login |

Pilot: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

2020. 03. 31. 21:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Akinek egy felemelő történet kell mostanában, annak nem csak a The English Game-et hozta el a Netflix, hanem Madam C.J. Walker történetét is, ami igazi underdog alapokat használva tulajdonképpen egy nagy filmnek néz ki.

Érdekes amúgy, hogy a történetet a magyar cím mennyire tökéletesen összefoglalja röviden: Madam C.J. Walker: az önerejéből lett milliomos. A címszereplő egy mosónő volt, aki fillérekért dolgozta szét az agyát, amikor segített rajta egy hajápolási termékeket ajtótól-ajtóig árusító nő. Nem üzlettársak lettek, bár C.J. Walker azt szerette volna, hanem jól összevesztek, hogy utána éveken át ellenfélként csapjanak össze.

Vagyis kicsit ködösítenek a történet elejével, valójában sosem voltak egy szinten, hiszen a sorozat azt is érdekesen ábrázolja, hogy a marketing alapja miért a történetmesélés. De a lényeg ugyanaz, a férfiak által dominált világban, ahol még a rasszizmus is komoly probléma volt, ez a fekete nő elért valamit, felemelkedett a kitartásával, az eszével és leleményességével.

Igazából aki látott már ilyen “inspired by”-filmet, az nagyjából tudja mire számíthat. Sőt, az egész sorozat egy szétvágott filmnek tűnik, amit nagyobb fordulópontoknál daraboltak szét, és ezt támasztja kicsit alá a 4 részes szerkezet is. Persze 4 feszes epizód (az első kettő alapján mondom), még mindig jobb, mint 6 vizezett, nem?

Lehet, hogy csak a főszereplőről, de nekem a The Help ugrott be. Ezt úgy a hangulatra értem, nyilván itt más problémákon van a hangsúly, és egy felemelkedés történet, a rasszizmus például nincs is annyira jelen, ellenben a szexizmussal — az a “beszéd” az üzleti konferencián –, szóval csak amolyan “mire számíts” hasonlítás lenne ez.

Ami nekem kicsit negatívum volt, hogy a kosztümös kinézethez és történethez a modern zene és keresztvágás a bokszmeccsre annyira nem ütött. Kicsit félreviszi a hangnemet, hogy Santigold üvölt a XIX. századvégi jeleneteknél. Viszont itt teljesen a saját ízlésemről van szó, mert egy merész döntésről van szó, amit következetesen visznek végig a részeken, szóval lehet van akinek nagyon be fog jönni ez a mix.

A castingnál amúgy elég erőset húztak Octavia Spencerrel, simán elviszi a hátán, valahogy nézeti magát a szerepekben a nő, és ellenfelének Carmen Ejogo is jól választás lett. Őszintén szólva Tiffany Haddish lóg csak ki a részekből, már csak azért is, mert nem néz ki a lányának, a valóságban ugye 7 év van a két színésznő között, de a sorozatban 17 kéne legyen, és nagyon nem sikerült elrejteni a realitást ezúttal.

Összességében a Madam CJ Walker egy tipikusan lendületes dráma, ami az összes zsáneralapot felhasználja, de végig leköti a nézőt. Sima 7/10 a pilot, és a második rész is, nem hiszem, hogy a folytatás annyival lejjebb menne ezek alapján.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz