login |

Father Brown: a 8. évad – írta Florabell

2020. 04. 29. 18:49 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Pár éve kínomban próbáltam be a Father Brownt mivel kellett valami napi nyomozós, és az angol tájak mindig is a gyengéim közé tartoztak. Aztán első nézésre szerelem lett belőle. A karakterek nagyon aranyosak, szerethetők és annyira jól a nyomozás részeivé válnak, hogy simán elviszik a gyengébb ügyeket is.

Közben a sorozat is egyre jobban fölívelt és már a 8. évadjánál tart, de garantáltan jön majd a kilencedik is jövőre. A nyolcadik szezon még januárban startolt a BBC-n és a szokásos 10 résszel hamar véget is ért. Én pedig annak rendje és módja szerint azonnal le is daráltam az évadot, amint időm lett rá.

Kicsit úgy érzem kezd kifogyni a széria az ötletekből, és egyre inkább a fanservice-re támaszkodik. Már az előző évadban is volt olyan rész, ami igazi csemege egy rajongónak, hát még a mostaniban. Mondjuk a Father Brown eddig is mondhatni a nagyon szerethető karaktereiből élt, de ez most még jobban kijön.

Innentől spoilerekkel folytatom.

Kezdjük is a 8×01-el, ami sajnálatos módon az évad és talán a sorozat legnagyobb mélypontja volt számomra. Nagyon nem kötött le, konkrétan nem volt ügy, csak titokzatos fenyegetések és így normális nyomozás sem akadt, nem volt helyzet, ami megmozgatta volna a szereplőket. A vége viszont Mallory felügyelő kislányának magánszámával jócskán kárpótolt.

Viszont a továbbiakban azért voltak nagyon jó epizódok is. A 8×05-ben például kaptunk egy újabb különleges Flambeau-epizódot, melyben a hírhedt tolvaj a saját lányával kel versenyre. Természetesen Brown atya a döntőbíró, a tét pedig igen nagy, aki veszít búcsút mondhat a bűnözésnek. Nagyon jól működött a humor faktor, végig megmaradt az izgalom, és az összetettebb érzelmi szál is méltó helyet kapott.

Kiemelném még fanservice szempontjából az évadzárót, melyben visszatér Valentine és Sullivan felügyelő is, hogy együtt nyomozzanak Mallory felügyelővel és Brown atyával. Ráadásul mindketten Brown atyát részesítik előnyben, ami igencsak felbosszantja Mallory-t. Tetszett, hogy így összeeresztették őket, jól kihasználták az ebből adódó helyzeteket, mondhatni lecsapták a magas labdákat.

Ugyanakkor az ügy megint háttérbe szorult, amolyan utolsó pillanatban váratlanul megoldós volt, amit esélye sincs a nézőnek megoldani, meg a szereplőinknek is csak szerencséje volt.

Azért az esetek szempontjából is voltak izgalmasabb részek. Ilyen volt például a 8×04, aminek a végkifejlete különösen rázós lett, Brown atya élete tényleg egy hajszálon függött. Még Bunty bírósági tárgyalása a 8×03-ban tudott hasonlóan feszült pillanatokat hozni.

Összességében tehát hozta az elvárt szintet az évad, és Mrs.McCarthy epres pitéje is a régi. Viszont kezdenek még jobban ellaposodni az ügyek, és ez néha még a karakterek közti jól bevált dinamikát is veszélyezteti.

A különleges évadzáró után igencsak kíváncsi vagyok mivel lepnek még meg a folytatásban. Részemről ez most olyan 6,5/10 körül volt.

1 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2020. 04. 30. 20:16

Kellemes kis sorozat ez, még akkor is, ha az utóbbi évadok tényleg inkább csak erős közepesnek mondhatóak már. Mondom ezt hét évad után, mert az aktuálisat még nem láttam. :)
Igaz, hogy az elején több fantázia volt az esetekben, de ez a vidékies báj, az állandó, jól kiszámítható karakterek – Flambeau az egyik kedvencem – meg a szép fényképezés önmagukban is hiányozni fognak, ha egyszer véget ér. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz