login |

El Vecino / The Neighbor: az 1. évad

2020. 04. 18. 15:50 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Novemberben került bemutatásra Spanyolországban ez a szuperhősös komédia, a Netflixre pedig december 31-én érkezett meg Szomszédom, Javier magyar címmel eredeti (és angol) szinkronnal, na meg persze magyar felirattal. Sőt, már be is jelentették a második évadját ennek a különlegesnek mondható sorozatnak.

Sok sorozatra mondjuk, hogy különleges, de jelen esetben tényleg indokoltnak érzem. Új megközelítésben tárja elénk a szuperhősös témát: itt is megkapja a “kiválasztott” a kosztümét meg az erejét, de nagyjából ennyiben ki is merülnek a zsánert képviselő sorozatokkal a közös tulajdonságok. Nem azzal foglalkozik, hogy a főhősünk szuperhős és mennyi mindenre hivatott, mennyivel szebbé tudná tenni a világot.

Sokkal inkább azzal, hogy egy, az életben nem éppen sikeres srác mit kezdene, ha megkapná egy szuperhős erejét. Nincsenek ellenségek, nincs minden részben életmentés, helyette van egy társasház furcsábbnál furcsább lakókkal. Itt van a liberalista Julia, akinek új lakótársa az egyetemi hallgató, igazi mintadiák, José Ramón. A házban lakik még egy drogos, egy idős ikerpár, és a főhős, Javier és a barátnője, Lola. Előbbi saját tervezésű pólók eladásával próbál pénzt keresni, utóbbi újságíró.

Kiruccanásuk során szakítanak, majd a semmiből becsapódik az űrből valami, ami átadja Javiernek a fegyverét, ami szupererőt adó bogyókat tartalmaz, és a nyakláncát, amiből a szerelése jön elő. Nyilvánvalóan először nem tudja, mit kezdjen az erejével, több szárnybontogatós jelenet is van – nem szó szerint, bár repülni is képes -, amik nem lapítják a történetet.

Az erejével ismerkedés közben véletlen egy videóba is belekerül, ami miatt mindenki róla beszél, majd amint rájön, hogy tudja kezelni új képességeit, szüksége is van rá, ugyanis az új lakó, José Ramón lezuhan a tetőről, a megmentésével pedig hamar hírnevet szerez a szuperhős, aki Titánnak kereszteli magát. Az exbarátnő pedig tipikus újságíró szerephez híven rögtön a hős nyomába ered.

Közben a mintadiák folyamatosan messzebb kerül az általa elképzelt jövőjétől és megjelenik barátnője is, aki tipikusan a jól nevelt lány. A junkie pedig megszerzi egy időre a hős nyakláncát, amiben a kosztüm rejlik, ezzel talán a legviccesebb részeit hozza a sorozatnak. Juliával karöltve egyértelműen ők az erősségei a sorozatnak, ha a karaktereket nézzük.

A részek előrehaladtával egyre jobban hajaz Cheryl és Jim kapcsolatára az According To Jim-ből a főhős és barátnőjének kapcsolata. Mindkettő kerülgeti az őszinte beszédet, a nő kicselezve akarja a másikat szembesíteni azzal, hogy lebukott, de ő természetesen az egészet tagadja. Szerencsére nem egy epizodikus széria, amiben ezt eljátsszák minden második részben, így itt kellemesen hatott összességében a dinamika.

Maga a széria egyébként komédiaként van hirdetve, vicces is akar lenni, bár nem olyan típusú, amitől fogtam volna a hasam. Főleg a helyzetkomikum uralkodik, így inkább a kisebb “Hah!” és a halk kuncogások hangzanak el a nézése közben. De maga a sztori, a balfék szuperhős és főleg a téma megközelítése miatt élvezetes mind a 10 epizód, melyek maximum fél órásak egyenként, így egy kényelmes hétvégi darának mindenképp ajánlanám.

Nálam 7/10. Nálatok?

10 hozzászólás Ne habozz!

Tamás - 2019. 12. 31. 15:38

Elég jó sorozat lett! Érdemes megnézni!

csermely - 2020. 01. 03. 09:58

Nekem a balfék szuperhősök mindig bejönnek. A megvalósítás hibátlan, jók a párbeszédek, a színészek is nagyon jól teszik a dolgukat.

Diab0lic - 2020. 01. 03. 13:59

az első rész eleje olyan mehh… de az utolsó öt percen jót röhögtem. A második rész is néha vicces, néha viszont kínos inkább. De azért a pár perc röhögésért cserébe megnézem az összes részt.

heidfeld - 2020. 04. 18. 16:43

Igen erős 7.5/10
Lassan indul, és a spanyolos stílus sem lesz mindenki kedvence.. Viszont jó párbeszédek vannak, és simán lehet nagyobbakat nevetni.
Ami különlegessé teszi, az maga a főhős. még átlagosnak sem nevezném, mert dolgozni, csinálni semmit nem akar, még a barátnőjével sem igazán törődik. Amit meg a képességeivel csinál, illetve miért, hogyan – Hihetetlen. De nem utálatosan ellenszenves, csak iszonyat lusta.
José Ramon alakítója túsz, La Casa de Papel-ben, egyébként. Ő karaktere a leggyengébb, de barátnő, másik csaj, és a drogos nagyon rendben vannak, sőt. Utóbbi alakítója év vendégszereplője, simán, az “ukrán cucc” hatásának.
Teljesen egyedi a megközelítés, jókat lehet derülni rajta, és az évad zárásának csavarja is ígéretes.

FrankLuck - 2020. 04. 18. 17:43

Nálam mondjuk 6,5/10, nagy jóindulattal.
Már benne vagyok a sűrűjében, végig fogom nézni az évadot, de igazság szerint csak háttérzaj. Háttérzaj lenne, ha tudnék spanyolul. Annyira viszont nem jó, hogy 100%-ban figyeljek rá. A különlegessége tényleg annyi, hogy spanyol, annak minden jó és rossz jellemzőjével, de eddig (kb. 4 részt láttam) sem a történet, sem a komédia része nem kimagasló.

baggio - 2020. 04. 18. 22:26

Nyelvtanulás miatt nagyítóval keresem a nézhető spanyol sorozatokat, de a Casa del papel után ez is mellé ment nálam, pedig nagyon szeretni akartam. Kár érte

Necridus - 2020. 04. 18. 23:06

baggio:

Az expert levelre ajánlom a 45rpm címűt, ott pörög a spanyol nyelv rendesen:)

winnie - 2020. 04. 19. 00:02

baggio: a kettő találat azért nem annyira nagyító. beírod a netflixbe, hogy spanyol tévésorozat: https://www.netflix.com/search?q=spanish%20tv&suggestionId=1193084_genre

kizárt, hogy pár piszok jó pilotot nem találnál közöttük, csak kis időt kell rászánni. (én nyilván az időutazósakra szavazok, de most látom, hogy az el miniterio del tiempo már nincs fent – az if i hadn’t you pedig kiszorult a képből, de arról már írtam is kritikát)

mondo - 2020. 04. 19. 01:45

Végignéztem, nézném tovább is. Ajánlottam egy újvilági szuperhős rajongó ismerősömnek is, nyilván nem az a színvonal, amihez ő szokott, még csak véletlenül sem kell párhuzamot vonni egy “hagyományos” tematikájú sorozattal.
Spanyolul, angol felirattal.

baggio - 2020. 04. 19. 12:12

winnie, kissé félreértettél akkor, arra céloztam, hogy ez a kettő volt az, ami nem tetszett (a La Casa de Papelnek meg elírtam a címét, de sebaj :)), pedig pont erről a két spanyol sorozatról jelent meg mostanában junkie-n kritika

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz