login |

Informer

2020. 04. 14. 15:50 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Besúgó nem sokkal a Bodyguard után indult a BBC-n még 2018 őszén. Van közös a témában: terrorcselekmények felderítése, illetve megakadályozása, viszont a megközelítés és a feldolgozás teljesen más.

A sorozat alapja egy tapasztalatlan fiatalember beépülése, a tálalás visszafogottabb és realisztikusabb, mint a Bodyguard. A mai világban talán fontosabb és pontosabb sorozatról van szó. Az, hogy a hatóságok mindent megtesznek a jó cél érdekéért hogyan hathat ki átlagemberek életére.

Raza második generációs pakisztáni, saját maga már brit állampolgár. Alapvetően rendes srác. Londonban él szüleivel és öccsével egy lakótelepi lakásban, nem előkelő környéken, de van állása, egy raktárban dolgozik. A mohamedán vallást leginkább csak rituálék szintjén követi – mert családi hagyomány. Néha eljár bulizni, de semmi különös. Egyszer azonban egy szórakozóhelyen tartott razzia során fennakad kis mennyiségű droggal, és az elhárítás meglátja benne a potenciált.

They are not your friends

Gabe Waters (Paddy Considine) jelenleg a terrorista-elhárításnál dolgozik, jól bevált informátorokkal. Miközben egy ifjú új kolléganőt kell betanítania, gondosan mérlegeli, hogy egy razzia után kiket állítottak elő. Így jut el oda, hogy Razát érdemes lenne beszervezni.

A fiatalember eleinte nem hajlandó, de végül – nem igazán spoiler – Gabe és partnere úgy alakítja a helyzetet, hogy kénytelen legyen elvállalni a veszélyes feladatot. Razának úgy kell kémkednie, hogy semmilyen kiképzése nincs. csak néhány instrukciót kap. Miközben “hivatalból” olyan körökkel kerül kapcsolatba, amiket egyébként messze elkerülne, fent kell tartania korábbi hétköznapi életének látszatát is.

Szinte hihetetlen, hogy az Informer főszerepe volt Nabhaan Rizwan élete legelső szerepe kamerák előtt, olyan jól hozta ezt a laza, magabiztos, de új szerepkörében teljesen kezdő és bizonytalan figurát. Az ő természetessége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sorozat olyan jól működik.

Paddy Considine is meggyőző a tapasztalt, öreg róka Gabe szerepében, akinek persze múltja is van. A zöldfülű, de veszélyesen kíváncsi társát, Holly-t alakító színésznő, Bel Powley azóta már a The Morning Show-ból is ismerős lehet.

A sorozat nem teljesen lineáris, vannak előreutalások. Rögtön az elején látjuk, hogy valami nagy dolog történt, illetve majd fog történni. Azt hiszem, ez a történet lineárisan elmesélve is működött volna, de az időszerkezet természetesen átgondolt dramaturgia része, így nagyobbat üt.

Az Informer egy realisztikus megközelítésű izgalmas sorozat, ami releváns és elgondolkodtató is. Hiába az alapvetően jó szándék (terrorcselekmények megakadályozása), a hatóságok igenis eléggé fel tudják borítani átlagemberek és környezetük életét. És persze óhatatlanul felvetődik a felelősség kérdése. Nagyon tudom ajánlani.

4 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2020. 04. 14. 17:03

hát igen jó sorozat, és régi kérdés mitől jobb néha bármely titkos szervezet azoknál akiket üldöz? csak mert a törvény emberei felhatalmazzák szinte ugyanarra amik ellen harcol? hol a határ, mi az ami már nem tesz különbbé tőlük?
régi kérdés ez nálunk..jó sorozat

cherockee - 2020. 04. 14. 23:42

@Energiavampir:

Az első felvetés a károkozás mértéke szokott lenni, az áldozatok száma így jóval kevesebb. Nem azt mondom, hogy ez ilyen egyszerű, de ezzel a felvetéssel érdemes kezdeni.

cherockee - 2020. 04. 14. 23:43

Meglepő sorozat volt, utáltam, hogy létezik a témája, nehéz azt mondanom, hogy jól szórakoztam, vagy nézzétek meg, de ha képet akarsz kapni a témáról, állítólag ez nagyjából így működik.

Energiavampir - 2020. 04. 15. 00:22

cherockee:

Ezt hogy érted? a téma nem ez, hanem a felelősség és az ár amit fizetni kell a sikerért. Meddig mehetsz el hogy elkapj, semlegesíts egy terror sejtet? Mit tehetsz és mit nem ezért?
Erre a kérdésre van egy elfogadható film, nézd meg..
Eye in the Sky
propagandától eltekintve, jó kérdéseket feszeget, nem mellesleg egy remek színész Alan Rickman utolsó filmje
vajon jogod van a nagyobb jóért ártatlant feláldozni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz