login |

Upload: az 1. évad

2020. 05. 07. 15:50 - Írta: winnie

34 hozzászólás | kategória: kritika,

This is the first day of your afterlife.

Lehet, hogy el kéne kezdeni előzeteseket néznem? Csak mert szeretek az új sorozatokba nulla infóval belevágni, így tettem az Amazon pénteki premierjével is, amiről annyit tudtam, hogy egy jövővilág halottainak tudatát töltik fel benne valahova. És, hogy a készítője az a Greg Daniels, aki olyan sorozatokat talált ki készített, mint az amerikai The Office, a Parks and Recreation és a King of The Hill.

És nem azért nem jött be nekem az Upload, mert nem komédia (vagy legalábbis nem komédia-komédia), mert ez elég hamar kiderül és módosíthattam az elvárásaimon, hanem egyszerűen a pilotja (ami az egyedül 40+-os rész az egyébként 20-30 perces epizódok között) hihetetlen érdektelen volt. Építkezett, építkezett (leginkább a világával kapcsolatban), és a legvégén bedobott egy csavart, amivel jelezték, hogy itt bizony valami (közhelyes) rejtély is jelen lesz – de minek…? (Mert, ha nincs konkrét irány, akkor kell valami csali.)

A jövőben játszódó történet főhőse egy programozó, aki furcsa körülmények között meghal, vagyis… nem hal meg, de súlyos állapotba kerül, és döntenie kell, hogy a kockázatos műtétet választja, vagy azt, hogy a tudatát feltöltik egy előre megvásárolt túlvilági környezetben, ahol egy avatárként “tovább élheti az életét”, hasonló sorsúak között, miközben kapcsolatot tart az élőkkel is. A menyasszonya nagyon kapacitálja utóbbi mellett (ha már befizette előre biztosításképp), mi pedig vele együtt fedezhetjük fel nézőként ezt az új virtuális luxus világot.

A tudatfeltöltésre külön iparág létesült, és innen jön a képbe a másik főhős, aki operátor a túlvilág-cégnél, és afféle őrangyalként kíséri, támogatja a Robbie Amell által alakított Nathan alkalmazkodását az új közeghez – hol csak a headsetjén keresztül, hol pedig saját avatárként megjelenve személyesen is. (Emellett persze a főhős környezetének életét is megismerjük az élők világában, ahogy az operátornak is van privát, valamint munkahelyi élete, amik kihatással vannak az összképre – a lényeg, hogy elaprózzák.)

Azt vettem észre, hogy a legutóbbi pár kritikámban többször is hivatkozok arra, hogy egy sorozat alapból nem tart semerre, csak “van”. Akit az efféle zavar, annak nem ajánlom az Upload-ot, de szerintem aki csak részévé akar válni ennek a világnak, és felfedezni azt magának, felszedve az időről-időre csepegtetett infókat, és közben figyelni azt, hogy kibontakozik előtte egy személyes történet (valamint ahogy megoldódik egy rejtély flashback-ek révén), annak sok örömet szerezhet – szokás szerint megint elnéztem Twitter-re reakciókat keresni, és láttam, hogy bőven vannak, akik szerint a sorozat az idei legjobb újonc, és hogy zseniálisnak titulálták azt.

És ezen a szinten működik a komédia is. Nem poénokra kell ugyanis várni, hanem arra, hogy a jövővilág és a “túlvilág” furcsaságai feltáruljanak előttünk, és ezek valóban tele vannak jópofa, olykor tényleg hangosan röhögősnek szánt ötletekkel (kezdve a túlvilágos alkalmazáson belüli vásárlásokkal vagy a fekete-fehér fotó által rekreált avatárokkal). Ezek azonban csak afféle körítést szolgáltatnak, mint ahogy az Upload társadalomkritikája és szatirikus megközelítése is. Amely valóban jelen van és működik, de inkább csak kísérőként.

A sorozat ugyanis, ha lehántjuk róla a rétegeket, alapvetően egy érzelmes, romantikus dramedy, egy (nagyon) távkapcsolat története, amiben mindenki mást fog izgalmasnak találni, miközben, ha nincs szerencséje, a több aspektust a felesleges rossznak kezeli majd. Van, akinek a virtuális világ és annak felfedezése jön be, másnak az IRL világ (az is nyílni fog idővel), és persze ott a rejtély, aminek része az is, hogy Nathan emlékei kicsit bugosak

Dobáljunk be címeket? Dobáljunk. A humor aspektust hanyagolva az Upload hangulatában és természetesen sztorijában tartalmaz némi The Good Place-t, és az ugyancsak Amazon-os, túlvilági Forever (szipp) is eszünkbe juthat róla, más megközelítésben pedig olyasmi is, mint az Idiocracy. High concept ide vagy oda, a sorozat inkább kedves, szívhez szóló szatíra, nem valami harsány világmegváltás.

Az Upload egyik pozitívuma volt számomra, hogy akad benne pár váratlan megoldás, olyasmi, ami a korábbiak alapján piszkosul nem várt volna az ember, egy-két véres jelenet vagy elvetemült poén, de ezek afféle kivételek. És a világépítése is adekvát. Az pedig külön pozitív, hogy Robbie Amell nem valami komikus figura (megjárja bőven a “poklot” is), de ha valaki is eszembe fog jutni színészként a sorozatból, az a másik főszereplő lesz, Andy Allo.

A rejtéllyel nem is nagyon foglalkoznék, ugyanis az elég erőltetett, és igazából akkora meglepetésekkel nem szolgál annak, aki a pilotot figyelmesen nézi, de a fő szál megkapja a lezárást, és a főhős (plusz környezete) is kap egy olyan karakterívet és sorsot, ami korrekt, cserébe ez a vonal még messze van a lezárástól, így ha nem lesz második évad, akkor biztos lesz egyeseknek hiányérzete.

Mint látható fent, pozitívumokkal bőven lehet egy alapvetően negatív kritika élét csorbítani, de összességében elég nagy csalódás volt számomra az Upload. Nem Avenue 5-szintű, nem az a típusú, ami után boldog-boldogtalannak azt duruzsolnám a fülébe, hogy ez milyen rettenetes képződmény, egyszerűen csak egy pillanatig sem keltette fel az érdeklődésemet. Végig lehet nézni a fent említettek miatt, illetve a fenti nézőpont birtokában, de komolyabb érveket nem tudnék felhozni mellette.

ui: a legjobb arc Owen Daniels, a vörös hajú AI , akinek annak ellenére van elég komoly jelenléte, hogy abszolút mellékszereplő, nem semmi, amit produkál. Majd meglátjátok.

34 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2020. 05. 02. 14:49

Szerintem kimondottan jó a cucc. Simán elmegy rendhagyó romantikus komédiának, vannak benne kimondottan jó poénok (mindig célbataláló pisi, lagoló víztükör, a fizetős minibár) amiken én jókat nevettem.
Aki szereti a weirdo humort az nyugodtan próbálja be (szerintem kategóriákkal jobb, mint mondjuk az Avenue 5).

Alterego9 - 2020. 05. 02. 21:26

Nekem tetszett, mondjuk eleve érdekel a transzhumanista halhatatlanság témája is.

De tényleg nem úgy komédia mint monjuk a rokon témájú The Good place, sőt, az első rész alapján azt is el tudom képzelni hogy kimondottan sötét irányba megy el. (Az 50 Első Randi-mániás, Pügmalión-komplexusos csajnak teljesen ki van szolgáltatva a részleges amnéziás pasi).

Három rész után nem teljesen abba az irányba ment mint gondoltam, de tényleg van egy egszisztenciális horror felhangja, és egy post-cyberpunk thriller átívelő cselekménye is.

Crow - 2020. 05. 03. 20:19

Én csak arra vagyok kíváncsi a többedik digitális/cloud menyország után, mikor jön az első cloud-pokol…az altered carbonban volt egy hasonló vr-kínzás…ugye ezekben a sorikban eladják a digitális tulvilágot faszásnak de azért ez lehet egy igen gázos hely is…ahova kerülsz ha nem hozod a pontszámot…

Alterego9 - 2020. 05. 07. 16:24

Crow: Ebben a sorozatban ez pont megjelent, a 2gig szektoron keresztül.

Maga az egész felállás érdekes, hogy a “túlvilági” kényelmedet az evilági pénztárcád határozza meg, tehát David Koch palotában lakik, a szegények meg egy kopott alagsorban, ráadásul úgy hogy minden digitális és végtelen van belőle, de a cégnek jobban megéri ha kikényszerítik a fizetést amiért csak lehet.

Aniko - 2020. 05. 07. 16:55

en egy este alatt megneztem a 10 reszt…nem mindig kell, hogy egy sorozat valahova tartson…neha az ember csak elvezi a vilagot, a szereploket. En mar ma este megneznem a 2. evadot

winnie - 2020. 05. 07. 20:33

Ezzel tökéletesen egyetértek, nem kell, hogy tartson, de itt nekem a pilot közben ez hiányzott. Ha a világ (a kettő közül bármelyik) megragadott volna komolyabban, akkor engem sem érdekelt volna annyira, de sajnos sem az, sem a karakterek, sem a rejtély nem jött be annyira. De ezért is próbáltam jelezni, hogy sokakat meg fog fogni ez az egész koncepció annyira, hogy ilyesmi ne zavarja. Én is sajnáltam, hogy ez ennyire sokat nyomott nekem a latban.

Thomas - 2020. 05. 07. 23:44

Valamiért nekem erről a koncepcióról a Downsizing c. film ugrott be, és most az előzetest megnéztem, ami csak megerősítette ebben:) Azzal a filmmel éppen az volt a baj, hogy tartott valahova, és egyáltalán nem tetszett, hogy hova, szóval talán ez kárpótolna azért, hogy azt elrontották:) De azért Seager hadnagyot a Chicago Fire-ből nem biztos, hogy el szeretném nézni állandó szereplőként, szóval nem tudom, mi tévő legyek.

Gegory - 2020. 05. 08. 01:55

Hát ha az amerikaiak hozzák létre (és az Ubisoft fejlesztené) a mennyországot akkor kb így nézne ki és működne ;P
(Azért még ízlelgetem azt a mondatott, hogy digitális, kapitalista mennyország :P)

winnie - 2020. 05. 08. 07:05

szerintem ez nem országfüggő, hanem cégfüggő. sok mennyország van, egy részük biztos, hogy ilyen, hiszen mégiscsakcsak üzleti vállalkozások.

KriszAtya - 2020. 05. 08. 08:13

2 rész után annyit tudok mondani, hogy aki szereti a The Good Placet, az próbálja be. Nekem nagyon bejön eddig.

Eltiron - 2020. 05. 08. 10:42

10+ évnyi sorozatjunkiezás után azért tudom, hogy @winnie-nek nagyon más a humorérzéke, de meglepő, hogy ennyire nem jött be neki a dolog. Nekem minden részben van 2-3 olyan poén, amin hosszan tudok nevetni, és a szereplők is bejönnek. Bár a Good Place adja magát párhuzamként, de ennek sokkal sötétebb/kicsavartabb humora van. Még van 3 rész hátra, de nálam ez eddig az idei 2. legjobb újonc a Mythic Quest után (ami viszont winnienek is bejött).

winnie - 2020. 05. 08. 10:47

a humora tetszett a sorozatnak, greg daniels humorával főleg nincs gondom. szóval nem azért írtam, hogy nem komédia, mert nem tartom viccesnek a poénokat, hanem mert nem humorra van kihegyezve, és ezért csak ezek nem tudtak megtartani.

például tetszett a durva humor, mint ahogy bejöttek ezek az apróságok a digitális világban, és ahogy írtam a végén, ahogy daniels a fiát bedobta ebbe a többszörözött inas szerepbe, de ezek nálam inkább a jópofa szintet ütötték meg, csak ezekért nem nézném, cserébe imádnám őket, ha valaki összeszedné mindet egy 5 perces videóba. azt éreztem, hogy a humorok közötti részek (amik egyébként inkább voltak mosolygósak – ellenpontként most a dead to me 2. évad dialógjaink képes voltam hangosan nevetni) nem nagyon érdekelnek.

Solmyr - 2020. 05. 08. 10:54

Winnie, én azok között a kritikusok között tartalak számon, akikkel hasonló az ízlésünk, de most sikerült olyan negatív kritikát írnod, aminek az olvasása közben végig azt éreztem, hogy ez a sorozat engem nagyon érdekel. :D

Tök jó, hogy nem veszed el a nézők kedvét egy olyan alkotástól sem, ami neked személyesen nem jött be.

Eltiron - 2020. 05. 08. 14:27

Na, sajnos vége. Nagyon várom a folytatást, nálam erős 8.5/10 az értékelés, well done.

Crow - 2020. 05. 08. 15:38

Ez a sori valójában kicsit a kóder digitális emberekenek is szólt szerintem…úgy értem mint programozó rengeteg hibát javítok. És elég ijesztő egy programba (digitális mennyországba) kerülni ahol bugok vannak exploitok stb…sokan biztos nem értik ezt akik nincsenek közelében a témának, de aki közelebb van szerintem jobban érti. Olyan ez mint a titkosítás kb. mindenki tudja van senki se tudja hogy működik és miért, de rémálom lenne az élet nélküle…És amúgy ez tényleg nem feltétlenül vígjáték, vhol egy scifi. Keverjük mondjuk össze ezt a sorit a Devs-el…

Crow - 2020. 05. 08. 15:41

Alterego9: értem mire gondolsz, belebegtették a negatívot de ugye abban egyetértünk hogy egy pokol, ahogy a régi mesék mondjuk megírják mikor prometheusznak mindennap kitépi a máját a keselyű és visszanő és másnap megint és forever, attól messze van hogy az hogy csak nincsenek kényelmes funkcióik…

jenga - 2020. 05. 08. 20:07

jo volt, 8/10
Andy Allo gyonyoru no, es egesz jol jatszott.

winnie - 2020. 05. 09. 18:54

2. évad berendelve. hipergyorsan, ami vagy nagy siekrt jelent, vagy azt, hogy nem akarják megvárni, míg a Netflix bekéri a Space Force 2. évadját, és így Greg Daniels először ezen kell, hogy dolgozzon.

Gravedigger - 2020. 05. 11. 08:10

Én kifejezetten jól szórakoztam. Szerintem ez egy nagyon jól összerakott darab, kivételesen újszerű és mégis aktuális témával. Csomó párhuzamot véltem felfedezni pl a Ready Player One-al is. Remélem a 2. évad jön minél hamarabb.

eanna - 2020. 05. 12. 12:26

Szerintem a The Good Place ennél sokkal kreatívabb és összetettebb “új” világot mutat be.

Nekem csalódás volt a sorozat. Érdekelt a romantikus szál és a rejtély szál is, a világ is, amiben élnek, de mindegyik esetében az az érzésem volt, hogy nem használták ki jól a benne rejlő lehetőségeket. Ettől függetlenül voltak benne nagyon jó (és vicces) jelenetek. A többszörözött inas pont ilyen volt!

irgum76 - 2020. 05. 14. 11:29

a pilot nekem bejött
sok megmosolyogtató részlet volt benne a fentebb írtak minibár, pisi, a kaja glics
lehet debil vagyok de a feltöltésnél meg hangosan felröhögtem annyira abszurd volt
plusz van benne rejtély faktor (gondolom a mátka lesz a ludas), jópofa romantikus szál
szóval én maradok

heidfeld - 2020. 05. 16. 20:24

Rohadt jó volt a pilot. Ebédidőben néztem meg, így este barátnőm sem menekülhetett…
Kicsi negatívum, hogy Robbie sem jobb színész, mint a testvére. De lehet, tévedek.

gwoemul - 2020. 05. 17. 00:43

Két részt bírtam megnézni, aztán kaszáltam. Maga a téma is olyan, hogy nem látom benne a potenciált, hogy valami értelmes cucc kijön a végén, de ez a túl poénkodós, erőltetten lazázni akaró stílus se tetszett.

kelemen - 2020. 05. 20. 14:40

Egyetértek, ez nagyon rossz sorozat.

mark - 2020. 05. 21. 11:12

Ugyan végignéztem, de nem igazán tetszett, leginkább a “bugyuta” szóval tudnám jellemezni. Nekem olyan The Good Place és Black Mirror egybegyúrva, csak mindkettő a maga nemében sokkal jobb, mint az Upload. Egy-egy gyengébb BM-rész szintjét azért elérte összességében. A negatívumok között szerepel mindenképpen az is, hogy Robbie Amell szerintem pocsék színész, nagyon kilógott az egészből. Nem hiszem, hogy a 2. évad érdekelni fog.

irgum76 - 2020. 05. 26. 10:13

ez legalább annyira “bugyuta” mint a posztban is említett Idiocracy
nem akarok személyeskedni de szerintem a te készülékedben van a hiba ha nem érted

gwoemul - 2020. 05. 26. 16:54

irgum76: nem. A sorozat tényleg bugyuta. Nekem is ez a benyomásom. Az Idiocracy ezzel ellentétben egy kifejezetten szórakoztató film, szól valamiről, egy létező jelenségről (a természetes szelekció valamiért sokkal jobban kedvez az ostobáknak), csak karikatúraszerűen eltúlozza. Mike Judge ritkán hibázik.

irgum76 - 2020. 05. 27. 10:01

szerintem rengeteg olyan dolog van benne ami görbetükröt állít elénk még ha ezt viccesen is teszi
ebben nagyon hasonlít az Idiocracyra
nem üres fingós poénok vannak benne hanem elgondolkoztatóak, ráébresztőek
ha bugyuta lenne nem lenne semmi mondanivalója
inkább az lehet zavaró, hogy egyszerre több mindenről akar szólni

winnie - 2020. 05. 27. 11:21

irgum76: vannak teli fingós poénok is benne:) de nem, szerintem tényleg nagyon jópofa módon reflektál. ha a bugyuta jelzőt rá is lehetne pakolni a sorozatra, akkor sem az egészére tenném. vannak benne bugyuta dolgok, ahogy a the office-ban is voltak, de ugyanúgy vannak mélyebbek, szatirikusak, érzelmesek, kritikusak. nem beszólni akar a sorozat vagy lehúzni valamiről a vizes lepedőt, de a görbe tükör elég jó szó. szerintem azért maradhat meg az emberben csak az egyik aspektus, mert tényleg sok aspektusa van, és amelyik negatívan csapódik le, az felnagyítódhat, nem? például a mindenhonnan vizelhető vécé, ami szerintem lehet bugyuta-kategóriás, de a sorozat ennél azért sokkal többről szól.

mark - 2020. 05. 27. 12:08

Számomra (és itt nyilván ezen van a hangsúly, másnak más jöhet le belőle) sok volt benne a bugyutaság, így aztán ez sorozat bugyutaként ragadt meg bennem, ennyi. Bugyutaságnak hatott pl. Fran és a kis nyomozgatása, Ingrid és a családja, Robbie Amell plasztikus játéka, illetve az is, hogy szerintem túl sok dologra akartak reflektálni (a kevesebb néha több). Számomra ezek mellett sajnos eltörpültek az olyan nagyszerű dolgok, mint pl. a “2 Gigs”-ek világa (There’s magic in Harry Potter?), a sziklaszirtről lezuhant kissrác köré írt jelenetek, vagy mondjuk a vörös AI fickó.

Szóval szerintem nincs értelme az efféle “te készülékedben van a hiba ha nem érted” dolgoknak, mert minden ember máshogy fogad be egy alkotást/művet, és attól, hogy én máshogy gondolom, attól a másik értelmezése ugyanúgy valid. :)

piszkosfred - 2020. 05. 29. 00:22

Sikerult ledaralni ket nap alatt. Nem mondom, hogy tokeletes, de en is azok koze tartozom, akik elneznek ezt a sorozatot barmeddig, es nem a tortenet miatt.

Az szerintem is gyenge, de a tarsadalomkritika, szatirikus humor nalam siman elviszi az egeszet a hatan. En imadom a vilagot meg ugy is, hogy tenyleg van benne par idegesito dolog.

Fran szala tenyleg teljesen feleslegesnek tunt (hacsak nem kap valami ertelmet a masodik evadban, de nem szamitok ra). A masik – ami gondolom masoknak is hianyezert – az evad hossza, siman felbevagtak valahol kulonosebb lezaras nelkul. Ertem, hogy jon a masodik evad, de azt meg ehhez kellett volna hozzacsapni :)

Eros 7/10

fajro - 2020. 06. 03. 22:45

Egy nap alatt ledaráltam, köszönöm a Space Force kommentek közötti említést, ott találtam rá.

Persze nem tökéletes, de imádom az ilyen disztopikus világot bemutató dolgokat.
Csodálkozom, hogy a Black Mirrort senki nem emlegette, nekem nagyon sokszor eszembe jutott közben.
Az biztos, hogy az önvezető autók nem lettek szimpatikusabbak.

Zene-crossovert ér jelenteni? A pisilős jelenet alatt ugyanaz a zene ment, mint ami a Mrs. America főcímében van. (Ami kicsit csalódás, mert azt hittem, eredeti cucc, de ezek szerint nem kifejezetten a Mrs. Americának készítették.)

Nekem a romantikus szál volt gyenge, de a világ-bemutatás, és a rejtély is érdekelt. Mindenképpen maradok a második évadra, érdekel, mit hoznak ki ebből.

winnie - 2020. 06. 04. 05:27

a space force kritikájának a legelején is említjük:) valaki írja egyébként feljebb a BM-et.

tnx - 2021. 11. 17. 14:34

Nekem nagyon bejott, de jo a kommentreszleg is itt, mert mindenkinek picit igaza van. Engem valamiert egy picit a Man Seeking Woman-ra is emlekeztettet, talan a rovid epizodok miatt es, hogy neha picit elvont. Volt egy olyan erzesem, hogy inkabb fiatal lehet a celkozonoseg, vagy olyanok, akiket vonz a tema. Meg picit Silicon Valley is emiatt, mert a poenok inkabb ilyen ‘utalasok’… en varom a masodik evadot, elvileg meg iden jon (2021 vege).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz