login |

Altered Carbon: vége a 2. évadnak – írta Zsuzsi

2020. 04. 28. 21:30 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó volt. Nem biztos, hogy ezzel népszerű leszek, de nekem összeállt a Valós halál második évad is.

Nem fogok hazudni, szkeptikus voltam én is, mert Anthony Mackie még soha nem tudott lenyűgözni, mindegy miben láttam. Azonban a történet, a világ, a halhatatlanság eszménye még mindig érdekelt, és nagyon kíváncsi voltam, hogy ezúttal mit hoznak össze.

Az első két rész valahogy nem volt az igazi, de ahogy haladtam tovább, újra meg tudott érinteni az egész, újra izgalmasnak találtam, és igenis érdekelt az a bolygó, ahol annak idején kiképezték Kovacsot. Ezt most nem nyomtam le olyan gyorsan, mint az első évadot, és nem is volt rám akkora hatással, de azért… tetszett. Igen.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ugyebár ott hagytuk abba annak idején, hogy kiderült, Rei lementette Quell elméjét, és valahol még mindig várja, hogy megtalálják. Takeshi Kovacs pedig hátrahagyta Ortegát és a Földet, hogy belevesse magát egy új testben a keresésbe.

Ott kapcsolódunk be a sztoriba, hogy Takeshi már jó harminc éve keresi hű – egyre kevésbé megfelelően működő – segítőjével, Poeval Falconert, amikor egy fejvadász, Trepp felkeresi őt egy matuzsálem megbízásából, hogy visszavigye őt a Harlan Világába.

Kovacs végül beleegyezik abba, hogy testőrként szolgálja a matuzsálemet, de a felkérés hamar véget ért, mert mire a csodás, új és rendkívül sok előnnyel bíró szintetikus testbe letöltik a tudatát, a megbízóját megölik és persze ő lesz az első számú gyanúsított.

Mindig csak terveztem, hogy elolvasom a könyveket, de nem jutottam el odáig, így csak hallomásból tudom, hogy Harlan Világa nekünk magyaroknak tartogatott volna pár ismerős nevet Kovacsén kívül is, de sajnos ezzel a sorozat készítői nem éltek.

Szóval Kovacs azért fogadta el a megbízást az elég erőszakos jelenlétének biztosítása mellett, mert a matu Falconerről ígért biztos információkat. Mondjuk annál nem lehetett biztosabb az infó, minthogy a megbízót végül maga Quellcrist ölte meg, no és persze mindenki mást is, de hogy miért, nem-nem, a poént nem lövöm le, nézzétek csak meg.

Innentől pedig ismét egy hajszában találtuk magunkat. Kovacs üldözte Quellcristet, a Protektorátus és Danica Harlan megbízásából Carrera tábornok Kovacsot, Quellcrist pedig egy megmagyarázhatatlan okból a matuzsálemeket, mégpedig úgy, hogy puszta érintéssel Valós Halált okozott nekik.

Ahogy az első évadban, úgy itt is lassan álltak össze a darabkák, de most is megvolt mindenre a válasz. Még jobban megismertük Kovacsot és a múltját, még jobban megismertük Quellcristet, akinek megtudtuk az igazi nevét, és azt is, hogy miért vette fel ezt és mit jelent, vagy éppen mennyire jelentéktelen. Illetve a bolygó történetéről, védelmi rendszeréről és az azt korábban benépesítő idegen fajról is megtudunk egyet s mást.

Carrera tábornok a Protektorátus képviselője is tartogatott némi meglepetést számunkra, nemcsak igazi kilétét illetően, hanem Kovaccsal, a tudatával és korábbi porhüvelyének klónjával egyetemben.

Úgy tűnik, a sorozat végső soron női főgonoszokkal operál, így Danica Harlan is megpróbált rendkívül félelmetes és hatalmas cselszövő lenni. Vagy legalábbis próbálták annak beállítani, de most sem jött össze igazán a művelet, mert a sztori körülbelül nélküle is ugyanúgy működött volna. Súlytalannak éreztem, és nagyjából az első jelenetéből sütött, hogy köze van az apja eltűnéséhez.

Nem kifejezetten volt annyira noir-os most az Altered Carbon, mint az első évadban, mivel Kovacs most nem nyomult annyit egyedül – az S1 sokkal sötétebb volt, sokkal depressziósabb, mint ez. Viszont ettől még cyberpunk volt a javából, és a világépítése és a különféle technikai megoldások nem maradtak el a korábbi színvonaltól.

Hazudnék, ha azt mondanám, nem hiányzott Joel Kinnaman (meg a – mondjuk ki hölgyeim – bugyinedvesítő felsőteste és markáns arcéle) a kis rózsaszín tatyóval, de minden előítéletem ellenére Mackie simán megugrotta a lécet. Szinte azonnal elfogadtam Kovacsnak, és elég jól nyomta végig, így azonnal meg is kell követnem magam, mert végre láttam valamiben, amiben tetszett a teljesítménye.

Kovacs segítői Trepp, Poe és Miss Helyszín (bocs, ezt muszáj volt) betöltötték a szerepüket, katalizátorok voltak, mikor kellettek, de igazán egyikük jelenléte sem volt nélkülözhetetlen, vagy legalábbis egy karakter is megoldhatta volna a feladataikat, így csak az időt vették el Quell és Kovacs elől.

Azért voltak gyengébb részei is a koncepciónak, amik mellett nehéz lenne szó nélkül elmenni pl.: Quell ott volt elrejtve, ahol egyébként élt és meghalt, hát ez hatalmas ötlet (ugyan utaltak rá, hogy a harminc év alatt itt is keresték, de azért na), plusz elég sokszor az volt a hatalmas fordulat, hogy nem az van testben, akié igazából, vagy éppen az van benne, csak nem hiszünk neki, mert bárki lehet benne… Az első évad után még vagy ötször ezzel a fordulattal élni, nos, elég elcsépelt, és semmiképp sem megdöbbentő.

Összességében a második évadot is ajánlom, 7/10, ha pontoznom kell. A sztori most is gondolkodós, pörgős, van benne egy csomó jó harcjelenet, jópár extra kütyü, kellemes kis utópia izgalmas történettel, és nem utolsósorban potenciállal a folytatásra.

16 hozzászólás Ne habozz!

Emese - 2020. 04. 23. 22:26

én is hallottam róla, hogy valakik már találkoztak olyan emberrel, akiknek van olyan ismerősük,

akinek mondták, hogy élnek azok is, akiknek tetszett a 2. évad….

Kplesz - 2020. 04. 24. 00:17

Nem olyan jó es nem olyan emlékezetes mint az első évad, de nagy sci fi rajongó vagyok, szóval azért jó, hogy volt. Köszi az írást.
Holden azért hiányzott.

Tibor - 2020. 04. 24. 05:54

Borzasztóan félte mikor belevágtam, mert rengeteg negatív kritikát olvastam előtte, hogy már-már teljesen nézhetetlen. Ehhez képest nekem hatalmas pozitív csalódás volt. Igen, az első évad határozottan jobb, de szerintem ez is bőven nézhető volt, nekem alapjában véve tetszett. A mai napig nem értem azokat, akik kb úgy nyilatkoztak, hogy minden perce elvesztegetett idő volt.

Rob - 2020. 04. 24. 07:39

Lehet hogy egyedül leszek a véleményemmel, de szerintem sokkal jobb volt mint az éjjel-nappal budapest című magyar sci-fi.

PCs - 2020. 04. 24. 23:10

Katasztrófa volt sajnos,minden szempontból. Az elsőnek is voltak hibái/70%/,de ez!?/40%/

Csillagvadasz2 - 2020. 04. 29. 00:07

Hát nekem közel sem ütött akkorát mint az s1. Joel Kinnaman fényéveket ver Mackie-re. Nem tudtam elhinni hogy ugyanaz a Kovács mindkettőjük. Bár lehet ez az írás hibája. Ortega is nagyon hianyzott, nem volt ki betöltse az általa hagyott űrt. Szintén fájó pont, hogy mennyire nem használtak ki az új képességeket. A mitológia kibontása volt a történet egyetlen értékelhető része. Trepp karaktere hihetetlenül hidegen hagyott, a tekercsei meg indokolatlanul nagy skilleket adtak neki. Ellenben Poe és Dig az évad fenypontjai voltak. Jó volt köztük a dinamika. Falconer már korábban is hatareset volt, most nálam a negatív iranyba billent. A látvány még mindig megnyerő, nagyon kicsit kopott csak az s1 óta. Sajnálom, hogy ennyire hidegen hagyott az s2, de az s3-ra gondolkodás nélkül benevezek.

.LnB - 2020. 04. 29. 06:12

Az első évad után, borzasztó nagy csalódás volt a második.

Upps - 2020. 04. 29. 06:37

Ha elolvasod a könyveket egy teljesen más világot és sztorit kapsz. A legnagyobb fájó pont hogy a Küldöttek a könyvben nem terroristák voltak hanem elit katonai egység. A Protektorátus különleges beszivárgó alakulata.

sancho pansa - 2020. 04. 29. 06:40

És pont ez benne a jó, hogy nem ugyanazt a sztorit kapjuk, hanem mást, láthatjuk, hogy más író miképp pakolgatja a figurákat. Nem lenne túl érdekes a könyvolvasóknak ugyanazt végignézni.

Ace - 2020. 04. 29. 09:58

Köszi az írást.
Sajnos nekem is csalódás volt. Azt éreztem végig ,hogy nagyon viszavettek a költségvetésen pedig valószínüleg nem így van. Kevésbé volt látványos mint az első évad és Harlant sem így képzeltem el elég fantázátlan volt jobban is kihasználhatták volna. A technikai dolgok és a burkolás témálya is valahogy ötletesebb volt az első évadban. Nekem semmi gondom nem lenne azzal ,hogy nem követik a könyvben leírtat de Quell sztorit kevésnek éreztem jó ,hogy mást is tartogattak a végére. A végére már azon gondolkoztam ,hogy a készítőknek is totál másnak kell lenniük mint az első évadnál mert annyira más remélem a következő évadra magukra találnak mert jó ez a világ.
Sajnos Mackie nem tudta eladni a karaktert pedig én próbáltam megkedvelni az első egy két részben még bizakodó voltam de nem. Kinamann sokkal jobban ráérzett erre a kiégett noir-os karakterre.

blade78 - 2020. 04. 29. 11:27

Nagyon jó évad volt. Csak azt nem vettem le hogy ahogy Poeval bánt második évadban. Egy sérült MI aki mindent megtesz amit kér a gazdája ..de mivel hibás rosszul bánik vele. Ez olyan fura volt

Kpeter - 2020. 04. 29. 12:03

“én is hallottam róla, hogy valakik már találkoztak olyan emberrel”

Jelen. Szerintem is jó volt. Persze az első jobb volt, és azért annak is voltak jócskán hibái. De a látvány pazar volt, a hangeffektek szuperek voltak, és a sztori se volt rossz. Igen, vannak benne kritizálható dolgok, de a kritikák szerintem túlzóak eléggé. 6.5-7/10 körül mozognak a részek.

morty - 2020. 04. 29. 18:31

Köszi az írást, a westworld és a better call saul zárásával most sorik nélkül maradok, már rég rajta van a listán de a negatív visszhang engem is visszatartott, teszek egy próbát.

miles - 2020. 04. 30. 05:46

Az első évad az újdonsága miatt izgalmasabb volt.

Viszont nálam mindkét évadban az volt a mélypont, amikor kimentek az erdőbe bújócskázni.

mikkamakka - 2020. 05. 09. 15:43

végignéztem valahogy, de eh. nyomokban könyvet is tartalmaz. nem is az a baj h kb egy teljesen új sztorit írtak hanem hogy sokkal gyengébb az eredetinél.

Mate4182 - 2020. 06. 14. 21:40

az elso evad eros 8/10 volt ez meg egy halvany 5/10

Valaki irta fenn hogy tok jo hogy mas mint a konyv mert igy mas iro szemszogebol is megismerhetjuk a sztorit… ez tok jo de arra ott van az altered carbon anime ami ebben a vilagban jatszodik de eredeti sztori.
Ha egy konyvet viszel kepernyore kovesd a sztorit, ha attol eltersz abba ugyse lesz koszonet (lasd tronok harca)

Kivancsi vagyok terveznek e harmadik evadot, de mar egyaltalan nem lelkesen fogadom ha igen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz