login |

Pilot-mustra: Fortunate Son – 1×01

2020. 04. 07. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Nem véletlen, hogy az idei újoncok közül bepróbálás fontossága “sürgőssége” számomra nagyjából a 70. volt a sorban a kanadai Fortunate Son, annyira nem izgatott a koncepció, mert pusztán annyi volt meg bennem, hogy a vietnami háború után játszódó, a háborúellenes közösségről szóló sorozatról van szó – még az előzeteses bejegyzés kirakása is nagyon, nagyon sokat késett. De amikor kiraktam, akkor újra elolvashattam az alapsztorit, és máris máshogy tekintettem a szériára. Elkezdtem nézni, és láss csodát!

FORTUNATE SON – 1×01 – 7/10

Igazság szerint arra számítottam, hogy a Fortunate Son inkább egy háborúellenességről szóló, afféle politikai aktivista dráma lesz, nyilván húsba vágó kérdésekkel, valamint etikai dilemmákkal, amik hiába adnának hozzá értéket és mélységet, de nem nagyon érdekeltek volna. Ehelyett első nekifutásra másnak tűnik a sorozat. A mozgalmi, protestáló vonal jelen van ugyan, de inkább csak hátteret biztosít, a központi vonal inkább sorolható a kémes kategóriába.

A 60-as évek Kanadájában járunk, de egy vietnami kitekintéssel kezdünk, amiben megismerünk egy katonát, akinek a hibájának köszönhetően odavész a szakasza, őt pedig hazaküldik, de úgy, hogy előtte egy rejtélyesnek tűnő hivatalnok dicső hazatérést ígér neki – annak fejébe, hogy majd kérni fog tőle valamit.

A katona, minden bizonnyal komoly PTSD-vel gyötörve vissza is utazik az USA-ba, és akkor kerül ismét elő, amikor Kanadába csempészik át, ahogy a dezertőröket szokás. A csempészést egy háborúellenes aktivista családanya végzi, aki kvázi kényszerből vállalja el a melót (inkább foglalkozna a tiltakozások előkészítésével), és mondanom sem kell, hogy a művelet nem várt komplikációba ütközik, és hirtelen űzött vaddá válik.

Egy olyan korszakot ismerhetünk meg, amit sokan csak filmben láttak, de akkor is csak az amerikai oldalt, a háború kapcsán igencsak szétszakadt országot, ahol az eltérő nézetek mentén generációk feszültek egymásnak, ahol társadalmi és politikai káosz ült tort. Viszont a tudásunk Kanadáról már közel sem ekkora, szóval biztos, hogy tud meglepetésekkel szolgálni a Fortunate Son.

Például rögtön azzal kezdi, hogy még véletlenül sem nosztalgikusan közelíti meg a 60-as éveket (pedig lett volna rá lehetőség), inkább mutatja meg az árnyoldalait (vagy legalább azokat is), és így sokkal reálisabbnak tűnik, függetlenül attól, hogy elfogult-e vagy sem.

És mondom, az, hogy nem az aktivizmuson van a hangsúly, hanem a sokkal kommerszebb kémthrilleres megközelítésen, a politikai korrupció bemutatásán, az külön plusz pont. Persze a lázongások, tüntetések sem szorulnak háttérbe, mint ahogy a főhős családja abszolút kiemelésre kerül, szinte mindenki kap történetszálat, amit szépen ki lehet futtatni a fő téma különböző árnyalataiba.

Mivel nem történeti dologról van szó, egy valamit lelőnék az első epizód végéről, ami piszok hatásossá tette azt, amit látunk (és egyben valóságossá). Sor került egy tüntetésre, ami nem volt túl békés, és ennek a képeit a készítők korabeli felvételekkel mixelték össze. Ennek a megoldásnak a megítélése biztos, hogy elég vegyes lesz (vannak háborúellenesség-ellenesek, akiket irritálnak a háború-ellenesek), és engem általában az efféle ki szokott zökkenteni, de itt a dokus snittek inkább szállítottak egy olyan gyomrost, aminek köszönhetően másképp néztem a sorozat karaktereire.

De komolyan: menten élővé, hús-vérré változtak a szereplők, elkezdett érdekelni a sorsuk, ökölbe szorult a kezem, látva, mi történik, és pont ezért lehet szeretni az olyan sorozatokat, amik valós közegbe helyeznek fiktív karaktereket, hiszen míg az ő történetszálaik kitaláltak, a hátteret biztosító makro eseményekről pontosan tudjuk, hogy a valóságban is lezajlottak.

Csak a kötelező kör megfutásának tűnhet és lehet, hogy manapság már minden múltban (négyes alliteráció!) játszódó sorozatra igaz, de itt is ki kell emelnem, hogy mennyire jók voltak a jelmezek, meg egyébként is a 70-es évek miliőjének megteremtése tökéletesre sikerült – már amennyire én meg tudtam ítélni. Érdekes élmény megismerni ezt a világot.

Mindenféleképp biztató volt a sorozat kezdése, és még akkor is ezt mondanám, ha nem kaptunk volna egy csavart a pilot végén. De így, végképp izgalmasnak tűnik a folytatás, ami előtt mindenképp ott leszek.

3 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2020. 04. 07. 22:22

Felkeltette az érdeklődésem a kritika, megnéztem a pilotot, ígéretes (nagyon jól megidézi az atmoszférát, a zenék pedig különösen tetszettek) , és igen, ebből lehetne valami jó kis fedett akciós dolog – csak éppen kicsi a bizalmam. Szóval ha valami végignézte már (akár winnie, akár más), írjátok majd meg hogy alapvetően ez a fedett ügynökös szál-e a lényeg (amihez lesz egy komplett történet, valami normális küldetéssel) mert ha ez csak egy mézesmadzag hogy igazából 8 résznyi korrajzot kapjunk meg egy családi drámát, akkor abból egy másfél órás filmre akár még be is neveznék de hogy 8×45 percre nem neveznék be emiatt az tuti, szóval nagyon érdekelne hogy min lesz a hangsúly. Szóval háttérnek ez tök jó volt, ha ez valóban csak háttér.

winnie - 2020. 04. 08. 04:44

nekem megvolt a második rész, az alapján írtam a fentit, de még nem folytattam.

bvr - 2020. 04. 25. 16:50

El is maradtam aztán annak a megírásával hogy utána a hosszú hétvégén ledaráltam. Összességében nem rossz, de… Szóval azért van sok de. A saját kérdésemet megválaszolva, a fedett akció teljesen végig hangsúlyos elem. És így persze akkor, ahogy sejteni is lehet (és ez most sajnos negatívum) a végére már valami nagy-nagy-nagy ügy áll a háttérben. És ez nekem a végén elvett belőle mert nem állt ez össze és ráadásul még klisés és összecsapott és inkonzisztens is lett a vége. Plusz számomra azért hiába a tényleg szép meg hangulatos megvalósítás, pár rész után azért uncsivá vállt és onnantól már csak condensed módban néztem hogy mire is fog akkor ez kifutni.
A karakterek amúgy végig tetszettek (főleg a két rendőr), de annyira azért nem hogy néhány rész után is nagyon lekössenek.
Szóval összességében szerintem tisztességesen összerakott sorozat, de semmi kihagyhatatlan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz