login |

The Good Doctor: vége a 3. évadnak – írta DarkEagle

2020. 05. 01. 16:07 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Egy erős dupla résszel fejeződött be a szezon, egy erősen megosztóval. Akik ismerik David Shore munkásságát, azoknak valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy ismét felkavarta az állóvizet.

Igazából eléggé hasonló módon tette, mint anno a House-ban, csak ezúttal kicsit véglegesebb módon.

Mondhatjuk, hogy a 3. évad összességében is vízválasztó és nem csak az utolsó két rész – de erről a tovább mögött, spoilerekkel.

Shaun nem csak az első szerelmi kapcsolatán van túl, hanem a szüleitől is végleges búcsút vett, legalábbis az egyiktől mindenképp. Ezenkívül a Leával való kapcsolata is folyamatosan próbára volt téve. Erre tettek rá egy lapáttal, vagy mondjuk inkább úgy, hogy egy földrengésnyivel az írók.

Mondhatnám, hogy lógva hagytak minket azzal a kérdéssel, hogy mi fog történni a főszereplőkkel, de valójában szerintem hatalmas meglepetések azért nem történtek. Aztán persze lehet, hogy csak én nézek túl sok mindent és immúnis vagyok már a rejtélyekre.

San Jose városát tehát földrengés rázta meg, a nézőket pedig egy sokkoló halál, hiszen a The Good Doctor fontos szereplőtől búcsúzott. Dr. Melendez az első pillanattól kezdve jelen volt, néha irritált minket az egoista stílusával, de idővel azért sikerült belopnia magát talán a többség szívébe. Az enyémbe mindenképpen.

Nicholas Gonzalez-nek panaszra szerencsére nem lehet oka, hiszen nem felejtették el idén sem. Persze még mindig Shaun a főszereplő, de ő is kapott pár remek történet az elmúlt 3 évadban, még akkor is, ha a többség nyilván a szerelmi románcaira emlékszik. Alig heverte ki ugye a szakítását dr. Limmel, máris össze akarták boronálni Claire-rel is. Emiatt volt probléma is a munkahelyen, köszönhetően az aktuális kavarógépnek, Morgannek..

Megmondom őszintén, egyáltalán nem voltam híve annak, hogy Neil és Claire között legyen bármi más barátságon kívül és főleg azért, mert utóbbinak volt már problémája amiatt, hogy egy feljebbvalóval hozták szóba. Persze az más eset volt, de mégis az egyik kolléga faragott rá végül. Ráadásul a szakítás Limmel is elég friss volt.

Viszont nagy meglepetésemre az írók elég ügyesen oldották meg ezt a dolgot. Már, ha az ügyesnek számít, ha úgy léptetnek ki egy esetleges szerelmi háromszögből egy karaktert, hogy megölik?

Lehet, hogy épp ideje volt? Mondhatjuk ugyanis, hogy kezdett laposodni a karaktere, hiszen Shaun-t már elfogadta, így akár funkciótlannak is lehetett tekinteni, ezért is koncentrálhattak a szerelmi életére.

Viszont azt meg kell hagyni, szép búcsút kapott, nem volt túlkomplikálva, mind a három fontosabb szereplő, akik részei voltak az életének egyes szakaszainak el tudtak búcsúzni, és talán kicsit morbidnak is tűnhetek, de a halálának köszönhetően alakulóban van egy női páros is Lim és Claire között.

Mondjuk engem jobban megérintett Melendez és Glassy búcsúja, mint az említett két nőé, hiszen mondhatjuk, hogy ő és az öreg apa-fia kapcsolatot ápoltak a kezdetek óta. Vagy legalábbis valami hasonlót. Szomorú is voltam, hogy ezzel nem sok mindent kezdtek az írók, de ez van.

Dr. Melendezen és az említett három delikvensen kívül van két másik karakter, akik komolyabb változás elé néznek, hiszen Morgan gyakorlatilag a sorozat Doktor Strange-je, ergo elvesztette a mindkét kezét, így nem valószínű, hogy a közeljövőben szikét fog a kezébe. Részemről ő az egyik karakter, a főszereplőt leszámítva, aki a legtöbb változáson ment keresztül, de azért van még hová fejlődnie.

És ne hagyjuk ki az egyik nagy kedvencemet, a Will Yun Lee által alakított Dr. Park-ot sem. Talán ő az, akivel a legkevesebbet foglalkoztak, és mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy érdemtelenül hiszen, ha volt rá lehetősége, akkor zseniálisan alakított. Ezt emelte újabb szintre a fináléban is. A gerenda alá beragadt sráccal való közös jelenetei az én szememben bőven Emmy-díjas alakítások voltak.

Persze az igazi változás majd jövőre derül ki, hiszen a srác halála miatt ő is átértékelte a saját életét, így egyelőre úgy tűnik, hogy hazaköltözik a családjához. Ami így elsőre érdekes húzás, hiszen ezzel gyakorlatilag megint elveszítünk egy állandó szereplőt. Bár elmondták, hogy látni fogjuk jövőre ahogy egyensúlyozik a család és a munka közt, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy tőle is búcsúzhatunk. Ne legyen igazam, mert a Shaunnal való kapcsolata ígéretesnek indult a 3. évadban, főleg a „buddy-cop” résszel.

Természetesen a végére hagytam a másik legfontosabb változást, amit már három éve húznak halasztanak, de végül csak meglépték. Shaun és Lea hivatalosan is egy pár. Azt most hagyjuk, hogy ennek ki örül és ki nem. Arról oldalakat lehetne teleírni, hogy melyik lány illik inkább Shaun mellé az eddigi kettő közül. Részemről Lea-párti vagyok.

Annyi biztos, hogy a 3. évadban jól bemutatták, miért is lesz nehéz jól megírni ezt a kapcsolatot, hiszen két nagyon eltérő személyiségről beszélünk. És nem csak az autizmus miatt mondom, de ugye az ellentétek vonzzák egymást. Viszont, ha már meglépték ezt az írók, remélem, nem mennek bele a szokásos klisékbe, hogy 1 évad erejéig minden szép és jó, majd évad végén jön a könnyes búcsú.

Azt pedig nagyon remélem, hogy Lea karakterét is megismerhetjük rendesen, mert eddig vele foglalkoztak a legkevesebbet. Persze ez érthető, hiszen nem része az orvosi csapatnak, de azért ne felejtsük el, hogy mi is a sorozat alapja: Shaun és az ő élete, ami pedig nem csak a munkáról szól, sőt a központi szál az volt, hogy boldogul ő az életben.

Ahogy már mondtam idén kitettek magukért az írók, de a színészek sem panaszkodhatnak, kiváltképp Freddie Highmore és Paige Spara. Számomra még mindig hihetetlen, hogy ennek a srácnak nincs Emmy-je, hiszen amellett, hogy Norman Bates-ként is szuper volt, az az alakítás, amit lenyomott a 3×10-bem, vagy amikor először vall szerelmet Leának, és ahogy utána kiosztja őt pár epizóddal később, azok mind olyan alakítások, amikre szerintem örökre emlékezni fogok. Ők ketten a sorozat legtermészetesebben alakító színészei. Számomra nagy csalódás lenne, ha a kapcsolatuk (legyen az szimpla barátság vagy szerelmi viszony) olyan véget érne, amit nem lehet helyrehozni.

Tehát összességében a sorozat tartja a szintet még mindig, Shaun karaktere folyamatosan épül és még mindig azon az állásponton vagyok, hogy idővel ő is kapni fog egy saját csapatot, mint anno House, de ez még messze van.

Ha pontoznom kellene az évadot akkor 8/10 körül helyezném el, mert bár voltak kevésbé jó részek, de azokat is feljebb húzta az érdekes heti ügy, nem beszélve a nagyon erős epizódokról, amikből azért bőven akadt ebben az évadban is.

8 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 05. 01. 21:27

Nagyon fellelkesültem a Shaun-Lea kapcsolattól. A két karakter szerintem eddig is remekül működött együtt. De szeretném látni, hogy hogy oldják meg a minden bizonnyal szép számmal jelentkező párkapcsolati kihívást is, amivel szembe kell majd nézniük. És azt hiszem, hogy itt bőven lesz lehetősége az íróknak kikerülni a kliséket. Legalábbis általában a párkapcsolati konfliktusokat előszeretettel építik az információáramlás hiányosságaira. Na itt a folyamatos kommunikáció Shaun miatt alap elvárás, tehát más konfliktusokra kell ráfeküdni az íróknak. Érdekes dinamikára számítok.

Melendez kiírása kissé váratlanul ért. Nem érzem, hogy kifulladt volna a karaktere, bár mióta Limmel szakítottak, számomra kevésbé volt érdekes. Főleg mint mentor funkcionált, annak viszont jól.

Én sem éreztem hibátlannak az évadot, de ettől függetlenül is tartotta a színvonalat.
Freddie Highmore kifakadása a baseballütővel pedig részemről is Emmy-díjas alakítás volt.

Mariann - 2020. 05. 02. 11:39

Melyik csatornán adták a 3. évadot? Én erről teljesen lemaradtam :-(……….és mikor/hol ismétlik majd? Nagyon szeretném megnézni, az első két évadot láttam.

winnie - 2020. 05. 02. 12:23

itthon nem adták. Amerikában ért véget az ABC csatornán.

Mária - 2020. 05. 02. 14:24

Imádom ezt a sorozatot Lesz 4.évad?

Mariann - 2020. 05. 02. 15:46

Winnie, Tamika:

Köszönöm szépen! :) Lehet, hogy megnézem a feliratost, de biztos fogják itthon is adni,talán még nincs kész a szinkron. Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot.

winnie - 2020. 05. 03. 11:02

Mária: itt érdemes csekkolni, a cím alatti címkén: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/the-good-doctor/

itt minden fontos infó fent van, és felülről a 2. poszt elárulja, hogy lesz

Ashlee22 - 2020. 06. 29. 11:27

De megy itthon is már a 3.évad az rtl klub-on csütörtök esténkènt.

Shannen - 2021. 01. 15. 19:49

Tavaly (vagyis az még szerintem 2019 volt) sajnos az évadkezdés után lemaradtam a sorozattal, de most a héten végre újra elővettem és felhoztam magam a 3.évaddal.

És de jól tettem! Időnként meglepődök, hogy milyen brutál erős epzódokat tud szállítani ez a sorozat. Pedig igazából már meg kellett volna szoknom. Freddie Highmore félelmetesen jó, nagyon nagy kár, hogy nincs jobban előtérben a kritikusok körében, sokkal sokkal több figyelmet érdemelne az, amit itt csinál.

Ami negatívum volt nálam ebben az évadban az a Carly-szál, egy percig nem tudtam igazán komolyan venni, de ennek ellenére sem örülök, hogy Lea-val összejöttek, mert úgy érzem a barátságuk sokkal jobban tud működni. Majd meglátjuk.

Melendez kiírását nagyon sajnáltam, márcsak Gonzales miatt is, bár a Claire-rel való bimbózó kapcsolat a legrosszabb kliséket elevenítette fel, amit ilyen orvosos sorozatban látni szoktunk, szóval azt nem bánom, hogy nem húzták tovább.

Hétvégén folytatom is a 4.évaddal és most remélhetőleg nem fogok az évad felénél lemaradni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz