login |

Délelőtti videó 3.: Lovecraft Country

2020. 05. 08. 11:30 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: antológia, video,

Lehet, hogy csak a cím elég lenne az HBO új, természetfölötti sorozatához, hogy elinduljon a hype? Egy antológiáról van szó, amit még 2017-ben rendeltek be, és aminek készítője az Underground-os Misha Green, az executive producerek pedig J.J. Abrams és Jordan Peele

A horrorsorozat Matt Ruff regénye alapján készült és egy 25 éves férfiról szól, aki apja eltűnése után barátjával és nagybátyjával átszeli az 50-es évek Amerikáját, hogy megtalálja őt. Ekkor kezdődik meg a küzdelem a túlélésért a fehér Amerika rasszista terroristáival, valamint az H.P. Lovecraft műveinek lapjairól származó rosszindulatú szellemekkel. Mindez afroamerikai perspektívából, és a sorozat is ezt a vonalat vinné tovább a további szezonokban.

A tovább mögött magyar feliratos előzetes. Szereplők: Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell, Wunmi Mosaku, Aunjanue Ellis, Michael Kenneth Williams, Abbey Lee. Premier augusztusban.

Tartalék:

17 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2020. 05. 08. 11:38

lehet hogy jó kis sori lesz ez, de Lovecraft írásainak hangulata baromira nem ilyen, ebből a szempontból kicsit átverésnek érzem hogy rácsapták a nevét.

winnie - 2020. 05. 08. 11:55

nem a hangulat lovecrafti, hanem az ő munkássága, elmeszüleményei állnak ennek a sztorinak a középpontjában, szóval nem lehet nagyon megkerülni. ld. csápos lények, miegymás, rögtön mindenki lovecraftre asszociálna. de maga a műfaj, a stílus nem lovecrafti.

Mikilós - 2020. 05. 08. 11:59

Olyan Castle Rock és Us hangulatnak tűnik. Kíváncsi leszek rá.

vdaniel - 2020. 05. 08. 12:51

A Twilight Zone után semmi jót nem várok a sorozattól. Sajnálom, hogy az érdekes misztikus ötletek feldolgozását ő kapja meg. A trailer alapján itt is arról lesz szó, hogy a rasszista fehérek próbálják megölni a főszereplőinket.

Csillagvadasz2 - 2020. 05. 08. 13:19

Ha nem lovecrafti a hangulata, akkor tényleg csak megtévesztés a cím. Lovcraft szörnyei mind is attól voltak különlegesek, ahogy írt rójuk. Az előzetes alapján bárhonnan is szedhették volna a szörnyeket. Pedig nagyon vágytam egy Lovcraft sorira. Ennek ellenére várós a sori.

winnie - 2020. 05. 08. 13:20

vdaniel: nem “a rasszista fehérek”, hanem “rasszista fehérek”. nem mindegy – a könyv írója rasszistákról akart mesélni. (ki tudja, talán azért, mert voltak ilyen élményei, vagy a családja történelmében akadt, minden bizonnyal van valami személyes kapocs.)

tény, hogy ma már lehet, hogy nincsenek, de ez történelmi sorozat, az 50-es években még léteztek olyanok, mármint rasszisták, és öltek feketéket, vagy ha nem is, akadtak olyanok, akik nem bántak velük úgy, ahogy ma. maga a korszak ilyen szempontból elég sötét volt, nem csoda, hogy nagyon sokakat megihletett, főleg olyanokat, akik megélték. meg aztán ilyen szempontból maga a terep is kiaknázatlan, a mainstreamben nem nagyon mertek ilyesmiről mesélni, csak kevesen. (akkor pedig ugye a sokak által köpködött green bookok születnek, amik nem fogják senki érzékenységét sérteni:)

az pedig, hogy mindezt valahogy összehozzák mindenféle teremtményekkel, elég WTF, de a leírás alapján nem véletlen, hogy egy hbo rávetődött, ennyi alapján fanfavorit is lehet, ha jól sül el, ha jól keverik benne a pulpot és az erős hangnemet.

winnie - 2020. 05. 08. 13:28

Csillagvadasz2: ezt nem értem:) amellett, hogy ez egy könyv adaptációja, amiben nem véletlen van benne lovecraft, nincs benne semmi megtévesztés, ha lovecrafti szörnyek vannak benne. ahogy írtam, ha nem lenne, akkor meg az lenne vaj másoknál, hogy lovecrafttől nyúlják. (arról nem is beszélve, hogy megtéveszteni nem sok mindenkit tudnak, hiszen a többség nem tudja, hogy mi fán terem lovecraft. épp a nyitott lapokkal való játék miatt ez a címe, hogy senkit ne tévesszenek meg. nyilván ki fog derülni, hogy mi a konkrét kapcsolat (ha van) lovecrafttel.

Csillagvadasz2 - 2020. 05. 08. 13:45

Winnie: Az elekrülte a figyelmem hogy nem lovecraftot adaptálják, hanem az őt adaptáló adaptációt. :) Így már érthetőbb. De még mindig az a problémám, hogy nem a szörnyektől lesz lovecrafti a történet, hanem a stílustól. Ha az adaptált könyv tényleg hozza a hangulatot, akkor az adaptációban a hiba (hiszen elveszett a lényegének egy része, amire a cím utal), ha már a könyv sem hozza a hangulatot, akkor végképp nem értem honnan a cím.

winnie - 2020. 05. 08. 13:56

random belenézve könyv kritikákba (mondjuk az amazon inkább negatívakat hoz elől), ott is vannak kétségek a lovecrafti aspektus kapcsán – szóval ebben lehet valami, de mivel nem ismerem, így nem tudok véleményt mondani:

“However, I have to say the most “Lovecraft” part of this book is the cover. At the heart of Lovecraft’s work, beyond the cults and the madness and the magic and the unseen monsters, there is a deep-seated fear of the unknown on a cosmic scale”

“Throwing a cult, dark magic, malevolent beings, or even the meta-reference of the Necronomicon into a book does not make it Lovecraftian. ”

“But as a Lovecraft inspired work of fiction? Some debate could be made. There i4s a feeling, a vibe that hints at a cosmic dread, but nothing on the level as H.P. And for those looking for Lovecraft are bound to be disappoint, at least a little bit”

egyes pozitív kritikák a lovecrafti aspektust is jónak kezelik, de ahogy látom az a konszenzus, hogy míg maga a könyv elég jó, addig nem kell konkrétan lovecraftiánus dolgokat várni.

Csillagvadasz2 - 2020. 05. 08. 14:09

Lovecraft ide vagy oda, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle. J.J. Abrams nekem önmagában is elég érv a bepróbáláshoz. :D

- 2020. 05. 08. 15:14

M.K. Williams nevét csak kiemeltem volna.

Laur - 2020. 05. 08. 15:32

Hihetetlen, hogy egy kib**** szörnyes gyilkolászós sorozatban is a rasszizmus van a fókuszban… én nem is mondok semmit, el vagyok keseredve. Rémlem unni azért még szabad.

winnie - 2020. 05. 08. 16:03

laur: szerintem senki nem fogja azt mondani, hogy hogy merészeled vagy felelősségre vonni azért, amit érzel!:)

szerintem mindent lehet csinálni, unni, utálni, támogatni, kerülni, elítélni, kibeszélni (én azt szeretem, ld. a szómenések), apatikusnak lenni iránta, ahány ember, annyi reakció, még ha nyilván nem mindenki fogja mindegyik viselkedés formát elfogadni, de most nem az ítélkezés a lényeg. viszont a meglepődés…, a meglepődés az elég furcsa. én például simán megértem, hogy valakit zavar egy bizonyos téma, a szerelem, a rasszizmus, antihősök, a millennialok élet, vagy, tudom is én, szerintem nekem is vannak olyan témák, amiket nagyon utálok (NANOBOTOK!! – a legutóbbi sorozatnál, ahol behozták őket, én is nagyon kiakadtam, ezt minden irónia nélkül mondom, utáltam, hogy képesek voltak oda kilyukadni), de én mindig szeretnék mögé látni a dolgoknak, szerintem a miért az érdekes – érdekes annak kapcsán, hogy valaki miért beszél/ír róla, mint készítő, illetve arra, hogy valakit miért zavar, mint néző.

előre jelzem, hogy én nem akarok senkit meggyőzni, akarom racionalizálni a dolgot, és simán lehet, hogy én utálni fogom a sorozatot, te pedig azt mondod, hogy szuperjó, de itt nem arról van szó, hogy valaki valami nem létezőről mesél, vagy olyasmiről, ami ne lenne aktuális (sőt, konkrétan pont olyasmi a téma, ami mai dolgokat táplál). de arról sincs szó, hogy szörnygyilkosos sztoriba keveri bele a rasszizmust, hanem pont az ellenkezőjéről, a rasszizmusról, illetve arról a szegregációs törvények által meghatározott korszakról akar mesélni (ugye ekkor, az 50-es évek végén és a 60-as évek elején szüntetik meg az ezt támogató régi törvényeket) – és ebbe kever bele szörnyeket.

de ettől eltekintve, pont ez a lényege ezeknek a rajongói műfajoknak valahol, a scifiknek, fantasyknek, hogy az irl világok témáiról beszéljenek nem valódi környezetbe. azt hiszem, hogy a carnival row kapcsán volt erre vonatkozó polémia, hogy sok scifi író tollát ez szokta mozgatni, hogy vesznek való világbeli témaköröket, és azokat a sajátmaguk által kreált világban dolgozzák fel, nézik meg, hogy mondjuk abban a környezetben hogyan működik a dolog, és mi a kifutása.

szerintem nem csak én vagyok ezzel úgy, hogy az efféle alternatív szcenáriók határtalanul érdekesek, már ha itt a szörnyeket annak lehet nevezni.

winnie - 2020. 05. 08. 16:06

(egyébként meg úgyis az a lényeg, hogy van egy csomó, kreatív ember, jelen esetben író, akik hadd meséljenek olyasmiről, amiről igazán mesélni akarnak. a fogyasztó úgyis választ, hogy mennyire érdeklődik a meséjük iránt. a népszerű témák pont azért népszerűek, mert nagyon sok embernek van róluk gondolata. de ahogy írtam fent, szinte bármilyen témát vehetünk, azt fogjuk észre venni, hogy nincs túlreprezentálva. a sok zombis vagy vámpíros sorozatra (vagy filmre) vonatkozó kommentek is mindig azt jelentették, hogy nem 1-2, hanem 5-6 van.

azóvall, ha azt nézzük, akkor csak a sorozatok töredéke foglalkozik ilyesmivel, annyira nem unható (tippre a heti új epizódokat hozó sorozatok 5%-a esetében sem téma a rasszizmus), de ha valamiből sok van, akkor sem a téma kitárgyalásának a beszüntetése a jó megoldás:) mi lenne szegény krimikkel, napi 5 sorozatepizódban van gyilkosság, hogy utána elkapják a gyilkost.)

Mardred - 2020. 05. 08. 17:10

Undergroundos? Akkor a pilotot megpróbáljuk

(A) Már az, hogy megy a sírás a “Megin’ rasszizmus, reeeeee” magyarázza, hogy miért is van rá szükség

B)Lpvecraft se komálta igazán a feketéket, a könyvet nem ismerem, így kíváncsi vagyok, hogy milyen formában fog rá hivatkozni. )

Tomi - 2020. 05. 08. 17:42

Mindjárt jön egy komment, hogy a rabszolgás Underground aztán jó hivatkozási alap, mert az is arról szólt, hogy milyen gonoszak a fehérek.

Ahogy Mardred írja, nem ironikus ez legalább egy cseppet? :) Ez pont úgy működik, hogy bizonyos dolgok addig lesznek örökzöld témák, amíg hatást érnek el. Amint természetesnek fogunk venni bizonyos dolgokat, sok minden okafogyottá válik. Vagy legalábbis marginalizálódni fog a tematikája.

winnie - 2020. 05. 08. 21:00

vdaniel: ezt mindenki eldönti:) mindenkinek meglesz a maga igazsága. a nagybetűs Igazságot csak ő tudja belül, de szerintem ez az a határmezsgye, amit aki akar, félre tud érteni, aki meg érteni véli a szándékot, az a végtelenségig tudja bizonygatni, hogy “ő nem is úgy gondolja!”. és az egész egy nagy patthelyzet.

de szerintem nem naivitás alapból abból kiindulni, hogy valaki nem szemét előítéletes, és amellett, hogy peele színész, meg kell nézni az interjúit, hogy a témáról vajon őszintén beszél-e és mennyire kelt szimpátiát. lehet színlelni, de szerintem nem rosszindulat vagy ilyesmi mozgatja, hanem az, hogy van platformja, és az előítéletes emberekbe viszont simán beleszáll. azt sosem fogja tagadni.

a twilight zone kapcsán van igazság abban, amit mondasz, de ez megint platform kérdése szerintem, és elmesélt ilyen sztorikat is, amik például a faji igazságtalanságok ellen szólt. de azért ott voltak mások is. (meg ugye mi a másik verzió? ne meséljen ilyen sztorikat, mert tart egyes véleményektől? vagy csak 30%-ban tegye? ha mindegyik ilyen lett volna, akkor “fárasztónak” mondanám, de tényleg azért merített jobban is.)

a lost rebootról a zsarus twilight zone epizód jut eszembe, amit ugye nem annyira konkrét esetként kell értelmezni, hanem jelenség szintjén, ami viszont létező, és ld. fent, ahogy írtam, a scifis köntösbe bele lett így szuszakolva a társadalomkritika, ahogy tették a nagy scifi írók is, csak épp ők más ellen felszólalva. és azt is félre lehetne érteni, és akkor lehetne ölre menni annak kapcsán, hogy mit hogy ért és ő melyikre gondol.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz