login |

Pilot: Solar Opposites

2020. 05. 15. 15:50 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

A Hulu múlt heti premier új animációs sorozatának az első két része tökéletesen ábrázolja, hogy a Rick and Morty miben más, mint egy tipikus animált sitcom? Egyszerűen megvan benne az a valami plusz. És ez igazából nem is a Solar Opposites leszólása.

A hasonlítás azért adott, mert a Solar Opposites egyik készítője az a Justin Roiland, aki a Rick And Morty-nál is társszerző (és szinkronhang) Dan Harmon mellett.

A történet pár űrlényről szól, akiknek felrobbant a bolygója, és az elől menekülve a Földön landoltak, itt akartak új otthont találni, de nem tudták, hogy tele van emberekkel. És még az űrhajójuk is elromlott közben, így kénytelenek közösen élni az alsóbbrendűbb humánokkal.

Bár van átívelő szál a küldetéssel, de a részek inkább mégis csak 1-2 gondolatra felépülő magukban ellevő történetek. Jaj, az emberek milyenek, hogy bánnak számukra idegen dolgokkal, a tévé eltorzítja a világképünket, ilyesmik. 2 rész alapján nem sok meta gondolat volt, hanem teljesen hagyományos sztorik domináltak.

Az egészet nyilván az dobja fel, hogy az űrlények technikailag… olyanok, mint Rick, avagy tudománnyal és gépekkel mindenféle elszállt dolgot megtehetnek, abszurditással világíthatnak rá az forgatókönyvben felvetett morális középpontra. De ez egyben kicsit csalás is, mert itt is bármi megtörténhet, ha elakadna a történet akkor “random” dolog megoldhatja, de ezen szabálytalanság mögött egyelőre csak annyi a rendszer, hogy az űrlények szeretnék, ha az emberek kedvelnék őket.

Az egészet az rántaná össze, ha lenne mögötte szív, de ez valahogy sokkal közelebb áll a Family Guy-világhoz. Tiszták az A+B szálak, a képtelenségek mögött a leghagyományosabb fordulatok vannak, hiába vannak kreatívan becsomagolva. És minden lenullázódik a részek végén. Persze jó, és valójában szórakoztató a sorozat, azért nem a földbe döngölöm, csak…

Lehet nem egy Rick and Morty-nézőnek kellett volna először írni erről, nem tudom, aki hasonlóan zseniálisra vágyik, az egyszerűen csalódni fog. Ez inkább érződik egy magában remek játszótérnek, 7/10 a két rész, mint tényleges sorozatnak.

8 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 05. 15. 15:58

ez nálam az archetípusa volt annak, hogy miért értékelem az animációs sorozatok 95%-át 1/10-re:) láttam, hogy tele volt poénnal, de egy pillanatig sem érintett meg semmi, semmi mosoly, semmi érdekesség, életem leghosszabb 20 percet volt. viccen kívül, ez nem vicc. de szerintem ettől még ötletes (kivéve a görcsmutánsos részek, azokat ki nem állhatom sehol, soha), vannak benne gondolatok is, meg elvetemültségek, amiket kizárt, hogy ne lehessen szeretni, akinél a műfaj bejön.

csak azt nem értem, hogy ha így állok hozzá az animációkhoz, akkor miért van 2-3, ami nagyon jó. például a rick and morty.

(egyébként a főhős az nekem túlságosan rick volt, ráadásul volt a beszédében itt is olykor akadás.)

copass - 2020. 05. 15. 16:17

nekem bejött. R&M túl sok nekem néha.

conorr - 2020. 05. 15. 20:12

Hát nekem eddig is az jött le, hogy Dan Harmon írói vénája miatt jó a Rick és Morty, így hogy Justin Roiland kapott itt külön is egy esélyt, ezt csak megerősítette ez a sorozat.

winnie - 2020. 05. 15. 21:52

ilyen logika alapján lehet, hogy az került megerősítésre, hogy mike mcmahan, a másik készítő írói vénája a ludas.

viccen kívül, amellett, hogy a rick is sokkal inkább az ő gyereke, a dns mindenképp az övé, és mivel ennek egyelőre elég pozitívak a visszajelzései, pont az ellenkezőjére is utalhatnak. az is, hogy annyi ötlete van, hogy csinált belőlük még egy új sorozatot.

sokkal egyszerűbb megoldás, hogy mindketten nagyon sokat tesznek a mortyhoz. amit nem két ember ír, hanem legalább egy tucat, tehát míg a fő irány, a big picture sztorik esetében a két készítő ráhatása elég nagy, az apróságok, a gegek, a dialógok, azok mind csapatmunkák, vagy legalábbis nem nagyon lebonthatóak egy emberre.

Conorr - 2020. 05. 15. 23:26

Lehet, hogy a Community fan beszél belőlem, de ott amikor elküldték Dan Harmon-t ott elégé meglátszott.
Láttam, hogy a Rick és Mortyt egy alpári paint grafikából nőtte ki magát, ami Justin Roiland ötlete volt, de szerintem értelemmel Harmon tölthette fel, a Communityba is marha jó stílusa volt.
Persze nyilván ezek feltételezések. Ami számomra lényeg, hogy ebben a sorozatba nem érzek semmi pluszt, ami miatt érdekelne és nem úgy ültem neki, hogy egy új Rick és Mortyt akarok látni.

Ettől függetlenül a Justin Roiland nevével reklámozott VR játékra majd még rá akarok egyszer nézni. Hajlamos az ember nevekkel párosítani dolgokat, még ha több ember munkája is a végeredmény. :)

human - 2020. 05. 16. 04:12

winnie: értem az ellenérveket, kőlogikával adják, de közben látod erre mennyit adsz, míg a Morty-t valamiért nézed, szóval csak lehet valami. És az nekem nem érv, hogy írószoba, mert az írószoba bedob 40 geget meg 20 sztoritöletet, amiből lehet Harmon és Roiland közösen választja ki a 3-at, ami működni is fog, és kérik a részletesebb kidolgozást az íróktól, és lehet Harmon miatt nem süllyedtek a story circle rutinba, míg a Solar olyasminek tűnik, ami elvan a bevált dolgokkal és csak felszín kreativitásával éli ki magát. Lehet tényleg pont itt sülnek el az ötletek, amik nem fértek a másikba, de égették Roilandot belülről, tök érthető lenne amúgy. Csak nem annyira érdekes.

Khaal - 2020. 10. 08. 20:02

Pilot tényleg elég gyenge volt, de a későbbi részek szerintem megmentik a sorozatot. Az biztos, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, kommersz ízlésnek néha túl elborult, viszont aki meg a Rick&Morty féle agymenést keresné az se találja meg igazán a számítását. Összességében nézve az évadot, viszont nagyon jó kis szórakozás volt. Van benne egy igazán jó átívelő szál a lekicsinyített emberekkel, ami miatt önmagában megérte megnézni ezt a 8 részt, a többi az már szinte csak bónusz.

FrankLuck - 2021. 05. 09. 16:23

Szerintem a szál a lekicsinyített emberekkel borzasztó, a hetedik rész 13. percénél tartok, de minimum 50-nek érzem. Nézős sorozatba nem pörgetek bele, de szívem szerint kinyomnám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz