login |

Avenue 5: vége az 1. évadnak

2020. 04. 01. 21:30 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika,

– I’ve got another game that I’m playing. It’s called…
– Yeah, it’s okay. Names are hard.
– No, I’ve got it. It’s called…
– It’s called “Fuck You in the Stupid Fucking Face and I Hope Your Spaceship Fucking Crashes. Fuck You” is what it’s called.
– Yeah.
– That sounds like a good game.

Ahogy Twitteren is írtam, igazából csak azért maradtam az Avenue 5 mellett az első évadban, mert őszintén kíváncsi voltam, hogy tényleg végig marad-e nagyon rossz.

Tényleg végig maradt.

Na, de félre a tréfával. Amikor megnéztem screeneren az első négy részt és írtam a kezdésről, akkor a sok nagyon lehúzó vélemény előtt inkább csak visszafogottan voltam negatív, és végül közepesre hoztam ki a nyitányt, ráadásul hozzátettem azt is a kritikához, hogy az 1×04-re mintha kezdene magára találni az HBO komédiája. Köszönhetően annak, hogy a sztori kezdett egy konkrét irányt felvenni.

I could hug you, but neither one of us wants that.

Ez az, ami úgy is maradt, egy tapodtat sem lépett előre. Láthattuk, ahogy a sétakocsikázásnak induló űrutazásból igazi rémálom lesz, meg azt is, hogy nem spórolva a téttel egy csomó utast és személyzeti tagot megöltek, de az egész sorozat rémisztően ‘all over the place’ volt a szezon során, amit hirtelen nem is tudom, hogy fordítsak: belekapott mindenféle random dologba, de sosem volt konkrét hangnem vagy stílus, ami mellett lecövekelt volna.

Just ordinary idiots who went out of an airlock one night.

A végeredmény pedig ennek megfelelően nagyon eklektikus lett. Helyenként totál WTF-poénokkal és hihetetlenül elszállt (még kreatívnak is mondható) ötletekkel, olykor nagyon intelligens, nüanszokra rájátszó poénokkal, és persze előfordult (elég sokszor), hogy tuskó viccelődéssel. De pár jó poén (vak tyúk?) még így sem ért sokat, mert egyszerűen nem lehetett érezni a sorozaton, hogy lenne valami konkrét víziója az íróknak, hogy mit és hogyan akarnak prezentálni.

De még ennél is nagyobb gond volt, hogy elég sok karaktert mozgattak kisebb nagyobb szerepekben, és az ő többségük nem volt túl vicces. Vannak sorozatok, amik esetében rengeteg szereplőre lehetne saját sorozatot építeni. Itt jó, ha kettőre ment volna, a többiek úgy voltak egyszólamúak, hogy közben nem voltak poénosak. És nem is nagyon érdekelt minket (engem?) a sorsuk.

– You can lead a horse to water, but you can’t stop it from throwing itself violently out of an airlock.
– You can, with the most basic horse harness. You could do that.
– Can you, though?

Ott van például Doug (na?), vagy Rav, vagy Karen – egy ilyen sorozatban nem biztos, hogy jó valakit idegesítőre megírni (mert lehet, hogy a katasztrófaközeli helyzetben nem fogunk szorítani érte?), de az még rosszabb, ha nem vicces, mert akkor visszatérően lesz egypoénos lévén hatványozottan nem vicces. Hugh Laurie zseniálisan tudott kiakadni, de még ő sem tette jó figurává a kapitányt, szóval nálam csak Zach Woods és Lenora Crichlow – előbbi stílusa talán a leginkább volt Veep-es vagy The Thick of It-es.

Összességében (nem csak a The Thick Of It vagy a Veep után) hatalmas csalódás volt számomra az új Armando Ianucci-sorozat. Olyan, amit az ember el tud nézni félig odafigyelve, ha igazából nem invesztál senkibe, de minek, ha nem muszáj?

28 hozzászólás Ne habozz!

Bond - 2020. 03. 16. 21:25

Nagyon magas színvonalon ért véget az első évad szerintem. Várós a második!

the_daver - 2020. 04. 01. 21:54

Kínszenvedés volt. Teljesen all over the place, az összes karakter idegesítő volt, mindenki ordít. Ez nem komédia, ez valami… szétesett kaki.

Aldo - 2020. 04. 01. 22:41

Ritkán látom olyan filmet, sorozatot, ahol a sci-fit és a vígjátékot jól össze tudják hozni. Ebbe is csak Hugh Laurie miatt néztem bele. A pilotról nem volt olyan lesújtó véleményem, mint a többségnek, de valahogy nem bírtam folytatni két rész után.

Shaikon - 2020. 04. 01. 23:10

Aldo: Firefly,Eureka :)

Aldo - 2020. 04. 02. 00:14

A Fireflyt nem nevezném vígjátéknak, még ha vannak benne humorosabb pillanatok. A sci-fi + vígjáték kombó esetében a Vissza a jövőbe és hasonlóakra gondolok.

Mate4182 - 2020. 04. 02. 01:16

Nekem nagyon bejott. Jelenleg ket kedvenc ,,vicces” dolgot nezek ezt es a Miracle workerst. Illetve neztem mert ugye mindketto veget ert

Baromira varom a masodik evadot, nekem nagyon tetszett a helyszin, a hangulat, a karakterek, pont olyan sorozat amit siman neznek 5-6 evadon at

egesz evad alatt furcsa erzessel olvastam a kommenteket mert itt tenyleg vagy nagyon utalta vagy nagyon szerette mindenki, nekem az elejetol bejott a finale is jol sikerult, megvan az erzes hogy egybol neznem ha most itt lenne elottem

8/10

winnie - 2020. 04. 02. 04:48

Aldo: nyilván aktuálisként a the orville, kultikusként a Red Dwarf említhető + eick & morty és final space, ha animált. és persze a Mystery Science Theater 3000. de nincs túl reprezentálva a műfaj, és az is szubjektív, hogy mennyire jól hozzák össze.

Komikaze - 2020. 04. 02. 08:02

Nálam nagyon nyögve nyelősen indult, konkrétan az első rész felénél már ki akartam kapcsolni, de utána beindult a buli, valahogy rákattantam, várom a második évadot. :-)

polovcev - 2020. 04. 02. 10:07

Nekem is bejött, bár még most sem tudom mi fogott meg benne. A harsány, ordibáló stílus normális esetben olyasmi, amit gyorsan félrekapcsolok. Az is igaz, hogy túl sok szereplőt mozgattak és némelyikük egy dimenziós maradt.
Ennek ellenére szórakoztat, ahogy a tanácstalanság és hozzánemértés szépen a káoszba vezette a hajót. (Valahogy így képzelem egyes kormányok reagálását a jelenlegi vírusra is.)

heidfeld - 2020. 04. 02. 11:17

Jó színészek, érdekes-szimpatikus karakterek, szép, nem olcsó jelmezek, kiindulási helyzet is izgalmas…
És mégsem működött, humoros is alig volt. Az írás borzalmas lett. 5 részt bírtam.

irgum76 - 2020. 04. 02. 12:09

az első három részt még a csalódás topikba írtam
de aztán egyre jobban megtetszett
baromira bejöttek a tahó párbeszédek
ezen a hajón senki nem normális (leszámítva a mérnök lányt)
tipikus angol humor ami elég megosztó

bvr - 2020. 04. 02. 12:22

Anno a hatalmas kedvencem Hugh Laurie (akit sajnos dr House óta nem láttam számomra értékelhető karakterben de mindig reménykedek hogy majd most) miatt megnéztem a pilotot ami nekem nagyon nem jött be (volt benne néhány jó pillanat de részenként pár pillanatért eszembe sincs végignézi egy évadot) és a kritikát valamint a kommentek többségét olvasva nem is kezdem újra nézni. Kár.

winnie - 2020. 04. 02. 13:09

irgum76: neeeem, ne csináld. ez nem angol humor. az angol humor nem ez. mármint nem minőség miatt mondom, de az más stílus. ez amerikai sorozat, nem nagyon fognak angol humort nyomni. csak azért, mert ianucci, a veep sem angol humor volt. sőt, talán rá egyébként sem volt jellemző az angol humor.

mármint, ha valami, nekem ilyen eszembe sem jutott, hogy ez angol lenne, de persze, ha mások is úgy gondolják, fejet hajtok. de itt épp az volt a lényeg, hogy mindenféle volt, nem volt egy homogén stílus. ami nem is feltétlenül baj, de nem hiszem, hogy a sorozat kategorizálható lenne.

irgum76 - 2020. 04. 02. 15:13

Winnie:

hát földrajzilag semmiképp
most idézd fel magadban pl.: a Brian életét és szerintem neked is be fog ugrani hasonlóság
de ha úgy jobban tetszik, hogy nem angol humor hanem abszurd humor

winnie - 2020. 04. 02. 16:28

az angol humor kapcsán evidens, hogy a monty python ugrik be az embernek, én is rájuk asszociálok, de épp ezért is mondtam, hogy ez nem nagyon – annyira eklektikus a végeredmény, hogy biztos van abból is egy kicsi, mint minden másból (kezdve a fizikaitól, a verbális trágárságokon át egészen a pisikakiig – hogy a szélsőségeket említsem), szóval annyira _szerintem_ nem címkézhető.

az abszurd jelzőt a pilotkritikában említettem én is, egyértelmű, hogy olyanból is (bőven) jutott a sorozatban, arra szívesebben bólintok, mint az angolra, annak ellenére, hogy nyilván az abszurd is része az angol humornak, de az szofisztikáltabb is talán, meg áthallásosabb-szakasztikusabb, vagy hogy mondjam, itt pedig nem nagyon volt ilyesmi.

bvr - 2020. 04. 02. 18:12

Hat egyreszt nekem az angol humorrol nem egybol a Monthy Python ugrik be. Nyilván imádom a sorozatot/filmjeiket, de ezzel szemben Csengetett Mylord, Igenis miniszet/miniszterelnok úr!, csak hogy két klasszikus kedvencemet mondjam, és tök mások (és persze lehetne még soroln)

irgum76, ha igazad lenne akkor Te ajánlanád úgy ezt a sorozatot hogy “hú ezt néézétek meg, tiszta Brian élete!” Szerintem akinek ezzel ajánlanád komolyat csalódna. Én ugye csak a pilotot láttam, de ennek akkr már ott le kellett volna ennek jönnie. De semmi ilyesmi.

Mate4182 - 2020. 04. 02. 18:29

nekem a hajo korul keringo koporso gyujtemeny tokeletes peldaja a modern kontosbe csomagolt angol humornak, de abban winnievel is egyet kell ertneem hogy nem feltetlen ez volt a fo csapasirany a sorozat alatt. Volt benne angol humor boven, de osszessegeben nem feltetlen.

Mate4182 - 2020. 04. 02. 18:30

mondanam hogy a sorozatra az angol humor jellemzo

Bocs nem tudom miert maradt le a fele

delMaar - 2020. 04. 02. 23:43

fogalmam sincs h miért, de nekem is bejött, simán vártam a soronkövetkezőt.

a stílusbesorlás, pedig szerintem nem lehet más, mint:

neo-abszurd!

cseszlovak - 2020. 04. 03. 01:31

szerintem ez a sorozat zseniális!
ritkán van olyan, hogy egy scifi vígjátékot szinte végig tudok nevetni, de ez pont olyan lett! nagyon nem értek egyet a fanyalgókkal – nyilván persze ízlések és pofonok -, sőt, nem értek egyet az HBO GO-n látható értékeléssel sem; olyan, mintha ők valami egészen más sorozatot néznének. Merthogy nem értik, hogy ez mi is, miről is szól, az biztos. (itt említette valaki összevetésképpen az Orville-t. na, számomra az volt irtó nagy csalódás (legalább is az első évad). végignéztem azért, mert Seth McFarlain mégis csak, de nem volt benne sok köszönet… (a második évad már jobb volt, csak el kellett engedni, hogy az scifi vígjáték lenne, és simán csak egy startrek kopirájtként kellett nézni…))
itt viszont marha jók a figurák, viccesek a megszólalások, gyönyörű a senki nem ért semmihez spirál begyűrűzése, és a többi, és a többi.
zseniális és kiválóan szórakoztató sorozat.

Jence4 - 2020. 04. 03. 08:38

A 4ik rész után kiszálltam. Szenvednek saját korlátoltságuktól. Ameddig néztem ez nem volt sci fi ,ez kemény társadalom kritika volt . Disztópikus poénokkal.Lauriet kedveltem mert saját korlátaival tisztában volt, szerepét felismerte, és próbált ember lenni, a kis gépész lány a másik karakter aki emiatt szimpatikus volt. De mindenki mástól fekélyt kaptam , talán a tulaj és titkárnője az aki említést érdemel. Egyszerűen ösztönvezérelt lelkibeteg roncsok voltak, némi intelligenciával, nem emberek, ez az ami miatt ráhagytam , egy ideig vicces ez , de képtelen vagyok elhinni hogy ilyen szintű butaság mellett valaki képes létezni. A sorozatban lévő hajó és utasai számomra folyamatosan a katasztrófa felé sodródó bolygónkra emlékeztetnek ,nem véletlen az ökológiai problémák fel fel büffentése, az inkompetens vezetés kihangsúlyozása, a kapitalista szemlélet túltengése, és a szakértelem folyamatos megalázása lekicsinylése ( ez tett be a végén nekem ). Ez a vetülete abszulút nem sci fi , hanem iszonyat komoly társadalom kritika. A Veepbe talán kicsit több emberség fért , vagy nem tudom , azt szerettem.

irgum76 - 2020. 04. 03. 09:48

bvr:

mint írtam nekem is csak a harmadik rész után tetszett meg igazán
nem mondanám, hogy tiszta Brian élete de (szerintem) van benne rengeteg hasonló stílusú poén
Pl.: mikor Hugh Laurie leveszi a parókáját nem azon vannak kiakadva, hogy nem is kapitány hanem, hogy kopasz és ráadásul nem is amerikai

de kár ezt ragozni nekem ez akkor is angol humor másnak meg nem

mindenesetre én tervezek egy újranézést kilencszer 20 perc nem sok idő és másodikra talán átjönnek olyan poénok is amik elsőre nem

irgum76 - 2020. 04. 03. 10:57

közben gondolkoztam mi az ami nem angol mégis angol humor
ott van például a Top Secret vagy a Csupasz pisztoly
legalábbis én ezeket annak tekintem
hiszen mint korábban írtam nem földrajzilag határozza meg hanem ez egy stílus amit angolnak nevezünk

winnie - 2020. 04. 03. 11:13

nem földrajz, persze, ebben egyetértek, de amiket említesz, a ZAZ-stílus, akárcsak mondjuk Mel Brooks, szerintem nagyon amerikai. ez a stílus szimpla erősen szójátékos/félreértős, random háttérpoénos, ami nem annyira jellemzője az angolnak. a gond csak az, hogy nincs olyan, hogy amerikai humor vagy holland humor, és ezért hiszem, hogy az angol stílusú humort nem lehet azért olyan szabadon ráhúzni mindenre.

gromit - 2020. 04. 03. 17:18

Én Monty Python-rajongóként el szoktam mondani magamról, hogy szeretem az angol humort. Aztán egyszer kaptam erre válaszként valakitől, hogy ő is, persze, Benny Hill meg Mr Bean. ööö, én nem erre gondoltam :D

Az erősen szójátékos/félreértős igazi klasszikus az angoloknál. Szkeccskomédiában, teljes darabban, szitkomban is.

Shakespeare-nél is volt már ilyen, vagy Oscar Wilde The Important of Being Earnest-je, de totál erre épült pl a Two Ronnies (szkeccsek) vagy a Not Going Out, tényleg csak pár példa.

Monty-ék vagy Fry&Laurie ezekkel a hagyományokkal akartak szakítani, csak mára már ők is klasszikusnak számítanak :)

Igazából nem tudnám definiálni, mi az az angol humor. Kinek mi :)

Shred - 2020. 04. 03. 22:30

Mi, ez volt az évad??? Napok óta lesem, miért nem adja az HBOGO a következő részt… Legutóbb a Beforeignerst sikerült úgy befejezni, mintha egy jelenet közepén vágták volna el a sztorit.

Shadow - 2020. 10. 28. 18:12

Végignéztem.
Szerintem zseniális, abban az értelemben, hogy pontos korrajzot ad jelenünkről, amikor is a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosaknak pedig állandóan kétségeik vannak.

Rupert - 2020. 12. 07. 00:29

Ez egy csodálatos sorozat. Rengeteg olyan poénnal (70%), amit csak az hall vagy ért meg, aki rendszeresen jár luxus hajóutakra. Ismerni kell hozzá ezeknek a működési elvét, a tipikus utastípusokat, a kommunikációt a legénység és az utasok között. Az étkezések menetét, a szándékos félretájékoztatásokat és azok szakmai hátterét a brit, ausztrál és amerikai utasközönség közti eltéréseket, a klasszikus concierge problémakört és még nagyon hosszan sorolhatnám… Ez egy paródia és bohózat egyben, amit sorozat formájában sci-fi műfajába csomagoltak be, hogy különlegesebb legyen. A párbeszédek nagyon gyorsak és akinek lassabb az agya a kommunikáció terén az egyszerűen nem hall meg gegeket benne. Nem való mindenkinek, ez tény.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz