login |

The Walking Dead – 10×14: Look at the flowers

2020. 03. 31. 19:20 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, szóval a közszolgálatiság nevében elismétlem a múlt heti fejleményeket TWD-témakörben, miszerint 1.) csak 15 részes lesz a szezon, nem készültek el a 10×16 utómunkáival (hiába a novemberi forgatás, valamiért az utolsó pillanatra hagyják mindig…), 2.) a 10×14 és a 10×15 is felirattal kerül leadásra itthon a tévében, a szinkron csak később készül el hozzájuk.

Ennyi felvezetés után lássuk, hogy milyen volt a rész azok után, hogy az előzőben végre bőőőőven lehetett pozitívumot találni: nem volt jó. Sőt! Az idei epizódokban azért láttam, hogy mi tetszhet másnak, ha nekem nem is jöttek be esetleg annyira, most viszont komolyan kíváncsi vagyok a kommentekre, hogy akinek bejött a rész, az mit fog kiemelni belőle. Most hideg fejjel sem találtam sok mindent.

Persze ennek az egyik oka a látomásos szál – az ilyesmit ki nem állhatom. Szóval, akinek az effélével nincs gondja, és szereti a mélyebb, lélekben vájkálósabb epizódokat, a (leírom röhögés nélkül) karakter-tanulmányokat, azok lehet, hogy be fognak inteni nekem, mert az írók most komolyan foglalkoztak Carol lelki világával, és még Bétát is analizálgatták.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem ez lesz az a rész, amit túl fogok elemezni. Alfa csak visszatért, és bár szerintem Samantha Morton nagyon jó volt az epizódban (sőt, talán most volt eddig a legjobb?), minden egyes másodperce untatott a Carol-lal való “csevegésének”. Minden. Egyes. Másodperce. Nem volt számomra egyszerűen olyan pillanata a jeleneteinek, ami kicsit is érdekelt volna.

És itt nem azzal van bajom, ami történt (láhátohomáhás…), hanem azzal, ahogy megírták ezt az egészet. Iszonyat szájbarágós lett a dolog, amikor kiderült, hogy mire megy ki a játék (arra, hogy találjanak valamit a visszatérésére, miután azért akart elmenni, mert ők írták meg olyanra?), és még az sem dobott fel, hogy többször is (például idézetekkel) visszautaltak a 4×14-re – meg is invitálok mindenkit annak a posztnak az elolvasására. Akkor még nem én írtam a sorozatról, de nem is a kritika a lényeg, hanem a kommentek.

Mi volt még? Béta bénázására nem is akarok karaktert pazarolni – igazából gőzöm sincs, hogy mi zajlott le benne, mit dünnyögött, hogy mi hatott rá. Igen, kiderült, amit már a Fear The Walking Dead előző szezonjában elhintettek (nyilván a mezei néző nem fedezte fel ezt a snittet, de a netezők igen), hogy Béta egy ismert zenész. Hogy ez most jó-e, vagy hogy miért jó, azt passzolom, de legalább ilyesmire is van példa már a sorozatban, hogy ismert emberből lett túlélő.

A világon semmit sem előre vivő zenehallgatós szál (+ Daryl és Negan szeret/nemszeret-viszonyát megalapozó jópofa, de azért elég légsúlyú sztorija) mellett azért volt egy konkrétan előre haladó is, Eugene & co. elment a nagyvárosba (azt írják, hogy Charleston), amely utazás vége legalább vicces volt. Na, nem az, hogy belebotlottak valakibe (tudtuk, hogy erre sor fog kerülni, jó eséllyel a rész végén), hanem azokra a zombi-kirakatokra, a “performanszokra” gondolok.

Szóval, jövő héten finálé. Hogy mi lesz benne? Papírforma szerint látni fogjuk Eugene-ékat a lila csajjal és Bétát a suttogók élén, de ilyenkor szokott az lenni, hogy valamelyik szálra csak két rész múlva térnek vissza, mert meg akarják mutatni előtte azt, ahogy tanítja Aaron cirokpaprikást főzni Gracie-t.

23 hozzászólás Ne habozz!

Mck - 2020. 03. 31. 20:25

Eljutottam addig, hogy elinditom és áttekerem. Annyira unalmas, hogy hihetetlen. Mostanra egy karakter sem tud erdekelni. Lassan tényleg kaszálni kellene.

Enzo - 2020. 03. 31. 21:15

10×14

Mindenki magánakciózik, egyedül, ketten, vagy hármasban – erről szól a dal erről szólt a rész.
Ja meg előtte még kaptunk flashbacket a Carol-Negan dealre (ez azért hasznos volt), kitűzték Alpha zombifejét a határra (ez is tetszett), és Carol méltatlankodott, hogy Negan milyen lassan végezte el a dolgát (most komolyan ezen p*csog? a beépülés időigényes és nem veszélytelen játék, amúgy is hova a tökömbe siet??)

Carol:
Kettő dolog miatt tudok pozitívat írni erről a szálról: a “postmortem” extra adag Samantha Mortonnak örültem (még ha ehhez unalmas haluzást is kellett elviselni), és pár régi szereplő említése (Sophie, Ed) is bejött. De hogy amúgy ezen kívül Carol mit akart abban a kunyhóban, rejtély… a mondvacsinált erőltetett veszélyhelyzet se volt túl nagy szám, bár az epizódcím miatt megfordult a fejemben, hogy kiírják – annyira nem bántam volna, mert látványosan nem tudnak mit kezdeni az írók ezzel a karakterrel.

Beta:
Full beteg a fickó, megeteti a random suttogó fülét Alphával, aztán elmegy nosztalgiázni valami helyre (ami nagyon úgy néz ki, mint a FearTWD-s Humbug-kanyon, nem?), és a végén felveszi felesbe’ Alpha arcát, az elborult mindenit! Ja és akkor ő volt ez a Half Moon nevű zenész…vagy mi (ja most nézem a bakelites snittet…óóó, cseles!)…de ezen kívül ez mintha csak ilyen előkészítő szál lett volna egy nagyobb hordás mókához.

Negan & Daryl:
Itt igazából csak azt az egy meglepő jelenetet írtam fel, amikor a határnál Daryl nem hisz Negannek, erre megjelennek a suttogók, és egyben igazolják Negan szavait, illetve meg is választják új Alphának :D Szerintem remek volt ott ahogy eljátszadozott Daryllel, amjd aztán persze kiszabadította :D

Eugene, Yumiko & Ezekiel:
Eugene vallomása tetszett, a galambketrec is érdekes volt, de a kedvenc jelenetem ahogy Ezekiel kiégett a zombi bábszínházas jeleneteken a városban :DD (A megharapott lóról meg eszembe jutott, hogy kár, hogy nincsenek zombi állatok…) A lila hajú fogadó csaj elég excentrikus, kíváncsi vagyok a társaságukra.

ngear - 2020. 03. 31. 21:50

@mck:
én már pár évad óta így vagyok vele.
2-3x-oros gyorsítás, csak hogy trakt.tv-n meglegyen.
de amúgy annyira egy szar sorozat lett, hogy nem igaz…

Jimmie - 2020. 03. 31. 22:19

A 10. évad második fele szerintem eddig nagyon adja! Bár a mostani rész végénél, amikor Eugene-nék be mentek a városba, ahol a zombik ki voltak bilincselve és találkoztak a lila csajjal, akkor egy kicsit úgy éreztem, mintha a Z Nation-t néztem volna!:D

Emanci Pál - 2020. 04. 01. 01:51

Carol karaktere még mindig pocsékul van megírva (ő kéri számon Negan-t, hogy miért volt lassú? Csak helyettük végezte el azt a melót, amit a valóságban egy életszerűen működő Alfa nem hagyott volna… Aztán ezek után persze kihátrál és elárulja), de ez valószínűleg már változni nem fog. Az az igazság, hogy az egyéb mellékzöngék mellett is számomra ez volt a második legjobb epizód ebben az évadban. Kiemelni nehéz pillanatokat, inkább csak rendben volt nagyjából az egész, Béta bekattantsága tetszett (még elszúrhatják), ahogy Carol bűntudatának manifesztációjával sem volt bajom. Bár azt aláírom, hogy kicsit didaktikus volt, de hát ilyesmi egy bűntudat, ha felszínre tör. Persze a valóságban az átélő számára lsd nélkül nem jelenik meg, de ez egy sorozat, számomra még belefér.
A zombis makettvároson én is együtt égtem ki Ezekiel-lel, egy rég nem látott, tényleg humoros jelenet volt. Az ilyen pillanatok (is) hiányoznak a The Walking Dead-ből. Persze tartok tőle, utólag megint el fogják rontani valamiféle túltolt jópofasággal/vagány hibbantsággal, de az adott pillanatban működött.

Desmond Wallace - 2020. 04. 01. 08:23

“2-3x-oros gyorsítás, csak hogy trakt.tv-n meglegyen.”

Ennek így mi értelme van?

Numudal - 2020. 04. 01. 08:52

-Carol vonalát én teljesen kizártam… csípem a karaktert és Neganes rész korrekt volt, de utána konkrétan annyira gáz volt az egész, hogy nem is figyeltem. Ed? Sophie? Minek mászott fel? Totál passz annyira nem kötött le.

-Ez az egész Béta dolog túl van hajszolva. Eleve nem tetszik, hogy halhatatlan és oké oké énekes.. ÉS?!
Akkor ütne ez nagyot ha a színész is az lenen vagy valami. Így? oké, híres volt..

Az, hogy egy random kis faluban összeránt egy sereget egy délután alatt az röhej. És továbbra sem értem ez miért fenyegetést egy jól felépített városnak.

-Az új csaj elég kattant, de ez a Legenda vagyok utóhatás nekem bejött. Nem fogom szeretni a karaktert szerintem de már csak Ezékiel röhögése megérte. Az, hogy mit szenvedett ott a három zombival az út közepén az megint tipik írói őrültség volt.

– Eugene továbbra is vegyes nekem. A színész is a karakter is és a története is.

– Ami miatt mégis azt mondom, hogy jó volt ez a rész az Negan-Daryl…

dexike3 - 2020. 04. 01. 08:55

az “egyetlen” érdekes momentum az volt mikor Negan Daryl barátnőjeként (your girlfriend) aposztrofálta Carolt és ő nem mondott rá semmit.
nagyon az az érzésem, hogy Ezékiel valahogy mégicsak túléli majd a tumort. lehet tudni a színészről valamit?

winnie - 2020. 04. 01. 09:03

dexike3: á, ha túlélné, akkor nem ágyaznának meg ilyen látványosan a halálának. majd kap valami önfeláldozást. egyébként passz.

Quantumleap - 2020. 04. 01. 09:36

Na, még mindig itt vannak a tekergetős, “5 perc alatt végignéztem”-okoskolbászok, akik később meg majd értetlenkednek tök evidens dolgokon. Pláne, hogy ebben az epizódban azért történt egy s más. :)
Gondolom, Negan innentől már csapattag, nem a cellában fogják lakatni. Beta vajon elemmel működő lemezjátszót használt? Ennyi idővel a járvány után még működőképesek az elemek?

Nézőke - 2020. 04. 01. 09:47

Carol a csónakért nyúlt, amit korábban tett fel oda egyedül, és most egyedül akarta leve…wait,
egy kenut mi ketten se bírunk lecipelni a mólóhoz nyáron, nemhogy még felrakni a kolbásztartó padlásra.
Szerintem csak már akart valamit csinálni,hogy elhesegesse a Halufát, na meg az írók megint ilyen idióta logikátlan helyzetbe kergetik szerencsétlen színészeket.

NA meg persze az addig kúszó zombi hirtelen feláll,és pont beakad a deszkába,és az utolsó pillanatban azért mégiscsak kiszabadul Carol,pedig jó lett volna ha így hal meg. (volt egy pillanat,amikor felkiált,és azt hittem a lábát majszolja éppen valami,csettintettem…de mégse)
Látjátok,hogy milyen kiherélt semmit csináltak a Sanctuary ellen egymaga támadó rambólédiből?

Béta egy vicc. Winnievel értek egyet, mi szükség volt erre? karakterizáltunk teljesen értelmetlen céllal…és addig most mit csinálnak a maszkosok? Malmoznak? Maradt még egyáltalán belőlük? Ezek normális emberkék voltak régen, semmi ösztön vagy bármi egy jobb életre?

Megérkezés a városba. Ami úgy látszik eddig nem is volt annyira messze, akkor miért nem portyázgattak arrafelé? Jóval több lehetőség van bármit találni,pl fegyvert, mint a tanyavidéken.

..és igazam volt a Rositás beszélgetésnél amikor anno az akkukat építik Alfáék ellen, TUDTA a csóktesztes csaj,hogy másik csapat van a háttérben.

A végén a bábozás nagyon jó volt.

winnie - 2020. 04. 01. 09:53

” Ami úgy látszik eddig nem is volt annyira messze, akkor miért nem portyázgattak arrafelé?”

a kérdés jogos, passzolom, de ami rögtön eszembe jutott, hogy lehet, hogy csak nem keresték a bajt? gondolom pár tízkilométeres sugárban kell lennie nem egy városnak, nem csak ilyen nagynak, viszont, ha jól megvannak, nincsenek megszorulva évekig, önellátóak, akkor nem hívnák ki maguk ellen a sorsot egyrészt azzal, hogy kockáztatják az életüket, másrészt pedig a többiek életét is, ha kiderül, hol telepedtek le? itt például akivel találkoztak, az pár másodperc alatt megölhette volna őket, ha akarja, szóval nem életbiztosítás a dolog. más kérdés, hogy miért gyilkolásznának emberek más embereket random, de láttunk már karón varjút.

Nézőke - 2020. 04. 01. 09:55

Quantumleap: télleg, a lemezjátszó.
Hát nem tudom milyen elem kell egy erősítő és hangfalak meghajtásához, de konkrétan akkumulátor lenne csak jó erre a célra,ami így 10 év nemgyártás után valószínűleg kifolyva rozsdásodik a boltokban.

és ha már 10 év, azért egy betondzsungelben,de még magán az aszfalton is már rég benőtt gaznak kéne lennie ennyi idő alatt. Na meg hol vannak a rovarok?
Azt a gigászi inváziót,ami ilyenkor keletkezne, már 8 évad óta várom..

Python - 2020. 04. 01. 11:08

Negan jelenetei, meg az utolsó 10 perc ami ebben az epizódban ért valamit…! :P Na jó, Carol Alfa látomása v. lelkiismerete is tetszett, csak elnyújtottnak éreztem.

RivanEmiX - 2020. 04. 01. 13:19

Hát szerintem azért ez kiemelkedő volt az évad többi részéhez képest (nem az összesnél azért mostanában elég jó részek vannak de az évad elejéhez képest hasít) Szerintem ez a Béta egy zenész full senkit nem érdekel ha világ vége van én legalábbis soha sem törődnék azzal hogy ki zenész meg ki nem. A “halucinálok mert nincs jobb dolgom” tök jól sikerült Samantha Morton megint oda tette magát, tetszett az a kis nosztalgia amit próbáltak belecsempészni azzal hogy megemlítik Ed-et és Sophiat. Igazából a rész címéről azonnal beugrott nekem is hogy ezt mondta Lizzienek mielőtt megölte és azt hittem most Carolnak is annyi de úgy tűnik mégsem merik ezt meglépni.

winnie - 2020. 04. 01. 13:52

ha már nosztalgia, ez is a grove-ból való idézet, amivel alfa húzta carolt, mika mondta anno: “My mom used to say, everything works out the way it’s supposed to.”

winnie - 2020. 04. 01. 13:54

a képregényes sopoilereket ide szoktuk: https://www.sorozatjunkie.hu/2010/12/02/the-walking-dead-a-kepregeny-es-a-sorozat/

ma már nem nagyon linkelem, de itt az ilyesmire ügyeljünk.

k-10 - 2020. 04. 01. 19:59

Nézőke

‘akkumulátor lenne csak jó erre a célra,ami így 10 év nemgyártás után valószínűleg kifolyva rozsdásodik a boltokban’
Ott volt az akkumulátor a lemezjátszó mellett, látszik a bikakábel piros csipesze, mikor csukja le a tetőt. Meg az is látható, hogy valami hordozószerkezetben van. Persze kell egy inverter is, hogy 110V legyen belőle, de az sem lehetett gond, bármelyik túrázós-kempingezős boltban taláhatott, ha nem volt eleve kéznél.
Egy normális akksi meg simán kibír 10 évet még kocsiban is, nemhogy lakásban, ha rendszeres használatban van. Itt inkább az a necces, hogy szemlátomást elég régóta nem volt senki abban a házban, aki feltöltötte volna.

Axis - 2020. 04. 01. 21:02

Nekem az tetszett alapvetően, hogy “bementünk” egy kis csapattal megint egy ismeretlen városba, ismeretlen emberek és csoportok felé. Utaznak a karakterek, amire rég nem volt példa, és ami nekem nagyon hiányzik. Amúgy is iszonyat vonzódom a kihalt nagyvárosokért filmekben, tényleg van egy “Legenda vagyok” érzete, ahogy előttem írták, illetve engem Rick sorozat eleji bojongására, illetve a “rendőrök a korházban” epizódokra emlékeztetnek.
Valamiért mindig izgalmas látni, hogy néznek ki a régi civilizáció romjai.
Egy szó, mint száz, nekem már eléggé herótom van mind Alexandriától,Óceánpartból, mind pedig Hiltoptól vagy a Királyságtól (béke poraikra), és ezzel együtt a beszűkült élettérből, hogy vagy egyikben vagy máskiban, esetleg nemes egyszerűséggel az erdőben bolyongunk, és nem ér új inger, nem tágul az univerzuma a sorozatnak.

Nézőke - 2020. 04. 01. 21:59

k-10 köszi az infót :D szerintem azért ez már az elemlámpa-faktor, mert a múltkor előkerültek a lámpák,amik elemmel mennek.
Persze erre lehet azt mondani,hogy a szél és vízmalom tervrajza,amit random az ölükbe esett az írók által (azóta se tudjuk mi van velük, “majd később megfizetitek” vagymi votl a szüveg. Azóta eltelt 7 év…)csak hogy legyen indok arra,hogy miért van víz meg áram – az elég lenne arra,hogy használt akksikat és elemeket töltögessenek

Axis: ennek egyszerű oka van: marha költséges kihalt városokat díszletként használni, sokkal kifizetődőbb egy Hershel-féle farmon egy egész évad, netán kettő ugye.

Rajongó - 2020. 04. 01. 23:07

Tudom, tudom, mindenki kezdi unni (néha én is), de én még simán elnézném 10-20 évig ezt a sorozatot :)

Én sem szeretem az ilyen direkt látomásos önbeszélgetéseket, már zavaróan unalmas, kiszámítható és értelmetlen volt, de Samantha Morton egyszerűen zseniális! Főleg a mára teljesen ellaposodott Carollal szemben volt nagy Alpha kontrasztja.
Nem szoktam figyelni a részek címeit, így ezét se tudtam és amikor elmondta Alpha, nálam azért nagyot ütött. Még nagyobbat, hogy Carol mégsem halt meg, sőt, inkább egy teljesen zs kategóriás akciófilmre hajazó jelenettel megmenekült. Komolyan azt vártam, hogy előbújik Popey egy spenót konzervvel…
De ugye nem lehet részenként főszereplőket kidobni. Megszokás miatt sajnálnám, de amúgy nagyon unalmas már. Pedig érdekes karakter volt, ahogy az elnyomott nőből rambo lett. Most nem is tudom, hogy mi.

Béta- vagy lesz valami nagy jelentősége, hogy ő ismert ember volt (amit nagyon titkol- vajon miért? lehet, hogy így egyben lesz fontos, talán csinált valami fontosat a múltban), vagy csak azért tettek utalásokat erre, hogy beszéljünk erről. Ez be jött. :)
Szerelmes volt Alphába, meghalt, magáévá tette, amit még lehetett belőle és “hadsereget” toborzott ehhez. Untatott. Nagyon.

Negan- imádom! A szinkron is tökéletes, de jó volt megint eredetiben hallani. Darylt is szeretem, de nagyon kiszámítható és unalmas volt a jelenetük.

Nagyon kíváncsi vagyok az új városra.
Baromi nehéz lehet mindig megújítani ezt a sorozatot (is), remélem, valami nagy bumm jön. Nálam pl nagy bumm volt a Suttogók létezése is.

Ja, a büntetőcédulás zombirendőr hatalmas volt, nagyon eltalálták és azt is, hogy az amúgy haldokló Király nevet rajta.

Ja2, imádom a kritikákat és a hozzászólásaitokat is, mindig elolvasom. :)

Nézőke - 2020. 04. 02. 14:25

Kedves Rajongó,
köszönjük a méltató sorokat, ámde meg kell jegyezzem,hogy fénykorában 150-200 poszt is volt egy egy jó rész után.

Namost vagy nincsenek jó részek, vagy nincs mit kibeszélni.
Vagy elpártoltak a nézők.

Kár értünk, tényleg voltak frappáns meglátások anno (is).

Rajongó - 2020. 04. 02. 16:49

Igen, igen, régebben több volt.

Tudom, nem vagyok normális, de most nézem újra, talán ötödszörre a sorozatot (most a negyedik évad elején tartok) és most minden rész után elolvasom a kritikát és a hozzászólásokat is.

Így összehasonlítva mondjuk azt, hogy csak a minőség maradt :)

(amikor Mika és Lizzie apukáját megharapták a börtönben és Carolnak kellett végül Lizzie helyett fejbeszúrnia, akkor mondta először a kislánynak, hogy “nézd a virágokat” – csak érdekességként, mert nekem így utólag most az volt :))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz