login |

In The Dark: kezdett a 2. évad

2020. 04. 30. 19:10 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: kritika,

– Do you have any idea what happens to people who launder money?
– Uh, yeah, they end up like Max.
– No, way worse. You guys, I’ve seen Ozark. It’s, like, really bad.

Na köpjük szembe saját magunkat! Tavaly elköszöntem a CW In The Dark című tavaszi-nyári sorozatától, mert annak ellenére, hogy nem éreztem rossznak, túl jónak se. Ráadásul idézem magamat:

A bűnügyi szál még inkább előtérbe való kerülése egyszerűen nem tudna lekötni.

De azért megnéztem az évadnyitót, mint csendes megfigyelő, csak hogy tudjam, merre megy a sorozat (meg mert Perry Mattfeldből sosem elég), és az epizód megnézése után úgy gondoltam, muszáj felszólalnom. Az 1. évad negatívumait nem törölhetjük, de az biztos, hogy nálam új eséllyel indult a széria idén. Vajon jövő héten a Blindspottal is ez lesz?

Ezt teszi egy év kihagyás? Vagy csak az, hogy semmi elvárásom nem volt már, mert nem terveztem maradni? Nem tudom, de az biztos, hogy végig élveztem a nyitányt, amiben kvázi krimivé alakult az In The Dark – remélem, ez nem csak időszakos, ahogy tavaly. Lehet, hogy azért élveztem ennyire, mert nagyon hajazott a How To Get Away With Murder-re?

Oké, egy flashforwardos cold-open még nem jelenti, hogy Viola Davis sorozatának új utódja van, de … a titkos fegyvert ugyanolyan stílusban ábrázolta, na. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval halott ember felett a vak Murphy véresen áll sokkos állapotban? Nyilván nem derül ki egyből, mi is történt, de még az epizód végén sem (csak az áldozat), így meg is van, mi az évad főszála: hogy hogyan jutunk el eddig a pillanatig. Van rá a felirat szerint egy hónapunk, hogy megtudjuk, mi minden vezetett el a gyilkossághoz, amit látszólag Murphy követett el. Oké, megvettek.

Szerencsére ezen felül is végig feszült volt az epizód, nem voltak felesleges, időhúzást jelentő jelenetek. Színtiszta krimi, és ez nagyon jól állt neki. Láthattuk, ahogy a három barát megpróbálja magát kivásárolni a pénzmosodából (nem jött össze) és ahogy Deant, a korrupt rendőrt legyőzik (ez sem jött össze). Hármuk közül ugyan Felix kapott egy kis rugdosást, hogy saját szálat kapjon, Jess pedig egyáltalán nem, de Murphy bezsebelte mindkettőjük helyett a figyelmet.

Ott van például, hogy poszttraumás stresszben szenved a baleset óta, vagy hogy annyira elönti a düh, hogy képes lett volna Chloe életét is tönkre tenni csak azért, hogy Deant elpusztítsa – igaz, ezt végül mégsem tette meg, mert jobban törődik a lánnyal. Az édesanyját is belecsempészték az epizódba, aki visszazavarta Murphy-t a kórházba, hogy a biztosítás továbbra is fedezze az ellátását. Nem egy fontos jelenetsor volt, de azt remekül alátámasztotta, hogy lány mennyire önfejű, amit már tavaly is szerettünk benne. Igaz, most hiányzik az IDGAF stílusa.

Dean kapott még nagyobb szerepet, akinek sikerült visszaküzdeni magát a rendőrőrsre és az ellene szóló bizonyítékot megsemmisíteni, így az ellenfelünk tulajdonképpen marad, csak már nem a sötétből gonoszkodik, hanem látjuk, mekkora egy hazug szemétláda tud lenni, akibe Murphy egykor beleszeretett. Egy karakter új, genyább oldalát mindig jó látni, nem? Főleg, ha előtte ő volt a jófiú képében ábrázolva.

Darnellt is felmentették, aki hazaérve Jules holttestét találta meg, mellette pedig gyógyszereket, így az ő szálán is bevezettek egy rejtélyt, hiszen Darnell sejti, hogy nem önmagát adagolta túl a barátnője. Meg hát a kiengedése sem olyan természetes.

Kiemelném még, mennyire jól dolgoztak a kamerákkal a premierben. Már a nyitány nagyon bejött, amikor a füstölgő cigarettától távolodva láttuk a vérfoltot, egy hullát, majd a vérrel beborított Murphy-t. De később is remek snittek voltak, például a túladagolós résznél. CW, ügyes voltál.

De nem csak a képi világ rángatott vissza. Bejött a sorozatnak, hogy a krimi mellett tette le a voksát az évadkezdőben, és remélem, így is marad. A humor persze nem tűnt el, most is azért volt egy-két beszólás, amik szintén működtek. Murphy karaktere pedig aranyat ér! Csak a cinikusságát kérjük vissza.

Megyek is nézni a második részt, mert látom, visszatérő szereplővel lesz dolgunk!

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 04. 30. 20:24

uhh, nekem nagyon, nagyon, nagyon nem jött be. jó, nyilván kaszáltam, szóval annyira a főhősön kívül nem érzek semmit a karakterek iránt, de számomra minden annyira lejárt lemez volt. nagyon nem működött a flashforward, tipikus csali volt, hogy legyen valami, a rész végén, hogy kiderült, ki az, az sem működött, egyszerűen nem olyan az eset, ami megfogna. valaki lelőtte és ott volt a lány. aki vak, szóval nem is látta, hogy ki az? nyilván ezt lehet érdekesre csavarni, de nem fogott meg.

de ami még inkább negatív volt nálam, azaz az alapfelállás, ami egy az egyben…, hogy is írtam a finálékommentnél?

“a cliff, illetve, hogy milyen irányba akarják vinni a 2. évadot. nyilván megpróbálják másképp megvalósítani, de ettől még egy az egyben a good girls lesz a második szezon, ami elég WTF. még pont ugyanolyan stílust (humor, szerencsétlenkedés, konstans fenyegetés, titkolózás, rendőrségi nyomozás) is kínálhat a 3 baráttal. remélem, tudnak valami pluszt is belevinni. a kérdés csak chloe lesz.”

hát, ez így nagyon good girls, amiben az a fura, hogy én szeretem azt a műfajt, amikor valaki ártatlanként belekeveredik valamibe, és egyre lejjebb és lejjebb kerül. de az, hogy itt is hárman vannak, itt is mintha pénzmosás is lenne (vagy csak egy nagyobb összeg), itt is van egy rio, csak éppen nő. megvannak a megfelelők.

és chloe volt a kérdés még, de az meg sem fordult a fejemben, hogy nem merik kiírni a gyilkost. már ez válóok lenne, hogy ennyire vért izzadtak azzal, hogy megmaradhasson, hogy igazolják a maradásának jogosságát. nagyon nem szeretem a következmény nélküli “nagy húzásokat”. (lehet, hogy még össze is állnak egy közös ellenség ellen…) a chloe-jelenet azért jó volt, érzelmes.

de mondjuk ugyanez lehet darnellel, de vele annyira nem vagyok tisztában.

heidfeld - 2020. 04. 30. 21:21

Perry Mattfeld-et, csak én említettem, két évig, eyecandy listám élén. Most 7., de látom, sokan felfedezték..
Holnap csak megnézek 2 részt, mert régen halogatom.

Thomas - 2020. 05. 01. 14:29

Engem annyira nem fogott meg a kezdés, valahogy lapos volt. Talán Murphy cinikus humora hiányzott nekem is:) Az meg nagy csalódás volt, hogy visszacsináltak mindent, és Dean maradt, de várható volt:( És akkor emiatt nem mentek be a rendőrségre sem, hogy lezárják ez a gengszteres szálat, hát jó. Így is szeretem, a karakterek elviszik simán a hátukon, de annyira nem vagyok azért lelkes, mint tavaly. És tényleg, adja magát, hogy Deannel és Darnellel összefogva tegyék tönkre Niát, de ha most az egész évad erre lesz felhúzva, hát… Reméltem, hogy ez a szál gyorsan lezáródik, de ahogy dögunalmas nyomozást is kihúzták tavaly 13 részre, simán lehet, hogy most is így lesz.

Thomas - 2020. 05. 01. 14:33

Azt meg a 2. részre már el is felejtettem, hogy volt valami flashforward, még jó, hogy mutatták újra:) Az ilyen mesterséges dolgok nem nagyon tudnak felcsigázni. Ez megszokás lehet, mert a helyzet kísértetiesen emlékeztet arra, mint amikor feliratot időzítek egy filmhez az első és az utolsó tábla belövésével, és meglátok pár kockát a végéből, akkor is próbálok nem azon agyalni közben, hogy hogy fogunk odáig eljutni:)

Thomas - 2020. 05. 01. 14:44

Én is idézhetem magamat a finálékritikából:

“Nem tudom, mit szóljak ehhez az egészhez, jó lenne, ha ezt (pézmosást) hamar lezárnák, kicsit erőltetett lenne, ha most nekik is bele kéne keveredniük a Nia szervezetébe, mikor végig azt akarta lerombolni. És addig Max sem jöhet vissza, amíg Nia szabad, márpedig én is szeretném, ha ő visszatérne.”

Ez még mindig fennáll, nagyon erőltetett, hogy most kényszerből egy olyan szervezetben kell dolgozniuk, amit le akartak rombolni, és Max sem jöhet vissza sajnos:(

“És Chloe is jól eltalált karakter volt, ez nagy kérdés, hogy vele mi lesz, de nagyon remélem, hogy marad. Még az is lehet, hogy rá való tekintettel mégsem adja ki a bizonyítékot Murphy, ha Dean cserébe segít neki lebuktatni Niáékat, jaj, az nagyon erőltetett lenne. Viszont így mehetne tovább a rendőrös-nyomozós szál.”

Félig-meddig ez is bejött már, Murphy nem mondta el az igazat Chloénak, pedig ha ő megtudja, nem hiszem, hogy hagyta volna, hogy az apja megússza (már ha elhiszi bizonyíték nélkül). És igen, borzasztóan erőltetett lenne, ha a helyzet elfogadása után összefognának a “közös ellenség” ellen, de már akkor is számítottam erre hihetetlen fordulatra:)

jessm - 2020. 05. 01. 18:36

Én nem vagyok a krimi sorozatok rajongója, de már én is láttam annyit, hogy az első évad 3. része után megmondtam , hogy Dean a gyilkos. Szóval a sorozat mindig is klisékkel operált.
Viszont a főszereplő hármas, Max , Chloe, Darnell annyira jól sikerült karakterek, hogy elviszik a hátukon a sorozatot. Pluszz a humor és Murphy vakságából adódó humorok. Ez továbbra is fennáll.
Szerintem a pénzmosási szerencsétlenkedés érdekes szál, még akkor ha van más ilyen sorozat még, de itt ad egy pluszt , hogy Murphy vak.
Kicsit meglepődtem Dean visszahozásán, de tény volt annyi a karkaterben, hogy még egy évadra itt tartsák és addig is érdekes nézni a manipulációit. Egyébként Dean társa is nagyon jó karakter, öröm nézni, ahogy állandóan keresztül húzza Dean számításait.
Max-re nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi lesz vele. Szurkolok , hogy neki és Murphynek ! Viszont jó , hogy lesz egy kis önálló sztorija mert jobban meg tudjuk ismerni a akaraktert.

Mom - 2020. 05. 31. 13:51

Hú, de felb….tt a 7. rész!!

Egyszerűen annyira a darkos irányba tart, ami annyira nem áll jól neki, és én annyira nem erre fizettem be tavaly, hogy ilyet nagyon ritkán csinálok, de ezt itt és most, előzetes gondolkozás nélkül elkaszálom.

Szétcseszték Murphy és Jess barátságát. A humor egyre inkább ritka holló, és ebben a részben egyáltalán nem is volt jelen. És valahogy minden, de minden összejátszik a karakterek ellen. A rosszaknak minden sikerül, a jóknak semmi, ha így nagyon le akarnám butítani. Hét rész alatt még amire azt gondolták, hogy nyernek vele egy kis haladékot, még az is mind visszafelé sült el.

Nem mondom, hogy ez nem egy létező műfaj, vagy hogy ebben a témában ne lehetne sorozatot csinálni. Csak azt mondom, de azt nagyon határozottan, hogy engem ezek a fajta sorozatok nem érdekelnek. És ez volt a szemét húzás ettől a sorozattól, hogy az előző évadban ez a szál csak egy adalék volt, az alaphoz. Itt viszont már ez az alap, és mondanám, hogy a többi adalék, de még ez sem igaz, mert nincs más! A rohadt drogbizniszen kívül semmilyen más történés nincs! Minden egyes mellékkaraktert hozzákapcsoltak a főszálhoz.

Ezen a ponton azt tudnám mondani, hogy ez azoknak szóló sorozat, akik látni szeretnék, hogy nyeli el emberek életét a drogbiznisz. De hogy annak jó-e, azt ne tőlem kérdezzétek, mert most hogy végre egyértelművé vált számomra, hogy lassan melegítették alattam a vizet, én kiugrok, amíg meg nem főz élve. (bocs a hülye hasonlatért, de utólag annyira sajnálom, hogy erre elpazaroltam 5 órát!!)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz