login |

Pilot: The Eddy

2020. 05. 08. 18:33 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Fehér emberek csinálnak a jazzről sorozatot? Párizsi klubbal a középpontban? Hogy volt merszük?! Azért kezdem hülyüléssel, mert minden előzetes jellel megfelelően lehúzós lett a Netflix pénteki premierje.

A bevezetőből is kitűnik, hogy egy jazz klub, és annak dolgozói vannak a központban. A két alapítótag, a zenekar tagjai, és a kopogtató alvilág, amelynek tartoznak előbbiek, és ennek már a pilotban súlyos következményei vannak. Sőt, még az egyik főszereplő lánya is képben van, és ezzel a férfi múltja is előkerül, hiszen nem a legjobb apa, fontosabb számára valahogy a zene.

Mivel szerintem biztosan letudom az évadot (bár a hosszú részek kicsit ellene szólnak), így most nem néztem meg a 2. részt (1 rész per egy fő karakter a felépítés), a pilot alapján pedig nem annyira tudom eldönteni, hogy milyen mélységekbe megy majd a The Eddy. Bedobták a szálakat, a problémákat, a dráma kemény, de mégis azt kell mondanom, hogy a hangulatnak kell hatnia, olyan erőteljes, az hozhat és taszíthat nézőt.

Mindezek alapján bevallom pont Damien Chazelle rendezése zavart itt valahogy, akié ugye az az első 2 rész. Vagyis igazából a fényképezés volt kicsit a gond, amit kiöltöttek. Pedig az ő neve volt a hívó szó, nem pedig a showrunneré, az egyébként sok remek sorozatot jegyző Jack Thorne-é, és a rendezett epizódok mellett Chazelle executive producer is, és hát a filmjeit (Whiplash, La La Land) elnézve szívügye a téma.

A fények, a filmzaj meg a többi stimmelt, de valahogy túl közel nyomta mindenkihez a kamerát. Vagyis olyan, mintha 50mm-es távolságból 85-öset használt volna (nyilván 35mm-es lépéken), ami a kép remegésén sem segített. Tudatos stílus, nem vitatom, de iszonyat szokni kell. Akinek a Bourne 2-3 nem tetszett, az ne menjen a közelébe. Pedig a témához teljesen illik, rögtönzés a zenében, ilyesmi a kameramozgásban is.

Azért még a sok sötétség mellett is vannak felemelő pillanatai a pilotnak, de mondom, nem ezek dominálnak. Mégis, az éjsötét éjszakában felvezetett konfliktus után olyan felemelő a bohém másnap, ahogy összerakódik az a zeneszám.

Azt hiszem ebből lejön, hogy érdemes belenézni, de hangulat is kell hozzá. A pilot olyan 7/10 magasságú, sajnos nem az a rögtön új klasszikus eddig az Eddy, de talán később.

7 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2020. 05. 08. 19:00

Engem elkapott, de nem lesz belőle gyors dara.

Nagyon Chazelle-s lett a rendezés, és ezt abszolút pozitívumként mondom. Külön plusz pont, hogy filmre forgattak, ez mindig jól esik a szememnek.

Kicsit szokni kell ezt a párizsi helyszínt, de alapvetően tetszik ez a multikulti csapat és a francia és az angol keveredése.

Eléggé megleptek azzal a sötét csavarral, remélem azért nem lesz túl lehúzós az egész évad.

André Holland is remek, de a legjobban Joanna Kulig-nek örültem mikor kb a rész felénél leesett, hogy ő az. A Hidegháborúban egy csoda volt pár éve, jó újra látni/hallani valamiben.

Bandi - 2020. 05. 11. 18:31

Végignéztem az évadot két nap alatt, nem volt tökéletes, de azért nekem nagyon bejött!

Soundtrack felvéve Spotify-on!

Gabi - 2020. 05. 12. 02:28

Uge lesz második évad? MIkor? Nem látom sehol. Szerintem szuper!

winnie - 2020. 05. 12. 05:15

a netlix ilyesmit csak jóval a premier után szokott bejelenteni.

fajro - 2020. 05. 14. 19:21

Az első karantén alatti sorozat, amit nem bírtam lenyomni egy nap alatt, kellett a pihenés egy-egy rész után, nem adta magát olyan könnyen.

Nem tudom, hogy csinálták, de ez úgy feelgood sorozat, hogy nagyon sötét.

A kedvenc rész mindenképpen a temetés volt.

A zene nálam is bekerült a listába spotify-on. André Holland nagyon jó, és én is nagyon örültem Joanna Kulig-nak, ahogy Shannen is írta.
Érdekes, hogy Jude-nak adtak egy külön részt, a történetet nem nagyon vitte előre, ennyi erőből bármelyik tagról lehetett volna, vagy persze lehet, hogy lesz is,ha lesz folytatás.

Tetszett a nyelvek keveredése, szeretem hallgatni a lengyel káromkodást :), és tetszett a nagyon-nagyon sok háttérzaj. Mondjuk Párizshoz nem jött meg a kedvem.

Bandi - 2020. 05. 15. 21:46

Kár, hogy a temetés utáni összejövetel alatt játszott számok nincsenek rajta az OST-n.

Kedvencem az East Paris!

k.dave - 2020. 05. 28. 12:38

Az évad második fele sajnos egyre jobban elmerült a krimiszálban, illetve a karakterek magánéletében és felborult az a jó balansz, ami az elején a klub zenei életével létrejött. Ettől még üdítően szerzői darab a netflixen, még ha Chazelle kiszállásával vesztett is az egyediségéből.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz