login |

Criminal Minds: vége a 15. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Cleda

2020. 04. 30. 15:54 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

We serial killers are your sons, we are your husbands, we are everywhere. And there will be more of your children dead tomorrow.

Utoljára a 12. évad kezdéséről volt kritika az oldalon, ami persze alig mondható meglepőnek, hiszen az évek és a „vérfrissítések” nem igazán bírták a legtöbb nézőt maradásra.

Körülbelül egy év alatt daráltam le az egész sorozatot (inkább háttérzajként funkcionált), valószínűleg emiatt maradtam a végéig. Ennek ellenére a csapatot nagyon megszerettem, Morgan és Hotch távozása például különösen szíven ütött, de például a később csatlakozó Luke-kal egész kibékültem.

Az évek során voltak szép (és kevésbé szép) pillanatai a kriminek, de a minőség romlását nem nagyon lehetett tagadni. 15 év, hosszú idő, főleg a fix, sorozatgyilkosos tematikában – ennyire futotta. Az utolsó, 10 részes szezont is lelkiismeretesen ledaráltam, hogy mégiscsak megadjam a módját, de hát… elég vegyes érzelmek keringtek bennem.

Tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A 14. évad vége Rossi számára hatalmas fordulópontot jelentett, mert túljárt az eszén az évad átívelős unsubja, Everett Lynch a.k.a. The Chameleon, és majdnem meg is ölte, de végül nem jött össze.

Ez a szál maradt végig az utolsó évadban, meg persze a szokásos heti ügyek. Volt pár érdekesebb pillanat, de nem ez az évad váltotta meg a világot. Példaként Lynch és a lánya közötti kapcsolat a jobb pillanatok közé tartozott, de ezzel ellentétben JJ lelövése egyenesen béna húzás volt. Gondolom, senkit nem lepett meg, hogy nem most fogják elkezdeni legyilkolni a fél csapatot.

I’m bored, OK? BORED. Death has to be more interesting than this.

Azért próbáltak az előző évadokból pár arcot visszahozni. Cat és Reid kapcsolatára még egyszer utoljára sikerült egy részt szánni, ami szerintem simán az évad legjobbja volt. Sajnálatos, hogy Reid új barátnője kivételesen mindent túlélt, de az évad közepétől kezdve mintha megfeledkeztek volna erről a szálról, kicsit kiaknázatlan maradt, pedig volt benne potenciál. Örülök, hogy legalább a Reid-JJ szerelmi szálát nagyon gyorsan megoldották, mert nagyon erőltetett konfliktusként lett bedobva az előző évadban.

Reid anyja is visszatért pár részre, egy talán első évados flashback is bekerült az OG csapatról, meg egy régebbi bűntény helyszínére is visszamentek, úgyhogy nosztalgiázni legalább lehetett.

De most inkább térjünk rá a fináléra, ami egyben a sorozatzáró rész is volt.

Két nézőpontra bontották az utolsó részt, a tipikus tudatalatti választásra (Reid feladja-e a harcot vagy sem), így még több nosztalgiát bele tudtak süvíteni a részbe, és a Lynch utáni hajszára. Nem meglepően Reid erős és nem halt meg, Lynch-et meg véglegesen kivonták a forgalomból.

Lynch szerintem a középszerűnél egy kicsit jobb unsub, de mérföldekkel lemarad a sorozat egy pár régebbi gyilkosától. A repülő felrobbantása mondjuk több érzelmet váltott ki belőlem, mint ami ezek után jött.

Még a rész elején belengették, hogy Garcia állásajánlatot kapott valami nonprofit cégnél (ergó jó messze minden vértől és gyilkosságtól), Prentiss-t beajánlották az FBI igazgatójának, emiatt pedig JJ lehetett volna a BAU következő vezetője, hiszen Rossi végre valahára eldöntötte, hogy felmond és nyugdíjba megy.

Rendesen utalnak arra, hogy az egész csapatnak vége lesz. Búcsúbulit is szerveztek Rossinak – hogy aztán a végén kiderül, hogy az egész Garciának szólt.

Hogy mi? Rossi nem volt képes feladni a pályáját, és Garcián kívül végül mindenki más is maradt, mert hát család meg miegymás. Nagyon szerettem volna, ha kicsit kreatívabban oldották volna meg a dolgot, mert izgulni, örülni vagy sírni nagyon nem volt miért vagy kiért.

Úgy éreztem, hogy inkább Garciától vettünk búcsút, nem pedig a sorozattól (mondjuk ha tényleg ez lett volna a cél, akkor szerintem még működött is volna). Olyan érzésem volt, mintha megint elváltunk volna egy karaktertől és a következő évadban jött volna valaki más a helyére. Sokkal jobban átadta volna a búcsúzás hangulatát, ha tényleg mindenki elmegy és itt a vége, mindenkit (vagy legalább a többséget) másfele sodor az élet, mert így az egész körülbelül egy random évad fináléjának hatott, nem pedig sorozatzárónak.

Nem voltak hatalmas elvárásaim a befejezés kapcsán, de valahogy így mégis nagyon csalódott voltam.

Life is under no obligation to give us what we expect.”

4 hozzászólás Ne habozz!

toxigen - 2020. 04. 30. 17:07

Erőltetett napi ügyek, s még izzadságszagúbb személyes szálak. Nekem ezt hozta a nem tudom hanyadik évadtól( talán még Prentiss visszatérésére emlékszem).
Az első évadok Patikin-en, és még pár utána amiket vártam, és még izgultam is rajtuk.
Szerintem sokan voltak a 40 percre.

Diapolo - 2020. 04. 30. 17:13

Az a 12. évados írás még az enyém volt, de azzal az évaddal ki is szálltam, ha jól rémlik. Talán az utolsó részt megnézem majd, de sajnos, de ahogy írtátok, elfogyott belőle az erő. Viszont az első sorozatos lépéseim ehhez a sorozathoz köthetők, azt sose felejtem, Jézus, de rég volt 2009 :OOO

Lina - 2020. 04. 30. 22:46

Olyan,mintha nagyon gyávák lettek volna a forgatókönyvírók. Pl. a Harmadik műszakban szépen megoldották,hogy mivel megszűnt az ún. közös pont, így mindenkinek más irányba halad tovább az élete. Itt meg a karakter SPOILER a nyugdíjba vonulási tervét lefújja, visszautasít egy hatalmas lehetőséget (FBI igazgató posztja vagy BAU vezetői pozíciója) SPOILER, hát persze. Én is megszerettem a csapatot,de attól még kilóg a lóláb rendesen,hogy ennyire bénán akarták összetartani őket. Az meg hab a tortán,hogy Reid-nek egy tartós párkapcsolati szálat nem voltak képesek összehozni. Helyette azt nézhettük h még mindig nem tudja azt a nőt elengedni,akivel az volt az összes kapcsolata h pár hónapig telefonon beszélgettek.

Összefoglalva, ezt nagyon elszúrták.

mary515 - 2020. 04. 30. 23:32

Meglehetősen gyengus volt az évad és igen, kifáradt már régen.
Elsimerem, hogy hektikan néztem az elmúlt években ill. minimum fél évadokat nem láttam, de milyen Reid JJ szerelmi szálról van szó? Valaki össze tudná foglalni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz