login |

Better Call Saul: vége az 5. évadnak – írta mark

2020. 04. 29. 21:08 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Pew Pew!

A jó dolgokra megéri várni, szokták mondani.

A Better Call Saul 5. évadjára márpedig majdnem másfél évet kellett várnunk (a már berendelt hatodikra, ami az utolsó is lesz, pedig ki tudja, mennyit kell majd). És bizony nemcsak hogy jó lett, hanem közel tökéletes. (A hosszabb szünetnek köszönhető viszont itthon a Netflixen most először kvázi világpremier volt hetiben magyarul a sorozat, de még idén jön az AMC-re is szinkronnal.)

Sokak szerint már elérte vagy meg is haladta az anyasorozat szintjét (persze nem kevesen továbbra is a Breaking Badnek adnák az első helyet), én is így gondolom amellett, hogy el kell ismerni a BB is remek sorozat, csak éppen teljesen máshogy, mint a Better Call Saul. Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy az ötödik szezon már bőven hozott BB-szintű momentumokat, sőt, egész részeket. De emellett, szerencsére, a drámai, karakterközpontú szálakat is erősre edzették.

A tovább mögött spoilerek előfordulhatnak.

Saul megérkezett, ez nem vitás. A 4. évad utolsó jelenete is felvezette már, amiután ez az évad biztosított róla minket, hogy nem kell tovább várnunk rá. Megtörtént, ami így, az 5. szezonra talán már elkerülhetetlenné vált, Jimmy a „kartell barátja, Saul” lett.

Ezzel együtt pedig nyilvánvalóan megérkezett a valódi erőszak is, amit akár értékelhetünk úgy is, hogy már most némi valódi BB költözött a sorozatba. Ezt megelőzően, még ebben a szezonban, azért Jimmy is jobbára csak simliskedett, hiába működött már Saul Goodmanként, elég csak a mobilos bizniszére vagy Howard megszívatására gondolni.

Az évad második felében viszont rögtön megtapasztalhatta Saul, hogy mibe mászott bele; a nyolcadik és kilencedik részben kicsit már a BB-ben érezhettük magunkat – az amúgy jellemző „minimáltörténés” mellé a már említett erőszakosság is beköszönt. Hiszen ha belegondolunk, a fentebb említett két epizódban tulajdonképpen annyi történt, hogy Lalo elküldte Sault az óvadékért, amit nagy nehézségek árán elhozott.

Ennek körítéseként viszont olyan, alapvetően feszült légkör jött létre, ami a kilencedik rész végi látogatásban csúcsosodott ki (kis Kimet belecsempészve Jimmy részébe: díjat Rhea Seehornnak! – ezért a jelenetéért is). Érdemes hozzátenni, hogy azért még nem teljes a Saul-kép (vagy lehet, ez a teljes kép?), hiszen láthattuk, miként panaszkodott Mike-nak, hogy ő ezt nem akarja.

És ha már Saul megérkezett, akkor Kim is odalépett mellé – nem egészen úgy, ahogy azt akár csak 1-2 évaddal ezelőtt gondoltuk volna. Egészen érdekes, hogy mi lesz ezután Kim sorsa. Számos találgatás látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd Jimmy párjával, hisz a BB-ben, a BB idejében (minden bizonnyal) nem volt jelen.

Mindenki számára világos lett mostanra szerintem, hogy valamilyen szinten Kim is defektes. Abból a szempontból ez mindenképpen igaz, hogy ha Jimmyről van szó, valamilyen köd burkolja be a józan ítélőképességét, hiszen épeszű ember már lehet, elhagyta volna – de ilyen a szerelem? Pedig a szezon hatodik részében milyen szépen „egymásnak mentek” a Mesa Verde kapcsán a tárgyalóban. (Számomra ez a jelenet volt egyébként az évad csúcspontja, rendkívüli módon élveztem.)

Az évadzáróban pedig hozzájött ehhez az is, amit Howard ellen javasol, ami még Jimmyt is meglepi. Érdekes összevetni ezt a jelenetet az S4 utolsó jelentével – akkor Kim bámult letaglózva Jimmy után, most ugyanezt Jimmy tette. Különösen bizarr volt azt is látni, ahogy Kim „rálőtt” Jimmyre a hotelben, nem sokkal azután, hogy ténylegesen lövések célpontja volt a sivatagban.

Külön említést érdemel Lalo karaktere. Legelőször is szeretném kiemelni, hogy szerintem mennyire tökéletes választás volt Tony Dalton erre a szerepre, egyszerűen minden megmozdulását élvezet nézni, ebben az évadban pedig igazán kibontakozhatott, és gyaníthatóan még csak most jön a java.

Mondom mindezt úgy, hogy nekem alapvetően nem tetszett, ahogy Lalo szálával bántak a fináléban. Kifejezetten gyenge írói húzásnak tartom, hogy egy elvileg profikból álló alakulatot Supermanként egymaga el tudott intézni. (Az meg megint más kérdés, hogy amúgy gyanakvó emberként miért nem voltak mondjuk biztonsági kamerái?) Lehet, ez csak szőrszálhasogatás, csakhogy megszokhattuk, hogy ebben a sorozatban minden a helyén van. Mindenesetre izgalmas lesz majd látni, hogy mit kezd Nachóval.

Howard és Mike kapcsán úgy érzem, hogy igazából csak kiegészítő „játékosok” voltak most (is?), még akkor is, ha amúgy Mike kapott egy külön szálat, amikor „kirándulni” küldték. Ugyanakkor fontos kiegészítő emberek ők. Mike ott volt Saul mellett a sivatagban, Nachónak is segíteni próbált, és ugye sikeresen őrködött Saul, Kim és Lalo közös jeleneténél is. Howardnak kisebb szerep jutott, mégis emlékezetes volt, ahogy Kimmel beszélt az évadzáróban – hatásos és sokatmondó jelenetként tekinthetünk vissza rá.

Egyáltalán nem panaszkodhatunk tehát, hiszen az eddigi legjobb évadot kaptuk, ezzel szerintem majdhogynem mindenki egyetért. Mostanra forrta ki magát minden egyes szál, mintha igazán felnőtt volna a sorozat, pedig eddig sem járt gyerekcipőben.

Tűkön ülve várhatjuk, hogy miként alakul a továbbiakban Jimmy és Kim kapcsolata, vagy hogy egyáltalán mi lesz Kim további sorsa, hogyan halad tovább Jimmy a Saul-úton, vagy éppen Lalo milyen bosszút eszel ki. Unatkozni és csalódni, úgy érzem, nem fogunk, csak győzzük kivárni a hatodik és befejező etap eljövetelét.

23 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 04. 21. 23:19

Na ennyi évad után ez az évadzáró, úgy, hogy hamarosan a sorozatnak is vége lesz, nagyon kevés most már. 2 szálon futott, az egyik kifejezetten nevetséges volt, az “akciósabb” meg béna lett nekem. Hiányzott a feszültség (pl. ami az előző részben nagyon jól fel lett vezetve).

Gatts - 2020. 04. 22. 12:31

Nagyon nem érződött évadzárónak. Mikor véget ért a rész, egy kicsit mérges lettem. Nincs cliffhanger, nincs igazából tetőpont, csak egyszerűen el van vágva, mintha jövő héten folytatódna. Ezzel egyébként nincs baj, mert legalább nem írtak hülye helyzeteket, ami nem passzol bele a sztoriba és a következő évad elején valamilyen ostoba módon feloldódik. A baj azzal van, hogy a következő rész jó eséllyel újabb másfél év múlva fog érkezni (vagy még később,ki tudja mennyit csúszik most az egész a járvány miatt).

Kíváncsi vagyok, az utolsó évadban mennyire viszik tovább a Gene szálat. Esetleg több részt is rászánnak erre, vagy majd csak az évad elején és végén lehet ebből látni valamit.

Kim karakterén csavartak egyet. Számomra legalábbis nem volt egyértelmű, hogy a végső felvetését viccnek szánta, vagy komolyan gondolta. Ez a karakter végső eltüntetésére is újabb lehetőségeket nyithat meg. Nagyon féltem az évad vége felé Lalo-tól, hogy ezt ő fogja “megoldani” már most…
Egy kicsit reménykedem azért benne, hogy a végén adnak majd az ember lelkének egy kis megnyugvást és “Gene”-nel újra egymásra találnak valamilyen módon.

állat - 2020. 04. 23. 12:50

Szerintem eddig ez volt a legviccesebb évad ugyanakkor fenntartották a feszültséget végig.
Amigo del cartel, annyira megmosolyogtam mert Waltnak meg Jesse nek is ezt mondja a sivatagban.

Brynden Rivers - 2020. 04. 24. 08:51

Jó volt az utolsó rész de a végén azért volt egy elég gyenge írói húzás

Mike kb. 100szor hozzáértőbb mnti ezek a “profik” – odaséteálni az ablakhoz szemből meg hogy egy megy be a konyhába és nem két oldalról – direkt úgy alakult minden hogy Lalo megússza
Oké jhogy a megmenekülése szükségszerű volt a későbbi események miatt de így azért meh volt.

Ha Bolsa-tól kap egy fülest az érdekesebb lett volna

k-10 - 2020. 04. 24. 10:31

Brynden Rivers:
“a végén azért volt egy elég gyenge írói húzás”
Igen, ezt én is így éreztem, eléggé képregényből kiképzett kommandónak tűntek.
Na persze mindig ott a lehetőség, hogy szándékosan volt így, és Mike-ot is megvezették (mondván, hogy ‘jó lesz oda az óccsóbb alvállalkozó is!’). Kíváncsi vagyok, kiderül-e majd erről valami.

Peterdi - 2020. 04. 26. 12:55

Én is furán érzem magam emiatt az évadzáró miatt, a vége még cliffhangernek is gyenge volt – de a másik, a fő szálon elég jól meg lett alapozva szerintem az utolsó évad drámája. Ugyanis, ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy Kim fejében nagyon nincsenek rendben a dolgok (lásd: pew-pew!), most már egyértelmű. Az a fő különbség Jimmy és Kim között, hogy Jimmy immorális, vagyis pontosan tisztában van vele, hogy a stiklijeinek milyen következményei lehetnek, de éppen ezért lesz közepesen sikeres ügyvéd Saul Goodman néven, majd él túl lényegében mindenkit az egész Gilligan-univerzumból. Kim viszont amorális, és teljesen félreérti Jimmy motivációit Howard megszívatására, ugyanis Jimmy éppen, hogy nem akarja kicsinálni Howardot szakmai értelemben, Kim viszont azt gondolja, hogy ez teljesen rendben van – legalábbis, ha a jog betűje szerint van rá lehetőség, megtenné, akármilyen etikátlan is.

zoli221 - 2020. 04. 27. 12:02

Nekem az volt karakteridegen, amikor Mike elmondta Jimmynek, hogy Lalo ma este meg fog halni-az öreg van annyira profi, hogy addig nem nyilatkozik egy munkáról, amíg az nincs kész+ebből nyilvánvaló lett hogy túléli :(

Valaki - 2020. 04. 28. 11:51

Mi volt ez az évadzáró? Pew-pew meg Lalo…
Na meg mit nyert volna Gus, ha a Monty Python kommandó sikerrel jár? Elég egyértelműnek tűnik, hogy Nachonak különösebb indoka nem volt.

nish - 2020. 04. 29. 21:07

Mi lesz Kim-mel? az a BB nincs meg
erre azért kiváncsi vagyok

Alain Prosztó - 2020. 04. 29. 21:18

Egy ideig volt egy olyan elméletem, hogy a BB idejében is megvolt Kim, csak épp a háttérben, amolyan csendestársként.

De ott borul a dolog, hogy akkor miért nem vitte magával JimmySaul, mikor felszívódott.

Alain Prosztó - 2020. 04. 29. 21:20

Igen, a kommandósakció bénácska volt egy kissé. Viszont ismét megkaptuk Don Eladiót, és Lalo az egyik legjobb jelenlegi tévés villain-né nőtte ki magát szép lassan.

jelenvalólét - 2020. 04. 29. 22:52

Szerintem irgalmatlanul jó lett az évad, főleg a 2. fele. Néhány logikai apróságon lehet rugózni, de az utolsó 4-5 rész szinte súrolta alulról a tökéletest. Nekem sokkal jobban bejött, mint a korábbi évadok.

GeoCucc - 2020. 04. 30. 00:07

Hát na, nem lehet könnyű úgy mozgatni a karaktereket, hogy úgy érkezzenek meg a BB kezdetének idejébe, ahogy ott később (vagyis régebben :) ) megismertük őket. Főleg, hogy amikor a BB-ben megírták, hogy ki kit ismer és ki kinek a nevét említi, akkor még fogalmuk sem volt, hogy lesz egy előzménysorozat. Érdekes puzzle lehet. Szerintem Mike-nál érződik olyasmi, hogy “nincs neki elég feladat”, ezért játszották el vele már többször, hogy na most mélyponton van, na most meg valami motiváció kell neki, úgyhogy megint pont elfogyott a pénz a daughter-in-law-nál.

Abban lehet hogy lesz némi párhuzam a BB-vel, hogy látszólag itt is visszavesznek a tétből az utolsó évadra – de csak látszólag. A BB-ben ugye Walter az utolsó előtti évadban pusztítja el a főgonoszt, utána meg egészen más dinamikát vesz a történet, amiben már ő irányít. Kicsit itt is ilyesmit érzek: a feszült kartel-sztori, a Lalóval való konfrontáció megvolt, ehhez képest azzal vezették fel az utolsó évadot, hogy majd jól kicsinálják a teszetosza Howardot, aki kicsit sem az a súlycsoport, mint Lalo. Persze valami majd biztos fatálisan félresiklik. Gondolkodtam is amúgy, hogy miért tartják még Howardot a főszereplők között, amikor a Jimmy-Kim tengelyről nézve teljesen perifériára került az HHM – na de akkor ezzel megtalálták kb. az egyetlen módját, hogy fontos maradjon a karakter.

Rhea Seehorn eddig is a kedvencem volt, de idén tényleg elképesztőket alakított – plusz 47 évesen is simán megszavaznám eyecandynek. A karakter háttérsztorijáról viszont bizonyára nem tudunk még mindent. Vagyis remélem.

Továbbra is arra leszek a legkíváncsibb, hogyan fűzik majd bele a BCS-be a BB történéseit, mert ugye a jövőbeli jelenetek miatt nem lesz elég ott befejezni, amikor megjelenik Walter White. Vajon egy montázsban megkapjuk a már ismert jeleneteket, vagy Walt és Jesse 10 évvel öregebben visszatér hogy eljátsszon néhány új jelenetet? Nem tudom, van-e harmadik opció. Mindenesetre nagyon várom, csak ijesztő, hogy a korábbi csúszások meg a jelenlegi helyzet miatt már mintha mindenki letett volna arról, hogy jövő ilyenkor már nézzük. Azt olvastam, hogy novemberben kezdenék a forgatást, ami nem tudom, hogy jó hír-e :)

OWLIEJR - 2020. 04. 30. 08:50

nagyon szeretem ezt a sorozatot és eddigi legeerősebb évad volt.
ezek alapján mondom azt h az utolsó rész egy rakat szar volt.

Mordekai - 2020. 05. 01. 08:33

Igen, ez volt a legjobb évad eddig, a végére megérkezett a BB szint, izgalom, akció, feszültség, sivatag, sok visszatérő arc, erős karakterek. Az évadzáró béna kommandóján nem érdemes csámcsogni, jó ez cliffhangernek. Kihozták a maximumot az “elrontott merénylet” témakörből. Láttunk már ennél sokkal rosszabbat… khm Prison Break, megagiga ultraszuper CIA bérgyilkos, aki 4 méterről mellélő.
Lalo azért lehetne kicsit félelmetesebb, nekem túl Don Juan-os vigyori ez a színész.

Kim is most már, főleg ezek után, a kartelles szálon kell, hogy mozogjon, a jogász vonal most már szépen háttérbe szorult. Én azt a vonalat kissé unom, mert az eseményei érdektelenek, csak a karakterfejlődés a lényege. (Egy eyecandy szavazat tőlem is jön majd.)

Találgassunk az utolsó évad előtt…
Jó kérdés, hogy mi lesz Kim sorsa a BB kezdése előtt. Ha meghalna az elég béna húzás lenne, mivel a BB-ben semmi nyoma nem volt annak, hogy Saulnak/Jimmynek egyáltalán van, vagy volt valakije. Nem gyászolt senkit, nem volt letörve sem, sőt végig inkább egyfajta comic relief volt. Napersze az álarc kögött lehet akármi. Kb. az férne bele a történetbe, hogy:
– Kim valamiért nyom nélkül elmenekül és megegyeznek Jimmyvel, hogy zéró kommunikáció, vagy valami titkos csatorna
– Kimet elrabolja a kartel és ezzel tartják sakkban Jimmyt (hmm ez nem is lenne rossz, aztán majd jöhetne az egészestés mozi Kim kiszabadulásáról :P )

A BB-ben “már” se Lalo, se Nacho nem szerepel…
– Nacho kinyírja Lalo-t és végre le tud lépni
– Lalo kinyírja Nacho-t azután vagy Gustavo/Mike, vagy Don Eladio kinyírja Lalo-t

Nyilván be kell hozni majd Waltert valahogy, Jesse elvileg kimaradhat. Gustavo tervei akadoznak, mert Tuco-nál valami gebasz van és megjelent a jobb minőségű termék is a piacon. Mike utánajár, rátalál Walterre. “Nyrjuk ki, főnök?” Gustavo: “Nem, ez az ember kell nekem.” Ha csak pár másodperces cameo lesz Bryan Cranston részéről, már az is hidegrázós lesz, de azért ennél többre számítok.

És akkor most megint minimum másfél év várakozás? … :(

Snoopyzit30 - 2020. 05. 01. 09:27

Nekem is tetszett az évad, de én továbbra sem érzem olyan erősnek, mint a BB-t. Az utolsó részével sem volt sok bajom. A Lalo vonal annyira nem köt le, valószínűleg ez az oka. Azt kifejezetten jó fordulatnak gondolom, amit most Kimmel csinálnak. Bírom, hogy Jimmy mellé emelik e tekintetben.

Mindegy mennyit kell várni az utolsó évadra, kivárjuk.

Griezmann - 2020. 05. 02. 00:49

Egyébként a BB-ben egyszer említette Saul Kim-et, Walternek mondta valami kapcsán, hogy a harmadik felesége is olyan volt,de összvissz ennyi említést kapott, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle

Padilla - 2020. 05. 07. 08:43

“A BB-ben “már” se Lalo, se Nacho nem szerepel…”

BB S02E08 Better Call Soul
Kb. a 30 perc, sivatagi jelenet

csakegysrac - 2020. 05. 07. 15:25

Padlila: “Did Lalo send you? It wasn’t me, it was Ignacio.” – ezt azért én nem nevezném szereplésnek.

Padilla - 2020. 05. 07. 18:11

csakegysrac: Én is csak poénnak gondoltam, de csak most kapott értelmet nálam ez a kis jelenet.

mm - 2020. 05. 08. 10:52

Kurva jó az egész, a rendezés, a fényképezés meg a karakterek, számomra alááza a BBt, egyik legjobb sorozat ever

Roxi - 2020. 11. 22. 16:48

Az elmúlt két hónapban daráltam le a Breaking Badet és a Better Call Sault is. Így most egy összegzés félét írnék. Sokáig nem érdekelt a hype ellenére sem a BB,talán a magyar cím alapján gondoltam,hogy egy komolytalan film.Nameg a plakáton feltűnő főszereplő se éppen vonzott be. Aztán mégis ledaráltam és valóban egy remekmű,ami egy teljesen egyedi alapszituból indulva forrja ki magát. De leginkább azért örültem,hogy megnéztem,mert így a nagydumás ügyvéd spinoffjáról is tudomást szereztem. Ebból már kitalálható,én is azok közé tartozom akik a BB fölé helyezik a BCS-t. Ebben is megvan a BB -ből megszokott rosszfiú vonal,ami egyre durvább lesz ahogy haladunk előre. Amiben jobb, azok a karakterek és az azok közötti kapcsolat. Jimmy-Chuck,Jimmy-Howard és elsősorban Jimmy-Kim. Chuck egy igazi rohadék volt,akinek a legaljasabb bűne,hogy Jimmy sosem tudta meg az anyja halálakor utolsó szavával is őt kereste. Howardon igazából nem tudtam kiigazodni,hogy milyen is a viszonya Jimmyvel. A Kimmel való kapcsolat viszont gyönyörűen fel lett építve a kezdeti haverság,hogyan alakult át véd és dacszövetségé,mély baratsággá végül szerelemmé. Az ötödik évedban pedig már valóban jóban-rosszban kitartó házastársak lettek. Ma már azt is tudjuk,hogy Kim sem az a tökéletes nő,akit talán soknak gondoltunk Jimmyhez. A folytatásban természetesn az ő sorsuk izgat leginkább. Bár én nem zárom ki,hogy Kim a BB idejében is ott volt Jimmy mellett,csak Saul magánéletére egyáltalán nem tértek ki. A BB-ben Walter a körülményekhez képest persze,de megkapta a boldog befejézést,ahogy Jesse is az El Caminoban. Remélem Jimmy is megfogja,ami számára egyértelműen Kim lenne.Mégha Giselként és Viktorként is élnek majd tovább ! :)

Sawyer - 2021. 01. 02. 15:14

10 perce fejeztem be, nagy BB fan vagyok, a BCS-nak harmadszor álltam neki az évek alatt, mert nem csúszott, de most ez is rendesen megfogott.
Szerintem mindegyik évad tartja a szintjét, az évadzárókhoz képest ez elég eseménydús volt, főleg a kartell részéről, de az a teszefoszázás a kommandóval nem volt méltó a sorozathoz. Először éreztem azt, hogy az írás-rendezés öncélúra sikeredett.
A képi világ zseniális, bár néha kizökkent a túlságosan patikakimért tisztaságával, a BB-hez képest pedig rengeteg a statik felvétel.
Kíváncsi vagyok, hogy alakul az ügyvédes vonal, bennem a kartell megjelenése óta az van, hogy Howard, Kim és a többiek elég csúnya halált halnak – bár akkor Saul nem úgy viszonyulna a megbízóihoz, ahogy azt később látjuk. Vagy csak szimplán lesz egy egetverő nagy balhé, ami miatt elvonul, és ott érjük be a BB cselekményét. Gondolom, a következő évadban még több BB-s karakter beköszön, és végül beérjük a fekete-fehér snitteket is színesbe.
Pontos infót nem találtam, lehet tudni, hogy mikor jön a záróévad 21-ben?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz