login |

Pilot: I Know This Much Is True

2020. 05. 12. 21:20 - Írta: human

42 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Tanácstalan vagyok kicsit, mert olyan rossz érzést adott ez a pilot, ami kicsit sok volt. Lehet azt mondani, hogy valami túl hatásos? Aztán megnéztem, hogy ki rendezte az egész Ez minden, amit tudok című (valószínűleg) minisorozatot, és az a mocsok Derek Cianfrance az, aki mindenkit lehozott már az életről a Blue Valentine-nel is. Nem negatívan értettem azt a jelzőt az előbb.

A történet középpontjában egy ikerpár áll, és tényleg meg vagyok lőve. A hivatalos leírás szerint az amerikai identitásról szól, de ez nyilván nem az első részben kristályosodik ki. A lényeg, hogy a testvérek egyike skizofréniás beteg, aki nyilvánosan, egy könyvtárban levágja a kezét, innen indulunk.

Bár ez nem katalizátora az eseményeknek, de a történet kapuit kitárja arra, hogy visszaemlékezések során megismerjük a gyerekkorukat, az anyjuk sorsát, a nagyapjuk sorsát, és azt, ahogy az szellemi munkások bánnak a munkásokkal, és azt, hogy a túl sok társadalmi elvárás miképp nyomorítja meg az embereket. Na meg az igazi gyomrosokat az is szállítja, ahogy a rendszer bánik a beteg testvérrel.

Olyan szempontból gond az I Know This Much Is True megfoghatatlansága, hogy a pilot alapján nehéz lehet a nézőknek is belekapcsolódni, pedig csak 6 részes lesz az egész. Másrészt pedig semmiképp nem süthető rá, hogy hangulat darab, mivel iszonyat lehúzós, így a tipikussággal semmiképp sem lehetne vádolni.

Konkrétan ahogy bontakozott ki a cselekmény, tudtunk meg egyre többet a karakterekről, úgy lettem egyre szomorúbb. Tényleg olyasmi kemény dolgokba nézhetünk bele, érezhetünk empátiát, amiket kellemetlen nézni. Ez nem egy Atypical (oké, abban más “betegség” van), vagy Abby anyja a Vészhelyzetből, itt tényleg hat a dráma. Velőig. Nincsenek boldog kiskapuk.

Mindezt Mark Ruffalo vállára téve, aki simán elbír az ikrek eljátszásával. Nyilván a testvéréért minden megtevő normális férfit mutatják többet, de amikor egy jelenetben vannak “mindketten”, akkor durva nézni, hogy mit hoz Ruffalo.

Az egészet pedig a sorozat kinézete fejeli meg. Érdekes, mert szerintem még mindig van a filmek és sorozatok kinézetében eltérés, ritkán érzem azt, hogy “mozit” nézek, még ha lenyűgöző is némelyik sorozat, de itt tényleg ki kell emelnem ismét (lehet hasonlóan szoktam felvezetni ezt), hogy mennyire filmes, vagyis drámafilmes kinézetű az egész. Ben Stiller után most Derek Cianfrance húzott egyet, mármint minőségben sokszor az Escape at Dannemora ugrott be, azért Stillert emlegetem, szemben a Netflix-szel az HBO mintha több szabadságot adna a technikai oldalon.

Viszont minden pozitívum ellenére a hatása miatt elképzelni sem tudom, hogy végignézem az évadot. 8/10, komolyan, de keménység kell hozzá, olyan amit most nem érzek magamban. Talán túl mélyre ütött ez a téma ma nekem.

42 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2020. 05. 11. 19:42

Srácok, hatalmasat alakított benne Ruffalo. Marha jól kezdett a sorozat. 8/10

Python - 2020. 05. 11. 20:04

Ez bizony nagyon nézős!!! De heti 1 epizód bőven elegendő belőle, mert ez bizony egy nagyon erős és letaglózóan őszinte alkotás. Mark Ruffalo meg olyat játszik benne, hogy az valami zseniális!

Alain Prosztó - 2020. 05. 11. 21:24

Elég kemény dráma. Eddig bejött.

punyapapa - 2020. 05. 12. 20:21

Engem már eleve Ruffaloval megvettek.
De ez jobb, mint vártam.
Nem egy könnyű esti darab.

punyapapa - 2020. 05. 12. 23:06

Egyetértek minden szóval. Bár én fixen végignézem.
Szerintem Ruffalo el is visz majd minden díjat. Főleg a Golden Globe-ot.

kulup - 2020. 05. 12. 23:40

Nagyon jó volt a pilot, én is biztosan végignézem.

ESETLEGES KÖNYV SPOILER TÖRÖLVE

DarkEagle - 2020. 05. 13. 00:56

Human nagyjából mindent leírt amit én gondolok. Mondjuk én tuti végig nézem. Egyszerűen kell az ilyen sorozat a sok happy ending mellé. Engem mondjuk nem lepett meg hogy ilyen mert én tudtam ki csinálja és hát szinte minden filmjét láttam nem csak a Blue Valentine-t. Ott van még a Túl a fenyvesen sőt még a Fény az óceán felett is erős darab még ha nem is a legerősebb.

Viszont lehet hogy ezt nem hetiben fogom nézni majd meglátom mert ez szerintem egyben lesz majd igazán erős darab. Kevés olyan sorozat van ami miatt a falnak vágnám a monitort de ez elérte. Nyilván jó értelemben mert remek volt a Pilot de az embereknek nevezett moslékok miatt kinyílt párszor a bicska a kezemben.

És tényleg az a fenti dolog amit @kulup is írt hát eléggé valószínű. Sok mindent megmagyarázna.

A látványra még én is kitérnék mert muszáj dicsérni. Plusz szerintem ez az első HBO sorozat aminek ennyire minimalista openingje votl azok közül amiket eddig láttam.

Nálam simán 8/10 de ha ez egyre keményebb lesz évad végére lehet felkúszik az 10 pontra is.

kisanna - 2020. 05. 13. 06:49

Haromszor kezdtem neki, mert az elso ot perc annyira lehuzos volt, hogy nagyon nehez volt rahongolodni, pedig erdekelt.
Egyszeruen fogalmazva nagyon depis, de erdekes, ha tudom, akkor vegig nezem.

irgum76 - 2020. 05. 13. 08:28

iszonyat durva lelkileg
tényleg gyomros, gyomros után
és sajnos azt kell mondjam abszolút reális
aki bekerül a rendszerbe azzal úgy bánnak mint egy darab szarral
nem lepődnék meg ha életrajzi alapokon nyugodna a történet
én nem félek nekiadni rögtön egy 10/10-et

a kritikusokat meg nem értem 74%-on áll a Rotten tomatoes-on
míg pl a Westworld s3 76%
a top kritikusoknál még rosszabb a helyzet kb minden második lehúzza
mi kell ezeknek, hogy pozitív kritikát írjanak???
ehhh

winnie - 2020. 05. 13. 08:49

“mi kell ezeknek, hogy pozitív kritikát írjanak???”

jó sorozat? de mi a baj azzal, hogy 4-ből 3 embernek tetszik? ráadásul ők a teljes szezont látták, nem csak egy részt. a hatodik után lehet, hogy te is le fogod húzni:)

vicce kívül, csak azért, mert valaminek a témája kemény vagy megkapó vagy felkavaró, ha valamiben jó a főszereplő, attól még nem feltétlenül lesz a végeredmény is zseniális, minden szuper alapanyagban lehet rétegeket találni, amit az ember meg tud kérdőjelezni.

(a westworld kritikák pedig a premier alapján íródtak, olyanok tollából, akik megnézték az első két évadot. ha mindenki írt volna, aki látta a pilotot és kaszálta idővel, akkor más lenne az eredmény, szóval a kettőt nem érdemes összevetni.)

de a fentitől függetlenül, saját vélemény alapján nem hiszem, hogy érdemes számon kérni más véleményét. annyi, de annyi olyan dolog lehet, ami valakinek pro, másnak meg kontra.

irgum76 - 2020. 05. 13. 09:13

oké 4-ből 3-al nincs gond de ha megnézed a friss toplistát ott 80-99%-ig vannak értékelve a sorozatok
nem tudom mennyire illik más oldalról kritikát felhozni de itt egy példa, hogy más hogy látja:
https://www.filmtekercs.hu/sorozat/tragedia-a-kobon-ez-minden-amit-tudok
(max törlöd)
5/10-es értékelés mert, hogy már vicces a sok szenvedés

Desmond Wallace - 2020. 05. 13. 13:32

Megjött a kedvem a pilothoz.

human - 2020. 05. 13. 14:19

irgum76: érdekes, de ha jól látom ő tuti végignézte, és úgy sokallt be, nem a pilot alapján (bár az is lefektet mindent). az kérdés persze, hogy ki mennyire tudja elválasztani a “nekem rossz” vs. “a sorozat rossz tényleg” dolgokat. főleg úgy, hogy ránézésre végig _kellett_ néznie.

Shannen - 2020. 05. 13. 20:36

Fú, hát ez kemény volt. Viszont én szeretem az ilyen kőkemény drámákat, főleg ha olyan kaliberű színészeket nézhetek mint Ruffalo.

Süt róla az HBO-minőség, és valóban, Cianfrance keze nyoma nagyon könnyen felismerhető. Gyönyörű/szívfacssaró rendezői megoldásokkal volt tele a pilot.

Egyetlen negatívum, ami viszont komolyan idegesített, az Juliette Lewis volt. Nem tudom milyen okból, de nagyon túltolta a karaktert, borzasztóan rossz volt nézni.

clegane - 2020. 05. 14. 00:05

nekem nagyon bejött a pilot. mondjuk én mindig szerettem a “szenvedős” filmeket. (a műfaj iránt érdeklődőknek a Pixote c filmet ajánlom szeretettel.)

a filmtekercses kritika tényleg minden bizonnyal a teljes sori megnézése után készült, remélem nem lesz igaza, eddig nem érzem igazoltnak.

én egyébként abszolút átérzem Thomas mondanivalóját ezzel a kézlevágással. mondjuk nekem régi vesszőparipám, hogy a hihetetlen nagy “keresztény” kultúrkörben (nem csak az amerikaiban, de ugye arrafelé kiemelkedően feltűnőek a melldöngetők) hogyan tartják egyáltalán összeegyeztethetőnek az emberek a saját életmódjukat azzal, amit a vallás elvileg hirdetni szeretne. (kezdve azzal hogy ugye “könnyebb egy tevének átmenni a tű fokán mint gazdag embernek bejutni a mennyországba”.) egy igazi keresztény, aki komolyan hisz abban, amit olvas a Bibliában, annak minimum szent emberként kéne tisztelnie Thomast ezután, ha nem is követni a példáját. de aki őrültnek nézi – a nézők közül is – az akassza szögre a “hitét”. bárcsak legalább ennyi szembenézést elérne a közönségnél.

Rapguruz88 - 2020. 05. 14. 21:08

Nagyok nyomasztó, Ruffalo zseniális, aki ezt ledaralja egyben azelőtt kalapot emelnék..

Sandman - 2020. 05. 15. 12:24

Utoljára a hátrahagyottak ütött így mellbe! Nézős sorozat mindenképpen!

dexike3 - 2020. 05. 16. 06:20

nagyon tetszik. kár, hogy nem vagyok sajtós és nem tudom ledarálni egyben. de lehet kell 1 hét feltöltődés a nyomorpornó epizódok között. Juliette Lewis zseniális volt (mint amikor nálunk koncertezett és előtte álltam). nem ismerem a sztorit, de nekem úgy jött le, hogy a saját nagyapjuk az apjuk és ezért is lett defetktes Thomas.

Kristóf - 2020. 05. 18. 21:38

A második rész után már biztos vagyok abban, hogy ez a minisorozat egy remekmű!
Ruffalo játéka letaglózó, a rendezés, az operatőri munka,
a korfestés, a zene, a hangulat letaglózó.
Olyan sűrűséggel rendelkezik…ritkaság.
Cinematográfia a javából.
Darálva nem lehetne nézni. Érni kell a résznek, készülni
kell a pokol következő heti bugyrára.
Már az első részben éreztem, hogy ki lehet az apa…
gondolom az többekben is megfogalmazódott…
Mélyrepülés. Erre a sorozatra felkészültnek kell lenni…

Python - 2020. 05. 18. 22:05

Ha lehet azt mondani, hogy ez a 2. epizód egy nagy gyomros volt, akkor bizony ez az volt! Ez még az első résznél jobban letaglózza az embert…, ennyi személyes tragédiát átélni!!! Jó, hogy nem egyben ledarálós, mert ezt nem lehetne elviselni pszichésen, ez szinte biztos!
Ruffalo nagyon nagyot alakít, ez már szinte biztosan kijelenthető így 2 rész után!

Shannen - 2020. 05. 18. 22:37

1×02
Fú, de nem könnyű ezt nézni. Itt tényleg nem sajnálják a gyomrosokat… Azért ezt egyben biztos nem darálnám le.
Ruffalo viszont elképesztően jó.

irgum76 - 2020. 05. 19. 07:41

nálam most a szocmunkás nyanya vitte a prímet
úgy volt megírva, eljátszva, hogy legszívesebben lepofoztam volna a TV-n keresztül

dexike3 - 2020. 05. 19. 07:45

nem tudom mi lesz a minisorozat kifutása, de az eddigi részek alapján semmi jó. vagy marad minden olyan szar mint eddig, vagy Thomas magával rántja Dominic-et is.
érdekes reakciója volt Dominic-nek a vasectomia Dessa elutazásakor (legalábbis én arra gondolok).
a számozott epizód címek is azt sugallják egyre mélyebbre süllyedünk majd a posványban. majdhogynem mint a 13 reasons why első évadában az okok az öngyilkosságra.

Réka - 2020. 05. 19. 08:55

ez a második rész borzasztó volt, nagyon-nagyon szomorú az egész, amikor a hangfelvételt hallgatják, hát azt nehéz volt nézi/hallgatni. A babáról meg ne is beszéljünk..

@dexike3: a vazektómiáról hol volt szó? vagy mi utalt arra?

Bikuci - 2020. 05. 19. 11:42

A feldagadt herék felmutatása kicsit stílusidegen volt, de jót röhögtem rajta.:)

Rapguruz88 - 2020. 05. 20. 16:35

A vazektomia nekem is kimaradt, nem figyeltem volna eléggé?

Shannen - 2020. 05. 21. 20:18

“A vazektomia nekem is kimaradt, nem figyeltem volna eléggé?”

A babás jelenetsor végén, mikor Dessa elutazik, akkor Dominick arról beszél, hogy bár mindenki azt mondta, hogy majd lesz másik gyerekük, ő erre gondolni sem akar, és hogy a saját módján tett is ezért, és mikor ezt mondja, akkor egy váróteremben ül az urológián (feje felett volt a felirat).

Rapguruz88 - 2020. 05. 21. 21:37

Basszus, tényleg!

danonino1984 - 2020. 05. 23. 14:44

Azt nagyon furcsának találom, hogy Thomas nem mer felülni a kompra, de azért arra a rozoga, rozsdás, félelmetes korlátra a víz felett felül.

dexike3 - 2020. 05. 26. 07:16

azért ez a lezárás nem semmi volt.
gondoltam, hogy a múltbeli cselekedetek a jelenben csapnak majd vissza. ezért is volt fontos, hogy Dominic döntése nemcsak a házasságát tette tönkre, hanem a Joy-jal való kapcsolatát is. ami valljuk be elég instabil lábakon állt eddig is (de a csaj többet tett ellene, mint érte szerintem).
még azon is gondolkoztam, hogy még jobb is így a dolgok alakulása a nagypapa=apa fényében.
továbbra se számítok semmi jóra és hosszabb kifutásra, ha az eddigi részeket nézem max. 1-2 hónapot látunk majd a jelenből.

punyapapa - 2020. 06. 02. 09:57

4 rész után, azt kell mondjam ezt szörnyű nézni. Minden epizód után sitcomot kell keresnem, hogy valami vidámat lássak.
Mark Ruffalo, hihetetlen alakításokat nyújt. Az összes díjat neki adnám.
Bár az a véleményem, hogy ez a sorozat nem mindenkinek való, nemcsak a depresszív hangulata miatt. Kifejezetten lassan építkező sorozat, ami sokak számára unalmassá teheti. Ellenben, aki szereti az ilyen stílust, szerintem akkor nyugodtan vágjon bele.

Shannen - 2020. 06. 02. 20:48

Ruffalo továbbra is remek, de azért említsük meg, hogy a többi casting is ütős, főleg az egyetemista ikerpárt játszót Philip Ettinger, akielőtt szintén le a kalappal, ahogy a két karaktert hozza.

Azért az sokat elárul a sorozat minőségéről, hogy hiába egy nagy szenvedéstörténet az egész, ami elggé le tudja húzni az embert, mégis “muszáj” nézni, mert annyira jól meg van csinálva.

Rapguruz88 - 2020. 06. 03. 08:17

Meg mindig elkepesztoen erős, mély sorozat, sajnálom hogy már csak 2 rész van hátra… :(

dexike3 - 2020. 06. 03. 20:56

nekem is kell egy morfin adagoló, hogy kiüssem magam mint Dominic miközben nézem. kétlem, hogy ő is és Thomas is túléli ezt mélyrepülést. valamelyik vagy mindkét balaszt élet áldozatul esik majd.

clegane - 2020. 06. 05. 00:23

nagyon nézeti magát a sori, mint egy tömegszerencsétlenség!
korábban volt róla szó, hogy akik látták mind a 6 részt, azok fanyalognak, de eddig 4 alapján én nem látok rá semmi okot.
persze, durva pokróc mindenkivel a Dominic, de tökre van rá oka, nem érzem hogy ettől ne lenne szimpatikus.
az meg hogy már megint rájárt a rúd a 4. részben, az legalábbis szerintem tökre nem csak balszerencse, hanem simán lehet annak köszönhető, hogy tudat alatt szabotálni akarta magát, nehogy el tudjon jutni a meghallgatásra, mert igazából baromira nem akarja gondját viselni Thomasnak.
ez már látatlanban egy nagyon díjeső-bait szerep volt Ruffalo számára, amibe kicsit visszás is beleállni, de csak kihozta belőle, hogy meg is érdemli.

Kietle - 2020. 06. 08. 17:12

Nem túl bonyolult, de mégis marhajó az egész. Féltem a második résznél hogy ez is valami nagy média kampányos sori lesz, de szerencsére nem lett az így végig megmarad az az érzés mintha filmet nézne az ember, és elég kiszámíthatatlan.

Python - 2020. 06. 08. 23:47

Tetszett a családi múlt bemutatása. Ez valami tragédia, na meg a “családi” átok, ami 7 generációra szól…!
Nagyfater se egy ma született bárány volt!
Kíváncsi hova fut ki, hogy ki tudta hozni az elmegyógyintézetből a testvérét, de látva a családi háttérsztorit, itt van valami az indián hapsi családjával is még.

dexike3 - 2020. 06. 09. 17:46

továbbra se látom a feloldozást a sorstörténetükben. hiába tűnik úgy minden rendbejön és megoldódik (egyrészt milyen áron-Thomas abuzálása). plusz Dessa is nyitott Dominic irányába. a nagyapa is “csak” egy átkot szenved el, ami úgy tűnik kihat majd mindenkire. ha a Blue valentine-t veszem alapul semmi se jön rendbe. még nem tudom mindketten “odavesznek” vagy csak az egyikük.

Réka - 2020. 06. 10. 11:28

No, az 5. rész furcsán uplifting volt :D szinte már nem is értettem, hogy hol marad a nyomorúság?
persze sikeres volt Tempesta papa castingja, mert ilyen visszataszító karaktert rég láttam :) igazi nagy s*ggfej az öreg. Egy ilyen szép babáról azt írni, hogy hogy tudná szeretni? pff…

Az a baj, hogy én elspoilereztem magamnak a sztorit, mert utánanéztem a könyvnek, szóval meglepetés nem fog érni (azt hiszem).

csakegysrac - 2020. 06. 15. 14:14

Csodálatos sorozat volt, hibátlan lezárással.

Python - 2020. 06. 15. 17:40

A lezárás…! :) Eddig is érzelmi hullámvasút volt ez a minisorozat, de az utolsó epizód az maga egészében ezt még csak fokozni tudta! Az utolsó 10-15 perc pedig egy igen méltó lezárás lett! :)
Erős ha azt írom, hogy 9,5/10…?!
Vérbeli drámai alkotás lett, kiemelkedő színészi alakításokkal. És igen, az nagyon meglepett, hogy ki is volt a valódi apja az ikreknek! De sokkal jobb és meglepőbb, mint amire tippeltünk az elején.
Az év eddigi legjobb sorozatos élménye, és ha Ruffalo ezért nem kap valamilyen szakmai elismerést, díjat; akkor semmiért sem fog…!

Rapguruz88 - 2020. 06. 17. 20:22

Igen elég meglepő lett volna ha bejon a tipp, hogy ki az apja, csavartak egy olyat amit az utolsó részig nyilván nem tudhattunk.. Méltó lezárást kapott a sorozat, Ruffalo zseniális volt, nincsenek rá szavak hogy itt mekkorát alakított..

:(

Scott Ruffalo, 39, died from a gunshot wound to the head Monday night. He was shot inside his Beverly Hills apartment a week before under mysterious circumstances. Now it appears that Ruffalo died by his own hand playing a game of Russian Roulette, according to TMZ.Dec 10, 2008

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz