login |

La Casa De Papel / Money Heist: kezdett a 4.évad

2020. 04. 05. 21:50 - Írta: Shannen

23 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Netflix legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozata, A nagy pénzrablás visszatért egy újabb, immáron a negyedik, pörgős és csavarokban gazdag etapra. Legalábbis a kezdés alapján én hasonló sodró lendületű, őrült évadra számítok, mint a korábbiak voltak.

Mert az a helyzet, hogy bár az idő múlásával egyre elszálltabb dolgokat találnak ki az írók, aki szereti a heist azaz rablós/átverős sorozatokat, annak továbbra is kötelező ez a spanyol széria.

Az egyik nagy erőssége, hogy miközben a jelenben játszódó rablós részek illetve a Professzor utáni hajsza szolgáltatják az akciót, na meg az olykor kissé túlzásokba eső szerelmi drámázást, a függöny mögé betekintő flashback-eknek köszönhetően kis levegőhöz tud jutni a néző. Ugyanis kétségünk ne legyen, most is nézeti magát a széria, biztos vagyok benne, hogy valaki már az első nap letolta mind a nyolc részt – nemsokára jön vendégkritika a teljes évadról.

A történet egyébként pontosan ott folytatódik, ahol az előző évad abbamaradt. Innentől már nem szimpla rablásról beszélünk, hanem igazi háborúról, amiben egyik fél sem kíméli igazán a másikat, ahol háborús körülmények között kell életet menteni, és ahol bizony vannak áldozatok is.

Az előző évad végi írásomban felvetettem, hogy az események eszkalálódása mennyire változtat a rablók megítélésén? Én, mint néző kicsit skizofrén helyzetbe kerültem, mert egyrészt mégiscsak arra épít a sorozat, hogy drukkolunk a csapatnak, hiszen látni akarjuk, hogy mi a vége a nagy tervnek, közben viszont sorra hozzák a megkérdőjelezhető döntéseket nem törődve az egyik legfontosabb szabályukkal, amit még a legelején lefektettek.

Ahogy már az előző évadban is láttuk, egyre elszálltabb ötletekkel rukkolnak elő az írók, ami olykor eredményez logikátlanságokat a történetben. A mostani kezdés során is voltak egészen hihetetlen fordulatok (szó szerint), sőt két jelenet erejéig sajnos még Kim Bauer és a puma legendás kettősét is sikerült megidézni.

Mindezek ellenére baromi szórakoztató volt az évadnyitó, mondanom sem kell, hogy alig várom, hogy ledaráljam a hátralévő epizódokat.

23 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2020. 04. 05. 21:59

Annyi mindenről tudnék írni, de nem szeretnék spoilerezni, főleg, hogy már az egész évadot ledaráltam.

Akinek a 3. évad tetszett most sem fog csalódni.

9/10

Tiger27 - 2020. 04. 05. 22:26

Remek volt ez az évad is, nekem egy 8,5/10.
A cliffhangerre számítottam, hogy ez lesz már az epizód felétől, ez kicsit levont az értékéből, de összességében hozta a megszokott színvonalat és őrült tempót. Csak azt sajnálom, hogy még nagyon messze lesz az az 5.évad…

FP Jones - 2020. 04. 05. 22:58

Elkezdtem a hétvégén az 1. évadot… két rész pipa, eddig hibátlan!

Oszi - 2020. 04. 05. 23:10

Végignéztem az első 2 évadot, de nagyon idegesített benne, higy szinte mindig mindenki az adott körülmények közötti lehető legostobább döntést hozza meg.

Vero - 2020. 04. 05. 23:13

Én is most kezdtem el nézni az egész sorozatot, az első két évadot ledaráltam egyben, de váratlanul munkát kaptam, úgyhogy a 3-4. évadot lassabb ütemben fogom tudni megnézni…

Edrick - 2020. 04. 05. 23:35

Két rész csúszott le eddig, igyekszem beosztani. Ennyi alapján visszatértek azok a karakter centrikusabb pillanatok, amelyeket az előző 8 részből hiányoltam (Marseille, végre, annyira háttérben volt eddig, hogy szabályosan zavart), sőt, talán még jobban rámennek majd erre, mint azt vártam. Mármint a Berlin esküvőjén elhangzott zenék és párbeszédek eléggé megküldték az érzelmi vonalat, szóval kíváncsian nézem tovább – már csak azért is, mert a feleségéről még nem tudtam összerakni, hogy hova tűnt, és miért.

Rendex - 2020. 04. 06. 00:16

Megint egy szerethető évadot kaptunk szerintem. Ahogy a kritika is említi, már több az elszállt megoldás/jelenet, ugyanakkor ezen “hiba” ellenére is szórakoztató és fordulatos tud maradni.

Várom a folytatást, ami sajnos a vírus miatt bőven később fog érkezni, mint ahogy arra számítani lehet.

SPOILER:

Ugye azt nem tudtuk az évad előtt, hogy ez a part 4 ugyan olyan “évadot” fog -e alkotni a part 3-mal, mint a part 1&2. Most hogy tudjuk, hogy a part 4 sem fejezte be a heistot, kiváncsi vagyok, hogy hogyan tervezi a már berendelt part 5-6ot. Nem látom egyelőre, hogy mit tudnak még belerakni ennyi epizodba

heidfeld - 2020. 04. 06. 08:03

Probléma itt is az, ami Vis a Vis esetében. Fokozni kell a feszültséget, ez egy örvény, ami magával húz. Így akaratlanul is van ismétlődés.
Mondhatom, mesterséges drámákat kreáltak. Arthuro-dolog, ugyan már.
Egyre több a meseszerű, hihetetlen dolog. Oké, ez egy fikciós sorozat. És nem ennek a spanyol sorozatnak lett a legerősebb castingja. Hirtelen 3 is eszembe jutott.
Senki ne értse félre. Korrektek a színészek. 3 egészen jó is akad, de nem a Professzor alakítója. Már egy másik szériában is voltak vele gondjaim.
4×08 azért egészen kiválóan sikerült. Tehát megvannak a lehetőségek, és – némi megbicsaklás után – simán lehet feszesebb, érdekesebb a széria. Bárkiről-bármi kiderülhet. Erős 7/10 azért joggal járhat rá, és ott leszünk a folytatásnál. ám az Április 20.-át jobban várjuk.

winnie - 2020. 04. 06. 09:42

“Fokozni kell a feszültséget”

nem “kell”. aki akarja, fokozhatja, de mivel streaminges a sorozat, így nincs rászorulva a készítő ilyesmire. ha fokozódik bármi is, az egyéni, kreatív döntés. aki akarja, az megteszi. mert miért ne.

Deny - 2020. 04. 06. 10:16

Egy nap alatt lecsúszott az egész, továbbra is fantasztikus.

SPOILER Bár ezúttal előkerült pár gagyi akciófilmes klisé. (Egyszerre öten sorozzák a villaint, de természetesen egy találat sem éri, meg úgy alapjában véve elpusztíthatatlan kb.) Viszont ez nem rontott az összhatáson, sőt, kifejezetten tetszett, hogy ezúttal belülről érkezett a veszély. Kiszámíthatatlan és izgalmasabb lett így, mivel bármikor lecsaphatott Gandía.

SPOILER

Nekem ez a finálé nem ütött akkorát, mint az előző, meg úgy összességében is jobban tetszett a 3. felvonás, de egy erős 7,5/10 így is jár neki. Kár, hogy az 5. rész csak nagyon soká fog érkezni.

Piszuka - 2020. 04. 06. 10:50

Párommal néztük tegnap, bár ő csak néha csatlakozott. Ő rengeteg logikátlanságot látott, mint pl amit fentebb Deny is írt. Én erre azt mondtam, hogy csak nézd, szórakozz, próbáld ne a hibákat nézni. De aztán nekem is kezdtek feltűnni dolgok. Ettől függetlenül még élveztem és nem egész egy nap alatt meg is néztem.

SPOILER

Nairobit rettentően sajnálom, olyan méltatlan volt ez az egész szerintem. Illetve én nulla kémiát vélek közte és Bogota között, ez nekem nagy WTF volt.
És úgy eleve ezt a szerelmi drámázást soknak tartottam. Értem én, hogy ettől emberi és így jobban megismeri az néző a szereplők lelkivilágát, de a Denver-Stockholm-Rio az nekem nem volt életszerű, plusz a Rio-Tokyo szakítás is.. Pont ilyenkor kell szakítani?
Viszont izgalmas volt az évad, tetszett, hogy gyorsan tudnak változtatni es alkalmazkodni, pl ahogy Lisbont kiszabadították. Ja és Lisbon és Alicia párost is élmény volt nézni.

SPOILER VÉGE

Várom a kövi évadot mindenképp, egyik legjobb mai sorozat szerintem.

Viktor - 2020. 04. 06. 14:18

Imádtam ezt az évadot is,de szembetűnően sok hasonlóság volt a part 2-vel. 10/8 nekem ez az évad. De a netflixen szerintem még mindig az egyik legjobb sorozat.

noinipo - 2020. 04. 06. 21:59

az a gondom, hogy a készítők a feszültség fenttartása érdekében állandóan ugyanazt az eszközt használják,
olyan mintha ugyanazokat az epizódokat nézném újra-meg újra
ha megnézzük az események időtartamát, és a szereplők közötti dinamika változását, akkor kiderük, hogy negyed óránként változnak az ‘erőviszonyok’

ez part 1 és 2 esetében még okés volt, de azóta inkább frusztráló számomra

Mersby - 2020. 04. 07. 20:43

Elkezdtem én is az első évadot. Nem rossz, de túlhájpoltnak tűnik számomra az egész eddig. Ez kb egy szappanopera speciális körülmények között (pénznyomdában összezárva rablás ideje alatt)

kytexxx - 2020. 04. 11. 19:16

Letoltam egyben ezt az évadot is. Nagyon bírom, ahogy pörgetik a spanyol nyelvet és az akciót, no meg a fordulatokat. Külön élmény, hogy Berlint lehetett megint látni jó párszor flashback-ben, legjobb karakter.

heidfeld: mi lesz április 20-án?

winnie - 2020. 04. 11. 19:27

a premiernaptár alapján: 04.20 Vis a Vis: El Oasis, Midnight Gospel – nagy nap az adventure time, illetve a spanyol börtönsorozatok rajongóinak.

steelwolf88 - 2020. 04. 11. 22:47

Kb 2 hete kezdtem el nézni a sorozatot, jelentem végeztem a 4.évaddal is! Brutál jó! Nagyon tetszik a zene,a karakterek, az ötletek(még ha néha ismétlődőek is),csavaros, izgalmas!
Színészekkel sincs gond! Sztem a Professort alakító Álvaro Morte-ra lett írva a szerep! Palermot nagyon bírom!
Kicsit keserű a szájízem, mert azt hittem h lezárják!
Most h zsebben a Part 5-6, új sztorit vártam!

u.i.:3×8 finálé EPIC!

C_DEF - 2020. 04. 12. 00:41

2 nap alatt ledaráltam ezt az etapot is, ugyanúgy pörgött mint az előzők, jó volt összességben, ami nem tetszett az a
Spoiler
plot armoros security csávó akire ha 4en löttek autamata fegyverekkel egyszerre akkor se találta el senki mert kellett a karakter az utolsó részes trükkhöz
Spolier vége

Éva - 2020. 04. 13. 22:51

A párommal elkezdtük nézni és iszonyatosan lekötött minket! Reggel 5 ig néztük 4 nap alatt az összes epizódot ledaráltuk! Nagyon várjuk az 5 ik évadot! A legjobb karakter címet nem tudnám egyiknek sem adni mert az összes karakternek megvolt a sajátos vonzalma! A rendező külön dícséretet érdemel! Hatalmas izgalom , vágy, fusztráció, sírás, öröm keletkezett bennünk! Szinte ott éreztük magunkat a jelenetben!
Nagy Gratula mindenkinek! Statisztákat is bele értve!
Én is sokszor voltam statiszta tudom min mennek keresztül!
Szívesen lennék ott szereplőnek😂
Várjuk a következőt!

Lilla - 2020. 04. 14. 19:06

nekem nagyon tetszett, paromnak mar kevesbe, o az egyetlen, amugy a barati tarsasagunk is `zabalta`.
neha Tokio es az onfejusege nagy bajt kavar, de sajnos lattuk ezt Nairobinal is,csak Tokional kiugroan magas,legalabbis szerintem.

*Spoiler*
Alicia a hasa merete alapjan a terhessege utolso idoszakaban lehet, vajon a kovetkezo reszekben a Professzorek fogjak levezetni a szuleset? Ez lehetne nekik egy ujabb adu a kezukben.
*Spoiler vege*

nem talaltam rola infot,lehet tudni nekialltak mar a virus elott forgatni a kovetkezo `evadot`? nyilvan most minden all, de ha mar leforgattak valamit van ra remeny,hogy nem kell extra sokat varni…

mark - 2020. 04. 14. 21:11

SPOILERES

Most fejeztem be az évadot, és kíváncsian néztem be ide, hogy ki mit gondol róla. Meglep, hogy ennyire pozitív az összkép itt. Számomra sajnos már csak guilty pleasure, illetve most lett végleg az, már a 3. évad is ezen a szinten toporgott. Iszonyat blődségek és logikai bakik tarkították a szezont, pl. Superman Gandía, vagy hogy engedte Tokiónak, hogy segítsen neki a sebeivel, vagy mi értelme volt Raquelt bevinni a bankba, vagy minek építettek egy új falat a parkolóházban, amikor alapból volt ott egy ajtó, ami mögött el tudtak volna bújni, vagy Alicia hogy lelt rá a Professzorra a tábla alapján, stb. Nyilván lehet mondani, hogy csak nézzem és ne foglalkozzak az ilyen dolgokkal, de ha egyszer az arcomba tolják ezeket az idegesítő hülyeségeket, akkor nehezen tudok szemet hunyni felette. Nagyon remélem, hogy az írók megemberelik magukat, mert végleg csalódásba mehet át részemről a sorozat, hiába jó nézni amúgy.

Kobun - 2020. 04. 15. 07:22

@mark

SPOILER:
Alicia a végén úgy találta meg a Professzort, hogy látta, hogy 3 plusz kamera van felszerelve az útra, ami 3 különböző irányba néz, így logikus volt,a hogy a 4. irányba kell indulni.
A Gandias dolog engem is zavart, illetve ami a legjobban, hogy a lövedékallo mellény mindenkin annyit védett, hogy a lovedekeket meg sem érezték…
Amúgy Gandia a végén meghalt? Bogota megölte, vagy csak leutotte?

mark - 2020. 04. 15. 12:49

@Kobun

SPOILER

Igen, az megvan, hogy a 4. irányba kellett indulnia, de azért abban az irányban is van, gyanítom, egy-két-három-négy… hely, ahol lehetett volna a Professzor. Aki amúgy mindig annyira alapos, de bezárni maga után az ajtót nem tudta. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz