login |

Dave: vége az 1. évadnak – írta Diapolo

2020. 05. 10. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindenképp megérdemel egy újabb említést az idei sorozatfelhozatalból a Dave, az FX komédiája, ami itthon az HBO GO-n világpremier volt. És ezt nem csak én mondom, hiszen human és winnie is a jobb sorozatfelütések közé sorolta ennek az egészen egyedi darabnak a pilotját.

Az első szezon 10 része hozott jobb és kevésbé jó epizódokat is, de szerintem az összkép az a jó irányába mutat, és csak javasolni tudnám legalább a bepróbálását mindenkinek. Szerintem a különleges stílusát a pilot tökéletesen bemutatja, ezen nem nagyon változtattak az évad közben. Nagyon spoilerezni sem lehet a sorozatról, de azért lássuk röviden, hogy miért is volt számomra olyan szórakoztató.

Az altesti humor magában azt hiszem, megőrjítene mindenkit egy idő után, de ezt annyira remekül elfedték a részek alatt, hogy bár maga a karrier, a zenék erre vannak felépítve, mégis Dave személyisége egy idő után érdekesebb lesz. Esetében pontosan érzékelhetjük, hogy a valódi énje, a Dave-szerep, illetve a showman, Lil Dicky-szerep milyen élesen elválik egymástól. A kettő egy pontban tud találkozni: a nárcizmusban.

A nárcizmus a közös kapocs a normál és zenei élete között, mert ez a tényező teljesen áthatja az életét, nem tud semmilyen szempontból elvonatkoztatni ettől, a magánéletében mindig a nagyságát akarja hangsúlyozni, a zenében pedig azt hiszi, hogy a legnagyobbak között van.

Azt talán ezek után nem is kell nagyon taglalnom, hogy a zenei világa a sorozatnak egészen pompás, amire az évadzáró rész elején elhangzó rap szerintem feltette a koronát, ahogy a történetet elrappelte, mindezt képileg is megtámogatták, az szerintem eszméletlen jó kreativitásra vall. Ha valami, akkor a zene, annak a sokfélesége – például a kvázi duett Ally-vel a 9. részben – rendkívül sokat dob a sorozaton.

A kulturális és etnikai sokszínűség is természetesen terítékre kerül, Dave fehér rapperként nehezen tud betörni az iparba, a zenéinek tartalma pedig sokszor áthajlanak a rasszista, szexista tartalomba, amit később a potenciális kiadó nem igazán tolerál. A legviccesebb az egészben persze az, hogy Lil Dicky egyszerűen nem érzi át ennek a jelentőségét, mert első lemezének kiadásakor ő már a rap műfaj koronázatlan királyának gondolja magát.

winnie-hez hasonlóan a sorozatban a kedvenc mellékszereplőm Gata volt, a srác tényleg tökéletes szárnysegéd, és kell is egy ilyen barát Dave mellé, mert azt sokszor láttuk, hogy a rapper bár tehetséges, de a világon semmit nem akar tenni a sikerhez vezető úton, menedzsere pedig ennek rendesen megszívja a levét. Lil Dicky az a fajta zenész, aki nem akar lépcsőfokokon lépkedni, hogy felérjen a csúcsra, hanem egyszerűen egy lifttel fel akar menni a tetőre, mindenféle erőfeszítés nélkül.

A sorozatban is megfigyelhető egyfajta hierarchia, Dave ül a világ tetején, az elképzelése szerint minden mellékszereplő – barátok, barátnője, család, menedzsere – csak asszisztál az ő sikertörténetéhez, aminek lényege, hogy ne csak ő legyen annak tudatában, hogy a legjobb, hanem a közönség is.

Második évadról nem tudunk még semmit, de mindenhol azt látni, hogy nézettségileg jól teljesít a komédia, szóval ha amikor megérkezik a folytatás, én mindenképp ott leszek, mert remek kikapcsolódás a Dave, egy olyan sorozat, amibe nem botlik mindennap az ember, és az idei év egyik legüdébb színfoltja.

6 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2020. 05. 10. 16:22

tényleg sokakat elidegeníthet ránézésre sokminden ettől a soritól, pedig bizony tényleg egy kiemelkedően szórakoztató, sőt kifejezetten igényes darab, remek karakterekkel, kiváló írással, rappet amúgy nem különösebben kedvelők számára is élvezhető zenékkel.
persze rendkívül elvetemült gyakran a humora, de akármilyen altesti banális vicceket is sorakoztat fel, azokat is kimondottan intelligensen teszi, amit én sem előlegeztem volna meg neki, elképzelni is nehéz, pedig így van.

nekem az egyik kedvenc részem a halott kisfiú emlékkoncert volt, szerintem abban baromira benne volt sok őszinte mélység, nagyon átéltem a lezárást is főhősünkkel együtt. a másik meg ami GaTa-ról szólt, az is kimondottan meghatóra sikerült, amit mondom, szintén ki nem néztem volna előre a soriból, hogy ilyenekre képes.

winnie - 2020. 05. 10. 18:20

egyszerűen szuperjó sorozat, nagyon jó volt nézni, tele priceless pillanatokkal. réteg cuccnak mondható, de jó ötletekkel szórták tele.

k.dave - 2020. 05. 10. 18:55

Ahol lehet, mondom: az év meglepetése és újonca számomra. Fantasztikusan megírt karakterek, modern dilemmák, tökös megvalósítás. Az utolsó rész kezdete pedig hivatkozási alap lett. Folytatása remélem következik.

heidfeld - 2020. 05. 10. 20:42

Dave legnagyobb problémája, kicsit sok lett a közepére, de kifejezetten vicces volt az eleje. Gata nagy arc, szomorú múlttal… Kifejezetten tetszett, hogy a környezetére is jutott idő. Talán az ügynöke kaphatott volna többet!
Modern dilemmák, és nem finomkodtak.
Pár dolog nem működött, vagy nem úgy sült el, de van ilyen, soha rosszabbat!
Egyedi, érdekes. Ahogy elnézem, itthon nem fog rekordokat dönteni, de nagyon remélem, hogy lesznek még évadjai!
7,5/10

Rapguruz88 - 2020. 05. 11. 09:18
clegane - 2020. 05. 12. 11:10

@Rapguruz88: nagyon jó az igazi interjú!

de a sorozat utáni hiánypótlónak ez is egy nagyon jó kis beszélgetés:
https://www.youtube.com/watch?v=w9dux-r6_eY

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz