login |

Pilot: Outer Banks

2020. 04. 15. 21:42 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ez a mai Netflix-premier lehetne a meleg, a nyarat beharangozó hónap hangout sorozata? Legalábbis az elvileg várható kincskeresés mellett olyan lazák a hangulattal alapozó percek, amilyet ritkán látni manapság “tévében”.

A történet említéséhez mindenképp azt kell elsőre idetennem, hogy ránézésre a Veronica Mars ihlette az egészet, még ha más is a fő ügy. Az Outer Banks amúgy egy létező terület, ami erőteljesen két klikkre oszlik: a szegények és a gazdagok. Még a szokásosnál is jobban élesedik közöttük a helyzet, hiszen viszonylag kis területen vegyülnek, muszáj együtt lógniuk szinte.

A főszereplők persze a szegények oldaláról kerülnek ki, ők a csalihalak, vagy mik. A tápláléklánc legaljának nevezik magukat, akikkel senki nem törődik. De persze ez az előnye is a létezésüknek, mert nagyjából bármit csinálhatnak… kivéve ha belenyúlnak a gazdagok játékába, ahogy az itteni fürdőruhás fiatalok teszik.

Az eseményeket egy hurrikán indítja be, aminek kapcsán egy hajó rossz helyen köt ki, olyan területen, ahol főhőseink belebotlanak az elsüllyedt roncsba. Gyorsan kiderül, hogy mindenki egy nagyobb kincset keres, és ez a roncs az egyik nyom, csak van aki fegyverekkel az oldalán, és ebbe a játszmába keverednek a srácok és a lányok, főleg hogy az egyikük, John B apja korábban eltűnt, de a teteme sosem került elő, és látszólag ő is erre a kincsre hajtott.

A Veronica Mars amúgy a narrálásról ugrott be. Persze noir, meg satöbbi, de a tinis környezet, a gazdagok-szegények, a bűnügy, valahogy az egész annak a felmelegítése, csak még olcsóbban, még másolatosabb hangulattal. És ez valójában az egész sorozatra értendő, semmi egyediség, viszont a kincskeresés miatt olyan kalandfilmes hiányba érkezik, ami miatt biztosan sokan ott ragadnak előtte. Minden hiába ellenére.

A problémákat napestig lehetne sorolni. Rögtön ott kezdve, hogy tisztán látszik az olcsóság, annyira az a DV kamerás borzasztó sárga színezése van. Értem, hogy a napfényes tengerpartos-mocsaras tájhoz illene a lapos sárga sugaras fény, de valahogy nem tudták megidézni. Vicces, hogy még olyankor sem, amikor tényleg naplementében forgattak.

És ezen a vágás sem segít. Nem elég, hogy a kamera végig nyugtalan, de a vágással sem mernek semmit sem kitartva nyugisan mutatni. Lehet a “noname” színészek ellen is harcolnak ezzel, hiszen az ő reakcióikat is rejtegetik valamennyire azzal, hogy 1-1 fordulat közben nem mutogatják őket hosszabban. De tényleg, aki látta, nézze vissza például amikor a roncsra akadnak, vagy amikor buliznak a parton.

A fő probléma, és ami miatt nem lesz tényleg lazítós a végeredmény, hogy egyrészt szerintem több narrálás kéne, a viszonylag olcsó képi világ, de azt végképp nem értem, hogy miért nem mernek elég szexik lenni. Mindkét nem irányába.

A castingnál láthatóan az volt az alap, hogy mindenki szép legyen, fürdőruhában és/vagy félmeztelenül virítson folyamat, erre a fényképezésnél direkt kerülnek minden másodpercet. Nem meztelenkedésről van szó, ne értsetek félre, de a zsánerhez nem illik amit művelnek. Kalandok, nyár, piálás, borzasztó fényképezés… Mindezt úgy, hogy azért a szerelmi octopus-szög is feltűnt a második rész közepére, szóval a szappan részhez még kevésbé illik ahogy csinálják.

Végül is nem tudom mennyit adjak, 6/10? Ha nem nézne ki ilyen olcsón, akkor sokkal jobban tudnám ajánlani, mert a környezet és a hangulat talán meglenne benne egy popcorn szórakozáshoz. De így sajnos a tipikus olcsó Netflixes “zsáner” (by winnie) sorozatok közé illik mégis, nem a tényleg jókhoz.

És persze akinek a John B nem egyértelmű honnan jön itt ez a link.

20 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2020. 04. 15. 22:01

Nekem is a Veronica Mars ugrott be egyből, de annak valahogy jobban állt ez az egész, talán mert nem vette magát ennyire komolyan. Mármint úgy értem, hogy abba volt némi (egész jó) humor szőve.

“A problémákat napestig lehetne sorolni.”

Hát ja, ott vannak a nagyonszegény aljanépek, akik nem dolgoznak, csak buliznak, aztán mégis van pénzük. És egy nagyon borzasztó ócska halászkunyhóban laknak, ami igazából tök jó kis hely (és a Brutál Nagy Hurrikán még az ablakot se töri be, pedig a bejárattól 3 méterre kicsavart egy 1,5 méteres törzsátmérőjű fát).

Erre jön rá, hogy a sztoriban semmi eredeti nincs. Gazdagok vs. szegények, jó zsaruk, rossz (korrupt) zsaruk, elsüllyedt aranykincs, eltűnt fater (nem lennék nagyon meglepve, ha egyszer csak előkerülne), kincset kereső genyóknak keresztbetevő fiatalok… jaj.

Részemről ennyi volt, ebben nincs több, mint amit a pilot mutatott.

human - 2020. 04. 15. 22:02

ja abba bele sem akartam menni, hogy milyen szelektív volt az az hurrikán :) az olyan el kell fogadni dolog, de megértem aki azzal kiszáll.

winnie - 2020. 04. 16. 04:51

human: a zsánerek csütörtökön jönnek, ez inkább YA.

ahogy olvasom, simán van benne több. nagyon kíváncsi leszek rá, papíron ennek nagyon az én stílusomnak kellene lennie, remélem, hogy be fog jönni.

winnie - 2020. 04. 16. 04:53

“látszik az olcsóság, annyira az a DV kamerás borzasztó sárga színezése van. ”

egyébként, amikor human a technikai oldalon, vagyis a képi világon szisszen fel, azt a megjegyzést ki kell hagynom, mert én tudom, hogy nem vagyok ennyire háklis az ilyesmire, sőt, konkrétan van, amikor bejönnek az ilyen megoldások, amit ki tudja, hogy az olcsóság vagy simán kreatív döntés hoz létre. lehet, hogy az én laikus szememnek ez menő lesz, nem?:)

Thomas - 2020. 04. 16. 11:29

Hú, én meg nagyon háklis vagyok erre a tipikus, olcsó digitális kamerás kinézetre, meg látom a képeken is a brutál sárga szűrőt, az is minek egy ilyen szép helyen játszódó sorozatnál? Egészen addig bele akartam nézni, de ez az idézett mondat elrettentett:)

zoliszekely - 2020. 04. 16. 11:42

Nekem 5 rész után bejön és eddig 10/8. Tinidráma, de a jó fajtából.

sil - 2020. 04. 16. 18:23

nincs ezzel semmi baj. voltak már sokkal szarabb próbálkozásai is a netflixnek. szerencsére egyik szereplő sem irritáló 2 rész után. végignézem kikapcsolódás gyanánt anélkül, hogy hibákat keresnék benne. nektek is ezt javaslom.

human - 2020. 04. 17. 03:33

“amit ki tudja, hogy az olcsóság vagy simán kreatív döntés hoz létre”

nem, ezt a tipikus sárgát ami a fenti képeken van az olcsóság, komolyan felismerhető. Hasonlítsd össze az új Miami VIce filmmel, az kreatív döntés. MÁrmint itt is az volt nyilván, hogy “napfényes időt idézzünk”, szóval nyilván nem 0 kreatív döntés van mögötte, csak érted a különbséget :) legalább rásüthető hogy egységes? csak mert amikor tényleg lett volna esélyük jó színekre, látszik h lefelé ment a nap, akkor is ráhúzták.

KriszAtya - 2020. 04. 20. 00:32

Érdekes módon a második harmadban indul be és a végére feszes lesz a történet (kb. addigra lendültem át a leírtakon) a befejezés is kifejezetten üdítő volt. Meg lehet nézni, 6/10 az kb igaz, ha jobb lenne a minőség, akkor simán 7-8 is lehetne. Emellett szívesen megnéznék egy 2. évadot belőle.

Eltiron - 2020. 04. 21. 11:52

Ó jaj!
Keményen megpróbáltam sajnálni a fotomodell külsejű fiatalokat, amiért egész nap kénytelenek sört vedelve pecázni a tengerparton, de nem sikerült.

Ela1010 - 2020. 04. 22. 19:36

En is ugy gondolom, hogy az 5.resztol indulnak be igazan a tortenesek. Lattam mar ennel gyengebb sorozatot is, ugyhogy en maradok a vegeig.

Sherlock20 - 2020. 05. 06. 22:17

kifejezetten kiváló sorozat hate watchingra, olyan elképesztő kreténségek vannak benne hogy öröm értetlenkedve nézni

winnie - 2020. 05. 07. 06:55

most kezdtem el, eddig jó:) 1×02 után, nagyon jó a hangulata, és tetszik a dialógok stílusa, az, hogy nem jólfésültek, ez a pörgős, olykor nehezen érthető szóváltás.

hamupipacs - 2020. 05. 15. 17:59

A pilot után függőben hagytam, aztán az itteni kommentek hatására nekiveselkedtem újra.
Tinidráma, kaland és tényleg a felétől beindul! Akkor már nagyon végig akartam nézni.
Volt hangulata, nem megszokott arcok voltak, és tetszett a trópusi sziget (sárgában fürödve).

A következetlenségen nem akartam már bosszankodni. Csak egyetlen egy borzasztott el, hogy se cápától, se semmi más ragadozótól nem féltek a vízben! Ha jól tudom, a cápák ezeket a homokos, lapos partokat nem kedvelik. De akkor i! A tengerben nem az ember áll a tápláléklánc csúcsán.

El Diablo - 2020. 06. 22. 01:37

Most fejeztem be az évadot. Az különbözteti meg kb. az összes újonctól, amit eddig láttam, hogy ennek tényleg várom a folytatását.

winnie - 2020. 06. 22. 06:23

én is várom, sajnálom, hogy még nem fedezték fel olyan sokan ezt a sorozatot.

és több új sorozatot kell bepróbálni, mint a példa is mutatja, a nem várósokat pedig kukázni. túl sok jó cucc van, ami parlagon marad sok junkie-nál.

szyszaa - 2020. 06. 25. 10:38

pörgős volt, izgi, végig lekötött, persze voltak kiszámíthatóbb jelenetek, de egyben furamód életszagú is, és nem a túltolt csöpögős tinidráma ment… mindenképp ajánlom, ledaráltam másfél nap alatt, és alig várom a folytatást! :D

Tempes - 2021. 01. 06. 22:36

Most fejeztem be, nekem is nagyon bejött a hangulata. 6/10 de abból a jobbak közé sorolnám, mert kicsit hiánypótló a téma.

freestyle82 - 2021. 04. 18. 00:39

Nem rossz sorozat ez, sőt azt mondom, hogy szórakoztat.
Legalábbis többnyire, mert vannak benne olyan idegesítően nyálas részek, hogy az már megdöbbentő. A részeket nem teljes epizódokra értem(bár helló Episode04), inkább hosszabb jelenetekre.

Az első 3 rész kimondottan tetszett és lelkesen néztem.
A 4. rész az nem csak idegesítő volt, de érthetetlen is kicsit, honnan jött hirtelen ez a mindent elsöprő szimpátia -talán mondhatjuk-, hogy a 2 főszereplő között és kb másfél perc alatti 110%-os egymásra hangolódás.

Nem azt mondom, h ilyen nem történhet, de iszonyat forgatókönyv-szimat volt.
De egyébként örülök, h belekezdtem és ha nem tetszene nem tartanék már a 7. résznél 24 órával a beszerzést követően.

E01-03 7.8
E04 6.0
E05 7.2
E06 7.3
:D

Amúgy amúgy anit bírok benne, hogy érezhetően patikamérlegen mérték, hogy akkor ide 2 izgalmas jelenet, majd oda 1. A következő részbe elég kettő, de egy kicsit hosszabban és így tovább.
Szóval vannak benne kimondottan az izgalomra hajtó jelenetek, nem is kevés az első 6 rész alapján.

Végülis annyira jól elvagyok ezzel a sorozattal, h lehet az olasz -és szintén netflixes- summertime-ot is lenyomom. Legalábbis elkezdem ,aztán meglássuk.

freestyle82 - 2021. 04. 23. 14:32

Összességében az egész évad egy 7.0-ás értékelést kap.
Nézhető volt, de nem ülök tűkön a folytatás kapcsán.

spoiler

Viszont az poén volt a legvégén ahogy az aranyrög mentette meg őket:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz