login |

In The Dark: kezdett a 2. évad

2020. 04. 30. 19:10 - Írta: Necridus

14 hozzászólás | kategória: kritika,

– Do you have any idea what happens to people who launder money?
– Uh, yeah, they end up like Max.
– No, way worse. You guys, I’ve seen Ozark. It’s, like, really bad.

Na köpjük szembe saját magunkat! Tavaly elköszöntem a CW In The Dark című tavaszi-nyári sorozatától, mert annak ellenére, hogy nem éreztem rossznak, túl jónak se. Ráadásul idézem magamat:

A bűnügyi szál még inkább előtérbe való kerülése egyszerűen nem tudna lekötni.

De azért megnéztem az évadnyitót, mint csendes megfigyelő, csak hogy tudjam, merre megy a sorozat (meg mert Perry Mattfeldből sosem elég), és az epizód megnézése után úgy gondoltam, muszáj felszólalnom. Az 1. évad negatívumait nem törölhetjük, de az biztos, hogy nálam új eséllyel indult a széria idén. Vajon jövő héten a Blindspottal is ez lesz?

Ezt teszi egy év kihagyás? Vagy csak az, hogy semmi elvárásom nem volt már, mert nem terveztem maradni? Nem tudom, de az biztos, hogy végig élveztem a nyitányt, amiben kvázi krimivé alakult az In The Dark – remélem, ez nem csak időszakos, ahogy tavaly. Lehet, hogy azért élveztem ennyire, mert nagyon hajazott a How To Get Away With Murder-re?

Oké, egy flashforwardos cold-open még nem jelenti, hogy Viola Davis sorozatának új utódja van, de … a titkos fegyvert ugyanolyan stílusban ábrázolta, na. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval halott ember felett a vak Murphy véresen áll sokkos állapotban? Nyilván nem derül ki egyből, mi is történt, de még az epizód végén sem (csak az áldozat), így meg is van, mi az évad főszála: hogy hogyan jutunk el eddig a pillanatig. Van rá a felirat szerint egy hónapunk, hogy megtudjuk, mi minden vezetett el a gyilkossághoz, amit látszólag Murphy követett el. Oké, megvettek.

Szerencsére ezen felül is végig feszült volt az epizód, nem voltak felesleges, időhúzást jelentő jelenetek. Színtiszta krimi, és ez nagyon jól állt neki. Láthattuk, ahogy a három barát megpróbálja magát kivásárolni a pénzmosodából (nem jött össze) és ahogy Deant, a korrupt rendőrt legyőzik (ez sem jött össze). Hármuk közül ugyan Felix kapott egy kis rugdosást, hogy saját szálat kapjon, Jess pedig egyáltalán nem, de Murphy bezsebelte mindkettőjük helyett a figyelmet.

Ott van például, hogy poszttraumás stresszben szenved a baleset óta, vagy hogy annyira elönti a düh, hogy képes lett volna Chloe életét is tönkre tenni csak azért, hogy Deant elpusztítsa – igaz, ezt végül mégsem tette meg, mert jobban törődik a lánnyal. Az édesanyját is belecsempészték az epizódba, aki visszazavarta Murphy-t a kórházba, hogy a biztosítás továbbra is fedezze az ellátását. Nem egy fontos jelenetsor volt, de azt remekül alátámasztotta, hogy lány mennyire önfejű, amit már tavaly is szerettünk benne. Igaz, most hiányzik az IDGAF stílusa.

Dean kapott még nagyobb szerepet, akinek sikerült visszaküzdeni magát a rendőrőrsre és az ellene szóló bizonyítékot megsemmisíteni, így az ellenfelünk tulajdonképpen marad, csak már nem a sötétből gonoszkodik, hanem látjuk, mekkora egy hazug szemétláda tud lenni, akibe Murphy egykor beleszeretett. Egy karakter új, genyább oldalát mindig jó látni, nem? Főleg, ha előtte ő volt a jófiú képében ábrázolva.

Darnellt is felmentették, aki hazaérve Jules holttestét találta meg, mellette pedig gyógyszereket, így az ő szálán is bevezettek egy rejtélyt, hiszen Darnell sejti, hogy nem önmagát adagolta túl a barátnője. Meg hát a kiengedése sem olyan természetes.

Kiemelném még, mennyire jól dolgoztak a kamerákkal a premierben. Már a nyitány nagyon bejött, amikor a füstölgő cigarettától távolodva láttuk a vérfoltot, egy hullát, majd a vérrel beborított Murphy-t. De később is remek snittek voltak, például a túladagolós résznél. CW, ügyes voltál.

De nem csak a képi világ rángatott vissza. Bejött a sorozatnak, hogy a krimi mellett tette le a voksát az évadkezdőben, és remélem, így is marad. A humor persze nem tűnt el, most is azért volt egy-két beszólás, amik szintén működtek. Murphy karaktere pedig aranyat ér! Csak a cinikusságát kérjük vissza.

Megyek is nézni a második részt, mert látom, visszatérő szereplővel lesz dolgunk!

14 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 04. 30. 20:24

uhh, nekem nagyon, nagyon, nagyon nem jött be. jó, nyilván kaszáltam, szóval annyira a főhősön kívül nem érzek semmit a karakterek iránt, de számomra minden annyira lejárt lemez volt. nagyon nem működött a flashforward, tipikus csali volt, hogy legyen valami, a rész végén, hogy kiderült, ki az, az sem működött, egyszerűen nem olyan az eset, ami megfogna. valaki lelőtte és ott volt a lány. aki vak, szóval nem is látta, hogy ki az? nyilván ezt lehet érdekesre csavarni, de nem fogott meg.

de ami még inkább negatív volt nálam, azaz az alapfelállás, ami egy az egyben…, hogy is írtam a finálékommentnél?

“a cliff, illetve, hogy milyen irányba akarják vinni a 2. évadot. nyilván megpróbálják másképp megvalósítani, de ettől még egy az egyben a good girls lesz a második szezon, ami elég WTF. még pont ugyanolyan stílust (humor, szerencsétlenkedés, konstans fenyegetés, titkolózás, rendőrségi nyomozás) is kínálhat a 3 baráttal. remélem, tudnak valami pluszt is belevinni. a kérdés csak chloe lesz.”

hát, ez így nagyon good girls, amiben az a fura, hogy én szeretem azt a műfajt, amikor valaki ártatlanként belekeveredik valamibe, és egyre lejjebb és lejjebb kerül. de az, hogy itt is hárman vannak, itt is mintha pénzmosás is lenne (vagy csak egy nagyobb összeg), itt is van egy rio, csak éppen nő. megvannak a megfelelők.

és chloe volt a kérdés még, de az meg sem fordult a fejemben, hogy nem merik kiírni a gyilkost. már ez válóok lenne, hogy ennyire vért izzadtak azzal, hogy megmaradhasson, hogy igazolják a maradásának jogosságát. nagyon nem szeretem a következmény nélküli “nagy húzásokat”. (lehet, hogy még össze is állnak egy közös ellenség ellen…) a chloe-jelenet azért jó volt, érzelmes.

de mondjuk ugyanez lehet darnellel, de vele annyira nem vagyok tisztában.

heidfeld - 2020. 04. 30. 21:21

Perry Mattfeld-et, csak én említettem, két évig, eyecandy listám élén. Most 7., de látom, sokan felfedezték..
Holnap csak megnézek 2 részt, mert régen halogatom.

Thomas - 2020. 05. 01. 14:29

Engem annyira nem fogott meg a kezdés, valahogy lapos volt. Talán Murphy cinikus humora hiányzott nekem is:) Az meg nagy csalódás volt, hogy visszacsináltak mindent, és Dean maradt, de várható volt:( És akkor emiatt nem mentek be a rendőrségre sem, hogy lezárják ez a gengszteres szálat, hát jó. Így is szeretem, a karakterek elviszik simán a hátukon, de annyira nem vagyok azért lelkes, mint tavaly. És tényleg, adja magát, hogy Deannel és Darnellel összefogva tegyék tönkre Niát, de ha most az egész évad erre lesz felhúzva, hát… Reméltem, hogy ez a szál gyorsan lezáródik, de ahogy dögunalmas nyomozást is kihúzták tavaly 13 részre, simán lehet, hogy most is így lesz.

Thomas - 2020. 05. 01. 14:33

Azt meg a 2. részre már el is felejtettem, hogy volt valami flashforward, még jó, hogy mutatták újra:) Az ilyen mesterséges dolgok nem nagyon tudnak felcsigázni. Ez megszokás lehet, mert a helyzet kísértetiesen emlékeztet arra, mint amikor feliratot időzítek egy filmhez az első és az utolsó tábla belövésével, és meglátok pár kockát a végéből, akkor is próbálok nem azon agyalni közben, hogy hogy fogunk odáig eljutni:)

Thomas - 2020. 05. 01. 14:44

Én is idézhetem magamat a finálékritikából:

“Nem tudom, mit szóljak ehhez az egészhez, jó lenne, ha ezt (pézmosást) hamar lezárnák, kicsit erőltetett lenne, ha most nekik is bele kéne keveredniük a Nia szervezetébe, mikor végig azt akarta lerombolni. És addig Max sem jöhet vissza, amíg Nia szabad, márpedig én is szeretném, ha ő visszatérne.”

Ez még mindig fennáll, nagyon erőltetett, hogy most kényszerből egy olyan szervezetben kell dolgozniuk, amit le akartak rombolni, és Max sem jöhet vissza sajnos:(

“És Chloe is jól eltalált karakter volt, ez nagy kérdés, hogy vele mi lesz, de nagyon remélem, hogy marad. Még az is lehet, hogy rá való tekintettel mégsem adja ki a bizonyítékot Murphy, ha Dean cserébe segít neki lebuktatni Niáékat, jaj, az nagyon erőltetett lenne. Viszont így mehetne tovább a rendőrös-nyomozós szál.”

Félig-meddig ez is bejött már, Murphy nem mondta el az igazat Chloénak, pedig ha ő megtudja, nem hiszem, hogy hagyta volna, hogy az apja megússza (már ha elhiszi bizonyíték nélkül). És igen, borzasztóan erőltetett lenne, ha a helyzet elfogadása után összefognának a “közös ellenség” ellen, de már akkor is számítottam erre hihetetlen fordulatra:)

jessm - 2020. 05. 01. 18:36

Én nem vagyok a krimi sorozatok rajongója, de már én is láttam annyit, hogy az első évad 3. része után megmondtam , hogy Dean a gyilkos. Szóval a sorozat mindig is klisékkel operált.
Viszont a főszereplő hármas, Max , Chloe, Darnell annyira jól sikerült karakterek, hogy elviszik a hátukon a sorozatot. Pluszz a humor és Murphy vakságából adódó humorok. Ez továbbra is fennáll.
Szerintem a pénzmosási szerencsétlenkedés érdekes szál, még akkor ha van más ilyen sorozat még, de itt ad egy pluszt , hogy Murphy vak.
Kicsit meglepődtem Dean visszahozásán, de tény volt annyi a karkaterben, hogy még egy évadra itt tartsák és addig is érdekes nézni a manipulációit. Egyébként Dean társa is nagyon jó karakter, öröm nézni, ahogy állandóan keresztül húzza Dean számításait.
Max-re nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi lesz vele. Szurkolok , hogy neki és Murphynek ! Viszont jó , hogy lesz egy kis önálló sztorija mert jobban meg tudjuk ismerni a akaraktert.

winnie - 2020. 05. 02. 15:26

jessm: “3. része után megmondtam , hogy Dean a gyilkos. Szóval a sorozat mindig is klisékkel operált.”

ó, ez nem így működik.

erről a nagyon becsapós pszichológiáról, az utólagosan feldolgozott önigazolásról már elég sokszor írtam, miszerint az ember azt hiszi, hogy tud valamit, vagyis tudni vél, és az igazolódik, az nem azt jelenti, hogy ő profi, és azt sem, hogy az író nem, vagy hogy bármilyen klisé van jelen. az egyik ok az, hogy sokszor egy bizonyos ponton még az író sem tudja, hogy mi lesz a vége (mert sokszor a végén döntik el egyes nem túl a krimire koncentráló sorozatoknál, ld. még a “szavazzon a néző, ki a tettes, és a legtöbb szavazatot kapót tesszük meg annak”-részeket, amikor 3 befejezést forgatnak le), másrészt az ember mindig csak arra emlékszik, hogy gondolt valakire, és egy kevés szereplős sztorinál úgyis gondol mindenkire és csak az marad meg benne, hogy xy-ra is gondolt (de bárki lenne a tettes, akkor is felrémlene benne, hogy gondolt rá). harmadrészt pedig, ha valaki tökéletesen biztos valamiben (és nem csak az előző példák vannak), akkor meg pont az mutatja meg, hogy semmi alapja nincs a gondolatának, ergó nem minősíti sem sajátmagát, sem a sorozatát – és azt a sok millió nézőt sem, aki nem írja be, hogy az, akire a 3. részre gondolt, akiben biztos volt, nem az lett a gyilkos. mert ugye az, hogy valaki kivétel, nem jelent semmit.

a mondandóm lényege, hogy a sorozatra (vagy a klisésségére) nézve semmit sem jelent, ha valaki valamire gondol közben, ami egyébként bármikor megváltozhat. attól még a sorozat lehet totál mentes minden klisétől, mert még akkor is az lenne, ha mindenki rájön valamire a 3. részben, ha mindenki beírja. ha pedig van, aki rájön, az sima matematika, mindenkire fog gondolni valaki. az lenne a meglepő, ha nem így lenne.

Mom - 2020. 05. 31. 13:51

Hú, de felb….tt a 7. rész!!

Egyszerűen annyira a darkos irányba tart, ami annyira nem áll jól neki, és én annyira nem erre fizettem be tavaly, hogy ilyet nagyon ritkán csinálok, de ezt itt és most, előzetes gondolkozás nélkül elkaszálom.

Szétcseszték Murphy és Jess barátságát. A humor egyre inkább ritka holló, és ebben a részben egyáltalán nem is volt jelen. És valahogy minden, de minden összejátszik a karakterek ellen. A rosszaknak minden sikerül, a jóknak semmi, ha így nagyon le akarnám butítani. Hét rész alatt még amire azt gondolták, hogy nyernek vele egy kis haladékot, még az is mind visszafelé sült el.

Nem mondom, hogy ez nem egy létező műfaj, vagy hogy ebben a témában ne lehetne sorozatot csinálni. Csak azt mondom, de azt nagyon határozottan, hogy engem ezek a fajta sorozatok nem érdekelnek. És ez volt a szemét húzás ettől a sorozattól, hogy az előző évadban ez a szál csak egy adalék volt, az alaphoz. Itt viszont már ez az alap, és mondanám, hogy a többi adalék, de még ez sem igaz, mert nincs más! A rohadt drogbizniszen kívül semmilyen más történés nincs! Minden egyes mellékkaraktert hozzákapcsoltak a főszálhoz.

Ezen a ponton azt tudnám mondani, hogy ez azoknak szóló sorozat, akik látni szeretnék, hogy nyeli el emberek életét a drogbiznisz. De hogy annak jó-e, azt ne tőlem kérdezzétek, mert most hogy végre egyértelművé vált számomra, hogy lassan melegítették alattam a vizet, én kiugrok, amíg meg nem főz élve. (bocs a hülye hasonlatért, de utólag annyira sajnálom, hogy erre elpazaroltam 5 órát!!)

Thomas - 2020. 06. 21. 14:42

Ez az évad egyszerűen csak rossz, nem tudok már mást mondani. Már az elején látszott, hogy valami nem stimmel, de az 2×10-zel eljutottak a teljes mélypontra. Mintha olyanok írták volna a 2. évadot, akik nem is látták az elsőt, sikerült mindent kihagyni, amitől az szerethető és élvezhető volt, helyette meg csináltak egy ilyen… izét. Nem volt showrunner váltás vagy valami? Nagyon szomorú vagyok:( Az All American után ez is teljesen elromlott a 2. évadjára, szóval lehet, hogy a The 100 kifutása után először nem lesz nézős CW-sorozatom.

Most visszaolvastam az előző hozzászólást, tökre egyetértek Mommal. Én sem szeretem az ilyen sorozatokat, ez nem hogy nem vicces már, még csak nem is szomorkás vagy lehúzós, csak egyszerűen negatív az egész vagy inkább úgy mondom, hogy siralmas. Ahogy az All Americanben a bandás szál csak egy adalék volt az elején, a 2. évadot már teljesen dominálta, és nevetséges volt, ahogy a szereplők belekeverednek a háborúkba, mintha az csak egy játék lenne. Itt megcsinálták ugyanazt a drogbiznisszel, egyszerűen rossz volt nézni, az 1. részben ezt bármi áron is ki kellett volna szállniuk, mert értelmes ember nem gondolja azt, hogy ő majd ellavírozik és túljár mindenki eszén, és ez a biztosabb megoldás.

Egy szó mint száz, Momnak szerencséje van, hogy kiszállt és a 2×10-et már nem kellett látnia, mert ehhez a vesszőfutáshoz már nem tudom, mit szólt volna, amit ebben leműveltek… Persze bennem még bennem van, hogy ezt a 3 részt már féllábon is kibírom, aztán talán jövőre megint változik a stílus, pedig még egyszer sem fordult elő velem, hogy ha valamit egyszer kaszálni akartam, később ne bántam volna meg, hogy nem tettem meg azonnal.

winnie - 2020. 06. 21. 15:30

nem volt semmi váltás tudtommal, de nem szimplán az van, hogy nagyon lehúznak mindent, hogy utána el lehessen emelni? mármint összességében, mert ez sem kompenzálja azt, hogy valami mondjuk humoros vagy karaktervezérelt. de ahogy írtam tavaly vagy az elején, lehet, hogy a good girls-féle vonal ihlette meg, ahol ártatlan emberek bekeleverednek a bűn világába és ott hullámvasutaznak, és összességében, bár maradnak jó emberek, elcsábítja őket ez az oldal.

Thomas - 2020. 06. 21. 22:11

Á, de itt nem is arról van szó, hogy elcsábítja őket a dolog, végig ki akarnak szállni, de amikor már a Z-terv után a ZS-terv is fordítva sül el, és egyre mélyebbre kerülnek, és még meg is alázzák őket kegyetlenül, hát nem tudom… Értem én, hogy itt ez a csiki-csuki lenne a lényeg, amit játszanak, de valahogy mindig ők szívják meg a végén. Bár az előző részben Murphy és Felix is kimondta, hogy ők jók ebben, és az látszott rajtuk, hogy mintha még kicsit élveznék is, hogy gengszteresdit “játszhatnak” (mert tényleg sokszor mintha úgy fognák fel, mintha egy játék lenne ez az egész, és nem halhatnának meg bármikor, vagy csukhatnák le őket hosszú időre), ezért kellett jól helyretenni őket, nem tudom:) Mindenesetre rossz nézni az egészet, hogy képtelenek kiszállni belőle, és normális életet élni, amit én szeretnék nézni, abban a stílusban, ahogy az egész kezdődött:)

A másik, ami még nem tetszik, hogy Dean mégis mit tett ebben az évadban, ami miatt meg kellett tartani egy ennyire ellenszenved szereplőt? Elnyomozgatott kicsit a háttérben az új társával (aki elég nagy figura mondjuk), de sok vizet nem zavart. Persze még lehet szerepe a végén is, de eddig egyáltalán nem éreztem indokoltnak a megtartását.

Mom - 2020. 07. 07. 10:52

Thomas, köszi a megerősítést! Bár nem csábított a visszatérés gondolata, de örülök, hogy nem pont egy újabb pálfordulás előtt szálltam ki.

winnie: ha az volt a cél, akkor szerintem túl sokáig vártak a felemeléssel. És hullámvasutazásról sincs szó, itt csak lefelé mennek. Ezért is érthetetlen, hogy miért csinálják. Nem nyertek vele semmit addig, amíg én láttam. Még csak pénzt sem kerestek vele. Tönkre tették a saját életüket, az emberi kapcsolataikat, miattuk szabadon mászkálnak bűnözők, nézhetetlen sorozatot készül róluk…
Nagyon lehúzós az egész, abban az értelemben, hogy értelmetlen és kilátástalan egyszerre.
És még mindig nem azt állítom, hogy a zsáneren belül ez pocsék, mert azt nem tudom megítélni. Csak azt, hogy nem ezért kezdtük el nézni, nem erre vettünk jegyet tavaly. Biztosan van, akinek ez az irány is bejön, de egy ennyire nyomasztó, humortalan, logikátlan húzásokkal építkező sorozatot én nem akarok tovább nézni, az fix.

Azért még benézek időnként a kommentszekcióba, mert érdekel, hogy mit hoznak majd ki belőle,d e több időt nem pazarolok rá. A szórakoztatástól már messzire sodródott.

Tyberius - 2020. 07. 10. 19:26

SPOILER:

Akkor úgy egyben az évadról, mert nem igazán szóltam hozzá a témához.

Hm… Baromi lassan csúszott le az évad, mármint a végére felhoztam magam, de valahol a 4-dik rész környékén már nagyon az elengedésen gondolkodtam. Én nem láttam a Good Girls-t, szóval fogalmam sincs az miről szólt. Nekem leginkább a The Shield-Breaking Bad-Weeds trió rémlett fel, és a flashforward kapcsán pedig a Damages (sidenote: még mindig tartozom magamnak az utolsó évad megnézésével. De imádtam azt a sorozatot.)
Az első évados finálé kapcsán írtam, hogy nagyon nem hiányzik a Nia szál. És ez nem változott. A sorozat a végére nagyon átment darkba, de olyan szinten, ami azért meglepett a CW-től. Ben túladagolása, Murphy kínzása/összeverése, Jess és Nia, a másik drog báró. Totálisan egyet tudok érteni azokkal, akik azt mondják, hogy nem erre a vonatra szálltunk fel.
Az évad elején Dean elengedése egyébként annyira felbaszott, hogy nem is jöttem ide írni. Totálisan értelmetlen volt a szerepeltetése, viszont így megkaptuk Gene-t, aki meg halál jó arc. Én úgy érzem, hogy valahol a fenti szériák (meg akkor az általam nem ismert Good Girls) lehettek a támpontok a készítők előtt, viszont valahol nem elég mély, valahol meg önmagához képest túl brutális volt. Amivel nem lenne bajom, csak nem ezt vártam. Hiányzott a humor és a könnyedség.
Persze valahol a végére akklimatizálódtam az új évadhoz és az új stílushoz, egész szórakoztató is lett, hogy aztán jöjjön az utolsó rész, ami aztán megint nem volt egyszerű.
Egyrészt a fenyegetettség, Dean felbukkanása és ajánlata, Gene is közelebb jutott a dolgok feltárásához. A Murhpy-Dean-Chloe vacsora jól össze lett rakva és igazából ott végre jött ez az utolsó pillanatban azért összejönnek a dolgok. Először azt hittem, hogy Dean megint megússza, mert a trió megszerzi az összes drogot, de nem így lett. Helyette kaptunk egy Shield párhuzamot ismét (legalábbis nekem Dean öngyilkossága baromira azt juttatta eszembe mégha kicsit szoftosabban is), a lejtmenet végre megállt, Josiah megkapta a drogot és még jutalmat is adott, Murphy döntött a két pasi között (és tudtam, hogy vmi foss még lesz, mert túl sok volt még hátra a részből – 2-3 perc), Max elbúcsúzott végleg, minden happy és jó…

Megint ott tartok, mint az előző évad végén. Nem vagyok benne biztos, hogy követni szeretném 4-ük történetét. A zárásból és a cliffből két dolgot tudok kikövetkeztetni. Vagy hirtelen lezárják a szálat, mint Dean esetét az évad elején, vagy ráépítik a 3-dik évadot egy meneküléssel egybekötött road movieba. Ez utóbbi még működhetne is egyébként és vissza tudná hozni a sorozat humoros oldalát kicsit, ha elengedik a darkosabb bűnügyi vonalat.
Viszont az elsőben is látok potenciált, mivel ugyan Josh összerakta a puzzle-t, hogy Nia halott és a csipet-csapat van emögött, de bizonyítéka nagyon nincs. Nia 6 láb mélyen, csak közvetet bizonyítékai vannak arra, hogy mi ment végbe.
Szóval valszeg belenézek az első részbe, hogy lássam merre viszik a sztorit.

winnie - 2020. 07. 14. 20:58

“Én nem láttam a Good Girls-t, szóval fogalmam sincs az miről szólt.”

igazából nekem az ártatlan, sőt, nagyon nem bűnöző típus emberek simlis dolgokba keverednek, majd pedig ahogy ki akarnak mászni, még jobban beszippantja őket a bún világa dolog emlékeztetett rá, de ugye a breaking bad is nagyjából ez. és ugye ott is a bűnöző tartja sakkban őket, neki csinálnak dolgokat, közben sütögetik a pecsenyéjüket, közben a hatóságoktól is félni kell, szorul a hurok, necces szituk, stb. ja, meg a pénzmosós szál. itt nem tudom, mennyi volt meg ezekből.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz