login |

Hawaii Five-0: vége 10. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

2020. 05. 03. 17:09 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

A 10. évad után, némi meglepetésere a CBS elkaszálta az egyik legrégebben futó sorozatát.

Ami kicsit nekem is személyes, hiszen ez volt az egyik első sorozat, amit már itt a blogon fedeztem fel, és ami talán a legtovább is futott ezek közül, hiszen nem sok 2010-ben indult sorozat fut, és talán erről se gondolta mindenki, hogy ennyi évadot fog megélni, bár egész korrekt nézettséggel futott még a pénteki napon is.

Nem mondható egyébként, hogy a legerősebb évadjával zárult a Hawaii Five-0, bár igazán sose esett egy bizonyos pont alá a minőség és meglepően konstansan hozta a széria a rá jellemző jó dolgokat. Igazán csak az sajnálom, hogy a finálé, egyben a sorozatzáró nem hozta azt az érzelmi vagy izgalmi töltetet, ami esetleg várható lett volna, de tekintve, hogy a forgatás vagy írás időpontjában még nem volt biztos a folytatás vagy a kasza és, hogy egy epizodikus krimi sorozatot nem lehet azért annyira sokféleképpen lezárni, nem volt vészes, amit kaptunk.

Összességében remek 10 évadot tudhat maga mögött a Five-O, és aki keres egy jó akció-krimit, egy remek csapattal és egy érdekes helyszínnel, azoknak mindenképpen ajánlom a szériát, nem hiszem, hogy csalódás éri majd őket. Én mindenesetre végig remekül szórakoztam. A fináléról és a sorozatról a tovább mögött ejtenék még pár szót, néhol spoileresen.

Bár azt mondtam, hogy a finálé nem volt a legerősebb és kicsit olyan kurtán-furcsán ért véget, de úgy érzem az odáig vezető út a lehetőségekhez képest jól volt felvezetve és nem hagyott rossz szájízt maga után, mégis a körülmények miatt kicsit összecsapottnak hatott.

A főszál igazából az volt, hogy Steve-et egyre több tragédia érte az évadok során, ebben az évadban is és egyre inkább érezte azt, hogy az eltelt 10 év megviselte bizonyos szempontból és hogy elég régóta csinálja már, mint ahogy azt is hallani lehetett a karaktert játszó Alex O’Loughlin-nak se lehettek könnyűek a felvételek, lévén elég akciódús szerep volt az övé. Ez ebben az évadban se volt másként, hiszen a karakter az édesanyjával az utolsó szülőjét vagy szülőfiguráját is elveszítette és ez nyilván bárkit megvisel még akkor is ha az évadok során rengeteg jót cselekedtek és rengeteg embernek segítettek.

A végső leszámolás egyébként Wo Fat feleségéhez kötődött, és ugye tudjuk, hogy Wo Fat volt Steve egyik, ha nem legnagyobb ellenfele még akkor is, ha már évadok óta halott volt. Ezzel egyébként szépen keretbe zárták a sorozat, hiszen az utolsó részben az elsőben történtekre is vastagon utaltak és a szálak is összekapcsolódtak, meg persze jó volt visszanézni, hogy indult az egész, miként került Steve újra a szigetre, s találkozott Danny-vel, valamint lett megbízva egy speciális egység felállításával.

A sorozat végül úgy zárult, hogy Steve amellett döntött inkább elindul egy utazásra és ott hagyja az egységet, de ez persze nem feltétlenül egy szomorú dolog és a végén meg is látjuk majd miért.

Az utolsó két részben megismerhettünk egyébként egy karakterrel, akit a készítők amolyan utódnak szántak, amíg nem érkezik vissza Steve, állandó szereplő lehetett volna, de végül a csatorna nem tette le a folytatás mellett a voksát, ami egyébként nem baj, lévén a főszereplőt nehéz pótolni, főleg akkor, ha az egyik szíve lelke a szériának és központi figurája, valamint az ő dinamikája a csapattal és főleg a haverzsarus dolog Danny-vel is esszenciális része a sorozatnak, nem hiszem, hogy kiváltható lett volna mással.

Az évad másik szála megint Adam-hez kötődött, akinek megint a múltjával és a Yakuzával volt dolga. Nekem egyébként tetszett, hogy az ő karakterét Kono távozása után is megtartották és a csapat tagjává is vált az évadok során. Érdekesség volt még a Magnum-crossover, kár, hogy nem lesz belőle vélhetőleg több, pedig jól működtek a karakterek együtt.

Egyébként kicsit általánosságban rátérve a sorozatra és az erősségeire, jó volt látni, amint a széria megtartotta végig ezt a pörgős akció-krimi stílust, ami a gyengébb heti ügyeket is feldobta, valamint nagy előny volt a helyszín, hiszen Hawaii végig szerves része volt az egésznek, egyfajta sokadik szereplőként, ami abban nyilvánult meg, hogy a sziget kultúrája és jellegzetességei végig átjárták a történeteket és az ügyeket, ezáltal adva plusz hangulatot.

A szereplők is végig kedvelhetőek maradtak és a csapatag-cserék is jól sikerültek, bár néha egy-két karaktermomentum már elfáradt vagy elcsépelt lett, de azért végig meg volt a szíve az egésznek. Erre fogok emlékezni a Hawaii Five-0 kapcsán.

12 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2020. 05. 03. 18:46

Szép búcsúbeszéd.

Véget értek a rekordhosszúságú nyelvtörős epizódcímek. Chin és Kono távozása után behozott új állandó arcok nagyon jók lettek, elsősorban Junior és Tani, de Lou és Adam is, jobban megkedvelhetők lettek. Kamekonáékat hiányoltam.

Nekem tetszett ahogy amivel lezárták, a legvégén a repülős jelenetnek örültem nagyon…

Aloha+mahalo

Roxi - 2020. 05. 03. 19:37

Chuck Norris nem volt benne? :)

winnie - 2020. 05. 03. 20:15

ő hamarabb, nem a fináléban:)

Cinzina - 2020. 05. 03. 21:47

Végignéztem, az első két évad számomra unhatatlan, egyszerűen imádom Steve és Danny dinamikáját. Sajnos számomra az évadok teltével ez a dinamika iszonyatosan ellaposodott, jó, nyilván tarthatatlan lett volna azon a szinten, ahogy a házasok sem lángolnak egymás iránt 20 év után (tisztelet persze az általam sosem látott kivételnek).
Számomra az írók egyre nevetségesebb sztorijai, figyelmetlenségei, hibái (a két barátnőt úgy kiírták mint a sicc, gyakorlatilag átmenet sem volt, Danny ráerőltette Steve-re a csajozást, míg ő hol Rachellel próbált valamit még kicsiholni az amúgy végig haldokló kapcsolatukból, hol egy ismeretlen vonzó hölgy lett a be nem teljesülő szerelmének tárgya) nagy csalódást okoztak. Olyan érzésem volt, hogy ezt a sorozatot (is) a rajongók tartották életben, amolyan “őket elnézném bármeddig a képernyőn” módon, ami gondolom a nézőszámot is igazolja. Az utolsó két évad amolyan kegyelemdöfés volt, túl sok főszereplővel, habár a Magnumos crossover és az átívelő szálak tetszettek. Örülök, hogy vége, mehet mindenki más produkcióba, Alextől jó lenne látni valami kevésbé akcióhősös alkotást. Ettől függetlenül az első évadok számomra halhatatlanok, bármikor szívesen előveszem megnézni.

e-batta - 2020. 05. 03. 23:00

Én hetiben követtem ezalatt a 10 év alatt, és nem untam meg, bár a végén tényleg ellaposodott kicsit, de a zsarupáros mindig fenntartotta az érdeklődésemet. Amit hiányoltam a későbbi évadokból: Steve váratlan MacGyver-es húzásai, némelyik őslakos, pl. Mamo és Kawika, és Alex sérülése miatt egyre kevesebb lett az akciódús jelenet (bár a legvégén kicsit felturbózták).

Chris - 2020. 05. 04. 16:49

Ha már MacGyver!
Minden valószínűség szerint azért is kapott kaszát a Five O mert kellett a hely a MacGyvernek!

Cryns Katalin - 2020. 05. 05. 09:57

Sajnálom hogy nem lesz több része
Szeretem őket nagyon jó csapat volt
Jó szinészekel.De MacGyver szeretem hogy önfejü meg szegi a törvényt 😘😘

Kelemen Eszter - 2020. 05. 05. 16:35

Soha nem gondoltam volna hogy valaha is vége lesz a Hawaii Five-o nak .
Nem szeretem volna,ezt olvasni a hírekben de mégis látnom kellett 😟
Ha Alex O’louglint rá lehetne venni arra hogy legalább mèg egy részt le adjanak közösen akkor nagyon boldog lennèk.
De így hogy már nem lesz egy része se így már értelmetlenek tartom a Tvzèst
Nem nézzek több filmet addig amíg nem lesz újra a Hawaii Five -o

Remélem hogy lesz belőle majd könyv az összes részét ki veszem és el olvasom .

e-batta - 2020. 05. 10. 05:33

Kelemen Eszter
Sajnos hiába reménykedsz, leginkább Alex O’Loughlin (Steve McGarrett) miatt lett vége a sorozatnak, már egy éve kérte a készítőket, hogy szeretné befejezni. Még 2012-ben csúnyán megsérült, néhány epizódból emiatt hiányzott is, és sajnos maradandó lett a hátsérülése, egyre nehezebben birkózott meg az akciódúsabb jelenetekkel. A fájdalomcsillapítók viszont drogfüggőséget okoztak nála, emiatt újból hiányzott pár epizódból mivel elvonókúrára kötelezték, de úgy tűnik a sérülésből már nem fog rendesen felépülni, ezért a csatorna úgy döntött, hogy befejezi rendesen a szériát.

winnie - 2020. 05. 10. 07:15

a sorozat nem miatta lett vége, eddig is húzodozott, eddig s lett új évad – a készítők mondták, hogy vállalta volna a folytatást is. ráadásul ugye nem ő dönt, nélküle is lehetett volna folytatni, stb.

a csatorna kaszálta el a sorozatot – de nem a színész miatt. nem véletlen, hogy a kasza meglepetésként érte a készítőket is, ők nem terveztek ezzel, direkt hoztak be új szereplőket a potenciális 12. évadra, direkt írtak cliffhangeröket (amiknek egy részét kivágták – hírekben írtuk nemrég, hogy ezek mik voltak), stb.

a lényeg, hogy egy színész sem tenne olyat, hogy kérje, hogy fejezzenek be egy sorozatot, mert pontosan tudja, hogy azzal több száz ember veszítené el a munkáját, és itt tényleg egy nagy család volt a stáb. és ugye hawaiion olyan sok filmes munka nincs.

m76 - 2020. 05. 26. 18:31

Fene se gondolta, hogy már 10 éve ment a sorozat, számomra olyan mintha tegnap kezdtem volna nézni.

Sajnos nem értek egyet a kritikával, hogy végig hozott egy bizonyos színvonalat a sorozat. Volt nagyon sok mélypontja, és sajnos az egyik ilyen, ráadásul a legdurvább mélypont pont az utolsó évad közepén volt.

Már annyira pocsék volt, hogy időlegesen el is kaszáltam. Nagy nehezen vettem rá magam hogy folytassam, részben a tényleges kasza hírére.

Na nem mintha a végére annyira összeszedte volna magát a színvonal. Szerintem a legnagyobb gond a pénzhiány volt, nagyon látszott rajta, hogy már kevesebb a pénz akciózásra, így töltelék jelenetekkel volt tele még a sorozatzáró is. Ami kimondottan átlagosra sikerült, még egy jó összeesküvést sem kaptunk, azért ennél még egy random rész is bőven jobb volt a sorozat fénykorában.

Ha ezen a színvonalon folytatódott volna, akkor jobb is hogy nem lett folytatás.

Helyettesítőnek ajánlom a Magnum PI-t. Hasonló kaliber mint a H50, néhány visszatérő karakter is átnyergelt arra a sorozatra H50-ból.

Tóth Ágnes - 2020. 10. 28. 07:45

Nagyon sajnálom,hogy vége lett.Imádtam Alex-et,gyönyörü volt Havaii a háttérben,fel is került a bakancslistámra.a yakuza szál is kellő izgalmat biztositott.Sajnálom,hogy már nem láthatom.
Örülnék ha lenne 4.évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz