login |

Pilot-mustra: Apatigris – 1×01

2020. 04. 17. 15:50 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Ez a történet esküvővel végződik. Ja…, meg azzal, hogy vízbe fojtok valakit.

Nem mind arany, ami saját gyártás? Most lesz majd fél éve az RTL Klubnak, hogy maga elé tartsa az Apatigris (Álarcos énekessel megtámogatott) 1 milliós nyitónézettségét, és egy esetleges nagyobb zuhanást majd nulla önkritikával a körülményekre fognak fogni, ami miatt most, a pilot után csak ősszel fogják leadni tévében a folytatást? (Az RTLMost+-ra egyébként felkerülnek hetiben a részek, az 1×02 már nézhető is.)

Először nagyon gyengének ítéltem meg a pilotot, de nem leszek annyira szigorú a sorozattal, mert szerintem közel sem arról van szó, hogy vállalhatatlan, mint munka (termék?) tisztességes, hozzáértők csinálták, ráadásul látszik, hogy lelkesedéssel, egyszerűen csak azt érzem, hogy az én sorozatvilágomban ilyesminek nincs helye, hogy totálisan felesleges, hogy #minekvan. Nem én vagyok a célközönség, na.

APATIGRIS – 1×01 – 4/10

Az Apatigris céltalanságáról mindent elárul az, hogy muszáj volt (ld. a fenti idézet) flashforwarddal kezdeni (amit simán lehet, hogy sosem oldanak fel – hacsak nem arra utalnak, hogy az első évadnak lesz ez a zárása, mert akkor korrekt, de amúgy elég egy nem tervezett kasza, és minden megy a levesbe), mert egyébként nem tartana a világon sehová a sorozat, csak lógna a levegőben. És szerintem az sosem árt, ha az embernek valamit van miért néznie.

Persze, elfogadom, hogy lehet egy szériát a karakterekért is figyelemmel követni. Az Apatigrisnek is ez lehet a célja, mert igazából annyi a lényege, hogy egy egyedülálló apa és három fiatal, felnőtt lánya életét követhetjük, akik közül a két, fészekből kirepült a rész végére visszaköltözik hozzá. Ez egy szitkom esetében teljesen racionalizálható alapfelállás lenne, azonban egy dramedy esetében csak egy skicc.

Ha esetleg lenne egy olyan karakter, akire épül a sztori, nem rugóznék ezen, de sajnos egyikük sem túl markáns, a címszereplő, randizásba kezdő figura pedig túl schererpéteres, hogy komolyan vehessük, nagyon sokat kell tennie a 2-3. részben ahhoz, hogy ne csak karikatúra legyen. Nem arról van szó, hogy komikus sidekick, egyszerűen csak nagyon kiszámítható, nem annyira hús-vér. Arról nem is beszélve, hogy még narrál is. Olykor.

A valójában szimpatikus figurák egy kivétellel elég kiszámítható (és kínos) szituációkban vannak, a lányokról nem sok derül ki (van a bulizós, meg a lázadó, meg a felelős, akit egy léha partner készít ki), egyes jelenetekről úgy tűnik, mintha csak a helyet töltenék ki, mert funkciójuk nincs, és dramaturgiai ívük sem, csak random elvágják őket, hogy esetleg folytassák valamikor

És az Apatigrissel nem az a bajom, hogy mondjuk túl könnyed vagy, hogy limonádé kategóriás, mert egyrészt nálam a Csak színház és más semmi! volt az, és mégis bejött, másrészt hiszem, hogy annál kicsit fajsúlyosabbnak szánják a sorozatot. Csak egyelőre ez, és mélységnek komolyabb jelenléte még nem látszik rajta, hiába próbál meg érzelmi húrokat pengetni. Az az igazság, hogy abban sem vagyok biztos, hogy jól állna a sorozatnak a komolykodás, ilyen keretek között, ilyen stílusban viszont számomra nem annyira vehetőek komolyan ezek az ihletettnek szánt pillanatok.

Egy sorozatot hiba lenne pusztán technikai alapok vagy szándék révén megítélni, célközönség ide vagy oda, az, hogy ennyire hatástalan volt számomra, hogy egy pillanatig sem keltette fel az érdeklődésemet, az nem csak az én hibám.

Az Apatigris tipikusan az a sorozat, ami el tudja szórakoztatni a nézőt, egy negatív porcikája sincs, simán lehet, hogy valaki most épp ilyen funkciót betölteni hivatott darabot fog keresni, de nálam ez az a kategória, amit nincs egyszerűen értelme néznem, mert “valamit” más révén is tudok csinálni 50 percen át. Tudom, hogy Köbli Norbertnek fontos lehetett, de én nem láttam benne semmi olyat, ami miatt konkrétan ezt a sorozatot bárki el akarta volna készíteni, inkább csak azért készült el, mert valaki készíteni akart valamit – mondjuk Schererre akart írni egy karaktert, és kitalált köré egy alaphelyzetet. És ez nagyon kevés.

24 hozzászólás Ne habozz!

totoro - 2020. 04. 12. 19:48

1×01: 10/6.

Necridus - 2020. 04. 12. 20:44

kb 15 percet láttam belőle, amíg a konyhában matattam, de nekem pont elég is volt. Kínosan nem vicces. Talán az, amikor a két öreg beszél a medencénél, ott volt egy-két jó elszólás, de amúgy nem tudott nevettetni. A dráma része meg… Hát a kocka srác meg a pincérlány szálán kellett volna, hogy érződjön, de írtó gyenge volt.

Tudom nem 15 percből kéne megítélni, de ha már az első részben negyed órányi semmit éreztem, akkor azután sem valószínű, hogy nagy kedvencemmé tudja kinőni magát.

Kisanna - 2020. 04. 13. 06:42

Ez annyira kinos volt… egyaltalan nem vicces, az elso jelenet iszonyat gyenge volt, mintha Scherert kb pisztollyal kenyszeritenek hogy elmondja a szoveget… vegig neztem, foleg mert nem volt reklam, de nem hiszem hogy kap meg egy eselyt.

Dawnie - 2020. 04. 13. 07:33

Nekem tetszett az első 2 rész. Aranyos, jópofa. Örülök, hogy nem a vígjáték vonal dominál, a “vicces” sorozatok idegesíteni szoktak.

ubul - 2020. 04. 13. 10:26

Ritkán nézek magyar sorozatot, ezt is csak azért, mert az Álarcos Énekest néztük (feleségem inkább, nálam csak zúgott a tv a laptop előtt :D)
Első rész nem volt rossz, bár a drámai résznek nem sok értelmét láttam még, csak úgy lóg a levegőben.
Az iszákos nőben van potenciál, és végül is abban volt a legtöbb poén is. Kb ennyi.

Drága Örökösöket szoktam még nézni, nálam ez jobban bejött (de sok rész kimaradt :D ) , Mi kis falunk is so-so, de még az is jobb volt ennél.

A ZÁDÁM - 2020. 04. 13. 12:16

nemrossz, de szar a casting. A női szereplők mindegyike csapnivaló, kivéve a fiatal kislányt (nemtom mi a neve elnézést). Haumannn szerepeltetése úgyszintén erőltetett,viszont legalább végre rendes színészeknek is kezdenek el munkát adni a sorozatokban.
Scherer kb ugyanazt a balfaszkodósdit hozza, mint eddig mindig, viszi a sorozatot
Szalay Bence pedig csapnivaló színész, nem is értem miért kezdik el futtatni mostanában. Kár az energiáért, zavaróan rossz színész, Barátok köztbe való nagyjából. Mondjuk a csipkés tini bugyik nedvesednek tőle, talán ennyi célja lehet.

Egy szó mint száz, a sorozat árnyéka a Válótársaknak, az RTL helyében inkább arra koncentráltam volna

Diapolo - 2020. 04. 17. 16:10

Hú, de nehéz erről bármit is írni. Legyen a pilot 5/10. Igazából végig az zavart, mintha a semmit próbálnák lenyomni a torkomon. Scherer hozta saját magát kvázi, a gyerekek nem tűnnek túl érdekesnek, a kocka srácot is szükségmegoldásnak érzem, de tényleg olyan, mintha a sorozat szereplői még csak egy indulásnál tartó, de mégis süllyedő hajóról beszélnének. Az iszákos nő pedig szerintem klisé volt, ezek után még nagyjából azt tudom elképzelni, hogy jön egy dúskeblű 40-es szőke, akiről kiderül, hogy átoperáltatta magát…

Szerintem ez nem vicces. Valahol titkon mindig szurkolok a magyar sorozatoknak, de nem ez fogja megváltani a világot, mert szerintem megmaradnak a kötelező körök mentén és a Jófiúk sorsára fog jutni.

Energiavampir - 2020. 04. 17. 16:52

Haumann-t de jó volt újra látni, nekem ez az egy a pozitívum benne..

Desmond Wallace - 2020. 04. 17. 17:46

Nekem bejött. 6,5/10
Sablonos, kiszámítható, de szórakoztatott.
A pilot nem igazán állt össze, de értékeltem az Apatigris humorát.
Eddig semmi extra, de úgy érzem, hogy néhány rész alatt jobban összeáll ez a koktél.

winnie - 2020. 04. 17. 17:51

annyira egyébként nem éreztem kiszámíthatónak, pl. a scherer/gryllus-kapcsolat nem úgy alakult, ahogy gondoltam volna, és végülis a lányok kapcsán is el tudtam volna képzelni más irányt, és… most nem nagyon tudnám megmondani, hogy ki hol fog kikötni a végére, bár az esküvőre adja magát, hogy schereré lesz, nem valamelyik lányé.

Desmond Wallace - 2020. 04. 17. 19:17

“az esküvőre adja magát, hogy schereré lesz, nem valamelyik lányé.”

Szerintem is, de ez az előretekintés… roppant felesleges indítás.

winnie - 2020. 04. 17. 21:07

egyetértek, de szerintem itt a szükség hozta, mert egyszerűen nem volt semmi, aminek az irányába tartana a sorozat, nincs “küldetés” vagy rejtély, vagy főszál (az mondjuk, hogy találjunk apának barátnőt), ilyenkor szerintem rákényszerül az író, hogy valaminek az irányába írjon, és ezt megossza a nézővel, hogy van miért néznie.

Dawnie - 2020. 04. 18. 20:07

Meglepődtem, hogy a legkisebb testvért játszó színésznő a legidősebb közülük. 29 éves, és gimnazista karaktert alakít. Nem találnak megfelelő korú színészeket vagy mi?

Dawnie - 2020. 04. 19. 17:31

Ami még érdekes, hogy aránylag sok karakternek ugyanaz a keresztneve a sorozatban, mint az őt játszó színésznek: Scherer Péter – Péter, Simon Kornél – Kornél, Gryllus Dorka – Dorka, Rujder Vivien – Vivien. :)

tommy - 2020. 04. 19. 22:42

rég láttam akkora moslékot mint a 3. rész. humortalan, érdektelen szotoriszálak, nem létező karakterek, 17 éves lányt leitatja majd megkeféli Kamarás Iván karaktere, utána meg hihi haha? mi a jó istent néztem én? szerintem az rtl is rájött, hogy ez vállalhatatlan, meglepődnék ha lemenne valaha is tv-ben.

Mate4182 - 2020. 04. 19. 23:31

Schmidt Sára elképesztően bájos, főleg a masik apatigrises postban hasznalt kepen!

A pilot nekem is kicsit a Válótársak cukormentes verzioja volt, de a masodik resz mar berantott, most kezdjuk a harmadikat.
szerintem siman hozza a Tanár szintjet bar a Valotarsakat vagy a Mi kis falunkat azert meg igencsak alulrol kostolgatja

winnie - 2020. 04. 20. 04:56

Dawnie: a nevek nekem is érdekesek voltak, inkább azért, mert szöget ütött a fejembe, hogy a többieknek miért nem ugyanaz:) a színészek kapcsán pedig a kor nem hiszem, hogy téma, ha el lehet valakit adni, akkor miért ne, és itt szerintem nem sokan húznák fel az orrukat. nem korra, hanem alakításra ment a casting, gondolom. és ő még belefért a jelek szerint. hollywoodban is elfér sok kései huszonéves tininek.

Szula - 2020. 04. 20. 21:13

tommy – 2020. 04. 19. 22:42
rég láttam akkora moslékot mint a 3. rész. humortalan, érdektelen szotoriszálak, nem létező karakterek, 17 éves lányt leitatja majd megkeféli Kamarás Iván karaktere, utána meg hihi haha? mi a jó istent néztem én?

Valahogy nekem is ilyen kérdések keringtek a fejemben a 3. rész után. Első 2 rész tetszett de a 3. nagyon nem főleg a legkisebb leányzó magánszáma után. Megdugatja magát az apja szomszédjával aki igen nagy nőcsábász de mivel 5 éve nem látta a csajszit nem jön rá hogy ki is ő. Miután a faszival direkt haza viteti magát és a hapsi rájön és kiakad hogy ki is ő a kis csaj csak röhög mint egy idióta. Később meg mikor a faszi elküldi hogy még egyszer ez nem történhet meg még ő kezd el bőgni az ágyikójában. Ja és az előzetesből úgy tűnik hogy ez a szál nem ér végett ennyivel mert a kis csaj rá lesz kattanva a faszira.

Annyi lejött eddig a 3 részből hogy adott egy apa aki imádja a lányait és bármit megtenne értük de az is hogy mind a 3 lánynak valami komoly problémája van mint agyilag mint érzelmileg.

fajro - 2020. 05. 18. 13:11

Az a helyzet, hogy ez nekem bejön.

Mármint persze nem mondanám az év sorozatának, de a Válótársak szintjét simán hozza, és a Scherer is kezd egy kicsit több lenni a jólelkű lúzernél, ráadásul Balla Eszter karaktere is jó lett mellé.
A lányok kis drámáit is bírom (bár a legkisebbnek lesznek valszeg ennél sokkal komolyabb bajai is…)
Ez nekem amúgy egy 20-30 perces sitcomként működne, amibe néha kerül egy kis dráma, de amúgy meg éppen van valami aktuális megoldandó konfliktus némi átíveléssel.

Persze néhány apróságon túl kell lépni, mint például hogy hogy lehet egy úszómesternek (upsz, uszodamenedzsernek) ilyen háza, meg amúgy is ki tartja ennyire rendben azt a kertet…

Érdekes ez a saját nevek használata, mondjuk itt legalább megjegyezhetőek a nevek, nem úgy, mint a Mellékhatásban (ott is csak a Zsolt ment az első pár rész után…)

A szereplők közül ki kell emelnem Rujder Vivient, elég sokat foglalkoztatják, viszont szerencsés, mert mindig más a karaktere.(Míg mondjuk Sztarenki Dóra a Terápia óta megnemértett, duzzogó, dühös tinit / fiatalt játszik.) Rujder Vivien viszont teljesen más mindenben, karakterre is és játékra is. Követni fogom mindenképpen.

@Szula
Egyrészről szerintem lesz ebből még nagy konfliktus, hogy egy 50-es csávó összekavar egy tinivel, másrészről meg ne mondd, hogy nem tudod, miért sír az ágyában a csaj egy visszautasítás után. A lány nem érzékeli, hogy ez helytelen, ami történik, és a férfinak eleve hozzá sem szabadott volna nyúlni, hanem hogy egyszer jó volt, másodszor már nem kellett.

fajro - 2020. 05. 24. 16:54

A 8. rész után azt kell mondjam, hogy ez nekem az év meglepetése.
Mármint nem feltétlen a minősége miatt, de amennyire semmit nem néztem ki ebből, annyira megszerettem.
Megszerettem a családot, és ennyi pont elég.

Azt tudjuk egyébként, hogy ez a finálé volt? Az esküvőig eljutott a sztori, és a stáblista alatt az elejétől ment egy ilyen évadösszefoglaló-féle.

Lenne benne még potenciál, akár az apa párkeresése (illetve nagyon belengették az ex-feleség visszatértét), és a lányok nyűge-baja is mindig ad témát.

csb - 2020. 05. 25. 11:38

fajro: Igen, a 8. rész volt az évadzáró. Gondolom, csak az őszi tévés vetítés után fog kiderülni, hogy kap-e 2. évadot.

Dbew - 2020. 05. 25. 18:40

Szerintem a 8. résszel vége lett a sorozatnak is, kár pedig el tudtam volna még nézni őket…
Nekem bejött.

Kopasz gyerek - 2020. 05. 26. 08:36

Kb a Válótársak szintjén mozog ez a sorozat. Sok a hasonlóság a két széria között. Itt is egy rakás drónfelvétel van, mindenki csili Vili házban lakik Dunára néző panorámával, meg fent a hegyekben. Egyszer már megnéznék egy sorozatot, ami hitelesen mutatja be egy budapesti életét. Tudom, hogy ez a sorozat nem erről szól, de túl szépnek mutatják be ezt a “Magyar valóságot”.

fajro - 2020. 05. 26. 09:30

Igen, valahogy senki nem lakik panelben az ilyen sorozatokban.

De amúgy A Tanárban egészen lepukkant helyen is laknak néhányan, vagy épp sima egyszerű örökölt bútoros kislakásokban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz