login |

The Nest: vége az 1. évadnak – írta Florabell

2020. 04. 22. 19:45 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mellékhatás 2.0? Na jó nem, de azonnal ez jutott eszembe, amikor elkezdtem nézni a The Nestet. Itt is megkapjuk a pilotban az alaphelyzetet: gazdag pár, sok próbálkozás után egyetlen embrióval, és egy fiatal, anyagilag nem túl jó helyzetben lévő, hányattatott sorsú lány.

Azért szerencsére ez esetben a készítők teljesen más vonalon viszik tovább a sztorit, így hagyjuk is a további hasonlítgatást.

A pilot a kisebb logikai bakik ellenére is nagyon bejött. Meg volt szépen az alaphelyzet, a karakterek bemutatása és persze a rejtély, hogy miért is akar egy épphogy csak 18 éves kamaszlány béranya lenni. Nagyon jól érzékeltették az emögött meghúzódó feszültséget és a második részben már kaptuk is a válasz egy részét, igencsak mellbevágó formában.

Egyszóval pörgött a sorozat, mentek az események, és a téma különböző érzékeny pontjai is fókuszba kerültek. Nem is lett volna semmi baj, ha közben kitalálták volna a készítők, hogy az egyre inkább felgyülemlő rejtélyes szálakból melyiket szeretnék a középpontba helyezni. A pilotban ugyanis az alap rejtély mellé még bedobtak egy cliffhangert is a végére, ami aztán a további részekben viszont szinte tökéletesen perifériára került.

Igazából nem is hiányzott ez a vonal, hiszen már ott volt a béranyaság kérdése, a lány sötét múltja, plusz még belengették a férj vállalkozásának kétes hátterét is, bár ez utóbbi szintén partvonalra lett űzve. Végig azt éreztem a The Nest nézése közben, hogy kicsit túl sok mindent akartak belezsúfolni ebbe az öt részbe.

Minimum egy 8, inkább 10 részes átívelős krimi kellett volna hozzá, hogy minden szálat kibontsanak. Ehelyett a harmadik rész után, mintha eldöntötték, volna, hogy kiszállnak a sztoriból, rohamtempóban próbálták lezárni a dolgot, a néző arcába vágva a megoldásokat a legváratlanabb pillanatokban.

A tovább mögött muszáj spoilereznem.

Először is kaptunk egy logikus választ arra, hogy Kaya miért is szeretett volna annyira béranya lenni. Ezzel semmi baj nincs, viszont aztán hirtelen kiderült, hogy nem is tartozik genetikailag senkihez a gyerek, se Emilyékhez, se Kayához. Még egy ilyen problémát miért kellett, az amúgy is kusza sztoriba beleerőltetni azt nem tudom.

Aztán a finálé közepén kiderült, hogy Kaya szociális segítője mellékesen drogdíler és megölte a lány szomszédját, valami drogügy miatt. Na ez volt az, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot. Ennek ugyanis nulla alapja volt, egyetlen picike utalást sem kaptunk rá az előző részekben, csak valahogy muszáj volt megmagyarázni azt a már-már teljesen elfelejtett és újból előrángatott cliffhangert, hogy Kaya szomszédja megfullad a vízben.

Aztán persze kiderült, hogy Dan is drogüzlettel alapozta meg az építészeti vállalkozását. Emily meg még tinédzserként bedrogozott a barátnőjével, aki allergiás rohamot kapott és meghalt. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy Kaya meggondolja magát, és mégiscsak megtartja a gyereket, Emilyék meg erre beperlik.

Persze ez is megoldódik egy csapásra az utolsó 5 percben, mert Kaya megint meggondolja magát, és így Emilyéknek a bíróság odaítéli a gyereket. Happy end, Emilyék babáznak, Kaya készül az egyetemre és továbbra is jó kapcsolatban vannak, mintha mi se történt volna. Egyszóval jó nagy katyvasz kerekedett ebből a gondosan kimunkált drámából a végére.

Összességében tehát sok jó fordulatot és több komoly kérdést is rejtett magában a sorozat, azonban az öt rész túl rövid, volt ahhoz, hogy minden szálat rendesen elvarrjanak és mindegyik kellő teret kapjon a kibontakozáshoz.

Az első három rész ennek ellenére is szinte tökéletesre sikerült, viszont a lezárás az egy kisebb katasztrófa. Azért a 7/10-et megkapja tőlem, mert inkább volt jó, mint rossz és minden negatívuma ellenére is nagyon élveztem.

2 hozzászólás Ne habozz!

Critica007 - 2020. 04. 22. 20:24

Spoileres leszek én is!

Annak örülök, hogy neked is tetszett a sorozat és abban egyet is értünk, hogy kevés volt neki az 5 rész.
Szerintem James története (a szocmunkás) nagyon szépen meg volt alapozva, de csak finom utalásokkal. Az elején egy tipikus, unott szocmunkásként ismerjük meg, aztán egyre jobban belelátunk a hétköznapjaiba (egyedüli neveli a gyerekét, rendkívül érzékeny ember, sokat dolgozik, kevés a pénz, stb). (És nem drog ügyezett, csak infókat adott el egy drogkartellnek, így találták meg a csávót és ölték meg, a sorozat eseményeitől függetlenül; viszont baromi jó red herring volt :)
Kaya sem csak úgy gondolja meg magát, folyamatosan labdáznak vele (az újságíró csaj befolyásolni akarja az anyján keresztül, az anyja befolyásolni akarja, hogy megszerezze a pénzét, a szocmunkás néni befolyásolni akarja, hogy a néni szerinti jó irányba haladjon inkább, és arról nem is beszélek, hogy Dan és Emily is folyamatosan befolyásolni akarták). Ő csak egy 18 éves, majdnem felnőtt nő, akkor túl sok terhet kapott az élettől, és amikor végre kitörhet ebből a mélyből, akkor persze, hogy meg van zavarodva.
De nem kívánom tovább elemezni a saját szemszögemből, mivel nem szeretnék befolyásolni senkit. :D

U.i.: Szerintem nagyon meglepő volt, hogy szinte happy end-et kaptak a főszereplők.

Florabell - 2020. 04. 22. 21:00

Critica 007 hát igen a skót dialektus miatt sajnos nem biztos,hogy mindig sikerült jól rekonstruálni a kisebb részleteket,elszólásokat.Köszönöm az építő kiegészítéseket!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz