login |

Bojack Horseman: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 04. 21. 21:00 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

The star of “Horsin’ Around” and “the Bojack Horseman Show”! […] Husband to no one! Father to none, that we know of! Stand-up comedian! Actor! Crippling alcoholic! A talented charmer and a stupid piece of shit! It’s.. Bojack Horseman!

2018-ban megnyerte a Bojack Horseman az első Legjobb Animációs Sorozatért járó JAws-díját, de akkor még nem tartoztam a nézői(/rajongói) közé, így csak konstatáltam a győzelmét, felírtam az „el kéne kezdeni”-listára, és amikor a Netflix felrakta januárban a 6. évad utolsó részeit, még közelebb kerültem ahhoz, hogy nekiálljak a darának. Márciusban sikerült is. #PeakTV, na.

Szóval itt vagyok gyakorlatilag friss rajongóként, 6 évadnyi darával magam mögött, és úgy, hogy rögtön beleszerettem a sorozatba, amint az első évadban bebizonyosodott, hogy ez bizony nem egy könnyed komédia, hanem igenis komoly szálakkal is bír, nem epizodikus szitkom akar lenni, hanem egy tragikusnak mondható történetet dolgoz fel. A gyengéim a komédiák, amikben van átívelős drámai szál is. Na igen.

Ugyanakkor – biztos, hogy nem ez lesz a legnépszerűbb kijelentésem a blogon – szerintem voltak bőven jobb évadjai is a sorozatnak az utolsónál. Megnövelték az epizódszámot, elég komoly lépéseket tettek mindenki történetében és továbbra is jó szórakozást nyújtott a Bojack Horseman (a vége meg különösen hatásos volt), de valahogy nem olyan szórakozás volt ez, mint eddig. (Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek a szériát, nagyon különleges. Superpityu ajánlásából ki is derül, miért szeretik annyian)

A tovább mögött spoileresen ki is fejtem, miért volt más.

Korábban, a negyedik-ötödik évadban is éreztem, hogy a Bojack Horsemanből hiányzott Bojack Horseman. Jelen volt, az tény, de sokkal több jelenetet kaptak a mellékszereplők, mint korábban, ezzel kicsit elvéve a reflektorfényt a címszereplőtől, ami nem biztos, hogy jó ötlet volt.

Ott volt például Diane, aki… Érdekelt még valakit, mi van vele? Sosem éreztem erős karakternek, miután Bojack ellen fordult az S2-ben, még nem is tartottam olyannak, akivel szimpatizálni tudnék, így az írói válsága egyáltalán nem hatott meg. A válás után simán el lehetett volna búcsúzni tőle.

Ahogy Mr. Peanutbutter sem működött már a vége fele. Még az első pár szezonban szórakoztató volt, aztán lassan kifulladt, és a hatodik évadban, ha nem kapja maga mellé Pickles-t, egyszerűen semmi jelentősége nincs a karakter szerepeltetésének. Több epizódot ki is hagyott.

A fentiek ellenére mégsem arra koncentrált a sorozat, amire igazán kellett volna. A címszereplő bekerült a rehabra, de az ottani életéből alig láttunk valamit (pedig a történet szerint fél évig ott volt), aztán az egyetemen is volt két epizódnyi történés, de szintén több idő telt el ott. Túl sokat ugrándoztunk az időben, rengeteget lehetett volna még mesélni mind a elvonón, mind az egyetemen.

De nem csak itt hagytunk ki szórakoztatási (vagy megsiratós) lehetőségeket. Bojack és Todd jó, ha kétszer találkoztak az évadban, pedig anno kettejük viszonya is nagy ékköve volt a sorozatnak. Meg is indult egy szál középtájon, amin a ló kezd a cinikusságából leadni és kedves lenni Todd-dal, de ez nem tartott ki sajnos az utolsó évadig.

Ha már Todd.

Szerettem, hogy ostobaságából mennyi poén származik, de néha túl bohókásra sikeredett a története. Elszálltak az írók, pedig pont a földhözragadtsága és őszintesége nyert meg a sorozatnak. Amikor Todd szexjátéka lett a cégvezető, azt már nagyon soknak éreztem. Szerencsére ebből visszavettek, idén csak összejött egy aszex nyúllal, összeköltöztek, előtte pedig Princess Carolyne sül-lányának bébiszitterje volt. Mert Carolyne a képernyőn nem igazán foglalkozott a gyerekével, akiért évadokon keresztül harcolt.

Minden évadban kaptunk egy-egy mellék-mellékszereplőt, aki  csak néhány részig volt fontos. A bagoly-barátnő, Hollyhock, a színésznő munkatárs, most pedig ez Sinclair nyomozó szerepe volt. Ő komikusabb figura volt, mint az eddigiek, az egész jelleme a humorra ment rá, de közben a drámai átívelést vezette, hiszen általa derült ki, hogyan is halt meg valójában Sarah Lynn.

Ezzel pedig meg is indult Bojack a lejtőn, hiszen a világ ellene fordult, s ismét alkoholhoz nyúlt, aminek következtében a 6×15-ben Bojack meghalt. Na jó, nem, de először ezt akarták elhitetni velünk, és nálam baromi jól működött, simán el tudtam képzelni, hogy tragikus véget ér, az alkohol és a bogyók miatt a volt házába betörés után belefullad a medencéjébe (ahogy a festményen is látja magát!), nem hepiendet kap, és ez a sorozat stílusához passzolt is volna… erre felébredt a kórházban.

…és pár gyors vágás után már börtönben is volt. Ebből talán, ha 1 percet láthattunk, amit bánok, mert itt is elég jól meg lehetett volna mozgatni Bojack lelkivilágát, de érthető okokból nem történt meg az sorozatzáró maradék 20 percében.

Mégis egy hétvégére kiengedik Bojack-et, mert Princess Carolyne és Judah összeházasodnak. Peanutbutter megy érte, aki visszaadja Hollywoo-nak a D-t, de B-t sikerül, így megkezdődik a Hollywoob-korszak.

Majd Carolyne hercegnővel és Todd-dal is kap egy-egy négy szem közti beszélgetést a címszereplő. Érdekesség, hogy úgy építették fel a sorozatzárót, hogy csak a főszereplőknek van szövege, és olyan sorrendben bukkannak fel és beszélnek Bojack-kel, ami a mintát mutatja, mennyire van szükség a beszélgetésre ahhoz, hogy Bojack megbocsátást nyerjen.

Ezért is marad a végére Diane, aki legalább annyira összetört – elmondásuk szerint, bár Bojack valljuk be, sokkal több szenvedésen ment keresztül. Szerencsére ahelyett, hogy több perces monológot tartson, Bojack folyamatosan kérdezget, hogy továbbfejtse a gondolatmenetet, amitől legalább nem Diane kerül az utolsó percek főszereplőjévé, cserébe túl mesterséges lett a jelenet

Végül csöndben maradnak, és megszólal egy szám, ami alatt ők csak nézelődnek. De egymásra egyszerre sosem. A dal a reményről és elengedésről szól. Arról, hogy békéljünk meg Bojack elengedésével, de közben tudjunk róla, hogy a remény él, hiszen megannyi bűntett után Bojack helyrejött. És minden rendben lesz ezután.

Hiányérzetem maradt a stáblista megjelenésénél, mert – ha már nem halt meg végül – még mindig van a letöltendőből, még mindig nem láttuk, milyen lesz, amikor Bojack tényleg kikerül, mihez kezd majd magával. De talán nem is baj, hogy nem rágták a szánkba, mi lesz ezután és nem kaptunk egy ‘5 év múlva’-jelenetsort.

A nem várt kasza által okozott nyitott véggel és kissé csalódást keltő utolsó évaddal BoJack tehát leköszönt, nem meséli tovább a korábbi filmsztár, mára már csak megtört és rengeteg hibát elkövető celeb ló történetét, ami nagyon különleges sorozatnak minősült – plusz pont az emberi- és állatvilág vegyítése, abból kiindulva nagyon-nagyon sok humoros jelenet készült. 

5 hozzászólás Ne habozz!

Alma - 2020. 04. 21. 21:28

Jó kritika, nyilván ez is egy vélemény, de sok helyen nem tudok egyet érteni vele. Nálam például az 5. évad volt az, ahol úgy éreztem túl kevés BoJack-et kaptunk és túl sok…Mást
A 6.évad azért zseniális nálam mert tartotta magát a már korábban elhangzott “The life is a never endig show…” kijelentéshez, és nem kaptunk egy egyértelmű lezárást (nyilván ez a hirtelen kasza miatt is igaz)
És mégis BoJack-es a lezárás hiszen a csúcsról végülis eljutottunk a gödörbe, mégis ad egy “talán” mégis van tovább sugallatot
Szerintem gyönyörű lezárása egy gyönyörű történetnek
Nálam top 1 sorozat

clegane - 2020. 04. 21. 23:03

örülök, hogy a cikkírónak is bejött a sori – szerintem a Wire mellett a helye a sorozat panteonban – de kb a kritika minden mondatához hozzá tudtam volna fűzni, hogy “nahát, nekem pont ez tetszett benne”

Zs.Gábor - 2020. 04. 22. 00:20

Nem vagyok egy nagy BoJack fan és az utolsó két évadot én már eléggé pörgetve néztem, viszont a finálé nekem baromira tetszett. Szerintem egy öt éves ugrás a tetős jelenet után sokkal nagyobb ürességet hagyott volna maga után.

Edete - 2020. 04. 22. 01:00

Szinte semmivel nem tudok egyetérteni a kritika kapcsán, kivéve hogy egy kiváló sorozattól vettünk búcsút.

Számomra pont attól lett remek, hogy egy idő után rámentek a mellékszereplőkre és a végén már mindenki egy nagyon árnyalt és meggyötört 3D karakter lett, akiknek a sorsa érdekelt.

Diane? Engem kb jobban érdekelt mi lesz vele mint a főszereplővel. Messze a kedvenc karakterem volt.
Van egy nagyon jó videó a karakterről, én most nem kezdenék bele a védelmébe, de szerintem mindenképp érdekes elgondolkodni rajta miért is látja őt sok ember negatívnak, annak ellenére hogy sokkkkkkal kevésbé az mint Bojack.

https://www.youtube.com/watch?v=lk7trjqOqzo

De hogy gyorsan pár sort a zárásról is. Szerintem ennek a sorozatnak pontosan ez a befejezés kellett. Én féltem tőle hogy elrontják, de azt gondolom az egész utolsó évad nagyon kellemesen keserű lett és szinte minden karakter remek lezárást kapott. Nálam maga a sorozat is top10 lett, de maga a záróévad egészen biztosan top5.

m76 - 2020. 05. 17. 23:28

Régen nagy sorozat fogyasztó voltam, (2007-2008 táján heti 20 se volt ritka) de mára csak néhány sorozatot nézek, ezek közül volt egy a Bojack Horseman.

Szerintem pont a zárás elfogadható lett, ha bármi konkrétat kapunk az biztos, hogy több embernek nem tetszett volna. És szerintem a nélkül is tragikus a befejezés, hogy meghalt volna Bojack. Sőt, talán még tragikusabb. Hiszen a halál nem fáj. Ellenben ha kijön a börtönből tök egyedül lesz, mindenkinek új élete van aki a barátja volt, vagy akiért érzett valamit.

Megmondom őszíntén én nem tudtam, hogy kaszálták a sorozatot, úgy néztem meg az utolsó részt, hogy azt hittem lesz még Bojack. Ez nagyobb csalódás mint maga az évad.

Visszakanyarodva a kettészedett utolsó évad első fele még elment, de a második adag első két része pocsék volt. A 9. részbe elsőre bele is tört a bicskám. Ezért is csak most véleményezem, mert mostanában vettem erőt magamon hogy letoljam a maradékot.

A földhözragadstág elhagyása valahogy minden sikeres tragikomédia sorozat jellemzője ha túl sok évadot ér meg. Ugyanez lett a vége az US Office-nak is. Ahogy elmúlt a földhöz ragadtság nézhetetlen lett, nem is néztem végig, pedig eleinte iszonyat nagy kedvencem volt az is. Szerencse, hogy Bojack Horseman amúgy is kevés realitást tartalmazó világában kicsit könnyebb volt elviselni ezt.

Ami Diane-t illeti nekem is kedvencem volt, talán azért is mert én is reménytelen romantikus vagyok. Bár az “ex-barátja” szerintem elég nagy tuskó, és a karaktert ismerve ugyanúgy nem lesz hosszú távon boldog mellette mint Peanutbutter mellett. De talán pont ez a mondanivalója a sorozatnak, hogy az emberek nem tudnak elszakadni a rutintól, és ugyanabba a hibába esnek többször. Bárki bármit mond Diane-t csak Bojack tudta megérteni és annak értékelni ami, mindenki más csak hóbortosnak találta.

Összességében a Bojack Horseman kihagyhatatlan alapmű, de van néhány mélypontja amin át kell lendülni.

Számomra a sorozat a 2. évadban ért csúcsra, az Escape from L.A. epizód volt az amit többször megnéztem gyors egymásutánban.

A sorozat 10/10, az évadzáró 8/10, a 6 évad viszont nomen est omen, csak egy 6/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz