login |

A Million Little Things: vége a 2. évadnak

2020. 04. 14. 20:00 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Maggie, you too late.

Vitára bocsátom a kérdést: biztos, hogy ez a stílus áll jól a sorozatnak?

Nem arról van szó, hogy ki kéne ölni belőle a rejtély komponenst (bár még egyszer: biztos, hogy anélkül működésképtelen lenne? muszáj csak azért tovább vinni, mert így futottak neki a pilotnak?), hanem csak arról, hogy nem érzem azt, hogy egy teljes, fél évadot lefedő történeti ívet, konkrétan az S2 fináléját egy múltbeli, kvázi whodunit-krimiszálra kéne pazarolni. Főleg, hogy a többi vonalon nagyon jól működő sztorik vannak.

Tippre a rajongóknak nincs baja az iránnyal, a nézettség stabilizálódott, a sorozat bebetonozódni látszik, szóval működik, de szerintem nem azért, mert az egyik karakter múltjában történt valami, ami kapcsán titkolózást meg amnéziát kellett behozni a képbe, hogy legyen egy olyan visszatérő sztori, ami rejtélyt hordoz magában. Ennél még az évadot elindító Eric-szál is értelmesebb volt, pedig engem már az sem hozott lázba.

Ha eltekintünk attól, hogy a rejtélynek a “bonyolítása” (az idézőjel azért érvényes, mert nyilván a múltbéli szál sztorija kábé egy epizódnyi lenne egy epizodikus kriminek, csak így széthúzva komplexebbnek hat) agyára ment a készítőnek, akkor a (tervezett!) szezonfinálé többi része elég jól működött, szinte minden karakter szálán jól sikerült alakítani a dolgokat, és közel sem mindig az egyszerű vagy a hepiendet sejtető megoldásokat választva.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az, hogy Rome-ék a jelek szerint bukják a gyerekeket, elég komoly hatással lehet rájuk, Gary és Maggie kapcsolata is kemény fejezetlezárást kapott (érzelmileg megviselő volt nézőként is, de csak helyeselni tudtam a döntéseket, bár a szívem szakad meg – mondjuk az segít, hogy Darcy is abszolút szimpatikus), Delilah kapcsán pedig inkább volt könnyedebb a sztori, mosolygós lezárással és nyilván esélytelen folytatással.

És akkor ott van Eddie a végére, meg a cliffhanger, ami… KOMOLYAN? Ezt? Ilyen formában? Meghúzzák? Ha nem 2020 lenne, akkor egyértelmű lenne, hogy nem hal meg, de egyébként sem hiszem, hogy bármi fenyegetné: egyrészt Katherine-nek akkor nem nagyon lenne sztorija, másrészt ez minden volt, csak nem komolynak tűnő gázolás, inkább csak odébb lökés. (És hogy ki vezette a kocsit? Nem is tudom, hogy melyik lenne a nagyobb pofára esés: az, ha valamelyik múltbéli karakter, ezzel is csavarva a krimis sztorin, vagy akkor, ha az a fazon tette volna a kocsmából. Akárhogy is, nem látom, hogy ebből jól ki lehetne mászni, de nem is én vagyok az író.)

Ha az erőltetett, flashback-ekkel felturbózott krimitől eltekintünk (pedig isten látja lelkem, Sprague Grayden-nek nagyon örültem), akkor az érzelmi hullámvasutazás kifejezetten működőképes, még akkor is, ha az írók azért látványosan érzik a nyomást magukon annak kapcsán, hogy valamiképp übereljék a korábbiakat, hogy fenntartsák a magas fordulatszámot, nem nagyon mernek leereszteni hagyni semmit.

És ez olykor esetleg, szappanos húzások révén érhető el csak, mint a félreértések, vagy amikor Maggie meglátja Gary-t, pont akkor, amikor… De legalább átlépett a saját árnyékán. Remek jelenet volt, bár nem tudom, hogy női szemmel is ugyanúgy csapódott-e le, mint férfiként.

De vissza az elejére, mert ahogy olvasom egyébként, már a tavalyi finálékritikánál is feltettem a kérdést, hogy nem lenne-e elég csak a szereplőkre koncentrálni és bevállalni a rejtélymentes szappant? A kérdés persze költői, a 3. évadra is fog érkezni valami. De vajon mi?

3 hozzászólás Ne habozz!

tghcs - 2020. 04. 14. 22:09

Ami a cliffhangert illeti, tényleg annyira a semmiből jött, és nem tűnt valahogy olyan súlyosnak az a gázolás.

Viszont a készítő és a színész interjúi nagyon azt sugallják, hogy a karakter meghal, bár David Giuntoli úgy tűnik, hogy marad.
Dj Nash több interjúban is kihangsúlyozta, hogy
“Look, Ron Livingston died in the first five minutes, and he’s an incredibly important aspect of our show.”

cherockee - 2020. 04. 14. 23:47

Egyetértek, a rejtély nélkül is nagyon működne a sorozat, nekem legalábbis.

És eszembe nem jutott, hogy az egyik főszereplőt így írnák ki, ha így lesz, akkor lehet abbahagyom.

BostonCeltics - 2020. 04. 15. 08:34

Nekem azon kevés sorozatok közzé tartozott idén, amit hetiben néztem, és teljesen rendben lenne rejtély nélkül is. A történetek és karakterek (természetesen a színészek miatt) önmagukban simán elviszik a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz