login |

Lincoln Rhyme: Hunt For The Bone Collector: vége az 1. évadnak

2020. 04. 22. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

I’m not alone.

Na, ilyen sorozatélményben sincs gyakran részem, és nem félek leírni, hogy miképp néztem, kockáztatva azt, hogy megvetés tárgyává válok egyesek szemében.

Sosem szoktam sorozatokat tekerni, és a Lincoln Rhyme-nál sem erről volt szó, egész egyszerűen csak muszáj volt úgy néznem, hogy az epizodikus sztorikkal nem foglalkoztam, csak és kizárólag a Bone Collector-szálat követtem. És pacsi a készítőknek, hogy ezt minden további nélkül abszolválni lehetett. És a végeredmény teljesen korrekt volt. Sőt! (A pilot nagyon bejött nekem, de a folytatás, ahogy írtam, teljesen lelombozott, ritka pipává tett.)

Az 1×02 után még egy esélyt adtam az epizodikus sztoriknak, de krimifaló szemmel azok rettenetesen érdektelenek voltak, pedig egy ilyen alapfelállást (ld. a mozdulatlanságra kárhoztatott nyomozó) ki lehetett volna érdekesen játszani. Ehelyett csak körbevették őt papírmasé figurákkal (öt segítővel!) és fantáziátlan sztorikkal töltötték ki az epizódokat, mert nem érezték, hogy egy kiemelt macska-egér játékot tudnának 10 részen át jól prezentálni, vagy hogy el lehetne adni. (Mondom, aki ellenpéldát keres, annak ajánlom a hasonló felépítésű Prodigal Son-t, ahol az epizodikus sztorikban is bőven van kakaó.)

De. A Csontemberes szál ergó egy hosszabb filmként is felfogható. Nem volt kiemelkedő, de bőven lekötött, érdekes volt nézni, ahogy alakult a sztori. A pilot ugye teljes mértékben a Bone Collector-ról szólt – megvan az elősztori, egy új ügy kapcsán keresik őt, illetve megismerjük a karaktert magánemberként és az életét a feleségével. A 2-3-4. részben ez a magánélet, valamint a maszek ügyködése (eleinte rámentek arra, hogy megszállottja a főhősnek, de erről szerencsére gyorsan leakadtak) kapott epizódonként két, talán három jelenetet, amiket bőven elég megnézni.

Az 1×05 megint teljesen rá épült, a 6-7-8. epizódban ismét csak pár jelenetet kapott, de azokban már nem csak a sorozatgyilkos civil élete, hanem az utána folytatott hajsza is beindult, és végül a dupla finálé ismét csak és kizárólag vele foglalkozott, mindenféle epizodikus kitérő nélkül. Szóval, akinek hozzám hasonlóan nem jön az írók által kitalált epizodikus nyomozgatás, annak ezt a nézési útmutatót ajánlom.

Mondanom sem kell, hogy a finálé embervadászata már elég feszes volt ahhoz, hogy élvezetes legyen, az az irány is tetszetős volt, amit bedobtak, annak ellenére megvolt bennem is az érzelmi komponens, hogy nekem kimaradt az a pár rész, ami közelebb hozta volna a mellékszereplőket, akik a zárás során fókuszba kerültek.

Bár a sorozat legtöbb karaktere számomra nyilván nem sok vizet zavart, azért Lincoln-t és Amelia-t ki kell emelni, hiszen mégiscsak ők voltak a főszereplők, előbbi az agy, utóbbi a test – mármint úgy, hogy a nyomozó rajta keresztül látott mindent.  (Lincoln családja sajnos elég erőltetetten és inkább csak szóban volt képben mindvégig.)

Nos, míg Amelia kissé üres, de szimpatikus volt, Lincoln-t megpróbálták pokróc zseninek ábrázolni, de közel sem lett annyira izgalmas karakter, akit nagyon meg lehet kedvelni. Zseninek ugyan zseni volt, de inkább csak lexikonként, sokszor kvázi csak a netet helyettesítette, ahogy történelmi kombinálásokat végzett, amik eleinte ötletesek voltak, de később inkább fárasztóak, mert szinte mind egy kaptafára ment. (Amikor az írók túl okosnak akartak mutatkozni a túllogikázásokkal, ott is elvetették kicsit a sulykot.)

Oké, persze a sorozatgyilkos is fő karakter volt valahol. Nem okozott csalódást, kellőképpen beteg volt, és bár volt, hogy bedőlt némelyik ellene küldött trükknek, összességében voltak nem kiszámítható megoldásai. Sőt, szerintem többet is elviseltem volna az otthoni életéből.

Aki akar egy korrekt és kommersz átívelős krimit, annak a Hunt For The Bone Collector jó választás, nyilván a többségnek az epizodikus ügyekkel sem lesz gondja, a fentieket csak azért írtam le, hogy jelezzem, azok nem kell, hogy akadályt gördítsenek az élmény elé. Egyszer ezt is ki kellett próbálnom, na! (A történet abszolút lezárt, és a legvégén be is mutatják a következő szezonra szánt rosszfiút. A nézettség alapján ennek meg kellene valósulnia.)

1 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2020. 04. 23. 09:39

Hát amikor megjelent feleség barátnője “ez halott” és amikor tényleg kinyirta :s

Cliffhanger miatt várom s2-t

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz