login |

The Unicorn: vége az 1. évadnak

2020. 04. 27. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

I’m a vinyl guy.

Ahogy a Perfect Harmony finálékritikájánál is jeleztem, idén két őszi premier újonc országos komédia jött be nekem a kezdésével rögtön. Az egyik lendülete mindvégig kitartott és nagy kedvencemé vált az idei évad felhozatalából, a másik viszont nagyon hamar kipukkadt, és kénytelen voltam a zseniális pilot után 2-3 résszel elengedni. A The Unicorn volt az az ‘egyik’.

Nem biztos, hogy ez az a sorozat, ami nézése közben az ember folyamatosan a hasát csapkodja a röhögéstől, de az tuti, hogy magasan a legjobb komédia a 2019/20-as országos felhozatalból, és talán az összes 20 perces széria közül is a legjobb az ABC/NBC/FOX/CBS-kvartettnél – nem vagyok túl merész a kijelentéssel, hiszen szerintem már az összes nem újoncot kaszáltam. Na, de miért is?

Nem, a humort nem kell megmagyarázni, és ha valaki nem értékeli azt, amit a The Unicorn hoz poénok terén, az nem jelenti azt, hogy én benézek valamit, vagy hogy ő nem ért hozzá, nincs humorérzéke. De ennél a sorozatnál a kulcs szerintem nem a humor milyensége, minősége, hanem sokkal több.

Nyilván könnyű dolog a karakterekkel dobálózni, de a The Unicorn esetében nagyon sokat adnak hozzá a színészek és a figurák. Alapvetően egy felnőtt haverszitkomról van szó egy özvegy férfival és két házaspárral (akinek a gyerekei olykor nagyobb szerepet is kapnak – kivéve persze a főhősét, akik állandó szereplők), és itt kiemelt jelentőséggel bírnak a színészek, főleg, hogy olyan ősprofik vannak közöttük, mint Michaela Watkins (nálam talán ő az MVP) vagy Rob Corddry. (Az 1×16-ban Forrest és Delia veszekedése mesteri volt, gondolom ezer felvétellel, rengeteg impróval.)

De persze a sorozatban minden Walton Goggins karaktere körül forog, és az az igazság, hogy Goggins-nak annak ellenére (vagy pont azért?) áll jól ez a szerep, mert annyira nem ilyen figurákat játszott korábban. Ugyanis Wade esetében jelen van egy félszeg kívülállóság a karakterben, ahogy próbál egyedüli szülő lenni, ismét randizni meg normálisabb társasági életet élni, és ha valaki úgy érezné, hogy a színész eleinte kissé kimértebb, az simán a karaktere számlájára írhatja a dolgot.

És Wade oldaláról jön be a sorozatba az az érzelmi komponens is, ami végképp eladta számomra a The Unicorn-t, ugyanis ebben nagyon erős a komédia. Hol a gyerekek, hol az elhunyt feleséghez való viszony kapcsán törnek elő érzelmek, amik teljesen őszintének hatnak, épp ezért hatásosak is, de nem nagyon lesznek hatásvadászak (-szok?).

Egy korábbi kritikában a The Unicorn humorával kapcsolatban írtam, hogy számomra azért is működik ennyire, mert (kábé 90%-ban) a karakterek énjéből fakad. A szereplők nem viccesek akarnak lenni, hanem ők olyanok, amilyennek látjuk őket, és anélkül viccesek, hogy ilyesmire törekednének – nagyjából ez a különbség a természetesen humor és az írt/szájba adott között. Az ittenit pedig nem csak az írók adják el, hanem a színészek is.

A The Unicorn első szezonja maradéktalanul tetszett, elég magasra értékelném, remek érzelmi ívet írnak le az évaddal, és történet terén is sikeresen előre léptek, hiszen Wade már nem azon a ponton toporog, ahol a pilotban. És bármennyire is annak tűnt, a sorozat nem lett heti becsajozós sablonra építve, hiszen bár akadt pár barátnő, aki jött és ment, két kapcsolatot több részen át kiemeltek. (Azt mondanom sem kell, hogy itt is remek volt a casting.)

Sőt, még azt is mondhatjuk, hogy volt a sorozatban egy rejtélykomponens annak kapcsán, hogy ki mellett fog kikötni Wade, és ezen a szálon a finálé utolsó perceiben be is dobtak egy cliffhangert, és már csak azért is várom a 2. évadot (ami egyelőre tényleg nagyon fifti-fifti), hogy az újonnan érkezett színészt is láthassam, főleg, hogy a karaktere is elég érdekesnek tűnik.

4 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 04. 27. 19:14

Sitcom-ot ritkán nézek, ezt viszont hetente néztem, nekem a humora és a személyes történetei is bejöttek, remélem lesz még. A fekete házaspár jelenetei egytől egyig aranyat értek, eszetlen. Ahogy leírta winnie, az tökéletes, ezek vicces karakterek, nem csak vicces mondatok.

goodjohnwin - 2020. 04. 28. 18:24

Nagyon megfogott a sorozat természetessége és az hogy a sablonokat is jól életre tudták kelteni. Elegáns a sorozat, nincs túlírva-túljátszva, még a tinilányok is szerethetőek és nem erőltett a szomszédolás sem.
Nézős-várós marad, az biztos.

Divide - 2020. 05. 17. 14:48

Jópofa sorozat lehetne, de főhősünk külseje annyira visszataszító, hogy teljesen tönkreteszi az élményt. A fickó kb. úgy fest, mint Nicholson Jokere 65 évesen, és bármerre jár, nem győzi levakarni magáról a bomba csajokat, na persze. A fogorvosának meg el kéne venni a diplomáját…

Martina - 2020. 11. 20. 09:08

Divinde, ha Walton Gogginsra gondolsz… Szerintem nagyon jó pasi. :D Engem sem tudna levakarni magáról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz