login |

Mellékhatás: 3 rész után

2020. 04. 17. 17:50 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Saját fejlesztés. Nagyobb dózis, nagyobb hatékonyság.

Ez most ilyen kikacsintós idézet volt, vagy teljesen önkéntelen? Akármi is a helyzet, a Mellékhatás egyelőre nagyon is tudatosnak tűnik, már csak az a kérdés, hogy a készítők fejében igazán az első évad van meg, vagy egy több szezonos térkép lebeg előttük? Ha pedig utóbbi, akkor nagyon kíváncsi vagyok, hogy mik a terveik, mert az biztos, hogy eddig bejön, amit látok.

Ahogy írtam, a kezdés imponáló és magabiztos volt. Közel sem csak azért, mert tisztességes volt a megvalósítás, hanem mert végig fenntartotta az érdeklődésemet, és jó volt homályban lenni annak kapcsán, hogy milyen irányba tart a sorozat.

Nyilván egy cél ismert volt, hogy Sztarenki Dóra karaktere (ahogy egy kommentelő is írta, egy kivételével, bennem sem maradtak meg a karakterek nevei…) lesz a béranya, vagyis őt szemelik ki, azonban addig, hogy mindez szóba kerüljön, max az 1×04-ben érhetnek el, szóval gőzöm sincs, hogy a folyamatnak mekkora részét fogja felölelni a szezon. (A napokban indult, ugyancsak béranya tematikájú brit The Nest nagyon hamar letudja az előzetes dolgokat, már az 1×02-re három hónapot ugrik, de ott másféle a sztori.)

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nem is nagyon lehetne spoilerezni, a Mellékhatás (egyelőre?) nem a csavarokra vagy a meglepetésekre épít, inkább csak a történetében bízik, valamint abban, hogy a karakterek el fogják vinni a hátukon ezt a sztorit, hogy kialakítunk velük kapcsolatban valami érzelmi kötődést. És erre írtam fent, hogy ez a hozzáállás magabiztosságot sugall, manapság ugyanis sokak számára elengedhetetlen lenne az akció vagy a WTF az érvényesüléshez, mert azt hiszik, hogy elengedhetetlen.

Az első rész kapcsán, lehet, hogy jogosan, felmerült, hogy nem túlságosan szimpatikusak a szereplők, hogy senki sem szerethető, ami nem könnyíti meg a néző dolgát, de egy sorozatnak nem is ez az elsődleges feladata. Valahol persze jogos a panasz, bennem is felmerült, de itt érzek annyit a szereplőkben, hogy a mostani személyiségük és a jövőbeli énjük mozgásban tartsa a gépezetet.

Először Ludmannék valójában szimpatikusak. Ők tényleg csak gyereket akarnak. A feleség ellen nem hiszem, hogy sok mindent fel lehetne hozni, az 1×02-ben végre róla is volt szó, foglalkoztak azzal, hogy mit és hogyan érez, de ha eltekintünk a bűnközeli dolgoktól, akkor magánemberként a férje is jó… férj. Csak ugye olykor embereket akar bebetonozni meg családtagokat kinyírni, de hát az Aranyéletben Endre bá sem volt az a szent, nem?

Az orvos/jogász pár már sokkal másféle dinamikával bír, és esetükben pont ez a dinamika, ami érdekel, nem is megyek bele a kapcsolatukba, a kimondott és elhallgatott dolgaikba, mert oldalakat írhatnék, de ha ügyesen szövik a kapcsolatukat, akkor itt sem lesz gond? Nem is a karakterek kedvelhetősége a kérdés nálam, hanem a főhős személye. Az lehet, hogy hiányzik? Ki a főhős? Kinek a történetét látjuk?

A lányomért mindent megtennék.

Egyelőre ugyanis a fiatal anya nem főhős alkat, és nem hiszem, hogy bárkinek szimpatikus lenne az, ahogy folyton lobban és elszakad nála a cérna. De ha egyszer ilyen, akkor nincs mit tenni. Arról nem is beszélve, hogy ilyennek kell lennie, hogy elindulhasson “jó” irányba a fejlődése. A lényeg, hogy az írók konzisztensek, nem “javítják” meg őt azonnal. Sőt, igazából aggódom is, hogy hova akarnak vele eljutni az S1 végéig, mert ha levetkőzi korábbi énjét, akkor lehet, hogy az is oda lesz, amiért érdekesnek tarthatjuk.

Persze mindezt úgy mondom, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen szétcsúszott figurákkal mindig nehezebb a dolga a nézőnek – de az íróknak is, nem kis kihívás vár tehát a készítőkre vele kapcsolatban.

És, hogy miért csak a karakterekről beszélek? Pont azért, amiért páran lehet, hogy unalmasnak fogják tartani a sorozatot. Nyilván akció nincs benne sok, borzongani sem nagyon kell, viszont ettől még a feszültség és az izgalom jelen van, annak ellenére, hogy mindezt tényleg túlzásokba esések nélkül prezentálják. Az pedig, hogy még el is gondolkodtat valamilyen szinten az etikai kérdések kapcsán, külön bónusz.

Valahol sajnálom, hogy nem Netflix-es ez a sorozat, szerintem jó kis, pár napos dara lehetne, lehet, hogy most sokat jelentett az értékelésemben az, hogy a 2. és 3. részt egymás után néztem meg. (Sehova sem tudtam beszúrni, de az építő telepes díszlet a nagy gépekkel telitalálat volt.)

19 hozzászólás Ne habozz!

fajro - 2020. 04. 14. 15:24

A 2-3. részben azért nagyon visszaesett a színészi játék, nagyon sok mondat leugrott a képernyőről, sajnos Adorjáni sem túl hiteles, Borbély Alexandra pedig végképp nagyon gyenge. Van egy-két normális mellékszereplő (bár ez gondolom olyan, hogy egy-két jelenetet minden színész meg tud jól oldani, de főszereplőnek vagy kiemelt szereplőnek lenni azért más…)

A sztori is nagyon lassan hömpölyög, most jutottunk el odáig, amit már a történet leírásából mindenki tudhatott előre.

Ami viszont érdekel, hogy mi volt a nagy családi szétszakadás oka, szóval legalább van olyan téma, ami miatt számomra megéri maradni.

Az a nagy baj, hogy sem annak nem tudok drukkolni, hogy a Nagy Zsoltéknak legyen gyerekük, annak talán egy kicsit, hogy Adorjáni túlélje a történetet, annak viszont végképp nem, hogy Sztarenkihez kerüljön a gyereke.
(Mármint nyilván karakterekről beszélek – nem tudom, hogy ez az én figyelmetlenségem-e, vagy itt valahogy nem súlykolják a neveket, de a Ludmanon kívül semmilyen karakter nevét nem tudtam megjegyezni három rész után.)

Diapolo - 2020. 04. 17. 19:00

A pilotot nem magasztaltam, de azóta azért kicsit változott a véleményem. Habár az engem valamiért nagyon idegesít, hogy a szereplők neveit nem tudom megjegyezni, ilyen azért nem sűrűn történik velem.
A doki egész szimpatikus lett, próbál kimászni a helyzetből, még Nagy Zsolt karaktere is jó. Illetve jött az, amit én a pilotból hiányoltam, és Winnie-nek nagyon igaza volt, hogy ez még előkerülhet majd, hogy a feleség szemszögéből is érezzük kicsit ennek a balul elsült esetnek a súlyát. Nem rohan a történetvezetés, pontosan sejtjük nagy vonalakban, hogy hova érkezünk majd meg, ennek ellenére szerintem azért én ezt mindenképp a jobban sikerült darabok közé helyezném. Egyedül Sztarenki jelenlététől áll égnek a hajam, engem megőrjít egyszerűen. Borbély Alexandrát pedig továbbra se értem miért istenítik…Legyen itt egy 7,5/10.

Florabell - 2020. 04. 17. 20:48

Én még csak az első két részt láttam,de nagyon tetszik.Egyelőre a jól megalapozott karakter dinamikák simán elviszik a sztorit.

Dawnie - 2020. 04. 18. 20:09

Az utolsó képen látható éttermi jelenetet tudja valaki, hogy hol vették fel? Nagyon menő az a cápás akvárium.

Tatala - 2020. 04. 18. 20:21

@Dawnie: Én a Dzsungel étteremben láttam hasonló tematikájú termet, de cápa ott sem volt :)

Nálam a sorozat a pilot résznél elvágta magát… a folyamatos sötét tónus, a színészi (nem)játék, a történet lassúsága nem tetszett… és nem segítette ezt az sem, hogy az RTLMost-on nézve, 10 percenként 3x leadták egymás után az Apatigris ajánlóját egymás után….

Lapaj - 2020. 04. 19. 02:39

Dóra viszi a hátán egyelőre az egészet, de a sztori nagyon jó (szerintem Robin Cook-tól csent, de nem vagyok biztos benne) és azért senki sem igazán rossz. Kimondottan gyengére senkit nem tudnék pontozni.
Szandra pedig külön téma, ő bármiben isteni, mert olyan aurája van a csajnak, hogy akármit csinál, akárhogy, nem tud nem jó lenni… akkora korszakos zseni hogy az nem mindennapi és nem is érdem, hanem adomány.
Ha csendben nézne egy órán át, az is élvezhető lenne… sőt katartikus… aprót rezzenne és elsírnám magam tőle a gyönyörtől… pedig még csak nem is extra szépség és következésképp nem is extra színésznő valójában… bocsánat de átlagos és neki nem is kell szerepjátszásban ennél jobbnak lenni, mert másban jobb, sőt tán a legjobb. Abszolút egyedi extrája van, és ez több is, mint ha jól tud valaki szerepleni, mert ezzel többet ad… Az ember hátán a bizsergés (és nem a hideglelés) futkos tőle. Döbbenetes. Ezt már a Hacktion-ben is észrevettem, hogy “kitakarta” maga körül az összes szereplő csajszit, pedig mind szép és jó színésznő… pedig nem volt benne sok szövege vagy szerepe…

Pár erőltetett ill kényszeres dolog persze van benne, de melyik magyar filmben ill sorozatban nincs..? pl ettől a sok formás félpucér popótól és trágár beszédtől nem hiszem, hogy felmegy a nézettség, teljesen felesleges, sőt primitívvé és vulgárissá teszi kissé. Sok igényesebb néző, már kapcsol is el… nem kéne 2 perc alatt 10 b@zdmeg meg sz@r egy dialógba… az ózdiság nem csak ebből áll… persze nekem mindegy, megfelel, tetszik így is, nem vagyok finnyás, én is ebben nőttem fel a nyolcban (sajnos), irdatlan ocsmány beszéd, telepek, verés bunyó… bűnözés…

Ja igen, hát a bűnözést sem kéne ennyire tolni, mert már lassan minden szereplő bűnöző lesz sajnos így vagy úgy… nálunk ezek úgy látszik népi hagyományok seggek ocsmány beszéd bűnözés. Egy amúgy menő gazdag doki ennyire azért nem átverhető balfácán szerintem, hogy így lehúzzák; ez nagyon gyenge és felesleges momentum volt, ki lehetett volna hagyni, kapott már szerencsétlen eleget így is. Az orvosok renoméját nem kéne teljesen földbe döngölni, így sem túl nagy itthon sajnos…

Rékától többet vártam sokkal, pedig színpadon brillíroz. Neki valahogy a kamera nem az igazi vagy nem tudom… (de mondjuk a Testről és Lélekről-ben nagyon jó abban a kis szerepben)
Talán testreszabottabb szerep kéne neki. Pl hercegnő vagy királynő egy történelmi drámában. Nem áll jól neki ez a gazdag kényes hisztis lotyó karakter valahogy.
Vivien szerepe kevés sajnos, de legalább végre nem idétlen… Dóri mellett ő még a másik akit kiemelnék (szerintem ő nem komikus színésznő, mégis kis naiva komika szerepeket kap folyton, ebben a szerepben máris megragadóbb), meg az öreg doki, Frici bácsi, fantasztikus jó, de hát ő egy nagymester…

winnie - 2020. 04. 19. 07:58

Lapaj: a két fenékbeállítás (talán csak annyi volt) közül direkt bele is tettem az egyiket, de a bazdmegeléssel nem értek egyet, mármint annak ellenére, hogy én sosem beszélek így, mások simán közbeszédeben sokszorosát használják – ocsmányság ide vagy oda, ez sokszor olyan, mint a levegővétel. szerintem nem ózd-dolog, és nem is annyira karakterizáció, egyszerűen csak (egyes) fiataloknál más a határ. persze ilyenkor meg lehetne tenni, hogy nem használják és akkor nem hiányozna, de ha ilyen a karakter, akkor reálisabb lehet.

Col-Lector - 2020. 04. 19. 08:25

@Lapaj

Az Alexandrás véleményedet olvasva…. biztosan ugyanazt a sorozatot nézzük? Mert hogy ennyire gépies, monoton szövegfelmondást, nulla karizmát, amit a csaj ott kiizzad magából, ritkán látni minőségi sorozatokban. Durva fail az alakítása, rossz nézni, mint valami amatőr színjátszókörös szárnypróbálgatásai. Nem is értem, hogy egy elismert és (túl)hypeolt színésznő hogyan tud ennyire rosszul alakítani egy eddig nem túl bonyolult karaktert.

Desmond Wallace - 2020. 04. 19. 12:11

Eddig nekem is tetszik.
Leköt, érdekel a cselekmény.
Néhány esemény ugyan kiszámítható (csaló “béranya”), de jó a történetvezetés.
Annához hasonló idegesítő karaktert már régen láttam sorozatban.

Az 1×03-ban figyeltétek a Lenin szobrot?

Lapaj - 2020. 04. 19. 15:04

@Col-Lector
Nézd nem gondolod, hogy van ott egy profi rendező, meg asszisztensi stb, sőt gondolom az író is rápillant, aztán a műsorigazgató, producerek stb… mind profi filmes-tv-s szakember… Mind hülye tehetségtelen, dilettáns barom tehát szerinted, hogy egyikük sem veszi észre azt amit leírsz? Nem nyilvánvaló, hogy EZ A SZEREPE, hogy egy hideg kimért embert játsszon… ezt kapja a rendezőtől, hogy ezt kell csinálnia, mert ilyen a film világa… Ahhoz képest, amit játszott a szarvasos Oscar-jelölt filmjében, kimondottan tele van életbe. Pontosan az ilyen művészek emelkednek ki, akiket instruálnak, lényegégben szolgálnak, mégis át tudnak ütni a karakteren valamivel (van aki csak saját egyedi grimaszokkal, mint pl Belmondo, Jim Carrey vagy épp Latabár, persze mind kissé ripacskodó komikus zsenik voltak utóbbit kivéve, hisz ő még él, de most épp ez jutott eszembe.. ha akarod gyűjtök neked hasonlót, nőt is és drámai szerepben; van aki meg jelenléttel kisugárzással, elragadó rezgéssel, mint Szandra). Ezért lesz sok színész rendező is, meg ha lehet producer is és játszik is szerepet, ha tehetsége van mindhez (Vagy kellő hátszele, és pénze), mert idővel elegük van abból, hogy nem úgy kell eljátszaniuk valamit ahogy akar, nem adhatja bele a saját extráit, hanem a rendező szamárvezetőjén kell menjen… (na persze tisztelet a kivételnek, mert van pár jó rendező aki nagy szabadságot ad a színészeinek, ők e legjobbak)
Pont azt láthatod, hogy nagyon is szuper Alexa, mert teljesen át tudja hozni a karaktert… hogy a karizmájára azaz mámorító kisugárzására immunis vagy, azért csak sajnálni tudlak. (NEM! Nem szépség! Egész más és sokkal erősebb hatás… és persze szépség IS, de nem az a lényeg, mert szép bárki lehet, az nem teljesítmény)
Reméljük fejlődsz még és ráérzel, megízleled egyszer… ;)

Lapaj - 2020. 04. 19. 15:28

@Winnie
Nézd, ha figyeltél láthattad, írtam, hogy engem annyira nem zavar, ha másért nem, mert én is ebben ill hasonlóban nőttem fel… De nem szükségszerű egy fő csatorna mainstream filmjébe ezt betenni, sőt erőltetett… Ezerszer meg lett már mutatva kismilliószor “élvezhettük” a zabolátlan trágárságot, külföldi és magyar produkciókban is… Egy határig jó tud lenni, ha ügyesen és igényesen van tálalva (amit nem könnyű amúgy), aztán már fárasztó, sőt szánalomba fordulhat könnyen… kb mint a teljesen indokolatlan szex vagy pucérkodás.

Ez egy magas szintű produkció, itt tudni kell, miből mennyi kell, és mikor hová, hogy ne rontson. Tán hiszi a rendező hogy ez plusz, nem érti, hogy pont ellenkezőleg, ma már ez inkább mínusz, ha nagy adagokban jön; csak akkor kell, ha tényleg jól ki akar és tud fejezni vele valamit és a tényleg átjön. Céltalan, indokolatlan, felesleges szóvirág trágárkodás kimondottan zavaró, hiszen leviszi a nívót. Igényes alkotásban, ha kell az a csúnya szó, odateszik, mint fűszert FINOMAN ADAGOLVA, nem pedig belezudítva. Ez senkinek nem nagy szám már, mint rég, amikor többek közt ez is a lázadás és szabadság szimbóluma volt jóformán.
10-12 éves korig biztos szórakoztató menő, csakhogy ez egy 18-as karikás éjjeli film… Senki nem azért nézi hogy jó so bazdmeget hallgasson… Túl vagyunk ezen már rég. S mint írtam, felőlem végig lehet, akár minden mondatban trágár, hiszen ilyen stílus is van, hogy minden mondatban van, csak éppen azt aligha ehhez a történethez illik. Az underground, hardcore alvilági bűnözés, drog, kurvák a téma, akkor oké… ott persze tényleg ez van, hogy alapnyelvezet ez; mondjuk pl Trainspotting stílus… Ez egy elit történet ugyebár. Elit bűnöző és elit orvos-ügyvéd pár kálváriája… Mozogtam ilyen körökben, nem beszélnek így, még ha akar is, vigyáznak a szájukra. Borsodi sem beszél így, aki megüti az átlagot és ők nem bűnözők, nem betörők tolvajok, nem prostit stb… az ottani csóró,hanem átlagemberek, igen van aki a valóságban ocsmányul beszél nagyon, de mint már írtam, semmit nem ad hozzá, ha ezt bemutatjuk egy fiktív sztoriban. Mert más az, ha dokumentarista jellegű munka mondjuk és úgy van megírva ahogy megtörtént, ha egy vitában sok trágárság volt, akkor azt is áthozza… de itt nem erről van szó…

Egy színész sem örül ennek túlzottan, ha átgondolja (főleg utólag). Látható hogy szegény Sztefanovics Angélát, hogy meghurcolták egy jelenet miatt, amit előadott még nagyon fiatalon, egy részeg vagy szipus drogos hajléktalan cigánylány jelenete… ( a “szopjál geci”) küldögették körbe, hogy tessék ez az igazi Emese.. nézzék meg milyen “ember”… Szégyenbe került korlátolt idióták miatt, akik nem fogták fel hogy miről van szó, és visszább is lépett, underground terepen maradt, mai napig, persze nem bánta nagyon, mert szereti… Abba bankreklámba is behúzták, bár az hozta meg az országos sikert neki, meg nyilván keresett is vele azért… Sok szemét ember van, aki így keres és talál fogást igazságtalanul aljas módon. Amúgy Dóra szerepére nyilván Angi lett volna jobb, azaz igazán jó, csak ő már ilyet nem vállal, nem is nagyon vállalhat 40 évesen. Nyilván ő sokkal jobb lett volna benne, hiszen ő is korszakos zseni…

Fergio - 2020. 04. 19. 15:48

Nekem a csunya beszed a sorozatban egyaltalan nem zavaro, szerintem nem oncelu. Masokkal ellentetben legalabb itt hasznalnak es nem kerulik.

SPOILER!!! A kinai ettermes resznel a szerzodessel es a tollal mi volt a helyzet. Eltuno tintas tollat adtak a doktornak? Az adatai mintha nem lettek volna a szerzodesen, vagy csak nekem kerulte el vmi a figyelmem?

Col-Lector - 2020. 04. 19. 21:54

@Lapaj

Olvasva soksornyi ömlengésed… ejha. Valamiért úgy érzem, hogy totálisan teljesen a rajongás torzító hatású szemüvegén át nézed Borbély alakítását, emiatt az objektivitás vádjával abszolút nem vagy támadható.
Karanténmentes időkben hetente kétszer járok színházba, így a magyar színjátszás krémjével (és persze a tehetségtelenebbekkel is) “találkozom”, így akad viszonyítási alapom a színészek kvalitásait illetően. Mellesleg árulkodó lehet az is esetleg netán, hogy felettem legalább két kommentelő is kifejtette, hogy B.A. erősen túlhypeolt, és mondatok/alakítások leugranak a képernyőről. Rajtad kívül itt senki nem zengett ódákat a hölgyről, épp ellenkezőleg.
Illetve ne sajnálj kérlek, hogy rám nincs hatással az a “mámorító kisugárzás”, ami inkább csak a te gondolatvilágodban létezik..

ata - 2020. 04. 20. 12:01

@Fergio én arra gondolok,hogy az a csajszi egy nyomozó lesz. Ujjlenyomatot szerzett a toll által.

fajro - 2020. 04. 26. 20:05

@Lapaj
Én sem tudok egyetérteni veled, nem látom sehol a zsenit Borbély Alexandrában. Az tény, hogy van egyfajta stílusa, ami néhány karakternek nagyon jól áll (pl a Testről és lélekről-ben ezért volt sikeres), de én inkább az idegességtől érzek bizsergést a hátamon, amikor meglátom.

Sztarenkivel sem tudok megbarátkozni ebben a karakterben – egy undok, pofátlan csajt is lehet úgy hozni, hogy legyen benne valami szerethető, és neki is benne van a karakterében, hiszen látjuk a környezetét, az életét, a harcát, de egyszerűen nem tudja elérni nálam.

@Fergio
Én sem értettem pontosan a toll-helyzetet, vissza kéne nézni, hogy mi volt.

magiteo - 2020. 05. 18. 06:04

Túl vagyok a 6. részen, és azt hiszem, hogy a legnagyobb bajom a sorozattal a nagyon gyenge színészi játék. Alig látok olyan jelenetet, amit Sz. D. kivételével jól, hihetően oldottak volna meg.
A társaságból Sztarenki Dórát és Borbély Alexandrát vártam igazán kíváncsian. Előbbit sosem kedveltem, ebben a szerepében pláne nem szerethető. Ellenben elismerem, hogy kifejezetten jól játszik, nem ugrik le róla az általa megformált karakter. Sőt.
Borbély Alexandra esetében azokkal értek egyet, akik nagyon gyengének látják az alakítását. Sajnos, ő a leggyengébb láncszem. Nagyon nagy csalódást okozott ezzel, mert a “Testről és lélekről”-ben nagyon megszerettem, és kíváncsian vártam, mikor, miben láthatom legközelebb. De hát ebben a szerepben mint egy robot, úgy viselkedik. Még a hanghordozása is művi, erőltetett. Rossz nézni, ahogyan játszik, vagy inkább kínlódik a szerepével.
És a karakterek nevét pár kivétellel én se tudtam megjegyezni. Tippem szerint ez összefüggésben lehet a gyenge színészi teljesítménnyel. Valahogy nem látom bennük az általuk játszott karaktert.

Savanah - 2020. 05. 18. 10:11

Lehet ezalatt kibeszélőt indítani? Habár lehet már senki nem nézi..
Nem kezdtétek unni a 2-3 részén át szerencsetlenkedő béranya keresést? Azt sem értem ezeket az elolegeket miért nem ludmann fizeti? És ez az eheti rész? Unalooom..
Aztán a beultetes.. Azt komolyan úgy kellett megoldási?? Szaladgált kávézó kórház között, mintha csak valami gyumolcsszuretre menne. Semmi hihető nem volt benne :(
A színészi játékról osztani tudom a többség véleményét, gyenge. A női karakterek főleg. Borbély Alexandrat hallgatni is szenvedés.. Ugyanolyan hangnem, semmi arcmozdulat.. Nulla. Az a sztarenki vagy ki nem szimpi, sem a színésznő, sem a karakter akit játszik, de talán valóban ő játssza leghitelesebben. De belőle simán ki ezen h való életben is ilyen :) lehet akkor tényleg jól játszik.
Tenki Rékának még nem volt sok szerepe..
Annak ellenére h érdekel a téma, szerintem így sokadik részre gyengül, nem?

winnie - 2020. 05. 18. 10:30
Kisanna - 2020. 05. 24. 10:57

Kicsit off, de tudja esetleg valaki, hogy hol vettek fol a korhazas
(Agape van kiirva az epuletre) jeleneteket? Vsak erdekelne a helyszin.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz