login |

Blindspot: kezdett az 5. évad

2020. 05. 12. 18:08 - Írta: Necridus

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Az első évad, amibe csak Jaimie Alexander miatt kezdtem bele, egyből megvett annak ellenére, hogy nem szeretem az epizodikus krimiket, majd a másodikat szó szerint imádtam (akkor született meg az első írásom a blogra), majd jött a harmadik, ami jól nyitott, majd ellaposodott a két teljesen elszigetelt szálon vezetett cselekményének köszönhetően, hogy aztán remekül zárjon, hogy utána a negyedik évaddal elkezdje a zuhanását. El is búcsúztam a sorozattól…

Most pedig, itt vagyok!

Ennyit számít egy megnyerő előzetes, egy ígéretes átíveléses cselekmény és egy rövidített évad híre. Belenéztem a premierbe, csak hogy tisztában legyek azzal, merre tart a sorozat, ha már ennyi ideje követem, és rögtön vissza is vontam a kaszámat. Mert a nyitány nagyon erős volt. Nézzük is a tovább mögött, miért tetszett annyira. Spoileres leszek!

Két hónap telt el a tavalyi finálé óta, amikoris Madeline dróntámadást hajtott végre, s felrobbantotta az ügynökeinket. Nyilvánvalóan nem halt meg minden főszereplő, sőt, attól féltem, hogy senki nem fog. És mégis voltak annyira tökösek, hogy elbúcsúztunk Reade-től, aki Zapata életét megmentve veszett oda a romok alatt.

Szkeptikus vagyok, hogy még ebből is lesz egy HE’S ALIVE!-fordulat, hogy a végére csak hepiendet kapjon Zapata a szerelmével és együtt, teljes csapatként győzzék le Burke-ot. De könyörgöm ne! Egyrészt láttuk az utolsó életjeleit, hogy esélye sincs életben maradnia ezután, és baromi jól működött emiatt a dráma az epizódban, ahogy Zapata kiborult a többiek előtt, majd egyedül zokogott összetörve.

Az FBI-nál pedig megborították a status quo-t: Madeline Burke átvette a hatalmat, akinek elhatározott és szinte őrült arckifejezéseitől a hideg is ráz. Az ügynökség kvázi bábvezetője, Weitz eközben összedolgozik titokban egyik ügynökével, hogy segítsenek Jane-éken – így is menekültek meg az utolsó pillanatban a dróntámadástól a legtöbben. De nem lesz könnyű dolga, mert zsoldosokat hozat Madeline az FBI bázisára, akiket Wellerék után küld.

Weitz zsarolva természetesen. Nem tartottam eddig valami nagy ellenségnek, nem volt túl hihető, mekkora hatalma van, de most bebizonyította, hogy Burke komoly, nagyhatalmú, vakmerő ellenség lesz. Shephard-höz hasonlítható, csak nála közrejátszottak Remi iránti érzései. Madeline-t viszont csak a gyűlölet vezérli, nem állítja meg a kapcsolata az ügynökökkel.

Ügynökeink két hónapig megszakították egymással a kapcsolatot, s csak Patterson jelére gyűltek újra össze, amikor is a Times Square-en megjelent a Jane nyakán lévő madár tetoválás a képernyőkön, így valaki üzent ügynökeinknek. Itt kezdhet gyanússá válni, hogy hiányzik a csapat egyik tagja. Oké, kettő, hiszen Rich-et a CIA fogva tartja és kínozza már hosszú ideje. Kimentése visszahozta Shohid Akhtar karakterét (nyugi, én se emlékeztem rá, még a folyamatos flashbackek hatására se ugrott be).

Voltak itt tehát nosztalgiázó pillanatok, a múltra kacsintgatás, mégis úgy vezették le a premiert, hogy csak a jövőre gondoljunk. A csapat kétségbeesetten, nyúzottan összefog, hogy kerül amibe kerül, megállítják Burke-t. És ezt nagyon jól érzékeltették a nézővel. Az egész epizódot elöntötte az üldözöttség érzete, tényleg a kétségbeesés (a kabinos jeleneteknél pedig a gyász) uralkodott, majd a vége felé reménnyel töltötték meg a légkört. Kemény küzdelem lesz, de a katonáink is kemények.

Az, ahogy az előbbi hangulattal sikerült berántania, és nem csak fapofával néztem az epizódot, ahogy az előző évadban sokat, az döntötte el, hogy nekem maradnom kell az utolsó évadra. Na meg az, hogy végre most először vagyok kíváncsi a Roman-korszak óta, hogy mi fog történni a karakterekkel, hogyan fognak ebből az egészből kikerülni. 

Bedobtak a végére még egy jelenetet, ahol Madeline zsoldosaival együtt biofegyvert készít, és látszólag működik. Ezzel fokozták a tétet, hiszen Madeline nem csak ötüket szeretné holtan látni, de úgy tűnik, az emberiség nagyobb részét is.

9 hozzászólás Ne habozz!

szotyi - 2020. 05. 13. 19:30

Jó volt újra látni őket. Kicsit megúszosnak éreztem Readet, hogy csak ő. De aztán beláttam hogy nem lett volna jó ha mégvalaki meghal, legalább is most. Én amúgy emlékszem a csávóra :)

Bazsi - 2020. 05. 13. 20:11

Mindig is szerettem a sorozatot, voltak benne hullamvölgyek, de ez a szezonnyitó ez piszok erős volt, talan az eddigi legjobb rész is egyben.
Nem hiszem h ki fog tartani ez az egesz evad alatt, de remenykedem.

Merci - 2020. 05. 14. 12:15

Magyarországon mikir lehet megtekinteni legalább magyar felirattal?

winnie - 2020. 05. 14. 12:38

itt vannak az ismert magyar premierdátumok: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/22/2020-as-hazai-sorozatos-premiernaptar/

ha kiderül, fel fogjuk vezetni az időpontot, de egyelőre még a 4. évad sem került bemutatásra itthon.

Merci - 2020. 05. 14. 17:53

Hát az hbo go.n 1-4.évadig néztem végig:)

szotyi - 2020. 05. 24. 21:02

William :D . Jobb így mint ha csak egy random női nevet dobtak volna be :)

winnie - 2020. 05. 25. 08:07

marci: jogos. de akkor meg ki lehet számolni, hogy nagyjából mikor lesz, ha összeveted a 4. évad kinti és hazai kezdését.

lvjtn - 2020. 05. 30. 19:27

lehet, hogy nem ugyanazt az epizódott néztük, de ez az évadindító valami szörnyen gagyi lett, a legaljább közhelyek, klisék és frázisok pufogtatása, totál kiszámítható “sztori”, a főgonosz pedig annyire röhejes és hiteltelen, hogy az már fáj. harmadik évad után nyugodtan befejezhették volna, de én biztosan dobtam

piszkosfred - 2020. 06. 10. 23:10

Szerintem nagyon elfaradt ez a sorozat, nem hiszem, hogy maradok erre az evadra (az elozo is eleg gyenge lett, es a tendencia sajnos nem fordult meg).

Igazabol nem ertem mit akarnak ebbol kihozni, szerintem is borzaszto gagyi lett az egesz.

Talan majd ledaralom egyszer a hatterben gulity pleasurekent.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz