login |

Pilot: Freud

2020. 04. 04. 15:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Kifelé, tűnés!

Az előzetese alapján annyira képtelen koncepciónak tűnt a Freud című osztrák-német sorozat, hogy muszáj volt belenéznem. Az ORF-re készült, és a Netflixre is felkerült több országban, valamilyen szinten koproducerek, de sajnos nálunk pont nem nézhető, majd a tévébe fog érkezni. De most nem is a technikai részletek a lényegesek, bár így persze nincs magyar felirat rögtön.

Konkrétan elvigyorodtam azon, hogy a rövid leírásban arról van szó, hogy Freud segít a rendőröknek egy sorozatgyilkos elkapásában. Egyrészt valójában sokkal bonyolultabb a sorozat, több szálas a dolog, még ha a végén ide is jutunk, másrészt pedig nyilván nem képtelen amerikai, külső segítős módon állnak neki.

A lényeg, hogy tényleg van egy gyilkos, akit majd el kell kapni, de most még csak felvezették ezt, miközben Freud felfedezte, hogy igaza van a tudatalattival kapcsolatban, természetesen nyomta magába a kokaint ezalatt, egy médiumnak pedig látomásai voltak. Közben még a rendőrök között is élesedik valami régebbi ellentét, az első áldozat feltépi a sebeket.

Mindezt úgy kell elképzelni, hogy egyáltalán nem érződik zsúfoltnak a pilot, mertnek hagyni puskaport későbbre. Egyelőre csak megtalálták az áldozatot, Freud előadást tartott, és ilyesmik voltak, lassú folyással kerülnek elő a dolgok, hogy a rész végi fordulat bemásszon a fejünkbe.

Igazából nem is nyomozós, krimisorozat ez, hanem a horror felé kacsingat, legalábbis a pilot. Nem a hirtelen ijesztős fajta, hanem ami a nyomasztással akar hatni ránk. A valóságosságát csak a médiumos, látomásos rész csökkenti, mert az annyira kilóg.

A “nem illik oda”-dolgot úgy értem, hogy szinte minden jelenet ilyen realistán van ábrázolva, a zene is teljesen visszafogott, a hangok érvényesülnek, keltik életre. Még az sem elszállt, amikor a nemesek elfoglalják magukat egy festmény eljátszott életre keltésével. Erre a havas látomásban rohangál a fiatal médium.

Ami nekem kicsit neccesebb volt, az a főszereplő Robert Finster. Olyan bambán tud nézni néha, sajnos a komplexebb helyzetekben is. Rajta kívül viszont nem tudnék sok mindenbe belekötni, korrekt az általános szint, akit utálni kell, az már most elérte simán ezt a hatást.

Összességében érdekességnek jó volt ez a pilot, 7/10. Konkrétan én nem folytatom, de tudom ajánlani, mert nem tipikus átívelős, például a kezdésben nem is volt sidekick karakter, aki csak azért van ott, hogy a nézőnek magyarázzák a nyomokat, szemben ugye sok nyomozós sorozattal.

(Aki szereti ezt a kort és a hangulatot a krimi műfajában, annak természetesen a The Alienist, illetve a nemrég bemutatott Vienna Blood eszébe juthat.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz