login |

La Casa de Papel: vége a 4. évadnak – írta Tóthpál Tímea

2020. 04. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

36 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Por Nairobi!

Visszatért a Netflix méltán egyik legnépszerűbb sorozata, a spanyolok büszkesége, a La Casa de Papel, azaz a Money Heist. Magyarul „A nagy pénzrablás” címet viselő sorozat már a 4. évaddal jelentkezett, és a folytatás is garantálva van, hiszen a Netflix már a 6. évadot is berendelte kedvenc bankrablócsapatunk történetének folytatásáról.

A sorozat rajongói jól tudják, hogy az újabb visszatérés mit jelent, hiszen ha a korábbi évadokból indulunk ki, akkor garantált az adrenalin bomba, a töménytelen akció és kreativitás, és persze az a sodrás, ami ha elkapja a nézőt, akkor képtelenek leszünk szünetet tartani az egyes részek között. Számomra az évek alatt a La Casa de Papel top sorozattá nőtte ki magát, ami minőségi szórakoztatást garantál a heist (rablós/átverős) műfajon belül.

Nézzük meg tehát, hogy az új évad tartotta-e a színvonalat, a legújabb 8 részről innentől kezdve spoileresen fogok írni. Kérlek, csak akkor olvasd tovább, ha már láttad az új szezont.

Sorozatunk ott folytatódott, ahol legutóbb véget ért. Raquel (Lisbon) állítólagos halála a kívántak szerint teljesen felkavarja a Professzort. A csapat többi tagja az orvlövész áldozatává vált Nairobit teszi műtőasztalra, és próbálják visszahozni az életbe.

A magam részéről biztos voltam abban, hogy Nairobi túléli a lövést, hiszen Berlin után túl nagy áldozat lett volna egy olyan karakter likvidálása, aki amúgy is közönség kedvenc. Két fontosabb karaktert nem veszíthet a sorozat… legalábbis ekkor még ezt gondoltam.  A műtét sikeressége tehát nem volt meglepő, az már annál inkább, ahogy később alakult a sorsa.

A csapat tehát Lisbont leszámítva ismét teljes létszámban haladt tovább, azonban a lendületük megtorpanni látszott, hiszen 8 teljes rész nem volt elég ahhoz, hogy a spanyol jegybankból kiszökjenek a beolvasztott aranyrögökkel, ahogy az egyébként eredeti tervükben szerepelt. A sorozat első fele inkább a csapaton belüli (szerintem felesleges) drámázással ment el, a második fele pedig egészen új irányba helyezte a történet folytatását, esélyt sem adva arra, hogy az eredeti terv megvalósításra kerüljön. 

Az évad első felében kaptunk egy puccsot Tokyótól, aki egy belső konfliktus következményeként társaival együtt leszavazta vezetői szerepköréből Palermót, aki bosszúként mindenkit hátrahagyva ki akart sétálni a jegybankból. Hihető, nem? Őrült akcióját hamar hatástalanították, azonban Palermo száguldása itt még nem ér véget, de erről majd később.

Kaptunk egy felesleges Denver-Stockholm-Rio-Tokyo 4-es szerelmi civódást, ami abszolút nem illet a képbe, és csak arra szolgált, hogy a történetünk még kevésbé haladjon előre.

Pozitívumként kiemelném azokat a jeleneteket, amikor Lisbont kihallgatja Alicia Sierra (Najwa Nimri) rendőrfelügyelő. Fizikai hadviselés helyett igazi szóbeli rábírást látunk, és amikor már úgy gondoljuk, hogy Lisbont végleg megtörik, jön a várva várt segítség a Professzortól. Mondanom sem kell, Najwa Nimri csak úgy lubickol a gátlástalan rendőrfelügyelő szerepében.

Azok a bizonyos adrenalin bombák viszont csak a sorozat második felében robbantak igazán. Palermo újabb árulást követ el, és segítségével a kormányzó biztonsági vezetője, Gandia kiszabadul fogságából, és magánakcióba kezd a jegybankban. Emberünk akkora harci szakértelemmel van megáldva, hogy a létszámfölény semmiben nem fog megnyilvánulni, és sorra ülteti kispadra maszkos kedvenceinket. Ez is hihető, nem?

Elképesztő macska-egér játék veszi kezdetét, töménytelen akcióval, taktikázással, bújócskával és azzal a bizonyos sodrással, amiről már a korábbiakban írtam.

Sajna az akció vége Nairobi most már végleges halálával zárult, ami bennem óriási megdöbbenést váltott ki, nem csak azért, mert szerintem ezzel a sorozat egyik legjobb karaktere veszett oda, hanem mert halálának a módja is különösen kegyetlenre sikeredett.

Pozitívum, hogy bár Denver, Tokyo és Rio vezérszerepe szintet lépett, és sokkal komolyabban tudtam őket venni, mint a korábbi évadokban, de továbbra sem érzem őket annyira érdekesnek, mint Nairobit, vagy akár egy Berlint.

Az meg, hogy Arturito mit keres még mindig a sorozatban, teljesen érthetetlen számomra. Nairobi halála egyébként rengeteg nézőt érintett rosszul, ha azt írom, hogy mindenki dühös, akkor finoman fogalmaztam. Minimális mentség, hogy a sorozat nagyon szép képsorokkal búcsúzott a karaktertől.

Az évad egyik további erősségének írnám még fel a flashback jeleneteket, ahol Berlin karakterét előszeretettel használták a készítők. Egy jó Berlin sosem árt a sorozatnak, más kérdés, hogy vajon meddig lehet még eljátszani, hogy egy már régen meghalt karakter ennyi képernyőjelenlétet kapjon, és gyakorlatilag több lépés is az ő korábbi eszmefuttatásaira épüljön?

Mindenesetre a múltat visszaidéző jeleneteknek köszönhetően nem csak Berlin, hanem más karakterek motivációja is értelmet nyer, és segít kicsit abban, hogy a néző még közelebb érezze magát a szereplőkhöz.

Miközben a bankban élet-halál harc folyik, addig a Professzor a teljes rendőrség megbuktatására készül, párhuzamosan Lisbon kiszabadításával. Amikor már azt hinnénk minden létező dolgot láttunk, jön az újabb csavar és megjelenik az addigra már megbukott, de bosszúvágytól szomjazó Alicia rendőrfelügyelő egyenesen a Professzor rejtekhelyén.

Gyakorlatilag ezzel cliffhangerrel zárult a 4. évad, követelve az azonnali folytatást, és mivel Alicia biztos nem teázni indult a Professzorhoz, így csak tippelni lehet, hogy mi lesz kedvenc stratégánk további sorsa.

Összességében úgy gondolom, hogy ez volt az eddigi legőrültebb évad, viszont volt benne hiba, nem is kevés. Az évad első felében található felesleges szerelmi civódásokról már írtam, valahogy még mindig hiteltelen számomra, hogy egy rablás közepette valaki képes a szerelmi életét építgetni. Talán ennek köszönhető is, hogy amúgy maga a rablás és a főtörténet semmit nem haladt előre. 

A La Casa de Papel eddig sem a hihető történetvezetésről volt híres, azonban talán ez az évad hozta magával a legtöbb már fájó képtelenséget. Gandia magánakciója és Lisbon kiszabadítása sokszor átláthatatlannak bizonyult, és mindezek tetejében Nairobi személyében még egy komoly vezéráldozatot is követelt az évad.

Habár, Tokyo karakterét elkezdték felépíteni az évadban, de Nairobi halála részben megint az ő zabolázatlan viselkedésének volt köszönhető, mivel önhatalmúlag elvette a vezetői szerepet Palermotól, aki ezt azzal bosszulta meg, hogy kiszabadította Gandiat. Ha pedig Berlin tanácsára hallgat (a korábban mindent jól átlátó) Professzor, akkor Gandiát már az előző évadban ki kellett volna iktatniuk, és akkor nincs a miatta kialakult káosz (és emberáldozat). 

Ami viszont az utolsó 3 részben történt, az a szórakozás magas foka, az izgalom ismét a tető fokára hágott, és ha mindent lesöprünk az asztalról, akkor is elmondhatjuk, hogy még mindig megvoltak a katartikus jelenetek, a részek nézését még mindig nem lehetett abba hagyni, a cliffhanger pedig ismét belénk hasított.

Mindent összevetve egy erős 7/10-et adnék az évadra, mert bár az izgalmi szintet még mindig hozta az évad, de az általam leírt hibák levontak a sorozat értékéből. Reméljük a következő évadban a rablás is előtérbe kerül végre. Addig is Ó Bella Ciao, Bella Ciao, Bella Ciao, Ciao, Ciao!

36 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2020. 04. 16. 21:50

Tökéletesen egyetértek a kritikával és a pontszámmal is. Nekem ez volt eddig a leggyengébb évad. A hihetetlen történetvezetés nem zavar, lássuk be, azt már a pilotnál elfogadtuk, hogy az egész sztori meseszerű, viszont az már idegesített, hogy gagyi akciófilmes kliséket halmoztak fel az írók (lásd golyóálló Gandia). Tényleg, ő amúgy most meghalt, vagy csak kiütötték? Ez nem volt világos.

Nairobit nagyon sajnálom, bár fel voltam készülve a halálára. A kedvenc karakterem volt, és én már az ajtón átlökést és kifeszítést is brutálisnak találtam. Hiányozni fog, nagyon megkedveltem Alba Florest. Remélem, őt is láthatjuk még flashbackekben.

Najwa Nimri zseniális, a Vis a Vis-ben is imádtam, és itt is hasonló módon lubickol a szerepben. Jól állnak neki az őrült, erőszakos karakterek.

A szerelmi drámát én is feleslegesnek éreztem, Arturitót meg könyörgöm, nyírja már ki valaki :D

Cole - 2020. 04. 16. 21:58

Nairobi alakító színésznő elmondta az összefoglaló részben, hogy örülni fog, hogy végre tud pihenni, és kipróbálhat valami mást. Én ebből azt gondolom, hogy ő szállt ki a produkcióból, de biztos vagyok benne, hogy még látható lesz. Ott még olyan is kiderül, hogy sokszor a helyszínen tudják meg, hogy mit írtak meg a karakternek és talán ezért van ez a sok zavaros történetvezetés.

Szerintem nagyon egyszerűen oldják fel majd a 4. évados cliffet. A nőnél megindul a szülés.

Clarisse - 2020. 04. 16. 22:25

Full egyetértek. Én a negyedik-ötödik rész környékén ocsúdtam fel (addig még kitartott az új évaddal jövő varázs), hogy igazából semmi nem történt, amit nem tudtam volna összefoglalni két percben. Maximum háromban, ha nagyon sok összetett szót használok. Az utolsó pár rész azért kicsit alakított a dolgokon, de ettől függetlenül szerintem is messze rosszabb volt, mint az eddigi évadok. Mondjuk így is szerettem, de na.

A pozitívumokhoz talán azt tudnám hozzácsapni, hogy Marseille és Bogotá végre kaptak valamiféle karakterizációt (és nem is annyira rosszakat), Lisboa kiszabadítása sem volt rossz, Nairobi “temetésén” bőgtem mint egy kisóvodás (meg kell hagyni, az érzelmes nagyjelenetekben azért eléggé jól működik a sorozat, a látványvilág, az alapvető aesthetic elképesztő) és Manila karakteréből is van potenciál.

Ja. Szóval lehetett volna sokkal jobb is, de azért így is veri a most futó sorozatok nagy részét. (Valszeg a karakterek meg a hangulat miatt.)

Pip - 2020. 04. 16. 22:40

Teljesen így gondolom én is. Az eddigi leggyengébb évad volt, tele felesleges konfliktussal és üres járattal, megspékelve egy olyan adag brutalitással, amit nagyon nehezen fogadtam be. Amikor kifeszíti Nairobit (aki nekem is a kedvenc karakterem volt és gyakorlatilag üvöltve duhongtem a tv előtt) és elkezdi max erővel ütni a műtéti sebet, azt bizony ökölbe szorított kézzel néztem.
Ahogy megoldották Gandia menekülését, az nálam majdnem sorozat kaszát jelentett, annyira nevetséges volt. Utoljára a Trónok harcának húztam így fel magam, egyáltalán nem vártam ezt ettől a sorozatról.

A vége viszont teljesen nyilvánvaló volt.

Pippa - 2020. 04. 16. 22:48

Nagyon vegyes érzéseim vannak, de nagyrészt egyetértek a leírtakkal.

Néhány hete kezdtem el nézni a sorozatot, kezdő junkie éveim juttatta eszembe, mikor tini lelkesedéssel hajnalig daráltam a Supernaturalt, vagy a Szökést 1 évesen. :D

A kritikában már leírta junkie nővérem a hibáit, de ami a NAGY erőssége a sorozatnak: a karakterek. Legalábbis számomra. Én nem a rabláshoz, hanem hozzájuk kötődöm, velük együtt szeretnék kijutni onnan. De amikor a 2. évad végén kinyírják a kedvenc karakterem, aki szerintem TOP 3 legnépszerűbb egyike akkor nehezen tudom folytatni. Tovább néztem ugyan, és kezdtem megbocsátani az íróknak ezt a malőrt, mert nagyszerű visszaemlékezései voltak a Professzornak a bátyjáról, de most azért már felmerült bennem is a kérdés, meddig lehet ezt fenn tartani?
Végül nem, nem tudtam megbocsátani, és most még inkább vesztettem a lelkesedésemből, amikor is a 2. kedvenc karakterem is likvidálták….

Persze nyilván azoknak a halála fáj a legjobban akiket a leginkább kedvelsz, de nem tudom, hogy ez e a jó irány, engem félig elvesztettek – mondjuk már a 2. évad végén.

Sikerült az amúgy szintén szeretett Denvert is annyira lebutítani, ezzel a hülye Monica Rio Tokyo kavarással, hogy mind a négyet kb. a börtönben látnám a legszívesebben. Nem tudom miért szeretik jobban a készítők a semmirekellő Tokyot, Riót, Arturitot…. egyszerűen nem fér a fejembe.

Amúgy miben rejlik Tokyo népszerűsége? Az összes haverom nézi a sorozatot, de mindenki utálja, viszont ha olvasgatok vagy végi pörgetem az instát, messze az egyik legnépszerűbb karakter.

Cole - 2020. 04. 16. 22:52

Berlin népszerűsége miben rejlik? A színész is elmondta, hogy nem érti, hogy az embereknek miért egy ilyen karakter a kedvencük. Teljesen jogosan.

Timi - 2020. 04. 16. 23:46

Köszönöm a véleményeket. :)

@Deny: Najwa Nimrit én is a Vis a vis óta imádom, ahogy Alba Florest is. Golyóálló Gandiát szerintem csak kiütötték, gondolom koloncként ott marad a következő évadra. :)

@Pippa: Ez a sorozat nekem is a régi szép időket jutatta eszembe, amikor még úgy futottam neki egy sorozatnak, hogy “na még egy rész”, aztán egy teljes évad dara lett belőle. :))) A karaktereket teljesen osztom, nekem Berlin volt a fő kedvencem, de Nairobi miatt maradtam, de így most már részemről is kérdéses a dolog, sajnos a többiekhez egyáltalán nem kötődöm, még a Professzorhoz sem igazán. Tokyo népszerűségét én sem értem, szerintem buta az egész nő, talán ebben az évadban megindult nála valami fejlődés, de még mindig csak egy “vad csikó”, aki legalább annyit pusztít, mint épít.

kovg1987 - 2020. 04. 17. 00:03

sajnos messze az eddigi leggyengébb évadát szállította a sorozat, a 2-5. rész közötti időszak totálisan felesleges volt, a 8. meg szimplán csak nem jó…
A hihetőség nyilván mindenkinek mást jelent, de az első két évadban szerintem nem volt gond vele, és még az előzőben sem – ellentétben a mostanival. A Gandía szál totális öngól, mert persze, értem én hogy szuperkatona, de az hogy 8-an lőnek rá (köztük a háborús veterán Helsinki) és meg sem sebesül..?! Ne bohóckodjunk már..
Az évad végi cliffhangert sajnos 200 kilométerről lehetett látni, Lisbon kiszabadítása pedig teljes röhej volt.
Sajnos ebben az évadban 3 részt tudtam maradéktalanul élvezni, még ha Najwa Nimri valóban jó is volt és a Lisbonnal való jelenetei ültek is. Mindezek ellenére ott leszek a folytatásnál, de remélem visszatérnek a készítők az ennél egy fokkal realisztikusabb történetmesélésre. Ez az évad nálam sajnos csak alulról 6/10.
Ja és kérem, KILL ARTURITO!

doctorur - 2020. 04. 17. 00:24

Mikor jó egy sorozat? Ha kivált belőled olyan érzelmet, ami miatt megnézed a következő, majd az azt követő részeket is.
Asszem nagyon régen volt olyan, hogy 4 évadot ilyen gyorsan ledaráltam, pedig eléggé finnyás és kritikus vagyok, magasan van a mérce. Talán ebből egyértelműen látszik, hogy nálam abszolút TOP kategóriás.
Azért nézek filmet, hogy szórakozzak és ennek ez a sorozat teljes mértékben megfelel, még úgyis, hogy a karakterépítést nem csak nézői szemmel figyelem.
Elfogadom, hogy mások másképp értékelik az évadot, máshogy látjuk a dolgokat, de ettől kerek a világ.
Én egyáltalán nem látok kivetni valót pl a szerelmi civódásban. A szerelmi csalódás és az ebből fakadó féltékenység elég sok nézőt tapasztalati szinten is megérint. Ahogy egy kormány törvénytelensége és az ezzel szembeni bármilyen fellépés is azonosulást vált ki. A csapatdinamika, a vezető szerepek felcserélése, a megpuccsolt vezér ördöggé válása, majd felemelkedése, Tokyó érzelgős gyilkossá faragása, Stockholm és Tokyo nőként vezérré válása, de Nairobi megmentése és elvesztése, a Professzor tévedhetetlenségéből a sebezhetőség irányába tolása is mind egy-egy érzelmi löket, ami az átlagnézőnek és nem a vérprofi kritikusoknak szól. Lássuk be, hogy ez nagyon is működik. Mennyien ismerhették fel magukat ezekben a villanásokban? Mennyien akarnának pl Tokyók lenni?
Voltak történetvezetési hibák, teljesen lehetetlen események? Voltak.
De hány ember gondolkodott azon, hogy Gandia miért nem pusztult el a kereszttűzben, ahol még a Terminátor is darabjaira hullott volna? Vagy mennyien elemezték, hogy a Professzor tervei tényleg kivitelezhetők-e?
Ez az évad az érzelmek erősítésről, a szerepelőkkel történő könnyebb azonosulásról szólt, és bizony tényleg nagyon sok nézőnél ez meg is valósult. Ez az érzelmi többlet teremtette meg az 5. és 6. évadot.
Szerintem plusz 3 résszel be is fejezhették volna az egész sorozatot, amit el is fogadtam volna, de én speciel örülök, hogy még minimum 16 órás kikapcsolódást kapok az alkotóktól.
És az megvan, hogy a zenei aláfestés is egészen kiváló?

Bence - 2020. 04. 17. 03:02

Ajánlom figyelmetekbe, netflixen fellelhető egy “hogyan készült” jellegű 1 órás epizód a készítőkkel, színészekkel, rengeteg kulisszák mögötti jelenettel, forgatási nehézségekkel, miegymás. Érdekes, jópofa.

heidfeld - 2020. 04. 17. 08:19

Kicsit olyan érzésem van, mintha a készítőknek nem lett volna elég ötlete a folytatásra.
Egy lényeges dologgal nem értek egyet a kritikával. Ez a macska-egér harc, Lisabon-felügyelőnő a kihallgatáson. Nem volt annyira jó. Egy valamiről mindenki megfeledkezik: Testvérek, együtt nőttek fel. Ismerik a másik minden oldalát, reakcióját, trükkjét. Hiába nem nagyon beszéltek, hosszú évekig.
Najma Nimri egyébként alapvetően énekesnő, de elől még lehet jó. De mondjuk Vis a Vis, Anabel/Imma Cuvas/, Macarena/Maggie Civantos/, Nadie de Santiago/Las Chicas del Cable/ más kategória.
Én lőttem, hasonló fegyverekkel, mint Gandia, katonai kiképzés alatt, így erre már tényleg Sci-fi-dolgok jutottak eszembe. Kapcsolati dráma, ugyan már. Arturito helyett meg Alison, vagy Adriana. Utóbbit alakító színésznő, most a legsúlyosabb helyzetben lévő Madrid egyik kórházában dolgozik, önkéntesként mert diplomás nővér.
Talán 1300 túszról indultunk. Nem tudom, van-e még 100..
Pár butaság, 3 töltelék rész ellenére, még alulról súrolta a 7.5/10-es osztályzatot. És az új karakter sokat lendíthet.

Deni - 2020. 04. 17. 11:48

Nekem 10/10

Ajanlom megnezni az utanalevo doku/werk videot,ami magyarazatot ad a “dramazas” es arturito jelenletere is, amit pl a cikkben nehezmenyeztek..
Azt gondolom,hogy mint mindig, ha van vmi hirtelen sikeru film/sorozat, az emberek elvarjak ugyanazt a szinvonalt a folytatastol,sot ugrani kell szintet a tétben/akcioban/dramaban , amit sztem tokeletesen hozott a sorozat..
Nyilvan vannak benne hibak,de ezert is erdemes megnezni,amit fentebb irtam, mert lehidaltok,ha meg tudjatok,hogy forgattak az evadot..
ez nem egy amerikai sorozat,itt spanyol karakterek vannak,spanyol mentalitassal.. sztem igy hiteles,megha szamomra is neha mar kicsit sok volt az intrika/drama, de ettol csak megjobban eggye tudsz valni a karakterekkel es megszeretni oket. De persze ez csak az en velemenyem..:) es az hogy meg nincs vege… en nagyon orulok:)))

tüske - 2020. 04. 17. 12:27

A túl sok szappanoperás rész miatt már majdnem kaszáltam korábban, végül maradtam, nem olyan könnyű erről lejönni :).

Nem teljesen értem az értetlenkedést Nairobi miatt: ebben a karakterben ennyi volt. Én is nagyon kedveltem, de ez a szerethetőség főleg a színésznőnek köszönhető, nem a karakternek. Berlin, Tokyo (igen, ő is) sokkal-sokkal érdekesebb. Szabálytalanok, zabolátlanok, kiszámíthatatlanok.

Nekem Rio-ból van már elegem, szegény szintén elfáradt, nem nagyon tudnak vele mit kezdeni az írók, tőle is el kéne búcsúzni.

Arturitot ne öljük meg, inkább küldjék ki, és legyen az a büntetése, hogy senki nem foglalkozik vele kint, és mondjuk minden évadban egyszer megmutatják, hogy még mindig magányos.

Sokkal több rablást, tervezgetést, váratlan húzást szeretnék én látni, de hát ezek a spanyolok nem így működnek :P.

Timi - 2020. 04. 17. 13:06

@Clarisse: Egyetértek, valóban pozitívum, hogy Marseille és Bogota is kapott karakterizációt, különösen Marseille jelenetei voltak jók.

@Pip: Ugyanez volt nekem is Nairobinal, mikor a műtéti sebét kezdték el ütni. Fájdalmas volt végignézni.

@doctorur: alapvetően nekem sincs bajom a szerelmi cívódással, sőt kell, hogy legyen egy sorozatban, de pl volt egy olyan jelenet, amikor Gandia bombát dobott Rio és Denver semlegesítésére a liftbe, akik a feléjük közeledő bombát azért nem vetétk észre, mert épp ezen a szerelmi cívódáson csámcsogtak AKCIÓ közben. Így már inkább van vele bajom és az egész butának hat. Erre amúgy nyilván nincs sok statisztika, de azért elég sok helyen láttam (pl itt is) leírva, hogy Gandia hallhatatlansága egy vicc volt, vagy épp Lisboa kiszabadítása. De amúgy összességében amit a szórakoztatásról írsz, az teljesen helyén van, ebből a szempontból még mindig ez az egyik legjobb létező sorozat, és természetesen folytatjuk a nézését. :))

Timi - 2020. 04. 17. 13:31

@heidfeld: “Najma Nimri egyébként alapvetően énekesnő, de elől még lehet jó. De mondjuk Vis a Vis, Anabel/Imma Cuvas/, Macarena/Maggie Civantos/, Nadie de Santiago/Las Chicas del Cable/ más kategória.”
Szerintem akiket felsoroltál szimplán jobbak nála, de Najwanak ez a karakter jól áll, mondjuk Vis a Visben is hasonlót hozott, szerintem ő kifejezetten karakterszínésznő, az általad felsoroltak szerintem bármikor bármit eltudnak játszani. :)

@Deni, @Bence: Én is végig néztem azt a “hogyan készült” részt a Netflixen, valóban sokat dobott az élményen és én is csak ajánlani tudom. Én mondjuk éreztem és tudtam is, hogy Arturito emiatt van a sorozatban, merthogy egy rakás szerencsétlenség és az emberek nevetnek rajta, de szerintem ez kb. a második, vagy a harmadik évadig ült, most már teljesen szembeötlő a jelenléte és szerintem nem azt a hatást nyújta, amit eredetileg szántak neki és amit a werkben is magyaráznak.

@tüske: szerintem nem ennyi volt Nairobiban, nem véletlenül volt az egyik legnépszerűbb karaktere a sorozatnak (sokaknál megelőzi Tokyot). Nem gondolom, hogy az ostoba Rionak (ezt írtad is), a 2 mondatos Helsinki, Bogota, Denver nője, de részemről, hogy akár Tokyo érdekesebb lenne nála.

Theo - 2020. 04. 17. 20:05

Ez volt az egyetlen sorozat, amiből megtartottam az összes részt eddig, hogy majd egyben ledarálom, főleg ha majd lesz hozzá értelmes magyar felirat, mert eddig többnyire angollal néztem, a magyarok olyan rosszak voltak, ennél az etapnál már volt Netflixes magyar felirat ez már tűrhetőnek mondható, főleg hogy a harmadikkal ellentétben ez megint ismét eredeti spanyol nyelven néztem mint az első kettőt, nem angolul, de a végén egyszerűen teljesen elment a kedvem az egésztől és töröltem. Nézni fogom a további részeket, csak már tuti nem nézem újra, pedig az első etapot vagy tízszer láttam legalább, és a másodikat is többször. A felsorolt “hibákból” nekem egyedül Arturito vergődése a zavaró, nem is az hogy ellenállást szít, hanem hogy a nőkre nyomul, azt nem igazán tudom hova rakni, meg néhány mellék karakter viselkedését. Engem eddig se hatott meg egyik karakter halála se, ahogy nincs különösebb bajom a meglévőkkel se. Gandia golyóálló is hihető, ha megfelelő felszerelésben volt, és olyan helyen találták csak el, lehetséges, az már hogy a gránát hogy sebezte úgy meg kicsit érdekesebb, meg az előtte lévő jelenetek az egész Nairobi lelövése és ahogy oda jutottunk. Engem ami legjobban felbaszott, hogy ismét a nagy tervezésben a szellőzőket nem vették figyelembe, mindent oktat a Professzor, szinte mindenre gondol, de egy ilyen nyilvánvaló dolgot nem vesznek figyelembe, hát Die Hard alap. A másik ami még röhejes volt, hogy helikoptert küldenek Gandia kimentésére, annak se volt semmi értelme, főleg egy olyat, meg hogy a rablók megkockáztatták, hogy a rendőrök lelövik őket, hiába a füst, aktív tűzharc, simán eltalálhattak volna valakit, felesleges kockáztatás volt, hab a tortán hogy a tucat mesterlövész megijedt Tokiotól, itt is lehetett volna egy sokkal egyszerűbb terv, Lisbon egyszerűen leereszkedik, és beszaladnak, semmi extra lövöldözés.

Brigitta - 2020. 04. 17. 21:11

Mikorra várható az 5 évad nekem nagyon tetszik a sorát 10\9 es szamomra.elore is koszy

Shannen - 2020. 04. 18. 10:03

Nagyjából az évad felénél teljesen elengedtem a dolgot a logikátlanságokkal és a zavaró történetszálakkal és csak hátradőltem és élvezem, amit látok. Mert, hogy a La casa de papel még mindig baromi szórakoztató, ahogy Lisboa szökését megoldották, csak csettinteni tudtak elismerésként még ha totál hihetetlen volt is az egész.

Azt viszont komoly hibának vélem, hogy pont Nairobi-tól váltak meg (persze lehet tényleg a színésznő akart távozni), Berlin után ő volt a legjobb karakter, akinek úgy tényleg igazán lehetett szurkolni.

A szerelmi cívódások röhejesek voltak valóban, remélem ezekből jövőre visszavesznek. Arturito roppant idegesítő volt, plusz ez a rmozdulása a nőkre totál érthetetlen ebben a helyzetben.

Gandía mint szuperkatona viszonylag hihető volt, egészen addig a pontig, amíg négyen nem vették kereszttűzbe és semmi baja nem lett tőle.

Idén Najma Nimri sok esetben elvitte a showt. Amit az előző etapban hiányoltam a karakteréből, azt most sokszorosan bepótolták az írók, jó volt többet látni és jobban megismerni a hátterét. A Bella ciao-feldolgozása meg kifejezetten ütött (megint) az évadzáró végén.

“Szerintem nagyon egyszerűen oldják fel majd a 4. évados cliffet. A nőnél megindul a szülés.”

És tényleg. Ezt simán el tudom képzelni. Nyilván nem véletlenül írták utolsó perces terhesre a karaktert.

Edrick - 2020. 04. 18. 21:49

A suspension of disbelief nálam már régen kapcsolt, nagyon régen, még amikor a Professzor a roncstelepen lógott meg a későbbi Lisszabon orra elől. Azóta csak megmosolygok minden hasonló pillanatot, és megyek tovább a lendülettel, de azért ebben a 2*8 részben nem tették könnyűvé a dolgomat. Nem akarok nagyon belemenni, előttem írtak már sokan. Amiket viszont most szerintem jobban csináltak a korábbiakhoz képest, az simán Palermo, Marseille és Bogota, és nagyon örültem nekik, pláne, hogy nekem Marseille tavaly simán csak úgy maradt meg mint “a görényes csávó”. A rablás semennyire sem haladt, ez a 8 rész gyakorlatilag egy érzelmi közjáték volt, de ennek fenomenális. Mármint én tanácstalanul álltam tavaly júliusban, hogy mi lesz ebből, esetleg futnak majd, mint a Szökésben, vagy elsütik megint ugyanazt, és rabolnak, de összességében jól jöttek ki belőle. Kaptam valamit, ami új volt, de mégis ismerős. Most ezt emelték egy újabb szintre, és ugyan innentől nekem már nem szól a Bella Ciao, mert az inkább az eredeti part 1 + part 2, ez már valami más, de mégis üt. Azért remélem egy picit, hogy a következőkben visszatérnek a logikai csavarokhoz, mert ha most már mindenki megvan, akkor ki is kell végre vinni az aranyat, nem?

@Cole: “Szerintem nagyon egyszerűen oldják fel majd a 4. évados cliffet. A nőnél megindul a szülés.”

Az hagyján, minimum Marseille fogja levezetni a szülést!

És csatlakozom: Arturito egyszerűen felesleges. Nemcsak ütnivaló, hanem felesleges is. A keresztlánynál még értem, hogy bizonyítani akar, de hogy az egész túszos szál (élen Arturitoval) hova vezet, az egyelőre rejtély.

Gegory - 2020. 04. 19. 05:45

Rég láttam ennyire jó sorozatot. Spanyolból meg ritka az ennyire normális élvezhető. Nagyon durva, hogy mennyi a Mastermindos WTF pillanat :D

winnie - 2020. 04. 19. 07:38

OFF:

“Spanyolból meg ritka az ennyire normális élvezhető”

nem vagyok spanyol sorozatrajongó, de a Netflixen most fent lévő 20-30 spanyol sorozatból bőven van normális élvezhető még szerintem is – esélyt kell adni neki:)

Timi - 2020. 04. 19. 17:55

OFF:

“de a Netflixen most fent lévő 20-30 spanyol sorozatból bőven van normális élvezhető még szerintem is – esélyt kell adni neki:)”

Igen, tudom még javasolni pl. a Vis a Vist és a Chicas del Cablet is, valamint ott van az Elite, amit bár még nem próbáltam, de nagyon népszerű és abban pár La Casa de Papel szereplő is visszaköszön, ahogy a Vis a visbenn is.

Konen - 2020. 04. 20. 10:59

Nálam 10/10 A szökés és a 24 óta nem élveztem így sorozatot mint ezt

Adreee - 2020. 04. 24. 15:05

“Spanyolból meg ritka az ennyire normális élvezhető”

Úristen, hogy lehet ilyet kijelenteni? Spanyol sorozatok között az egyik legkönnyebb színvonalas alkotásokat találni. Tele van velük a Netflix, azokról meg nem is beszélve amik nincsenek ott fent, de letölthetőek. Csak körbe kell nézni! A színészeik meg egyszerűen zseniálisak..

katyvaszlipp - 2020. 04. 27. 22:23

@heidfeld

“Egy valamiről mindenki megfeledkezik: Testvérek, együtt nőttek fel. Ismerik a másik minden oldalát, reakcióját, trükkjét. Hiába nem nagyon beszéltek, hosszú évekig.”

mármint kik testvérek?

pongi_ - 2020. 05. 05. 03:04

Zseni sorozat! Pörög, nem tudod letenni!

Nem gondolom, hogy beindul a szülés, szerintem az annyira gagyi lenne. :D Legalábbis nem csak ennyi lesz.

Ha a sorozat tematikáját követjük, a Tamayo odaigérte Sierranak az egész rendőrség támogatását, de ha belegondulunk miket mondott a prof. ez mind hazugság.
(ahogy odaigérték a pár év börtönt Riónak és Raquelnek is, pedig még egy jóindulatú bírónál is több mint 100 évet ülnének ezekért a bűncselekményekért.)
Nyilván ezt ő is tudta, azért nyilatkozott úgy ahogy és lesz benne valamilyen csavar, hogy mentse magát. Bár azt nem gondolom, hogy átáll.

Remélem Helsi, Bogota, Marseille és Palermo is többet fog szerepelni. + Monica is, csak ne a szerelmi drámájával.

Narobi <3 :(

OFF
Kedvet kaptam további sorikhoz, és a spanyol tanuláshoz is szóval VAMOS:D

Kati néni - 2020. 05. 11. 22:00

Húh, ledaráltam az összes részt 3-4 nap alatt. Az első borzasztóan tetszett, a második meg inkább fan service, tele von logikai buktatókkal és túl sok benne a melodráma. A második szezonnak maga az alapfeltevése (nagyobb, még többet markoló, extrémebb, Berlin terve) nagyon erőltetett számomra. De a Dark mellett ez a második olyan sorozat, amely miatt imádom a Netflixet.

pete_mapl3 - 2020. 05. 21. 14:49

Másfél- két hét leforgása alatt néztük meg az összes évadot, mivel rengetegen ajánlották a sorozatot.

1. és 2. évad kifejezetten katasztrofális volt, gyakorlatilag minden rész egy szenvedés volt, de ha már elkezdtük nézni és több órát belefeccöltünk, végig néztük.
Vontatott, felesleges párbeszédek és drámázás, mindemellett előre kitalálható cselekmény.

A 4 évad tetszett a legjobban annak ellenére, hogy a sztori vezetés itt is nagyon kiismerhető volt, de végre több akció volt, kevesebb tökörészéssel, kicsit jobb szereplők közötti interakciókkal. (Persze egy két akció jelenet néha egészen nevetséges szintre süllyedt).
Nairobi közelgő halála annyira az arcba volt tolva minden egyes részben, hogy ez nem ért meglepetésként.

Összességében nem rossz sorozat ez, de úgy érzem valami mindig félremegy, valami hiányzik ahhoz, hogy nagy klasszikus legyen (pedig meg lehetne rá az esélye).

4. évad nálam is 7/10 összességében 5/10 a 4 évadra.

Zsugabubus - 2020. 08. 02. 12:02

Megidézi a 10-15 évvel ezelőtti Szökést és a 24-t, azoknak minden előnyét viszont kismillió baromságát is.

PassingBad - 2020. 10. 12. 02:08

Aki okosan kitalált és felépített bankrablós sorozatot keres, az messze kerülje el, mert csak csalódni fog!
Ez egy spanyol szappanopera, ahol mindenki szerelmes, családtag, vagy a kettő együtt. Sokszor a legnagyobb krízis és lövöldözés közben kezdenek romantikázni vagy épp egy családi veszekedésbe.
Valóságtartalom és logika nulla, itt bármikor bármi megtörténhet, majd egy perccel később akár az ellenkezője.

ricsi - 2020. 12. 23. 21:06

Most a 4 dik évadnak nem.lesz folytatása??
vagy tudja valakki hogy lessz e mert nagyon hülyén lett vége

winnie - 2020. 12. 23. 21:58

érdemes a többi posztot is elolvasni: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/la-casa-de-papel/

az ötödik evad már korábban be lett reendelve.

ooo - 2020. 12. 26. 15:05

Egyszerre néztem meg a 3. és a 4. évadot, sajnos érezhető visszaesés volt az utóbbi.

Amit viszont már korábban is éreztem, az most is előjött. Nem tudom miért kell teletömni szerelmi drámákkal, hangzatos társadalmi üzenetekkel (#metoo: csúnya, erőszakolós férfiak vs. szegény, kiszolgáltatott nők) a sorozatot, mikor a bankrablásos rész, a tervek mind-mind stimmelnek és élvezetesek. Én még éppen a zs kategóriás akciófilmekbe illő lövöldözés felett is szemet tudok hunyni, viszont a felesleges értekezések a Denver-Rio-Monica hármasról, vagy a szerb csávó szexuális identitásáról már unalmasak. (Persze tudom, just Netflix things…)

Ha ezeket a felesleges töltelék jeleneteket kihagyánk, lenne egy 5-6 epizódból álló, eseményekkel teli, 10/10-es évadunk, de sajnos a fent említett dolgok lehúzzák egy olyan 10/6-ra. Nem biztos, hogy maradok a következő évadra.

ooo - 2020. 12. 26. 15:10

Kicsit más szempontból nézve a sorozatot: én egyáltalán nem tudok azonosulni a főszereplőkkel, számomra ők szimpla terroristák, mint pl. az ISIS – még ha nem is gyilkolnak annyi embert. Nincs előttem az a kép, ahogy a Charlie Hebdo, vagy a Bataclannál történtek után tízezrek tapsolnak az utcán és a rendőrséget/CNI-t próbálják meg úgy beállítani a médiában meg egész Spanyolországban úgy, mint a “gonosz hatóság”, aki szegény szabadságharcosok életére tör. Őszintén szólva senki nem bánja, ha a hatóságok határozottan, erőszakot alkalmazva kiiktatják a terroristákat a való életben.

Itt nem holmi Robin Hoodokról van szó, mert a nagy okosok abba nem gondolnak bele, hogy ha az ország aranytartalékát ellopják, akkor kb. államcsőd és a fél ország az utcára kerül.

Oké, tudom, hogy fikció, de akkor is van egy ilyen téves üzenete a sorozatnak.

Temolentum - 2021. 04. 20. 21:20

Szinte megállás nélkül néztem végig a 4 évadot.Lekötött! Az élet nem kívánságműsor! Nairobi halála letaglózott! Számomra nem derült ki hogy Gandia életben maradt-e? Az arany még az épületen belül.A 4.évad 8.részének végét kétszer is megnéztem. Nem lettem okosabb. Alicia rátalált a Professzorra.Egy lövés a Professzor feje mellé. Közeledtek egymáshoz. Elment a kép! Aztán még 3 lövés dördült. Még Alicia lihegését hallottuk. Aztán még egy lövés dördült. A befejezés így számomra talány.Folytatást kíván! Nagyon befejezetlen! Csak mellékesen megjegyzem,Artúrót néhányszor letudtam volna csapni.Jó színészi alakítás! Összességében nagyon tetszett,sajnos az életben sem hozzuk meg mindig a legjobb döntéseket. Kíváncsian várom a folytatást.Köszönöm a filmet!

Terran - 2021. 05. 30. 06:21

Ezt a sorozatot egyértelműen a karakterek viszik el, illetve az, hogy végre nem az “egyen” Hollywood-i amerikai színészek alakítanak a szoksásos, oktatott, klisés megoldásokkal.

Ami számomra gyenge volt, az egyrészt a felesleges szappanopera vonal, illetve az, hogy számos dolog ismétlődik az első etapból. Imsét egy csapóajtós épület, megint egy homokzsákokra fektetett géppuska, megint alagutat ásnak, stb. stb. Lisbon kiszabadítására is el tudtam voilna képzelni kreatívabb, hajmeresztőbb megoldást, mint az ismételt alagút ásást. Azt sem értettem, minek a kamufal? Ha az őrök nem látják a mélygarázst a hekkelt kamerák miatt, akkor bárhol elbújhattak volna (lépcsőház, egy furgon, vagy az alagútban ahol bejöttek).

Najwa Nimrit én kifejezetten utálom, rettenetesen ellenszenves nő. Ok, erre a szerepre ez kellett, szerintem utálja is a fél világ (mármint a karakterét), de számomra a színésznő is ellenszenves, karaktertől függetlenül. A túltolt erőszakkal és Nairobi kivégzésévcel nyilvánvalóan az érzelmek hullámvasutaztatása volt a cél, ami be is jött, de nem mindig tartottam jó iránynak.

Én arra tippelek a végével kapcsolatban, hogy a csajt lelövi a Prof. A stáblista alatt női “lihegést” lehetett hallani, ebből következtetek. De ezzel lenne némi gond, mivel ha egy terhes nőt kinyírnak, akkor borul minden szimpátia, amit eddig felépítettek. Viszont életben sem hagyhatja, mivel megtalálta a rejtekhelyét. Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből…Jó a sorozat, de lenne még mit javítani.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz