login |

Flesh and Blood: az 1. évad

2020. 04. 02. 21:30 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

I never, ever dreamt it would end like this.

Hajlamosak vagyunk egy rejtélyközpontú bűnügyi (vagy bűnügy köré felhúzott) sorozatokat felmagasztalni, legalábbis szinte minden darabra (legyen az akár jó, akár közepes, akár gyenge) jutnak istenítő vélemények, gyakrabban, mint epizodikus szériáknál, hiszen, ha valakit beránt a rejtély vagy elkap a hangulat, akkor szinte biztos, hogy a végéig marad, és a lezárás mindig hordoz magában valami ütőset.

Az angol ITV nemrég bemutatott sorozata is pont ilyen. Biztos, hogy jó pár embert magával fog ragadni, vannak benne rejtélyek és izgalmas dinamikák, a végére egy nagy csavar is jut, azonban amikor az 1×04 zárásához értem azt éreztem, hogy ennek bizony nagyobb volt a füstje, mint a lángja. És, ha kap második évadot, közel sem fogom annyira várni azt, mint amilyen lelkesedéssel néztem az elsőt.

A történet egy családról szól, egy anyáról és három felnőtt gyerekéről. Anyu férje halála után bepasizik, amit a gyerekek rossz szemmel néznek, sőt, még gyanakodni is kezdenek arra, hogy a férfi (aki orvos) szándékai nem tisztességesek. Nyomozgatnak is az ügyben, valamint furkálódnak, mi pedig mintegy megerősítendő a dolgot, egy flashforwardot kapunk, amiből kiderül, hogy valakivel történt valami súlyos, legalábbis arra utalhatnak a családi ház körül a szirénák, valamint a hullazsák(szerűség).

Amellett, hogy olykor az esethez vezető eseményeket az utólagos rendőrségi kikérdezés alanyai által narrálva látjuk, a sorozat inkább az anya, valamint a három gyerek kapcsolatára koncentrál. Anyu ugye a bimbózó románcot élvezi, éli az újdonsült életét. A gyerekek közül az egyik pedig egy nős férfival kavar (és megszállottjává válik), egy kezd elhidegülni a férjétől és próbálja megmenteni a házasságát, egy pedig miután egy ideje különél feleségétől (és gyerekeitől), megpróbálja visszaszerezni a nőt, miközben egy idősebb kuncsatjával pénzért szexelve tartja el magát.

Bűnügy ide vagy oda, a Flesh and Blood inkább egy szapp…, oké, családi dráma. Aminek egyébként nem utolsó, mert alapvetően mindhárom “gyerek” kapcsolati drámája érdekes volt. De nem lebilincselő. És bár a vissza-visszatérő kikérdezős jelenetek és flashforwardok ugyan baljós hátteret (vagy keretet) biztosítottak a történéseknek, de ahhoz, hogy azok ennyire ki legyenek emelve, sokkal ütősebb kifutást kellett volna produkálni. És a Flesh and Blood zárása, a nagyjelenet elég snassz volt.

Nem mondom, hogy rossz volt a Flesh and Blood, mert nem volt az, csak csalódást keltett. Leginkább a befejezése. Sőt, még annak is voltak jól sikerült komponensei, de valahogy az egész keret gyengének érződött. Mondhatnám azt, hogy ha elhagyták volna a bűnügyi szálat (és csak sejtettek volna dolgokat), akkor jobb lett volna a végeredmény, és lehetne így is tekinteni a sorozatra, de túlságosan is arra húztak fel mindent (pl. a szerkezetet), így ennek nem lenne sok értelme.

Nem kívánom egy sorozattól, hogy mini legyen és kifejezetten szeretem a cliffhanger-öket is (az ittenit nem mondanám annak…), de itt inkább lezáratlannak éreztem a szezont. Igen, a bűnügyre sor került, megtudtuk, hogy ki, kit és hol, azt is, hogy milyen eredménnyel, de minden más kérdés, ami felmerült út közben, továbbra is válasz nélkül lebeg, ami elég zavaró. Persze, majd ha lesz második évad, akkor sort fognak keríteni rájuk, de mint írtam, nem hiszem, hogy annyira érdekelne. Még akkor sem, ha a 6/10-es összkép nem annyira negatív, és menetközben még jobbnak is éreztem a sorozatot.

Ja, a tengerparti környezet valami eszméletlen jó.               

2 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2020. 03. 03. 20:28

Broadhurch-höz nem sok köze volt, de tetszett. Szép kerek, lezárt történet jó csattanóval. 7/10

gromit - 2020. 11. 26. 00:43

Nekem ez jobban tetszett, mint nemrég a hasonló témájú Gold Digger (a felnőtt gyerekek nem nézik jó szemmel, hogy anyu bepasizik, és nyomoznak utána, de mindnek megvan a saját baja is). Talán mert rövidebb, kompaktabb, ügyes szerkezettel.

Elég jól csinálták, hogy sokáig csak sejtettek dolgokat, bár a csavarra is rá lehet érezni, de még azt se bántam annyira, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

A helyszín mellett a szomszéd néni is kiemelendő :) (képet azért kapott fent)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz