login |

Manifest: vége a 2. évadnak

2020. 04. 13. 16:50 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

A Manifest 2. évados kezdése gondolom csak a blogon váltott ki viszonylagos érdektelenséget, mert tippre az a hazai premier után a sorozatra kattanók már várják a folytatást, és ha az megérkezik, rá is fogják vetni magukat. És, bár én több szempontból is hatalmas csalódásnak értékelem azt, ahova a sorozat az S2 végére eljutott, nincs kétségem afelől, hogy a többség, a valódi rajongók bőven fogják értékelni az idei részeket is.

Mert nem akarok vak lenni és csak magamból kiindulni, látom, hogy (minimális minta alapján) milyen értékeléseket kapnak az S2-es epizódok, olvasok (a még minimálisabb mintát leképező) kommenteket, olyanokat, mint a “That ending was AWESOME!!” és a “Wow… what an ending!“, de közben mégis az jár a fejemben, hogy ennél azért igazán lehetnének magasabb elvárásaink is, nem?

Azt ugyanis most félre kell tenni, hogy nyilván, aki két évadon át invesztált a karakterekbe, azokat érdekelni fogják az egyéni sorsok, és sokkal jobban lekötik a történetszálaik, az viszont nem fér a fejembe, hogy a rajongó (vagy a készítő) miért gondolja azt, hogy egy ilyen rejtélyközpontú, összeesküvéssel is foglalkozó high concept természetfölötti sorozat szezonját miért megfelelő döntés egy csontegyszerű túszdrámával/emberrablásos nyomozással zárni? Többre komolyan nem futja?

Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

Tényleg nem értem. A készítőknek lehetőségük lett volna komolyan foglalkozni a mitológiával vagy a calling-ok természetével, főleg Michaela megbicsaklott döntése után, erre továbbra is amellett döntenek, hogy minimálisan csepegtetnek homályos információkat, amik, mint kiderült, bármikor az ellenkezőjére fordíthatóak, illetve a jövendölések is csak annyi jelentőséggel bírnak, hogy bármikor semmissé tehetőek.

Ez pedig nem jó. Ha nincsenek szabályok és következmények egy sorozatban, az azt jelenti, hogy bármikor bármit be lehet dobni sokkfaktor gyanánt, hogy később azt mondják, hogy “SIKE!!! Csak ugrattunk titeket!! De azért jó volt egy kis ideig azt hinni, hogy…”, és visszacsinálják a dolgokat.

Hogy mire gondolok? Feljebb természetesen arra, hogy az évadzárás fő konfliktusának azt találták ki, hogy random elrabolják Caleb-et. Oké, nem random, hanem azért, mert Michaela úgy gondolta, hogy ennyi idő alatt inkább nem hallgat a sorozat motorjára, a Hívásra (így fordították magyarra?), és lám, meg is lett az eredménye. Ami talán választ ad arra a kérdésre, ami Jeff Rake, a készítő szerint az egyik legfontosabb, hogy vajon jót akarnak-e a hangok vagy sem.

Oké, nem hiszem, hogy ez a dilemma komolyan foglalkoztatott volna sok nézőt, de az igazából csalódást keltő, hogy miképp az évadnyitóban is, ezek a ‘calling’-ok még mindig iszonyatosan leegyszerűsített, inkább csak erkölcsi tanulságokkal szolgáló sztorikat prezentálnak, nagyon ritka, hogy komolyabban megéri beléjük gondolni, cserébe a karakterek még sokadjára is képesek azon gondolkodni, hogy vajon most érdemes-e hallgatni rájuk, illetve, elsőre félreértik őket, mert az kell a sztoriba.

A lényeg, hogy engem totálisan lelomboz, hogy ennyire metafizikai síkon működő sztori csak egy három senki által katalizált sztorit tud előrántani a zárásra. De még ez is elment volna, ha valami pluszt hozott volna az évadzáró. De nem. Az egész a váltságdíj átadásáról szólt, meg a srác kereséséről, mint egy random FBI-epizód. Amibe, mivel nem volt elég az anyag, még egy késleltetést is beleírtak, amikor nem jött össze a találka, mert [RANDOM].

Szerencsére Caleb-et olyan helyen tartották fogva, ahova egy kódszóval el tudta vezetni az őket keresőket, így sor kerülhetett egy leszámolásra és egy totálisan kiszámítható önbeteljesítő jóslatra Zeke halálával. Amin senki nem lepődött meg, de azon szerintem annál inkább, hogy sikerült visszafordítani mindezt. Hiszen feltámadt.

Akkor ennyit az 1. évados cliffhangerről és a haláldátumokról? Köszi, érdekesek voltatok, amíg volt jelentőségetek, de szerencsére a barátság vagy a szeretet ereje mindenre gyógyír. (Annyiban mondjuk megérte a dolog, hogy Jared nézett egy nagyot.) Ráadásul a készítők a jelek szerint úgy gondolták, hogy izgalmas lenne visszahozni a három senkit is, mert ugye nincs afelől kétségünk, hogy nem haltak meg.

Az ilyen sok hűhó semmiért-sztorik engem mindig zavarni szoktak, pedig vallom, hogy az utazás a fontos, nem a megérkezés. Saanvi esetében mondjuk az utóbbi számított, és bár azért jár a pacsi, hogy továbbra is a személyes drámára és a lélek zúgolódására koncentrálnak, de megint csak arra kell rámutatnom, hogy egy rejtélyközpontú, high concept sorozat közönsége nem biztos, hogy azért nézi a szériát, mert arra kíváncsi, hogy az egyik főhős miképp dolgozza azt fel, hogy embert ölt.

Fent negatív vagyok, de nem arról van szó, hogy a Manifest konkrétan rossz lenne, vagy pocsék lett volna az évadzárója, egyszerűen csak fájóan középszerű és fantáziátlan. BANÁLIS. Igen, bedobnak random ötleteket a készítők, amik esetében talán bíznak is abban, hogy nem kell megmagyarázniuk őket (ha meg meg kell, akkor előrántják a “mert természetfeletti”-indokot, nem?), de a mitológia annál többet érdemelne, mint amennyit a második évadban haladtak vele.

Sajnos a fentiek miatt a cliffhanger sem olyasmi volt, amire képes lennék beindulni, hiszen egy olyan sorozattá változott a Manifest, ahol minden lehetséges, így az, hogy van egy “másik gép”, ami lezuhant, csak az jelenti, hogy a pár evidens, természetfeletti válaszlehetőség közül az egyiket elő fogják rántani a 3. évad végére – persze akkor, ha lesz harmadik évad.

Sokkal jobb lenne, ha a felfedezésen lehetne “Ez meg hogy lehetséges?”-módra agyalni, de mivel semmi sem köti Jeff Rake kezét, így azt fogja válaszolni, hogy “mert csak”. Hiszen tudja, hogy nem lehet kérdőre vonni vagy belekötni. Ha lennének bizonyos kötöttségei, korlátai, akkor sokkal jobb lehetne a Manifest. Így csak nem túl érdekes és mindössze pillanatokra ambiciózus. Túl sok sokkal jobb sorozat van, amit nézni lehetne helyette.

16 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 04. 09. 06:30

Hát én imádtam a második évadot. Nekem nagyon tetszett!! Jobban ,mint az első. Tuti lesz 3.

Cleda - 2020. 04. 13. 17:43

Szerintem hetiben nézve egész fogyasztható, vagyis ledarálni tuti nem tudtam volna. Egy héten egy rész pont elég volt, de egyre érdektelenebb vagyok. Annak ellenére, hogy a főkoncepció önmagában nem rossz, a sorozat rövid idő alatt nagyon kliséssé és kiszámíthatóvá válik. Egynek elmegy, de nem tudom, hogy visszatérek-e a folytatáshoz.

Veronika - 2020. 04. 13. 17:48

Még egy rész van hátra a 2.évadból, becsületbôp megugrom, de nagyon szenvedek…

IR - 2020. 04. 13. 17:59

Én minden részt szerettem eddig, de az évadzáró nem ütötte meg a várt szintet. Ettől függetlenül várós (ha nem lesz kasza.)

Adam9456 - 2020. 04. 13. 18:08

Valóban nem egy minőségi sorozat, a rejtélyekre pedig már elfogadtam hogy igazi válaszokat egyhamar nem nagyon fogunk kapni.
Van benne mégis valami, ami miatt tetszik, és amiért végignéztem ezt az évadot is. A karakterek, a sztori, nem tudom, de hétről hétre szívesen néztem. Anno azért kezdtem el nézni mert ez is egy újabb Lost pótléknak tűnt, másrészt Josh Dallas rá is kíváncsi voltam, hogy mi ez az új sorozata a OUAT után.
Már egészen megkedveletem ezeket a karaktereket és a “calling” drámájukat.
A Michaela-Zeke-Jared szerelmi háromszög is érdekes valamennyire.
Ebben az évadban volt két igazán kiemelkedő rész számomra: a nightclub tűzeseset epizód, és a 10. azt hiszem, amiben lezárták az X-esek, meg Jared undercover sztoriját.
A finálé is tetszett, szerintem izgalmas volt, egy-két meglepő fordulattal.
Örülök hogy Zeke túlélte, de lehet érdekesebb irányba ment volna a sorozat ha meghalt volna.
Az utolsó jelenet a repülőgép szárnnyal tiszta LOST cliffhanger utánérzés volt, csak közel sem akkora érzelmi töltettel.

david - 2020. 04. 13. 21:20

borzalmas volt.
nagyon megbántam hogy végigszenvedtem a második évadot.

karit - 2020. 04. 14. 02:06

Szőrös szívvel 5/10 az évad, főleg az elején belengetett baljós elemeket mostanra totál lenullázó, tét nélküli írás miatt. Hülye érzés, amikor a ‘dráma’ tetőfokán a plot armor kimászik a tévéből mint annó Samara, sziszegve szétnyitja ragacsos hajcsimbókjait – aztán nagyot ásít, és visszamászik a tévébe.

Érdekes, hogy a TV Time app hasonló sorinak pont a Négybetűst hozza fel, lelkük rajta…

Bíztam benne, hogy a Manifest nem válik a belájkolós Istenes sorozat kvázi klónjává, de azzá vált. Egy perc rejtélyhez adagolt 41 perc önismétlő nyomozgatás plusz tíz mp lélekmelegítés nekem ma már kevés (vagy csak az arány rossz).

A “csatornazsaroló” utolsó jelenet után a Terra Nova lemez felsírt a polcon (amit ugye hasonló zárókép után lőttek le), de hátha a történelem önismétlés helyett ezúttal félrenéz majd.
Én is majdnem felsírtam a végén; részben, hogy ezt a cliffet miért nem tavaly, akkor most nem itt tartanánk – dehogynem; részben, hogy miért nem inkább a 815-ös járat darabját horgászták ki a vízből.
Leírhatatlan, mennyivel jobban érdekelne.

Riks - 2020. 04. 14. 08:39

Az első évad első pár része nagyon magával ragadott, azt hittem végre egy szuper spirituális sorozat, de ahogy az események történnek már számomra egy nagy káosz az egész, mintha semmi sem haladna sehova. Nagyon ellaposodik az egész a második évad végre. Már nyomokban sem lehet felfedezni benne az izgalmakat. Logikátlan sokszor és áltudományos, csak a karakterek élvezhetőek valamelyest.

winnie - 2020. 04. 14. 10:12

szerintem egyébként ez a spirituális komponens azért valamennyire megmaradt, vagy legalábbis a készítő szándéka ezt kiemelni.

jenga - 2020. 04. 15. 20:48

Ez a masodik evad is olyan, mint az elso…elment
5/10
O viszont valamiert iden sokkal jobban bejon, mint az elso evadban:
Michaela alias Melissa Roxburg
http://www.roseandivyjournal.com/stories/2020/1/31/melissa-roxburg-takes-a-walk-in-the-south-street-seaport

Pilota - 2020. 08. 23. 23:00

Ez a masodik evad a vegere elegge szappanoperas es kiszamithatova valt. Nem ertem, mi a francnak mutattak az arnyekot mar a elao evadban, ha aztan ez a harom senki lett az… Neha van vmi mitllogia, neha kiderul, h kamu, az a helyzet hogyha kaszaljak nem sok mindent vesztunk, mac meg talalnak par szerelmi negyszoget es aztan a vegere random talalnak vmi vicces cliffhangert…

rienna - 2020. 09. 13. 12:55

Annyira uborkaszezon van már nálam, hogy (bár az első évadtól se voltam elájulva) elkezdtem nézni a 2. évadot. Egy rész van vissza, de egyszerűen nem visz rá a lélek. Tök jól indult a sztori és annyi potenciál volt benne, hogy hihetetlen.Erre szisztematikusan megutáltatják az összes szereplőt. A forgatókönyv úgy van összeollózva más sorozatokból és minden “csavar” teljesen kiszámítható. Az egész sorozatban egyedül Ramirez ér valamit <3 Senkinek nem ajánlam, mert csak felhúzza magát, mint én :D

winnie - 2020. 09. 13. 13:12

rienna: szerintem kalandozóbbnak kell lenni, vannak nagyon jó, kevésbé ismert sorozatok, amik lehet, hogy bejönnének, illetve ez jó alkalom a régi kincsekre való rátalálásra, csekkold a facebookon az #emlékszelasorozatra? tagünket.

rienna - 2020. 09. 13. 14:13

winnie: Követem fb-on,de nagyon sokat láttam már közülük. Van netflix és hbo go előfizésem is ( prime-ot is kipórbáltam a boys miatt, de nem vett meg). Szóval amit feldob és tetszik, azokat is kivégzem. Szörnyű vagyok :D

Callisto - 2020. 10. 15. 18:44

sziasztok! Én most néztem végig és nagyon de nagyon tetszett! Sőt! Imádtam!

Rannon - 2021. 02. 23. 19:15

A szerző figyelmébe: a calling-ot sugallatnak szinkronizálták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz