még az öreg néniket is átkíséri a zebrát, aki gonosz, az még akkor is pödri nem létező bajszát, ha nincs neki, és természetesen nagyokat kacag a semmibe – nyugi, csak képletesen értem, ilyesmi nincs a sorozatban), és megnyugtatóak a megoldások. De azért vannak cliffhangerök, hogy lehessen izgulni.

1 hozzászólás Ne habozz!

toxigen - 2020. 03. 31. 17:49

“hiszen a poénok túl egyszerűek, a horrorok nem túl félelmetesek, a krimik nem túl elmések, a scifik pedig… ”

Hú de jól összegezted az én problémámat is. Jó tudni, hogy ez egy “jelenség”, és nem vagyok egyedül. Akkor nem a sorozatozással van bajom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz