login |

Mr. Robot: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Laci

2020. 05. 01. 21:53 - Írta: vendegblogger

48 hozzászólás | kategória: kritika,

„Rendben, ez mi a fene volt?” – ezzel a mondattal kezdte a pilotkritikáját human. Én ezzel a mondattal tudnám jellemezni az egész sorozatot.

Ne értsétek félre, nagyon kevés ilyen jó sorozatot tudnék említeni, mint amilyen számomra a Mr. Robot volt, de valahogy mindig tudta, hogy hova tegyen egy akkor WTF-pillanatot, hogy az hatalmasat üssön.

Először szeretnék csak nagy vonalakban beszélni az évadról, a sorozatról. Az első szezon nagyon magasra tette a lécet, de szerintem ezt nem is kell taglalni. Aztán jött a kicsit hányatott sorsú második évad, ahol már nem minden volt a helyén, nem mindig tartotta fent a figyelmem, és sokakhoz hasonlóan én is kevésbé tudok pozitívan nyilatkozni róla, de azért rossznak mégsem nevezném.

Az S3-mal viszont visszatért az a Mr. Robot, az a minőség, amire szerintem mindenki vágyott. Ismét kielégítette az elvárásokat, amit a 4. évad is megtett. Már az évadkezdés is olyan erősre sikerült, hogy csak ültem és néztem magam elé, hogy…, igen, ez mi a fene volt?!

Az évad során kaptunk bőven ezekből a pillanatokból, ugyanúgy, ahogy akciót, hidegrázós pillanatokat és mélyenszántó gondolatokat is. Erős évad volt, na, minden szempontból méltó befejezést kapott a sorozat.

A sztori és a stílus mellett szerintem sokaknak a színészek maradtak meg a Mr. Robot-ból: Rami Malek mindvégig zseniális volt Elliot szerepében, és nagyon jó volt a kémia közötte, és a többiek között. Christian Slater is jól hozta a tőle megszokott, hirtelen haragú, védelmező Mr. Robotot. De a Carly Chaikin (Darlene) és Grace Gummer (Dominique) közötti kémia is nagyon jól működött.

Nem is tudom, hogy van-e értelme annak, ha továbbiakat is kiemelek, hiszen olyan jól sikerült a casting, így inkább azokat a színészeket kellene említenem, akik kicsit gyengébben teljesítettek: BD Wong (Whiterose) alakítása nekem nem jött át, de valószínűbb, hogy a karakter írásából adódott, hogy számomra ő volt a sorozat leggyengébb eleme. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Na, itt aztán láthattunk mindent: egy főbb karakter halála, még az első főcím előtt, Elliot halála ugyanannak a résznek a végén. Brutalitás, szürrealitás, zsarolás, kínzás, hackelés, rablás, betörés, tudathasadás, tudathasadás, tudathas… Igen, a végén már az én tudatom is hasadni kezdett. Főleg, ahogy szépen lassan derültek ki a dolgok Elliotról és tudatairól. Vagy inkább csak Elliot tudatairól? Hiszen, mint kiderült, Elliottal az évadzáró végéig nem is találkoztunk.

Kicsit visszább veszem a tempót, nézzük az évadot az elejétől.

Az első két rész hihetetlenül feszült tempóban rohant előre, és mutatott nekünk szinte mindent, amire csak vágytunk, vagy éppen amire nem vágytunk (mert nem hiszem, hogy bárki is vágyott volna Angela (Portia Doubleday) halálára egyből az első rész elején, de megkaptuk.) A harmadik résztől kezdve viszont kicsit vissza vesz a tempóból, és elmélyülünk a dolgokban, például megtudhatunk egy keveset Whiterose múltjáról is flashback formájában.

És el is értünk az egyik kedvenc epizódomig az évadban: a 4×04-ig (avagy 404 Not Found az eredeti címzés alapján, de ezekre még kitérek majd). Dominique online társkeresőn csajozik, és kb. 10 perc beszélgetés után áthív magához egy vad idegent. Szürreális? Az! Elhittem, hogy van ilyen idióta, és valóban megtörténik az egész? El! Ezek után pedig az újdonsült barátnőjéről kiderül, hogy a DarkArmy tagja, és belefojtja egy kád vízbe, gyertyák és rózsaszirmok között.

Kedveltem a karakterét – gondoltam magamban, és Dominique felébredt a rémálmából. Eközben Elliot és Tyrel az erdőben kószál, üldöznek egy halottat, és egyéb kalandokba keverednek a szabadban. Darlene pedig egy részeg mikulást fuvaroz haza. Lehet, hogy ha ezt a leírást olvasom először, akkor nem jön meg hozzá a kedvem, de a Mikulás az évad legnagyobb poénforrása volt, az epizód pedig hihetetlenül jól volt elkészítve.

A 4×07 jelenleg is az egyik legjobbra értékelt epizódja az egész sorozatnak (IMDB: 9.9), habár én nem voltam elragadtatva tőle. Egy nagyon lassú epizód volt, amivel általában nem szokott gondom lenni, ám ennek a résznek háromszor kellett nekiülnöm, mire harmadjára meg is néztem. De az epizód végén, mikor Elliot gyerekkoráról kiderül az igazság, minden értelmet nyert, és az egy olyan katarzist hozott az epizód végére, hogy habár nem tetszett a rész, de a végeredmény miatt én is legalább 9/10-et tudnék adni rá.

Letaglózó élmény volt számomra is, azaz át tudtam érezni valamennyire a főhős érzelmeit. Az ilyenek miatt érdemes sorozatot nézni, az ilyenek miatt nézek sorozatot! (Persze a történet sem elhanyagolható, amit elmesél, de itt azzal sem volt gond.) Közben megtudhatjuk azt is, hogy Elliotnak nem csak Mr. Robot van ott másik személyiségként, hanem saját maga gyerekként, édesanyja, és még egy valaki, de róla egészen az évadzáróig nem tudnunk meg semmit.

A terv, habár akadozva, de végül beválik, tönkreteszik az egész Deus csoportot és vele együtt Whiterose-t is. De Elliotra még vár egy feladat: el kell pusztítania Whiterose gépezetét, viszont ehhez vissza kell mennie oda, ahol minden kezdődött, Washington Township-be. A gép az erőmű alatt rejlik, és itt következik egy akkora logikai hiba, ami felett nem annyira tudtam szemet hunnyi. Elliot odaér az erőműhöz, nyitott kapu, őr sehol, besétál. Majd besétál a főbejáraton, megint nem lát senkit. Sőt az egész erőműben nem lát senkit. Mégis bemegy, és nem is gondol egy pillanatra se arra, hogy ez csapda?

Én már az első pillanatban. Az is volt. Whiterose csapdája. Elliotot levitték az alagsorba, ahol Whiterose várt rá, aki öngyilkos lett. A gép túlterhelte volna a reaktort, ami sok ember életébe került volna, Elliotnak kellett megállítania egy számítógépes „játék” helyes megoldásával. Habár megoldani sikerült, egy kisebb robbanás kiütötte.

Itt jön a végjáték, az utolsó két rész, mikor is megtudhatjuk, hogy akit mi ismerünk Elliot, valójában az utolsó személyisége a valódi Elliotnak, a hacker, akire szükség volt. Csak a probléma az volt, hogy még ő sem tudott arról, hogy valójában csak egy része Elliotnak, akit már évek óta bezárva tart a fejében felépített álomvilágban. Elliot felébred (igen végül az igazi Elliot), Darlene végül nem utazik Budapestre, hanem a kórházi ágy mellett várja testvére felépülését. Dominique Budapestre utazik, a többi fontosabb szereplő pedig halott.

Szeretném még kiemelni, hogy ebben az évadban is voltak nagyon különleges rendezői megoldások és gyönyörűen fényképezett részek – ezekkel nem lehetett egyszerűen betelni.

A fentiekből szerintem kiderült, hogy összességében nagyon szerettem a sorozatot, az utolsó évad király lett, a befejezés is nagyon bejött. Így nem meglepő, hogy a negyedik évad és az egész sorozat számomra 9,5/10 volt, mivel azért voltak kisebb lejtmenetek. De ki emlékszik már azokra…?

48 hozzászólás Ne habozz!

SASI - 2019. 12. 23. 06:40

4×12-13

Minden idők egyik legerősebb befejezése. Minden a helyére került.

huntiger - 2019. 12. 23. 08:35

Én csalódtam a befejezésben, többet vártam.

noinipo - 2019. 12. 23. 10:48

Gondolom, akik végig nézték a négy évadot, azok közül senki nem várt egy olyan befejezést, ahol klasszikus értelemben minden kiderül és megoldódik, jók nyernek, rosszak meghalnak stb.
Az egész sorozat nem ezt a vonalat vitte, és nyilván a lezárás is ilyen lett. Időt kell adni a dolgoknak leülepedni, mert annyira komplex az egész Mr. Robot világ.

ja és a csupa fehér autó, egy kivételével

irgum76 - 2019. 12. 23. 11:24

külön néztem a két részt nem rögtön egymás után

4×12
hát basszus csupa WTF a fejemben de mikor Elliot kérdezősködött együtt mondtuk ki hangosan a kérdéseket végül is egy barát ráérez a dolgokra :)
a végén meg mondom “bazz ezt mért tetted nem vagy te gyilkos” erre válaszol nekem, hogy “ne ítélj el”
úgyhogy jól eldumáltam a tv-vel

4×13
sűrűbb volt sokkal jó volt követni a nyomokat
én Elliot halálára számítottam Angela nyitánya után
többé kevésbé igazam lett
én meg vagyok elégedve a zárással

10/10 finálé, sorozat

ace05 - 2019. 12. 23. 13:56

Nagyából összeállt a kép. De szerintem itt most senki nem bánná ha Usa tovább fejelné ezt az ip-t és csinálna egy dokumentumfilmet amiben Sam Esmail mindent elmagyaráz.

walaki - 2019. 12. 23. 14:59

Megnéztem az utolsó két részt. Iszonyat rossz volt, tökéletesen méltatlan ahhoz, amit eddig leraktak az asztalra. Egy összecsapott érzelmi giccsparádé, kliséhegyekkel, aminek minden egyes pillanát óraműszerűen előre lehetett tudni. Mindent. Nulla meglepetés, nulla fordulat, és a legbagatelebb opció mindenből. Hova tűnt mindaz, ami az első pár évadban a sorozat _lényegét_ adta???? Ez a befejezés még egy szappanoperában is kevés lenne.

Csalódni csak azért nem csalódtam, mert a 11. rész után pont erre hígf**sra számítottam. Nagyon nagy sajnálatomra igazam lett :-( :-( :-(

denee - 2019. 12. 23. 16:10

Ennél jobbat aligha lehet kreálni. Minden idők legjobbjai közé emelkedett a sorozat. Aki szerint akár a finálénak, akár a 4×07 nek nem volt értelme vagy nem volt oda való annak ajánlott egy újranézés, mert konkrétan ezek állnak a sorozat középpontjában az elejétől fogva, nem valami amit most találtak ki a semmiből.

ubul - 2019. 12. 23. 17:15

Szóval vayg nagyon szerette xy a lezárást, vagy nagyon nem. És ahogy látom, akinek a 7. rész annyira nemgyerebe, az ennek a két résznek se fog örülni, de hát vannak még csodák.

Edrick - 2019. 12. 23. 19:15

Én pont fordítva vagyok az évadokat illetően. Az első egy szórakoztató Fight Club újraértelmezés, a második meggebedett, hogy olyan csavart (vagy hasonlót) csináljon, mint amilyen volt az elsőben is, de összességében mintha csak egy epilógus lett volna az elsőnek és prológus a folytatásnak. Lassú ritmus és egy valahova építkező cselekmény igazi csúcspontok nélkül. Akkor azt mondtam, a harmadik évad elejét még megpróbálom, de ha marad a 2. etap szintje, nem biztos, hogy rászánom az időt.

A 3×01 olyan érzés volt, mint az addigi részek soha, és ahogyan a végén Angela nézett ki a busz ablakán, miközben jött vissza az áram és szólt a Daft Punk szövege, hogy “You’ve almost convinced me I’m real”, ott valami nagyon elkapott. És aztán az az évad tartotta is a szintet, kaptunk rendes karakterközpontú epizódot (Tyrell), formai szempontból kiemelkedőt is (vágás nélküli rész), csúcspontokat, egy nagyon jó fillert, és talán csak az utolsó 2 résznél kalandoztam el, amúgy minden klappolt (csak Angela ívének hirtelen lenullázását sajnáltam, de ezt megoldották a következő évadnyitóban), és meg is lepődtem, hogy mennyire bejött.

Ez az évad pedig gyakorlatilag ezt a szintet tartotta, sőt emelte is még több formabontással, érzelmi gyomrosokkal, és egy eszméletlenül jó ritmussal. Mindig azt éreztem, hogy ezt darálva nem bírnám, és hogy hetiben jobb, mert emészteni kell. 13 rész, ami csak karácsony alatt játszódik, és semmit nem éreztem feleslegesnek vagy elnagyoltnak, mindennek szépen megvolt a helye és az ideje. És tulajdonképpen ahogyan ezzel a zárással picit máshogyan lehet (sőt, talán kell is) nézni az idevezető útra, annyira tetszett is, ahogyan a magány és a személyiségek végső részletezése, hirtelen kiterjesztve az egész sorozatra a csavarral. Megvezetett annyiban, hogy több személyiség volt, mint három, de annak örültem, hogy mi is egy voltunk közülük, és hogy Mastermind elengedte az irányítást, de nekünk is el kellett engedni befejezésként, hogy az igazi Elliot visszatérhessen. Szép érzelmi szintje volt, és úgy igazán minden a helyére került. Nagy volt az út idáig az első évadtól, és álmomban sem gondoltam volna, hogy ide jutunk el, de annál hálásabb vagyok, hogy így lett.

(Mondanom sem kell, hogy az évad részemről a ritka 10/10, talán csak egy 8/10 és egy vagy két 9/10 volt, úgyhogy részemről ez az év kellemes meglepetése.)

Ja, és a Mr. Robotoért külön plusz pont, még gondoltam az évadkezdés előtt, hogy ziccer lenne, ha kihagynák, de aztán annyi minden volt, hogy meg is feledkeztem róla. Cserébe viszont most nagyon örültem neki!

Tinuszka - 2019. 12. 23. 20:13

Hát, én abba a táborba tartozok, aki most néz szét maga körül, hogy ezek után egy darabig mi a frászt tudnék még nézni?…

Részemről ez tökéletes lezárás volt, úgy érzem ebbe az irányba futott az egész az elejétől fogva. A 4 évad idejének nagyobb része volt szerintem a mögöttes gondolat, mint maguk a történések.

Ááááá… :)

Kietlen - 2019. 12. 23. 20:36

Nekem tetszett a lezárás olyan Dosztojebkis volt mint a bűn és bűnhődés végig depresszív a vége meg poztitív, de azt megértem ha valakinek túl pozitív lett a vége, egy kicsit bántam hogy nem derült ki mi lett volna whizerose terve vagyis csak annyi hogy álmokfutás. Mert mi lesz most a társadalommal egy pár évtizeden belül ugyanott lesznek mint most..

explorer - 2019. 12. 23. 21:58

Azt azért nem mondanám, hogy túl pozitív lett a vége. Arra felébredni, hogy körülötted kb. mindenki meghalt nem lehet valami jó érzés. Főleg, ha az előző dolog amire emlékszik, hogy Angela-t másnap elveszi feleségül, most meg felébred és már nincs többé..

Geza Kovacs - 2019. 12. 23. 22:34

Hát elég furcsa volt. A személyiség dráma nagyszabású volt, de teljesen átvette az akciós szál felett a hangsúlyt, és én igazából a hackerkedés miatt kezdtem el ezt nézni, ami ugye az első évadban még abszolút előtérben volt, csak mellesleg volt kattant a főszereplő. Utána a 2. évad már óriási részben a személyiségi oldalról szólt, a 3. megint jelentős részben az akcióról, most az utolsóban meg mintha nem találták volna el rendesen az arányokat. Ez inkább 2 sorozatba való lett volna, mert külön-külön is megtöltöttek volna legalább 2-2 évadot, viszont abszolút súlyos téma volt mind a kettő. Az igazi Elliotot meg nem is láttuk ezek szerint az életben.

Azért érdekes emlék marad :-)

Semmi - 2019. 12. 23. 23:45

SPOILER
Az első “énje” az apja, akit azért hozott létre, hogy megvédje, a másofik az anyja, aki mindenért hibáztatja, a harmadik a gyerekkori énje, a negyedik mi vagyunk, nézők, az ötödik pedig az az Elliot, akit négy évadon keresztül láthattunk.
Az igazi Elliot-ot nem ismerjük.
A “mastermind” az ötödik alteregó, azaz a hacker, aki a dühe miatt annyira dominánsá vált, hogy elfelejtette magáról hogy ő is csak egy alteregó.

kisdarázs - 2019. 12. 24. 04:46

Én is azok táborát erősítem, akiknek inkább nem tetszett a lezárás, mint igen…
A 4. évadot szerettem a 10. részig nagyon, úgy, ahogy volt, de ez az álom szál idegesítően hosszúra nyúlt számomra. És a záró képsorokkal sem voltam elégedett, nem igazán tudom, mit vártam volna, de valami mást, határozottan nem egy mozit :D
Annak azért örülök, hogy az igazi Elliott-ot végül nem láttuk meg, túl sokkoló lett volna.

seven - 2019. 12. 24. 07:09

Esmail megcsinálta. Ez egy méltó befejezés volt.

Serpentin - 2019. 12. 24. 07:19

Zseniális, magával ragadó volt az évad, és a lezárás is.

Az ünnepek után újra is nézem a teljes sorozatot.

_Peter - 2019. 12. 24. 11:06

Hatalmas sorozat 10/10

Miss B - 2019. 12. 24. 16:22

Katartikus élmény, és rég éreztem ilyet filmtől/sorozattól.
Továbbra sem tetszik a 4/7, gyengének tűnik ez a félig bedobott abúzió, potn a téma komolysága és mélysége miatt és egyértelmű volt eddig is, hogy problémás gyerekkor volt, csak azért a legdurvább verziót előrántani felesleges köpet, amikor eddig minden olyan kis részletgazdag és finom volt (btw hagyjuk már egymás minősítgetését). A lezárás tetszett, kurvára féltem, hogy szar lesz, de neeeeem
Jó, kicsit csöpögős, giccses, de sebaj, kerek lett az egész sorozat.
Esmail egy aprólékos zseni és ez egy csoda volt..
Köszönöm

Mordekai - 2019. 12. 24. 20:26

Én sem ezt vártam, elbillent az egyensúly Elliot mentális zavara felé, a Whiterose vonal lényegesebben izgalmasabb volt.

Fura volt az évad. Már az elején volt pár stílusidegen és kilógó dolog, pl Wellick túlművészkedett búcsúja, Elliot csúnya titkának meg valami mást kellett volna kitalálni, ez a molesztálás dolog szükségtelen volt, a semmiből jött és nagyon nem volt benne Chritian Slater karakterében. Esmail kicsit túlhkreatívkodta a szereplőit, túl sok volt itt a “jutalomjáték”. Már azon sem lepődtem volna meg, ha kijön egy musical-epizód.

De ezek mellett meg rohadtul erős jelenetek is voltak: pl a túszdrámás rész a dílernél, vagy Whiterose eredettörténete és az utolsó monológja. Itt jegyzem meg, hogy ennyire eltalált főgonoszt sokáig nem fogunk látni. Lelkileg sérült, transzszexuális és civilben Kína állambiztonsági minisztere. Nem tudom hacker témában van-e veszélyesebb kombináció.

Tényleg csöpögős volt a befejezés, de mostanrá már megszerethettük a karaktereket annyira, hogy működjön a dolog. Elliot, Darlene, Krista, Angela… rájuk nem lehet haragudni ezért.

Az összképet tekintve meghajlok Esmail előtt. A Mr. Robot-nak kiemelt helye lesz a sorozatos Hall of Fame-ben. 10/9 nem hibátlan, de különleges darab.

kpeter - 2019. 12. 25. 12:11

Nekem ezzel a zárással totál lerontotta az összképet. Nem értem miért kellett elnyúzni 2 részen át ezt a szálat, mint a rétestésztát. Ha a Deus csoport kirablásánál ér véget a sorozat, az katarzis. De ha a záró képsorok azt mutatják, ahogy szétosztják az emberek között az ellopott pénzt, az is katarktikus lehetett volna.

Lehet nem voltam elég figyelmes, de akkor most Whiterose gépe végül is mi volt?

dabsol - 2019. 12. 26. 02:48

Bennem inkább az a kérdés maradt, hogy ez meg is történt a valóságban vagy csak a fejében? Mert ha a fejében, akkor lényegtelen mit akart WR.

021356 - 2019. 12. 26. 21:32

SPOILER …!!!Darálom a 4.évadot pár napja . Most néztem meg a 7.részt. Jézusom ez mi volt?!?!? Levegőt is alig vettem! Ez zseniális!!!!!! Mivel jómagam is molesztált gyerek voltam ,szintén apa által így szinte lángolt a lelkem a Vera monológ alatt. Aztán a vége..aaaaahhhhh . Szavakat sem találok!

Dávid - 2019. 12. 27. 00:11

Utoljára ilyen sorozatélményem a Lostnál volt. Ott bontakozott ki ilyen szépen minden évaddal 1-1 nagyobb, új rétege a történetnek. Csak a Lost-tal ellentétben itt a végét is sikerült szépen eltalálni.

mpthecat - 2019. 12. 27. 07:45

@kpeter: Nekem nem rontotta el a sorozatot de picit többet vártam volna a WR fronton őszintén.
Ha az utalásokat nézzük, a gépe elméletben képes lett volna a párhuzamos dimenziók közötti utazásra vagy képes lett volna létrehozni egy teljesen újat, átformálva a jelenlegit, ami ha a sorozat realizmusát nézzük, valószínűleg nem működött volna. Az évadok során sok utalás volt erre.
Amire igazán kíváncsi lettem volna hogy mit is mutatott WR Angelának, de valószínűleg csak kimosta az agyát, mivel tudta hogy mik Angela gyenge pontjai. Ha elvonatkoztatunk WR szemszögéből, Price elmagyarázta párszor hogy milyen téveszmés is WR ötlete és gépe.

@dabsol: Ha jól emlékszem, a végén Darlene megerősítette hogy minden megtörtént amit eddig láttunk az évadok során.

kbencze - 2019. 12. 27. 17:45

@SEMMI

SPOILER

nem, mastermind = azaz elliot akit mi megismertünk a négy évad alatt. illetve mi nézők ugyan “részei” vagyunk Elliot tudalattijának, de nem egy külön személyiségként.

dabsol - 2019. 12. 28. 13:31

mpthecat: de az a megerősítés is lehet csak a képzelt világban történt :) (najó, ez már lehet túlképzelés… bár az Eredet film után minden lehetséges)

peeeety - 2019. 12. 28. 22:21

Egyszerre éreztem, hogy nézek Eredetet, The Leftoverst meg Twin Peakst a végén.
Jó, hogy visszautaztunk Elliot lelkébe, meg a sorozat elejére való rengeteg utalást is megkaptuk, de szerintem akkorát ez már nem ütött.
A sorozat felépítésében tetszett, hogy honnan, hová jutottunk el. Abszolút érdekelte az embert az egész. Viszont szerintem ez a 4. évad már egy picit megfáradt. Az egész társadalmi üzenet az mindenképpen megvolt. Elliot lelke most megpihenhet. Hogy mit kezd magával ezt követően? Azt csak a jó ég tudja.

Ripazha - 2019. 12. 30. 22:54

Mesteri volt…(megérte filmes képzésre járnom nem igaz?).
Mmmm fasza is volt…
Rami Malek alakítását kiemelni szinte felesleges aki lát egy jelenetet már tudja is, hogy bezony ez az emberke tud valamit. Esmai zsenialitása pedig messzemenően hiánycikk. Lassan a mozikba nem kerül hasonlóan kreatív materia.
Szerintem nagyszerű húzás volt a második évad karaktetizalasa, az abuzus pedig szerintem teljesen helyénvaló. Na igen, ez van ha mélyre tekintünk, kiakadnak az emberek, higy klisé. (Elárulok egy titkot… Mindenki az) na de annak tálalása, az bizony ismételten mesteri jelzőt kap.
A disszociativ elme reprezentálása, vagy annak igyekezete(tekintve, hogy tünetek lehetnek hasonlóak, de a funkciók bizony eltérhetnek), kiváló pszichológiai felépítésről adnak tanúbizonyságot. Ez kérem szépen forgatókönyvírás. Kreatív folyamat melyet magasfokon űzött drága Esmail-ünk. Micsoda játszma vllt ez kérem szépen öt felvonásban, vagy épp egy sajátos elmepalota zugában.
Az egyetlen elkeserítő ebben, hogy a maga módján konkrét volt elcseszett kis barátunk, de valahogy a nézők annyira összezavarodtak, hogy most ki létezik és ki nem, hogy már semmit sem hisznek el. Nem hiába szánta ezt egy szűk rétegnek. De remélem, hogy ulepszik egy keveset, majd a sok kommenthaboru(nem az itteniekre gondolok) hatására, és szép lassan belevesodik az emberi köztudatba, hogy létezik valahol egy zseniálisan fabrikált mestermű egy ember elméjéről, világáról, na meg a társadalomról(az oda-vissza viszonyulásokról).
Esmail a rafkos mindenedet…

asd - 2020. 01. 01. 20:52

Mikor megnéztem az utolsó két részt egy kicsit csalódott voltam, de most pár órával később egyre jobban tetszik ahogy megoldották az egészet. Nagyon hiányozni fog a sorozat.

Animefan - 2020. 01. 01. 22:24

Az utolsó rész teljesen, lerombolta a sorozatot számomra. Egyszerűen bűn rossz sorozatzáró volt. Eleve ott van, hogy WhiteRose csak úgy semmiért fejbe lőtte magát? Kajak? Ilyen nincs a világon, aki terrorista vagy olyan nagy hatalmú mint ő volt, hogy csak így fejbe lövi magát, ráadásul nem is volt biztosítva a menekülése, vagy rejtett pénze. Ugyan már. Nagyon gyenge volt. Akkor arról a gépről az ég világon semmi, de semmi nem derült ki, pontosan mi volt az. Lehet persze találgatni, de így látva a sorozatot kár. És akkor miért nem tetszett az egész sorozatzáró? 12. rész teljes része elment a kukába, mi lett volna ha ez történik, egy alternatív világnak, amiből semmi de semmi nem derült ki. 13. részben meg kiderül, hogy akit egész sorozatban láttunk Eliott nem is létezik, csak egy személyiség volt? Oké, ezt még elfogadom, de azt, hogy nem merte bemutatni az igazi Eliottot azt nagyon gyávaságnak érzem, mert ami abban alternatív világban volt, az egész kamu volt, maga a sorozat mondta, direkt azért lett megkreálva. Meg most mi a francnak kellett az anya személyisége, meg a kisfiúé is, amik mind megtörténtek vele. Egyedül Mr Robot személyiségének láttam értelmét, mint valóban védelmező és szerető apát, de többinek 0. Szóval, akkor miért is nem mutatták be az igazi Eliott személyiségét végén? Milyen ember ő valójában? Meg mi lesz vele? A pali full őrült, meg a rendőrség nyomoz utána halló? Meg Darleneval már elbucsuztak most meg visszajött és együtt lesznek újra vagy mi? Mihez kezd Eliott az életével? Nincs lezárva semmi, csak minden oda van hányva a végére. Az is jobb lett volna, ha kiderül végig egy dili házban van a pali, és az egész sorozatot full behaluzta, vagy Sam Esmaill végén megjelenik és átadja a producereknek a forgatókönyvet a sorozatról, hogy elkészült. Maga a 4.évad jó volt, de az utolsó 2 rész tönkretette. Úgy érzem, hogy túl tolták az egészet, és nem maradt idő valóban lezárni a sorozatot, mert az nem lezárás, amit műveltek, hanem kb lehúzták a redőnyt és viszlát.

karit - 2020. 01. 02. 18:46

Szerintem pont az van, mint tíz éve a Négybetűs fináléja után. Eleve az együtt töltött évek után minden búcsú nehéz, az ember egyszerre szomorú, csalódott és dühös, mint egy közeli családtag elvesztésekor, és a fő rejtély _bármilyen_ megoldása csak ront a helyzeten. Ha egyezik a személyes preferenciáimmal, akkor fantáziátlan volt az író, aki képtelen volt meglepni, ha nem egyezik, akkor meg béna, hogy ilyen hülyeséggel szúrta ki a szememet. Annak a tíz embernek pedig, akinek pont így (/ így is) bejött a vége, nem érdemes sorozatot készíteni. ;)

Szerencsére a Lindelof és Esmail félék sokkal bátrabbak a középszernél, akik a végtelenbe húzott sztorijukkal szinte megváltásként fogadják a kaszát, mert képtelenek értelmesen (és időben) befejezni a hajdani jó ötletüket. Oké, nyilván durva sarkítás, minden író az írásból él, de már csak emiatt is köszönet jár a ‘bátor’ íróknak, akik tudtak/mertek egyedit alkotni, azt IDŐBEN lezárni, és a fő rejtély szerintük legjobb megoldását elénk tenni, némi utat hagyva a néző saját értelmezésének is.

És ugye, mindkét sorozat végén direkt a szánkba rágták, hogy minden amit láttunk, és ami a karakterekkel történt, az megtörtént és fontos a számukra: nem halu, nem álom, nem Purgatórium, nem párhuzamos Föld bolygó vagy egyéb csalás.

Nekem ez a négy év egy teljesen hihető skizofrén emberi sztori volt, amiből a terápiával felszínre hozott abúzus sem lógott ki, és a vége, ha nem is Hatodik érzékes tótágas, de mindenképpen korrekt magyarázat. WR hite és öngyilkossága is belefér, romantikus idióták mindig voltak, s lesznek. A moziba beülős metafora könnycseppet ért: az imposztor-ének mostantól elfogadják a passzív közönség szerepét, és visszaadják “az élete filmjét” és a tesóját a film eredeti főszereplőjének. Tetszett, hogy Darlene utólag sem James McAvoy-os ámokfutásként élte meg a hacker-Elliot személyiség tetteit, de velünk együtt örült, hogy visszakapta a …

… pluszpont, hogy nem mutatták meg a végén az igazi Elliotot. Ha ugyanúgy néz ki, a nézők egyik fele nem érti, hiszen Dom szerint a gyilkos Elliot nem is hasonlít a dobozban lévő hullára, ha meg egy random arc, az mennyit tett volna hozzá a nézők másik felének műélvezetéhez? Különben is, Darlene azt mondta, nem megúszta, hanem túlélte a robbanást: lehet, hogy a fásliból csak az az egy szem kandikált ki. Szóval számomra így volt ez teljes, átlagban 10/10-et ért, beleszámolva a pár 11 pontos részt is.

Az első sorból várom Esmail legközelebbi agymenését.

erekhron - 2020. 01. 05. 00:12

Évtized sorozata volt. pont.

A végén ahogy összeállt minden a finálében 10/10.

Maradt bőven kérdés nyitva, max ez az egyetlen negativum, de nem tudok pontot levonni.(Pl: Wellick és a lila fény…halott? Whiterose gépe akkor tényleg csak egy katasztrófa előidéző valami volt ami tönkretette volna a világot? Mi volt az oka h a Dark Army ennyire a túlvilági dolgokban hitt – ergo WR öngyilkossága miért…)

BandiHTa - 2020. 01. 08. 15:21

Imádtam az egész sorozatot, de a vége teljesen összezavart. Valaki, aki tudja, elmagyarázná, hogy ki is az igazi Elliot Alderson!? Vagy az összes személyisége ő? Vagy mi? Megőrülök. :( :D

Gevin - 2020. 01. 15. 22:47

Legjobb évad és gyönyörű befejezés.

Esmail egy igazi nerd, aki sokkal szerelmesebb ebbe az egész szakmába és világba, mint Emmy Rossumba (aki egyébként cameozik itt: ).

9/10

Jesustomer - 2020. 02. 07. 11:01

Eza sorozat masterpice.
Atyaúristen mi volt ez az évad.
A Lost elbújhat nagyon messze.

Cooper - 2020. 02. 08. 22:54

Én vagyok az egyetlen, aki azt mondja, hogy ezt az 1. évadnál abba kellett volna hagyni? Az igen jó volt, a 2. viszont rossz, a 3. jobb lett, de ez az utolsó…
Egy zagyvaság az egész.
Ha valaki megkérdezné, hogy érdemes-e megnézni, én azt mondanám, hogy az első évadot mindenképp, aztán vegye úgy, hogy nincsen több.

Attee - 2020. 02. 18. 21:13

Az évadzáró kicsit mátrixosra sikerült

lz888 - 2020. 02. 20. 23:27

Fú, ez teljesen szétvitt. Iszonyat jó lezárás volt szerintem.
Az utolsó rész felénél kezdtem el sejteni, hogy akkor mi a fasz is van itt. A tengerparton lévő párbeszéd nagyon fontos szerintem, amikor mondja MrRobot, hogy ez nem egy álom, hanem egy börtön. És hogy ezt az egészet Elliot hozta létre, hogy lefoglalja (to keep him occupied). És ha nem ereszted el, soha nem tudja élni tovább az életét. Tehát:
Az IGAZI Elliot kómában van, talán egy éve, de az is lehet hogy gyerekkora óta, mióta kiesett az ablakon. Ezek a személyiségek (‘Mastermind’ Elliot, MrRobot, anya, gyerek) és tulajdonképpen az egész történet, és az elképzelt életek csak a tudatában zajlottak, mert az agy azért nem áll le teljesen soha ugyebár. És a legvégén a fő Elliot is elengedi az irányítást, ami azt jelenti, hogy hagyja felébredni az igazi Elliot-ot.
Darlene pedig tényleg a tesója, és az ő jelenléte és hangja segítette legjobban a kómából felébredést, mert az utóbbi egy évben újra elkezdte látogatni, előtte ‘nem volt mellette’, és ‘magára hagyta’, de nem telt el úgy nap hogy ne gondolt volna rá.
Nekem valahogy így áll össze, és ez így kurva jó.

Enzo - 2020. 02. 24. 01:10

4×12-13 (pótlás)

Ezt a részt még karácsonykor néztem meg, de most jutottam csak el oda, hogy összefogalmazzam, mert finoman szólva újranézést igényelt ez a nehezen befogadható, tömény, monumentális, és határozottan megosztó finálé. Na de menjünk sorban:

Érdekes volt az általunk ismert Elliot szemszögéből is látni az egész “alter-worldöt”, a 11.részben történtekre visszautalással (Mr.Robot üzlet, Angela anyja megvágja a kezét), kicsit ilyen Timeless/TMITHC/Counterpart feeling, ahogy a másik Elliot helyére lépett – magát még (asszem) eddig nem kellett meghackelnie, de most a fináléban erre is sor került. És aztán Angeláért még arra is képes volt, hogy látszólag megölje a másik énjét.

Darabkák (4×12):
– A “Hello friend”-es kezdés szépen keretbe foglalta az egész sorozatot.
– Neee, és benyomják a Styx-től a Mr.Roboto c. számot, imádtam, akkora ziccer lett volna kihagyni valóban :D
– Tényleg minden kocsi fehér volt (egyet kivéve).
– Nagyon tetszett a háromszögsvenk Elliot arca, a képernyő és a billentyűzet között a hackelésnél.
– Nice touch: még a cédés albumban is képek vannak az alternatív világban.
(4×13): – Az a jelenet, amikor mindenkinek Christian Slater-arca volt, egészen szürreális :D

Hú, a 4×13-at így másodszorra megnézve (vagy inkább átpörgetve) most már egy picit tisztább a kép az egésszel kapcsolatban, “Krista” és Darlene személyiségmagyarázása segített némileg. Tehát Mr.Robot “idealizált apafiguráján” kívül van a “kínzó én” (anyja), kicsi Elliot, és talán a nézők (bár ez kicsit zavaros és ilyen 4th wall breaking leginkább). De akit 4 évadon keresztül követtünk, az sem az igazi Elliot, hanem a Mastermind én, aki az igazi(/normális) Elliot egyik személyiségeként indult, csak aztán átvette a helyét valamikor a múltban. Az igazit pedig “eldugta” ebbe a sikeres, de unalmas életbe, de most a végén egy szép szimbolikus mozis zárással visszaadja neki az irányítást (és nem látjuk az arcát).

Méltó befejezést rittyentettek Esmail-ék, az biztos, ugyanúgy nem volt egyszerű, mint maga a sorozat legtöbbször. Ez a 4.évad az egyik legjobb sorozatévad, amit valaha láttam. Az első és a harmadik is előkelő helyen lenne egy ilyen listán (a 2.évad az egy nagy csavarján kívül túl kaotikus lett), de itt kvázi csuklóból dobáltak olyan zseniális epizódokat, mint a beszéd nélküli 4×05 vagy a színpadias-terápiás 4×07, vagy akár a nagy hackelős 4×09 – vagy épp ez az évadzáró.
Felesleges is minden szó, egészen egyedi élmény volt a Mr.Robot – nem lett a kelleténél tovább húzva és korábban lelőve sem, az eszméletlen jól megírt részekhez kiváló színészi alakítások társultak tényleg mindenkitől, technológiai hitelesség terén nem tudok ennél profibb sorozatról, és emellé jónéhány 10/10-es gyomrost is kaptunk az arcba. Ott a helye a legfelső polcon, még ha néha katyvasznak is tűnt. Ja és istenem, mennyivel jobb volt így hetiben az utolsó évad, most képzeljük el ugyanezt darálva… vagy inkább ne.
Köszi a posztolást és kommentelést (ha valaki még ezt olvassa :))
EOF

Geri - 2020. 04. 03. 10:13

Srácok mi voltunk Elliot, a nézők voltak Elliot, mert a végén a kitalált személyiségek mentek át megfigyelőbe és az addig megfigyelők azaz mi átmentünk a szemén és nekünk köszönt Darline. Az egész sorozatban hozzánk beszélt, és a végén is nekünk mondja, hogy szerintem már kitaláltad ki az igazi Elliot. Igazán zseniális lezárás.
Számomra az utóbbi evek egyik legjobb sorozata, gondolkodos, nyomasztó és felemelő egyben, nagyszerű képi megvalósítás, zseniális párbeszédek, egy igazi művészi alkotás ami azért nagyon nézhető.

Geza Kovacs - 2020. 05. 01. 22:37

Jó, hogy vége, már el is halványult az emléke. Az 1. évadban egy extravagáns hackeres sorozatnak nézett ki, nagy kedvencem is volt, aztán meg átment elmebeteg, önmagába szerelmes posztmodern pszichodrámába. Az meg baromira nem tetszett. Nagyszabású volt, sokat dolgoztak rajta meg minden, de akkor is elrontották nekem.

Enzo - 2020. 05. 02. 00:47

Na ezt nem láttam jönni, hogy ilyenkor még jön írás a sorozatról, de köszi! Én most csak pofátlanul belinkelem a zárókommentemet, abban leírtam mindent :)
https://www.sorozatjunkie.hu/2019/10/26/mr-robot-es-a-4-evad-kamukibeszelo/#comment-2619439

Egyébként amit még kiemelnék az évadból, az a beszéd nélküli rész (4×05 asszem).

Enzo - 2020. 05. 02. 13:25

na most meg be is másoltátok az évadzárós kommenteket, oké :DD

idioty - 2020. 05. 10. 08:57

Nekem maximálisan tetszett az egész. Persze volt olyan része a negyedik évadnak, ami egyáltalán nem tetszett (a 4×7 pedig rettenetesen tetszett).
Viszont ettől függetlenül telis tele volt hibával mindenféle téren a negyedik évad.
Először is egyáltalán nem volt benne hackelés, mint ami miatt elkezdtem nézni a sorozatot. Ami volt benne kevés viszont egy nagy nulla volt. Azaz betörnek egy cég adatközpontjába: ahol a biztonsági őröknek van alap belépési joguk a szerver terembe? Persze szokott lenni “máshogy”, de nem úgy, hogy a saját kártyájukkal vagy újlenyomatukkal csak úgy besétálhatnak.
Aztán betörés után a cég nem csinál egy auditot, ahol kiderülhetne, hogy ki és miért hatolt be? A betörés és a végleges hackelések között jónéhány nap el telt. Aztán a felhasználónév/jelszó párost ellopják úgy, hogy a bank titkosítatlanul kezeli a belépési azonosítókat??? Persze abból a szempontból okés, hogy elmondták, hogy titkosítatlan csatornán lopják el, sőt a “hadkelés” képernyőjén még látszott is, hogy 80-as sportot szkennelik. De biztos, vagyok benne, hogy nem létezik olyan bank, ahol legalább erre nem figyelnek.
És akkor a nagy hack, amivel a DEUS csoportot is térdre akarták kényszeríteni csak annyi volt, hogy ellopják a pénzüket? Ezeknek az embereknek nem csak készpénzből áll az életük. Telis tele vannak ingóságokkal, festményekkel, házakkal, autókkal és nem utolsó sorban cégekkel és részvényekkel, ahonnan azt az irdatlan pénzt összeszedték. Igen, persze visszavetik őket egy időre, de ezzel nem semmisítik meg egyáltalán a “gonoszokat”.
Ja és igen: az “álom-börtön világban” nem minden autó volt fehér. Egyszer feltűnt a háttérben egy piros is élénken (mögötte nagyon messze pedig több színes autó). Ez egy hiba volt, de megakadt rajta a szemem. :)

KicsiDoDo - 2020. 08. 27. 17:12

Nekem csak egy valamin akadt meg a szemem az írás közben: Angela. Húgom és én igenis vártuk a halálát és örültünk, mikor megtörtént. Sajnos nekem alapból a színésznő nem tetszett, lehet ezért vártam már hogy bevégezte..

Éda - 2021. 01. 14. 17:58

Elkezdtem elölről nézni a sorozatot, és az 1. évad 4. részében elhangzik egy mondat Angelától Elliotnak: “Csak egy hónapja születtél”…
Igazából már itt rájöhettünk volna a végére, ha nagyon belegondolunk…

L.C.S. - 2021. 10. 25. 00:23

En meg csak most vegeztem az utolso reszekkel, alapvetoen tetszett. Szerintem a vegen nem mertek kijelenteni, mert elvitte volna a hangsulyokat Elliot utazasarol, ezert dramaturgiai okokbol nem leptek meg, de szerintem Elliot igazi szemelyisege Tyler volt. Eleg sok utalas volt erre korabban is, de az utolso reszben tobb is, pl.: Elliot alterenek az autoja azonos Tyler masodik evadban leparkolt autojaval, az FBIos csaj mondja hogy egyalatalan nem hasonlit a szemelyin levo arcra, es vegul Tyler az aki lelovi a safe worldben Elliotot. De latom masban is felmerult ez: https://mrrobot.fandom.com/f/p/2572707900162264259

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz