login |

Pilot: Little Fires Everywhere

2020. 04. 09. 21:40 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

‐ I just can’t wait to watch you avoid saying the word “vagina” for two hours straight.
‐ I hate that word. It’s just…can we just say “Virginia”?

Inkább little lies everywhere, am i right, guys? Lehet, hogy nem egy viccel kéne kezdenem egy ilyen komolynak szánt Hulu-sorozatnál, és minden elhallgatott igazság mögött van motiváció, de mégis… valahogy mondvacsináltnak érződik pár konfliktus a Kis tüzek mindenütt első két része alapján.

A 90-es években játszódó könyvadaptáció története két család körül bonyolódik egy kisvárosban. Egyrészt ott van egyrészt a tehetős mintaanyuka, a tökéletes férjével és a még tökéletesebb gyerekeivel. Másrészt pedig a környékre épp odaköltöző egyedülálló, szegény anyuka a lányával – utóbbi köti majd össze a családok történetét.

Igazából a helyzetből adná magát, hogy a rasszizmusról szóljon a sorozat, és nyilván az is abszolút jelen van, de azért más dolgok (pl. osztálykülönbség) is előkerülnek, például a tini gyerekek keresik a saját útjukat, némelyik lázad is, és mindenki valami másik életre vágyik? Legalábbis van, aki a másik családját kezdi irigyelni.

Az a baj, hogy az egész első nekifutásra az új Crash-nek érződik. Nem, nem a klasszikus filmre gondolok, hanem az Oscar-nyertesre. És értem, hogy sokkal árnyaltabb, meg valósabb, ahogy itt kibontják a témákat, de mégis olyan távolságtartós az egész. Nem is, inkább azt mondom, hogy kioktatós, az első két rész alapján leegyszerűsítős.

Pedig mondom, próbálkoztak a finomítással, nem a tipikus konfliktusokkal kezdenek, és mindegyik karakter kidolgozott, akadnak bőven árnyalások, és a motivációk is érthetőek. Meg amúgy is, sokkal inkább a rendszerről szól az egész, a szokásokról.

A fő téma mindenképp annak tűnik, hogy ha betartjuk a társadalom szabályait, megszokásait, akkor sem biztos, hogy jó és kiszámítható életünk lesz. Rengeteg minden pont ezekben a “régen így volt, most is így kell legyen” merevségben gyökeredzik, szül ellentéteket és félelemet.

Mondjuk az sem segít, hogy tényleg teljesen realistán, de a karakterek nem igazán tudják megbeszélni egymással, amit kéne. Avagy hiába értem meg, hogy itt, nem 15 éves lányként fotelben ülve nyilván máshogy döntenék, mint ahogy a karakter teszi, ha olyan konfliktusok jönnek belőle, amik a klisék kliséi. Nem az a baj, hogy nem mondja el az anyjának a dolgot, hanem ami következik ebből.

Igazság szerint az egész sorozatot össze lehet foglalni annyival, hogy bűzlik a “nagyot akarok mondani”-hozzáállástól. Nem az süt belőle, hogy itt ez a fontos történet, már ha a társadalom kis tüzeiről szól, amik felégethetik az egészet, hanem hogy na most majd ők megoldják, mert faszagyerekek.

Gondoltam rá, hogy a színészek és a rendezés miatt kicsit feljebb pontozom, Reese Witherspoon és Kerry Washington nyilván remek benne, de mégis inkább a középszer, az 5/10 felé hajlok.

9 hozzászólás Ne habozz!

idarpidi - 2020. 03. 18. 23:25

az első részt most néztem, egész jó. mondjuk 10/7.5-8 ne várjatok tőlem komolyabb kritikát :D reese és kerry nagyon jók, de ezzel nem mondtam újat..

Abraka dabra - 2020. 03. 21. 13:39

Megnéztem az első három részt. Nekem eddig eléggé bejött. Várom a folytatást! Eddig simán 10/8.

Kisanna - 2020. 03. 21. 16:01

Huh hat ez egy nagy katyvasz volt az elso resz. Tul hosszu, tul sokat akar egyszerre, nem tudom hova tenni. A konyv rettenetesen kiszamithato volt, nekem nagy csalodas, sejtem, hogy a sorozattal is hasonlo lesz.ja es kar, hogy Witherspoon legutobbi szerepei mind tokegyformak. Elcsepelt.

marcoverde - 2020. 03. 28. 19:55

VAN BENNE SPOILER

Az első 4 részt megnézve én most nagyon nem osztom a kritikát. Kerry Washington és Reese Witherspoon zseniális, a sztori egy kis építkezés után a 3. résztől kezd elég magas hőfokon (hehe) pörögni. Újra meg újra előkerül a társadalomba mélyen beépült rasszista előítélet témája, az anya-gyermek kapcsolat, a szülőség, anyaság lelki nehézségei, mi van, ha meleg gyereket nevelsz, a bullying… Én erre ki voltam hegyezve, de nem éreztem úgy, hogy sután nyúltak volna hozzá. Nyilván nem egy doktori értekezés, de az elvárásaimtól egyáltalán nem marad el. Mindazonáltal tényleg a két főszereplő játéka- Különösen Kerry Washington fantasztikus, de ez a karaktere jellegéből is fakad – ami egyértelműen repíti a sztorit, .

Kisanna - 2020. 04. 10. 06:22

Valaki koveti a sorozatot hetiben amugy? En nezem, de csak a konyv miatt, kivancsisagbol. Nagyon furcsa latni, hogy sok szalat siman csak beleirtak, nem at, hanem vannak jelenetek, amik a konyvben egyszeruen nem voltak ott.
Mindegy is, nem ez a lenyeg, de nekem tovabbra is egy oriasi katyvasz ez a sorozat, szineszek ide vagy oda. Sajnalom, mert tok jol is meg lehetett volna csinalni, csak hat nem lehet konnyu egy ilyen bena konyvbol valami izgit osszehozni.

winnie - 2020. 04. 10. 08:15

Kisanna: egy könyvadaptációnál leginkább ez a lényeg, hogy plusz szálakkal dúsítják fel, plusz szereplőkkel, plusz konfliktusokkal – és most speciálisan az ilyen, “egy évadban, 8-10 részben adaptáljuk a könyvet”-megközelítésekre gondolok. biztos van ellenpélda, hiszen lehetnek ilyen irányú tapasztalatok, de 90%-ban inkább ez a helyzet, elég csak a Harlan Coben-féle The Strangerre gondolni, amiről írtam kétszer is, és biztos voltam a könyv olvasása nélkül is, hogy ki lett bővítve az egész. Valahol úgy érzem, hogy amellett, hogy erre szükség van a játékidő kitöltésére, ez is vonzza a készítőket az adaptációk felé, hogy tudják, hogy saját sztorikat is írhatnak az adott keretek közé.

Dawnie - 2020. 04. 22. 20:59

Most néztem meg az utolsó részt és azt kell mondjam, nagyon jó sorozatot láttam, amit még biztos, hogy egyszer visszanézek.

Spoiler lehet:

“jóanyaság”, nem kívánt gyermek nevelése, béranyaság, örökbefogadás – számomra inkább ezek a hívószavak, melyekről nem leegyszerűsítően szólt.

Sunny - 2020. 04. 27. 01:41

A vege felé reese-t agyon vertem volna. Pláne a kep levagos jelenet után meg az elötte való veszekedésével a karacsonyi fotonal, iszont ott mar Bill-re is beragtam nem artott volna kinyitni a szajat mert mar az tulzas volt.

piszkosfred - 2020. 06. 04. 01:08

Most fejeztem be, az ev masik kellemes meglepetese.

Szerintem ez borzasztoan jol sikerult, kicsit lassan indul (de igazabol itt sem unalmas), a vegere pedig rendesen beindulnak az esemenyek.

A konyvet nem olvastam, de lehet, hogy el fogom, a szineszek zsenialiask, szerintem kell nemi erettseg ehhez, de akit elriasztott a fenti kritika adjon neki egy eselyt, kellemesen csalodhat.

Ugy latszik mostanaban a tarsadalomkritika divatos, itt hibatlanul megoldottak, anelkul, hogy az kenyelmetlen vagy akar szajbaragos lenne.

Eros 8,5/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz