login |

Charité és Charité at War

2020. 04. 25. 15:50 - Írta: gromit

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A németek elég jól értenek a kosztümös sorozatokhoz, amiben különböző történelmi korba helyezve az egyéni sorsok és történetek mellett maga a korrajz adja a sorozat lényegét. Most magamat idézem, a Der gleiche Himmel / The Same Sky kapcsán írtam ezt, a közszolgálati ARD és ZDF saját gyártásai között ezek a fajta sorozatok megbízhatóan jók szoktak lenni. A Charité ennél többet ad, nem csak háttérnek említ pár ismert nevet, hogy el tudjuk helyezni a megfelelő korba a történetet.

A Charité Berlin legrégibb és világhíres kórháza. A 18. század elején pestisjárványra készülve építették (akkor még a városfalon kívül), nyitva állt a szegények előtt is, és indulása után nem sokkal már orvosképzés is folyt. Azóta már igazi tankórházként és kutatóközpontként is üzemel.

A 19. század végén olyan kiváló kutató orvosok tevékenykedtek ott, mint pl. a modern patológiát megteremtő Rudolf Virchow, különböző fertőző betegségek kórokozóit feltáró, és azok ellenszerein dolgozó, későbbi Nobel-díjas Robert Koch, Emil Behring, Paul Ehrlich  – konkrétan róluk (is) szól a Charité 1. évadja.

A fiatal Ida betegen érkezik a Charitéba. Hiába a jótékony hozzáállás, a kórház nem tud mindenkit kezelni, őt is el akarják küldeni. Egy fiatal orvos (Emil Behring) észreveszi a lányt (nyilvánvalóan ismeri valahonnan), és gondoskodik arról, hogy ellássák a beteget. Az életmentő vakbélműtét után Ida leragad a kórházban: rövid lábadozás után komoly munkára fogják – másképpen nem tudná kifizetni a kórházi kezelést.

Emil Behring és a többi orvos egy világszínvonalúnak számító, modern (legalábbis egyre modernebb) kórházban dolgozhat és kutathat, aminek csodájára járnak szerte a világból, mint valami cirkuszi előadásnak. Eközben Ida révén megismerjük a kórház másik oldalát is, a nővérek nehéz munkája egy egész más világot mutat – élén a főnővérrel, aki apácarend-jelleggel igazgat és a higiéniánál előbbre tartja az imát.

Az első évad eleinte kicsit döcögős, darabos volt, nehezen állt össze a sok szál és a különböző személyiségek. De egyrészt nekiálltam utánaolvasni a ki-kicsodának, másrészt ők is belejöttek.

Összességében ügyesen ötvözték a valós történelmi kor és személyek bemutatását fiktív elemekkel és karakterekkel. Mielőtt még valaki a sorozat (vagy az írók) szemére vetné, hogy tulajdonképpen tudománytörténeti elemekkel spékelt kosztümös szappan csupán a sorozat, azért tudni kell, hogy az orvosok és kutatók is emberek. És a korabeli berlini társasági életben nyilván botrányosnak számított egy köztiszteletben álló orvos válása.

A helyszín és a megközelítés maradt a folytatásban is, de a 2. évad nagyot ugrik az időben (a Netflix külön sorozatként kezeli Charité at War címen – magyarul sem változtattak a címen).

A helyszín a náci Németország, és benne már a 2. világháború vége felé járunk. Ekkor a Charité sebészetét Ferdinand Sauerbruch vezette, a pszichiátriai részleget pedig az elkötelezett náci Max de Crinis. A kor és a valóságos karakterek már elég jól behatárolják a tematikát, de természetesen itt is van pár fiktív szereplő is.

A 2. évad nagy örömömre összeszedettebb és izgalmasabb. A sok karakter és szálaik nem szabdalják szét, a kitalált szereplők jobban beleillettek az egészbe. Nekem jobban bejött, mint az első, de bizonyára az is segített, hogy már ismerős volt a koncepció és maga a történelmi kor is (mármint könyvekből és filmekből).

Már készül a 3. évad, ami ezúttal a berlini fal építésének évébe fog elvinni. Abba az időutazásba is be fogok nevezni.

3 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2020. 04. 25. 23:07

Aki szereti a kosztümös sorozatokat az adhat neki egy esély.
Ami szokatlan és csalóka volt előszőr a sorozatban, hogy a plakát alapján azt httem a középen szereplő lány a főszereplő és az ő harcait mutatja a fériak uralta orvostudományban. Ehelyett inkább maga a Charité kutatókorház volt középpontban és a benne dolgozó orvosok/kutatók és az ők konfliktusai.

Itt a lány volt a fiktív karakter a főszereplők közül (ez azért nem spoiler szerintem)

Amúgy jó kis a sorozat sima 7/10 (legalábbis az első évad amit láttam)

gromit - 2020. 04. 26. 12:46

A kórház a címszereplő eleve :)

Igen, a lány a fiktív karakter, de ő kellett is ahhoz, hogy be tudják mutatni, hogyan mennyire tud / lehet-e egyáltalán boldogulni a férfiak uralta orvostudományban, illetve általában férfiak uralta világban (ld még a kórházon kívüli, sőt azelőtti életét is, amire van pár utalás).

Nélküle hiányosabb lenne a korrajz, csak egy metszet lenne néhány, későbbi Nobel-díjas tudós életéből.

syxa - 2020. 05. 09. 16:23

Az 1. évadot néztem végig. Tetszett, de a végét kicsit összecsapták.

Nemrég néztem meg a Freud című sorozatot, és annak és a Charitének a kórházban játszódó részeit ugyanott forgatták (Prága).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz