login |

Strike Back: vége a 8. évadnak. És a sorozatnak is. Megint. – írta Kissur

2020. 05. 15. 17:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

There’s always one last mission.

Akkor harmadjára is búcsúzzunk el a 2. évad óta amerikai-angol koprodukciótól. Néhol rögös volt az út, de összességében úgy érzem, hogy megkaptuk a tökéletes akció-ponyvasorozatot.

Eleinte csak egy főszereplőnk volt, John Porter személyében, akit Richard Armitage alakított, de méltó társa volt Hugh Collinson (őt Andrew Lincoln formálta meg, aki ez után kezdte el forgatni a The Walking Deadet).

Porter menekülését követően lépett színre a Scott-Stonebridge páros, akiket Aprics László zseniális rendezésének köszönhető csak „pajtiknak” hívtak, ha már egyszer így hívták egymást a magyar szinkronban. Az ő történetük tökéletesen le lett zárva, és szerencsére a 6. évad fináléjában még egyszer felbukkantak, hogy életjelet adjanak magukról (és hogy megadják azt a lökést az új csapatnak, ami végül kirántotta őket a gödörből).

Ha pedig már megemlítettem a harmadik generációt, akkor ideje megnézni, hogy miként ért véget az ő lezáró szezonjuk. Elöljáróban azt elmondhatom, hogy az S6 után (amit szeretnék elfelejteni, és lassan sikerül is), a 7. évad már elég élvezhető szintet hozott, és ezt a korrekt színvonalat a nyolcadik is tovább vitte, sőt, egy ponton még meg is ugrotta azt, hogy aztán a végére inkább legyek hálás annak, hogy megtörtént a befejezés, mert az nem volt méltó a sorozathoz.

Összességében azért elégedettek lehetünk. Az 5. évad után úgy éreztem, hogy nézném még a Strike Back-et, de most már el tudom engedni. A tovább mögött már a 8. évad történetét fogom spoilerezni.

Az elejétől fogva tudták az írók, hogy ez lesz a befejező évad, úgyhogy ennek értelmében nem kímélték a karaktereket. A szokásos világmegmentős sztori mellé behoztak egy mellékszálat, amit a végső részekre futtattak ki. Végig kaptunk egy-két szeletet a szokásos epizódokban, hogy a dupla fináléra csúcsosodjon ki a bosszúhadjárat.

Ugyanis az első két részben a 20-as részleg egy albán maffia családot próbált megállítani, akik üzletet akartak kötni egy terrorista testvérpárral, pontosabban azért, hogy egy halálos vírus értékesítéséből meggazdagodjanak. A Demachi család pechére a 20-as rájuk talált, és Mac végzett Edonnal, aki a család feje volt. A megüresedett pozícióját aztán a fia, Loric próbálta átvenni, de túl fiatal volt.

A háttérből az édesanyja, Arianna irányította, akit Ivana Milicevic alakított, megjegyzem remekül. Kaptunk már ilyesmi történetszálat a 4. és az 5. évadokban is. Egy félresikerült akció miatt vérbosszút esküsznek a csapatra, de ennyire személyes talán még sosem volt a revans. Nem véletlenül lett „Vendetta” az alcíme a szezonnak.

A terrorista fenyegetés talán nem is volt annyira hangsúlyos szál, annak ellenére, hogy Zayef és Mahir félig-meddig elérte, amit akart. Szerintem a 8×05 az évad legjobbja volt, de talán a sorozat legjobb epizódjai közt is emlegethetjük.

Elég sűrű volt, de mindenkit remekül mozgattak, volt akció dögivel, ekkor éreztem úgy, hogy megérett mindaz, amit az előző 2 évben próbáltak kipréselni az új csapatból. A müncheni támadás sokkoló volt, a vágatlan jelenet parádés (egyébként Novin is kapott egy vágatlant, ahogy minden évadban, amikor szerepelt), és a végén Mac lelövése rátett minderre egy lapáttal.

Ezek az események inkább egyfajta katalizátorai voltak a sztorinak, de főként a karakterekkel foglalkoztak, ez pedig végre közelebb hozott mindenkit a nézőkhöz. Elsősorban Mac-ből kaptunk elég sokat, ami speciel engem eleinte zavart, de végre árnyalták a karakterét, és nem csak egy szürke katona volt a sok közül. Bár ezt el is mondta, hogy nem tud semmi mást felmutatni az életben, csak azt, hogy teszi a dolgát katonaként.

Majd jött a 6. rész, amiben Mac hattyúdalát nézhettük, amiben a szürke hétköznapokkal nézett szembe, immáron családapaként, de a múlt itt is kísértette. Ám végül kiderült, hogy ez mind csak a fejében játszódott le. Neki nem az élete pergett le a szemei előtt az utolsó percekben, hanem az az élet, amit soha nem tudott élni. Valamint láthattuk az első olyan akcióját, amikor ölnie kellett. Az érdekesség, hogy itt tiszteletét tette Chris Ryan, akinek a könyve alapján készült a sorozat. Ő látható a képen.

Novinnak is hasonló problémája volt, mint Mac-nek. 19 évesen úgy döntött, hogy katona lesz, ez pedig meghatározta az egész életét. Egy tinédzserkori tett befolyásolta a jövőjét.

Egyébként belegondolva az ő magánéletéről sem tudtunk meg nagyon semmit. Megtudtuk róla, hogy badass, és jó katona, de semmilyen magánéleti szálat nem kapott. Talán a 6. évadban a számítógépes sráccal. Ő volt a csapat lelkiismerete és a tiszta lelke miatt sokszor őrlődött. Egy civil véletlen lelövése miatt (amivel sajnos nem foglalkoztak később), majd Mac és végül Chetri halála miatt.

Wyatt ebben az évadban a rossz útra tért katona szerepét kapta. Annyi simlis dolgot tett, és el is árulta a csapatát a CIA kedvéért, hogy szinte biztos voltam benne, hogy ő nem fogja túlélni a finálét.

Ha már az utolsó két epizód, akkor ideje erre is rátérni. Nekem ez az utolsó rész nem ütött. Eleve ott kezdődtek a problémák, hogy Coltrane-t egy börtönbe csukták, ahol négy hónapot töltött. Nem akarom elhinni, hogy ennyi idő alatt nem tudták megszöktetni onnét.

Aztán hirtelen sikerült, hogy egy utolsó nagy balhét szerveztek, amivel lenullázzák Arianna Demachi vagyonát, aki mily’ meglepő egy beépített orosz ügynök. De a nő egy duplacsavarral átverte a 20-as maradék tagjait. Kicsit egyébként untam, hogy valahogy mindig sikerült oda kifuttatni a történetet, hogy az oroszok az ellenség. Kivéve Zarkova, bár ő is egyszer egyik oldalnak kedvezett, egyszer a másiknak.

Szóval a 20-as az életüket kockáztatva meglopta Ariannát, de hiába. Az utolsó reményük is elszállt. Annyira szép lett volna, ha ott az erdőben Novin az utolsó védőbástyaként feláldozza magát a srácokért, de ehelyett időt ugrottunk már megint, és egy szimpla pisztolylövéssel lezárták azt a szálat is.

Novin, Wyatt és Coltrane túlélte (egyébként ő az első olyan „főnök”, aki megúszta az évadot és a sorozatot), hiába kapták vissza az életüket, és mehet tovább a 20-as részleg, előbbi két katona nem folytatja tovább ezt az életét, így az ő történetük lezárult. Coltrane is kiszállhatott volna, és picit reménykedtem is, hogy a végén megjelenik Zarkova, és együtt élnek tovább álnéven, de ez elmaradt.

Az évad másik fénypontja az említett Katrina Zarkova volt, aki az én -és még sok másik kommentelő- szemében megtestesítette a tökéletesen eyecandy badass fogalmát. Szép, de nem annyira, hogy hiteltelen legyen, és emellett még katonaként is hiteles volt.

Az a jelenet, amikor a mikrofont kopogtatva jelezte Coltrane-nek, hogy hova lőjön a mesterlövész puskával vakon, az eszméletlenül szenzációs volt! Ők ketten kaphatnának egy spinoffot.

Sok mindent lehetne még elemezni az évadon, például a 20-as részleg kitalálójának szerepét, vagy a CIA-s mellékszálat, aminek én sok értelmét nem láttam, de ez a sorozat nem a gondolkodásról szól. Itt minden felrobbant, és mindenkit, akit csak lehetett lelőttek. Közben pedig néha foglalkoztak emberi történetekkel, bemutatták a katonaság árnyoldalait is.

A finálé utolsó jelenete pedig utat nyitott egy újabb reboot lehetőségére (amire kicsi az esély). Én inkább egy végső lezáró filmet néznék meg Scott-tal, Stonebridge-dzsel, Novinnel, Wyatt-tel, Coltrane-nel, és Zarkovával, de nem bánnám, ha pár év múlva kapnánk egy új csapatot. Csak annyit kérnék, hogy akkor gondolják át jobban a főszereplő karaktereket. Ennek ellenére én végig jól szórakoztam, úgyhogy mosollyal az arcomon intek búcsút a sorozatnak.

9 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimtiv - 2020. 04. 18. 10:27

hát ez… a “méltatlan” enyhe kifejezés.

_Peter - 2020. 04. 18. 13:11

Szerintem a gyenge lábakon álló sztorit nem tudták már hova csavarni, időugrásokkal hirtelen lezárták. Az is klisé egy telefonhívással visszakapták az önéletrajzukat. Az akció jó volt még utoljára, viszont a hajó és helikopter üldözésnél, és az erdő sakk-matt helyzetben végig azt vártam na mikor jön már Zarkova megmenteni a napot? Nem jött. :( Csak vágás és some time later. Az évad pozitív volt a Mac részig, több előzőt lekörözött. Capitan Katrina Zarkova és a 20 dinamikája volt a legjobb része, túl korán bontották ezt fel.

CrashBoostZoom - 2020. 04. 18. 20:44

Jó csapat volt ez is. Hiányozni fognak ők és a sorozat is.

Zero out.

Adamzget2 - 2020. 04. 18. 22:28

Kicsit olyan érzésem van a sorozatzárótól, mintha a készítők elfelejtették volna, hogy ez már az utolsó rész. Volt egy tök fasza hosszú akció dús támadás/menekülés, aztán eszükbe jutott a készítőknek, hogy basszus ezzel elment a rész 3/4 része és a végére kell a szokásos pár perces búcsúzkodás, akkor legyen egy időugrás és fél perc alatt nyírjuk ki és rendezzük le az évad főgonoszát. A menekülésük után kellett volna egy vágás, majd még egy következő rész, ami tényleg csak Demachi felkutatásáról szól + a búcsúról. (Mert ügye a mostani akció lényegében csak a pénz szerzés és Demachi tervének keresztbehúzása volt). Remélem a Cinemax pár év múlva megint újraéleszti a sorozatot új szereplőkkel. Néha egy két utalás a korábbi csapatokra és simán el lehet adni Strike Back néven a következő akciósorozatukat.

Energiavampir - 2020. 04. 18. 23:36

Finish mi?, jó vacak lett, nem tudták eldönteni, hogy most akció legyen és halál? vagy zárás és búcsú?
Mi volt ez a vágás/ugrás/vágás/ugrás bénaság? így zárni?? Ezzel a béna szánalmas megoldásokkal?
Most már kötelező visszahozni a régi srácokat + Novin-t meg a főnököt, (Wyatt nem hiányozna) és csapatni egy rendes évadot. Ok, nem jövőre, de 2 év múlva kellenek.
Évad elment, de ez a lezárás, ez pocsék lett.

Flanker - 2020. 04. 19. 02:27

Hát, ez főleg az előző 9 rész (Jó, az An-2-vel Albániából Oroszországba behatolás is már vicc volt) miatt volt csalódás. A végső percekkel nem volt gondom, de az erdős résznél az ugrás, a helikopteres rész (ha azon van rakéta, nem kell közel mennie a csónakhoz) fájt azért.. no meg hogy a börtönös szökés után ellovagolnak, oké, de onnan csak úgy teleportálnak Örményországba? stb stb.

Ahogy Neo írta, ez a része több mint méltatlan..

Dregnarr1 - 2020. 05. 15. 18:11

Az első kettő nagyon szuper volt, persze a második utolsóü évadja már inkább fanservice volt, teljessséggel a komikusságra és a kettejük kapcsolatára ment rá, tudták hogy halhatatlanok, és a néző is tudta. Szórakoztató volt. Jött a harmadik etap… /yawn, cancel.

zagloba - 2020. 05. 15. 21:11

Igen, valóban: az utolsó rész összekapkodott és béna lett. Pont azért csalódás, mert addig viszont remekelt.

És éppen ezért nem ebben, nem az utolsó epizódban látom az évad lényegét.
A 8. ugyanis semmivel sem volt rosszabb, mint az előzőek. Sőt.
Az első fele, különösen a 8×05-07. szerintem az egész széria legjobb részeit hozták.
A feszültség, keménység, brutalitás, és ahogy megvalósították, 10 pontos volt.

Én szerettem az új évadokat, ugyanis amellett, hogy hozták a kötelező keménységet, adtak egy olyan új vonulatot, amit a Scott-Stonbridge évadok nem.
A csapatot.

Itt ugyanis jóval nagyobb hangsúlyt kapott a csapatmunka: Novin, Zarkova és Coltrane nemhogy teljesen egyenrangúak voltak Wyatt-el és McAllisterrel, de sokszor felül is múlták őket.
És ez nem volt baj, ugyanis a készítők itt nem duóban gondolkodtak, hanem csapatban.
Úgy érzem, hogy a 6-8. évadok értékelése kapcsán ez valahogy a kezdetektől elsikkadt. Mindenki a Scott-Stonebridge érát kereste, de a készítők szándéka nem a másolás volt.
Nem akarták ismételni a korábbi évadokat, új lendületet adva a szériának ezzel a húzással.

Nálam bejött. Én az elejétől maradéktalanul elégedett voltam, szerintem mind a történetek, hozták az előző évadok színvonalát, mind a karakterek szerethetőek voltak. (Az én személyes kedvencem Novin volt.)

Én bizony elnézném még őket, reménykedem, hátha visszahozzák őket valahol, valamikor.

Energiavampir - 2020. 05. 16. 20:00

Én egy Novin/Scott/Stonebridge hármast akarok..
ha belefér akkor a főnök/Zarkova páros is jöhet melléjük
Ez lenne csak a kémia :) Scott/Zarkova/Novin, hehe :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz