login |

Supernatural: lepihent a 15. évad

2020. 04. 07. 21:30 - Írta: Necridus

28 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Ahogy az erről szóló posztunkban is olvashatjátok, a világjárvány miatt le kellett állítani több sorozat munkálatait. A Supernatural forgatásából már csak két hét maradt, és pár epizódnak az utómunkája nem lett készen, így a maradék 7 részt bizonytalan ideig nem adják le, hogy majd a záróévad utolsó részeit egyben (mármint hetente) nézhessük. Kérdés, hogy mennyit fogunk kapni.

Szóval így mögöttünk van a 15. évad első 13 része, amiben… mi is történt? 

Írhatnám elég szívtelenül, hogy semmi, de azért a bennem lévő rajongó, aki a SupNat miatt lett junkie több, mint 10 éve, csak szeretné meglátni az évad pozitívumait. Azt a néhányat.

Nincs könnyű dolgom, mert a zárószezonja a CW leghosszabb ideje futó szériájának egyszerűen… Na jó, mondjuk ki: gyatra. Tizenháromból hétszer kaptunk valamilyen monster of the week-történetet, amik elég unalmasra sikeredtek ahhoz, hogy ne is emlékezzek egyre sem. Az epizódok végére meg általában jutott öt percnyi Chuck, amikor szemétkedik.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az említetteken kívül volt hat epizód, ami jobban koncentrált a fősztorira, hogy itt van két halandó (mármint…hehh, hányszor is támadtak már fel?) srác, akik felbosszantották Istent és hadat üzentek neki. Ami miatt egyből fel is tehetnénk a kérdést, hogy Chuck miért nem csettint egyet, és azzal vége is az egész huzavonának, de azért ezt valahol jól elmagyarázták: nem akarja, hogy ilyen könnyen véget érjen, mert a benne lévő író sokkal kalandosabb halált talált ki nekik.

Más kérdés, hogy az, hogy kedvére rángathatja őket, mint a bábokat, igazából nem jelenik meg, ráadásul folyamatosan megfeledkezik róluk, ilyenkor pedig a testvérek elmennek az istenpusztító fegyvereket begyűjteni. Nagyon kényelmes az íróknak ez a helyzet, ahol Chuck csak néha néz rá ellenségeire, és így nincsenek akkora bajban hőseink.

Az előbb említett hat epizód közül egyébként az első három egy csoportot alkot, amikor Chuck apokalipszise jött, fényes nappal mutatott 5 szörnyet, elbúcsúztunk egy fantasztikus mellékszereplőtől, és már véget is ért. Teljesen súlytalan világvége volt, egy percig sem lehetett azt érezni, mint az ötödik évadban, amikor szinte minden percben ott volt a keserűség, a bizonytalanság és a veszélyérzet.

Meg volt még a Becky-s epizód, ami Chuck részéről kimondottan szórakoztatóra sikeredett. Jobban megismerhettük, hogyan áll a helyzethez, hogyan is uralkodik az írói énje a szituációban. Ja, és még visszatértek egy epizódra a Wayward Sisters-es lányok, hogy lezárják a Bad Kaia-szálat. De hogy minek? Ez volt egyébként is a leggyengébb az egész spinoff ötletben.

Ahogy a kommenteknél is látszik a kibeszélőnél, nem csak én vagyok elégedetlen. Abban viszont már lehet, hogy kevesebben állnak mellém, hogy nekem a legutóbbi rész, a Destiny’s Child baromira bejött. Volt itt kellő mennyiségű és minőségű humor, és végre haladtunk is a történetben elég komolyan, ráadásul megannyi szereplő visszatért. Nyilván az asszonyokról  beszélek, akik közül Mrs. Ackles már itt van egy ideje, Padaleckiné meg még a negyedik évadban játszotta Rubyt, most pedig flashbackben tért vissza.

Oké, tökön is vágták magukat az írók, elvégre Ruby-t anno angyaloktól rettegve mutatták, most meg kiderült, hogy összedolgozott Anaellel, de az ilyenen már annyira nem is tudok kiakadni, láttunk már cifrábbat is. Mellettük pedig még Rachel Miner tért vissza, aki Nicki Aycox-tól vette át Meg szerepét jó pár éve. És még pokolkutyák is voltak!

Meg, a démon nem flashback-ben, hanem az Empty-ben tért vissza. Sőt, tulajdonképpen nem is ő tért vissza, mert az Empty vette fel az ő formáját, hogy játsszon egy kicsit Castiellel. Ez a természetfeletti lények temetője ugye, ahol egy ideig a szeráf is dekkolt. Most is visszatért (Jack-et megkérte, hogy vigye halálközeli állapotba), hogy Ruby-tól megtudja, hol van az Occoltum, aminek segítségével Jack megállíthatja Istent Billy, a kaszás szerint.

Hogy mi is az Occoltum, azt nem állnék most neki magyarázni a már nem néző olvasóknak, úgyhogy itt egy rövid leírás róla. Azt viszont mindenképp kiemelném (és inkább ezért is linkeltem), hogy mennyire jól eső volt, hogy foglalkoztak megint a mitológiával, megint valami olyan tárgy került elő, aminek története van, ráadásul nem csak egy “olvastam róla” dolog, hanem köze volt más karakterekhez is.

Ez sajnos magával vonzza, hogy már megint itt egy eszköz a semmiből, amivel megmenthetik a világot. De nem hiszem, hogy ez lenne a végső fegyver Isten legyőzésében. Igaz, ezzel Jack visszakapta a lelkét, és már ismét tud érzelemből cselekedni (ami tudjuk ugye, mihez vezet nála), de lesz itt még nagyobb csavar. Remélem.

Baromi kettős volt az epizód, ahogy többször is leírtam, hisz sok mindennek volt egyszerre pozitív és negatív oldala, de a régi karakterek és az alternatív Winchester fiúk, meg az, hogy nem egy súlytalan heti szörnyes részt kaptunk, nálam elég volt ahhoz, hogy tudjam élvezni. De ettől még az évad eddig silány. Meglátjuk, hogy a maradék hét epizód milyen lesz.

Miközben a színészek és az írók is nyilván azon vannak, hogy teljes legyen az évad, több faktor is van, ami jelentősen bonyolítja a helyzetet. Például a Walker, Padalecki új sorozata, amit már be is rendelt a CW és pár hét múlva kezdődött is volna a forgatása, és számára annak kell elsőbbséget élveznie. Így egyelőre semmi nem mondható biztosra, a rajongók pedig csak remélhetik, hogy azon kívül, hogy később kapják meg a maradék részeket, semmilyen más hatással nem lesz ez a sorozatra kreatív szempontból.

28 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2020. 03. 25. 11:56

15×13
Nekem nagyon tetszett ez a rész. Végig a fő szállal foglalkoztak, mindenki kapott szerepet, és a rengeteg régi arcot is jó volt látni.
Az utolsó percekben szinte másodpercenként néztem az órát, mert nem akartam, hogy vége legyen. Nagyon fog hiányozni a sorozat. Remélem mihamarabb folytatódik. :(

Ravagedseducer - 2020. 03. 25. 15:08

Lehet hogy nem kéne már ilyeneken agyalnom de azért az eszembe jutott hogy Ruby mennyire meg volt ijedve attól hogy az angyalok megjelentek (4.évad), közben pedig csak lazán együtt dolgozott eggyel?

Erre már nem mernék megesküdni, de úgy emlékszem, hogy amikor az angyalok tömegesen estek le a mennyböl, akkor új testeket szereztek, de Anael mégis Sister Jo volt már évekkel azelőtt? Nem biztos hogy ez így van, de zavaros.

Plusz 1: hogy próbálhatta ki a másik Dean és Sam az Impalát, mikor a “rendes” Dean és Sam azzal mentek a templomhoz?

Na mindegy, remélem minél előbb láthatjuk a végét.

diamond2 - 2020. 03. 25. 16:54

Anaelről anno még azt mondták, hogy Mihály ketrecbe zárása után lett belőle Sister Jo, addig valami noname angyal volt. Szerintem az írók nem igazán nézik a sorozatot xD

Egyébként szörnyű ez az évad :( Egyáltalán nem méltó befejezőnek, eddig.

szotyi - 2020. 03. 25. 19:52

Az volt a lényeg hogy mindkét asszonyt behozzák megint semmi más.

Winch Ester - 2020. 03. 25. 22:06

Igen, nekem is feltűnt ebben a legutóbbi részben, hogy mintha nem néznék az írók a sorozatot. :-D Kicsit ellentmondtak maguknak.

Kissur - 2020. 03. 26. 08:25

Ravagedseduce: Jéé, ebbe bele se gondoltam, de igazad van.

diamond2: Ezen én is gondolkodtam, és nem állt össze.

Amúgy szerintem nem véletlenül maradt ebben a világban az alt. Dean és Sam. Szerintem ők lesznek a megoldások az Isten elleni harcban.

diamond2 - 2020. 03. 26. 17:06

Nem tudom, nekem ez az egész évad eléggé olyan semmilyen.

Chuckot azzal akarják kicselezni, hogy az alt Sam és Dean marad a bunkerben… Vicc, arra nem gondolnak hogy lehet akkor éppen nézi őket? Vagy már többször is látta őket Jackkel? Nem igazán hiszem, hogy ne tudná őket mindig megtalalni ha akarja, az 5. évadban Mihály meg Lucifer azért nem találta őket mert a bordajukba volt vésve valami igezet, de most semmi ilyen nincs.

Az üresség is semmilyen, csak aludni akar. Billie totál nulla, össze sem hasonlítható az eredeti halállal. Annyira érződik rajta a hátsó szándék, hogy csak kihasznalja Jacket.

Anael most tuti szövetkezik Chuckkal, mert magától nem jönne rá,hogy tervezgetnek ellene valamit (lásd fent).

De legalább Amarat nem felejtették el.

Ela1010 - 2020. 03. 26. 23:58

Arra jo volt ez az utobbi resz, hogy nevettunk egyet. (Nagyon gazul all Samnek a man bun😁)
Az elozo szezonokban minden poenos resz utan jott egy komolyabb. Ebben az utolso evadban meg egymas utan kapjuk a filler vagy kritikan aluli reszeket. Egyik resz utan sem erzem azt, hogy “alig varom a következő reszt”. Pedig azt hittem ez a szezon errol fog szolni.

Qotsa - 2020. 03. 27. 18:01

Remélem nem arra készülnek hogy összehozzák Castielt Meggel… remélem nem arra készülnek hogy Rubynak van egy gyereke Samtől…
Túl sokat gondolkodtam ezen, és ezt álmodtam :D

m minnifield - 2020. 04. 07. 19:14

Vártam, mikor fogják az alt-tesók drága kuzinnak szólítani egymást…

Piemaker - 2020. 04. 07. 22:21

Hát ez elég komoly helyzet.
Az új szériának is indulnia kell majd de 15 évet sem lehet csak úgy lezárni egy random epizóddal.

Kissur - 2020. 04. 07. 22:27

Bevallom nem szoktam veled többnyire egyetérteni, de most igen. Nekem is bejött a 15×13.
Abban reménykedek, hogy ez a kényszerszünet olyan hatással lesz az utolsó két epizódra, hogy most végre újra tudják írni (már ha van rá lehetőségük), és át tudják nézni az évadot, és a sorozatot nagy egészében. (És végre rájönnek, hogy az 5.évadban az Antikrisztussal nem kezdtek azóta se semmit… De szerintem őt már el is felejthetjük.)

sracz - 2020. 04. 07. 22:28

Tényleg ez rántott be engem is.

De nem örülnék annak, hogy így lenne vége. Nagyon nem.

Amúgy egyetértek a leírtakkal, nagy részt. Jó írás, mint mindig!

Dbew - 2020. 04. 07. 23:29

Hehe, 2005ben pont nekem is ezzel a sorozattal indul a junkie-ság

mSO - 2020. 04. 08. 01:07
Lucifer - 2020. 04. 08. 07:48

2005?!
Ó jaj de rég volt már az! Nem biztos hogy pont ettől lettem junkie, de ott van nálam a kezdeteknél! Köszönöm ezt az “elő” összegezést ott pont nálad több dologban is egyetértek! Sajnos több sorozatom kapott kaszát az utobbi időben ( években) és a lezárások nagyon nehezen “jönnek be” Tudom hogy néhez a kreatív stáb tagokak hosszú évek után lezárást kerekíteni a végére …
Tudom hogy nekem voltak ” hypos v. mindfuckos, elvárásaim :D …
De becsülettel végigviszem ezt is! Legyen rossz vagy elfogadható vég. Ha már eddig követtem figyelemmel…
Köszi szépen! Üdv!

Niko - 2020. 04. 08. 09:27

Megvan az hogy a kígyó aki visszaadta a lelkét az lucifer volt?

len90 - 2020. 04. 08. 10:57

“Abban reménykedek, hogy ez a kényszerszünet olyan hatással lesz az utolsó két epizódra, hogy most végre újra tudják írni (már ha van rá lehetőségük), és át tudják nézni az évadot, és a sorozatot nagy egészében.”

Hát azért a produkciós folyamat elég hosszú az írástól: casting, díszletek, scheduling… az hogy ők a kényszer leállásban bármit újra írjanak elég valószínűtlen, maximum olyan szinten, hogyha le kell rövidíteni az évadot, akkor akkor max a kész X+2, még le nem forgatott rész forgatókönyvét összezanzásítják X részre…azzal viszont nem hinném hogy minőség szempontjából bárki is jól járna…

Mikeee - 2020. 04. 08. 20:02

Ez volt az első sorozat amit még anno tinikoromban nézni kezdtem… fuu de rég volt akkor annyi voltam mint most a sorozat, most meg már 30-on túl vagyok. Nagyon jó sorozat, voltak gyengébb részek, évadok. De a karakterek mindig hozták a kötelezőt, Dean és Sam nagyon jó páros volt mindvégig. Meg sok jó mellékszereplő volt (Cass, Bobby, Crowley).

A legutóbbi rész után vártam a folytatást, aztán kis guglizás után lestem, mint a hal a szatyorban. Nem is gondoltam, hogy leállt a forgatás.
Nekem is tetszett a legutolsó rész, volt benne minden ami kell és előre is vitte a történetet. Nem hittem volna, hogy Ruby egy flashbackre még visszatér. A fináléra lehetne még pár visszatérő, lehet hozzátenne a lezáráshoz.
Remélem hamar folytatni tudják a forgatást és nem csak egy összecsapott befejezést kapunk. 15 év után nem kéne csak úgy hipp-hopp lezárni.#SPNForever

szotyi - 2020. 04. 08. 20:20

Kissur, bizony az Antikrisztus. Most már 3-4 -szer újranézet a szériát és amikor jött ez a rész sajnáltam hogy nem kezdtek semmit vele.

Mikeee - 2020. 04. 08. 22:54

szotyi: Jaja, a kissrác azóta jól megnőhetett. Azt hittem lesz valami szerepe, de jól elfelejtődött…
Pedig elvileg ő is nephilim ha jól gondolom

szotyi - 2020. 04. 16. 19:12

Tegnap néztem megint a 13×13-at amibe ugye Ackles-né előszőr feltűnik. Azt mondja hogy az angyalok bukása után milyen jól feltalálta magát. Ami ugye 9. évad. Szóval hatalmas bullshit az hogy összedolgozott volna Ruby-val. Ez csak úgy kijött belőlem mikor néztem a részt :)

Raynes - 2020. 04. 19. 22:55

Nagyon szomorú vagyok, szerintem nem fogják már befejezni. Igaz, hogy az utóbbi évadokban gyengélkedett a sorozat, de szerintem még nézhető volt azért, főleg az utóbbi évek gyenge sorozatos átlagszínvonalához képest. Egy régóta futó klasszikus, kíváncsi lettem volna hogy zárják le, még akkor is, ha gyenge, felemás vagy butyuta zárást kap. Erre ilyen méltatlan sorsra jut, hogy be sem fejezik. A koronavírust sem tudom elfogadni kifogásként. Ezeknek a részeknek már rég le kellett volna lennie forgatva a 15. szezon előtt. Azért ez szíven ütött eléggé, méltatlan kaszálása egy ilyen klasszikusnak. Igaz még nem hivatalos, de biztos vagyok benne, hogy nem fogják befejezni, előbb a COVID miatt, majd utána meg azért, mert gazdasági világválság lesz és nem lesz rá pénz. Aztán meg szereplők fognak már egész mást csinálni, másokat forgatni, meg kiöregednek.

RIP Supernatural :-/

Lirgyria - 2020. 06. 09. 10:45

Raynes – 2020. 04. 19. 22:55

Nyilván be fogják fejezni, nem is értem, miről beszélsz, milyen elkaszálásról. A részek többsége természetesen megvan, csak az utolsó pár résznek nem voltak kész az UTÓMUNKÁLATAI.
Számomra egyértelmű, hogy természetesen megcsinálják a normális befejezést, de azt is meg kell érteni, hogy ez most egy ilyen járványhelyzet, most nem a forgatásokon van a legnagyobb hangsúly, hanem hogy próbáljon mindenki egészséges maradni.

Raynes - 2020. 06. 11. 16:41

Az a baj, hogy a neten összevissza írnak erről. Van, ahol 2-3 részes befejést említenek, van, ahol 7 részest, de van, ahol azt rebesgetik, hogy be sem lesz fejezve a sorozat, mert a színészek már aláírtak másik sorozatba és azon dolgoznak. Így hiszem, ha látom, de nem számítok semmire.

A 15. évad szerintem is gyenge volt eddig, de kíváncsi vagyok hogy fejezik be, ha befejezik egyáltalán. Ha már ennyi éve nézem, nem kaszálnám már el ennyire a vége előtt, akkor sem, ha gyenge. Főleg, hogy a mai sorozatok többségénél még így is erősebb.

Raynes - 2020. 06. 12. 21:29

@Lirgyria: de pont ez az, hogy vannak olyan netes cikkek, amik szerint az utolsó néhány rész még nem volt leforgatva. Lehet ez nem igaz, és tényleg csak utómunkálat van hátra, akkor az jó hír lenne, ha egyszer még befejezik.

jessm - 2020. 07. 02. 09:18

a 15. évadig másodszor megnézve a részeket és 15. évadot először látva. Egy kis összefoglaló a sorozatról:
Az első 5 évad a hibák ellenére tényleg nagyon jó volt, talán a kezdeti részeket leszámítva amikor még a sorozat kereste a hangját.
Érdekes volt , hogy Kate Cassidy mennyire tetszett Rubyként, viszont most másodszorra Jared felesége sokkal jobban tetszett és nem is bántam, hogy ő jött vissza a 13. részben

Másodszorra a 6. és 7. évad sokkal jobban tetszett mint anno. 6. évadban Eve és szörnyeket hamar elintézték. A 7.évadban pedig túl erősek lettek a leviatánok és
emiatt volt gyengébb az évad, mondjuk cserébe megkaptuk Gartht és Charliet.
A 8. évad kevésbé tetszett mint anno, mert a befejezés értelmetlenné tette az évadot. Az utolsó részig sokkal jobb volt mint 6. és 7.
A 9. anno és most sem tetszett , egyedül a Dog Dean Afternoon és Donna voltak fény pontjai az évadnak.
A 10. évad is kevésbé tetszett mint anno, talán mert az egész hercehurca Mark of Cain-vel elég unalmas volt.
A 11. évad másodszorra is jó volt, az 5. évad után a legjobb évad volt.
A 12. évad is jó volt, Lucifer testről testre ugrálását és harcát Crowleyval. Az angol Men of Letters érdekes volt, kicsit többet is ki lehetett volna belőle hozni.
A 13. évad egész jó volt főleg Jack miatt, de a párhuzamos világok egy kicsit kihasználatlan maradtak. De minden hiba megbocsátható a scooby rész miatt.
A 14. évad elég gyengére sikerült az utolsó fordulatot és 300. részt leszámítva. Plusz egy kicsit gyengének éreztem ahogy Mary-t kiírták, bár jobb halált kapott mint Charlie.

A 15. évad a eddig egész jó volt, bár még a végét elronthatják mint a 8. évadnál.
Talán egy kicsit elhúztak a szellemek kergetését az első pár részben, de eddig jó az évad.

Eddig nekem az évadok sorrendje:
1) 3-5. 2) 2 3) 1. 4) 11 5) 12 6) 15 7)13 /6 8) 8 9) 14 10) 7 11) 10 12) 9

Mikeee - 2020. 08. 17. 22:07

Most olvastam a Supernatural hivatalos FB oldalán, hogy október 8-ától leadják az utolsó évad maradék részeit. Hurrá :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz